PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron Warto??

Timoteush
21-01-2009, 10:46
Witam chciałem się coś wiecej dowiedzieć o szkle Tamron SP 28-80mm CF MACRO BBAR MC typ 27A o dokładnie taki : http://www.adaptall-2.com/lenses/27A.html Czy ktoś może takiego używa(ł) czy warto będzie inwestować w Adaptall i podłączać sie do Nikona D60? Dzięki za pomoc.

carl00s
21-01-2009, 11:34
Jeżeli chce Ci się bawić całkowicie manualnie (bo pomiar światła nie będzie działał), to można w Adaptall wejść. Jest masa fajnych, niedrogich szkieł na aledrogo. Co do jakości optycznej powiem tylko, że miałem okazję pobawić się trochę Tamronem 28 f/2.8 oraz Tamronem 135 (ale nie pamiętam jakie światło) w systemie adaptall - pierwsze szkiełko miało bardzo ładny, miękki bokeh - ostre mniej wiecej od f/3, drugie to był szatan ostrości - nawet bokeh był "ostry" (jeśli wogóle można tak powiedzieć - to moje subiektywne odczucie).

Timoteush
22-01-2009, 23:37
Ciężko jest mi sprawdzic to szkło poniewaz nieposiadam pierścienia z Adaptall2 do Nikona dlatego nie moge go dokładnie obadać. Światło nie jest jakieś cudowne 3:5 ale to dolne mnie zastanawia bo aż 22 i dodatkowa pozycja na pierścieniu to 32 .A taka ogniskowa 28-80 mm najbardziej do czego może sie przysłuzyć? Krajobraz i krótki portret może zupełnie coś innego?

jendryn
23-01-2009, 17:35
Portret jak złoto, nawet nie taki krótki. Krajobraz... nie za bardzo , z dx trochę wąsko. Z fx jak złotnik