PDA

Zobacz pełną wersję : Z maczugą w tle

RafKo11
21-01-2009, 01:15
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img516.imageshack.us/img516/9219/zmaczugwtlehl5.jpg)

Zaryzykuję z tą fotką:-)
Komentarze jak zawsze mile widziane.

mrpawcio
21-01-2009, 01:18
Jestem na nie... Tło wygląda strasznie płasko, jak rozwinięta tapeta

Tomek Konopka
21-01-2009, 02:00
jeszcze tylko dodac ramke i mamy folklor full-wypas:mrgreen:

piqsell
21-01-2009, 03:45
tytuł intryguje a potem jest tylko gorzej.

adrian
21-01-2009, 09:05
Omfg!

malibu
21-01-2009, 09:44
niestety tak jak koledzy wyżej , eksperyment nie udany

marbed
21-01-2009, 09:51
Ja uważam tak: operacja się udała, pacjent zmarł.

Fredflinstone
21-01-2009, 10:01
w PS nie powinno być takiej funkcji

puchbeary
21-01-2009, 10:01
Zmasakrowałeś to zdjęcie. Radzę uciekać bo za taką rzeźnię ze szczególnym okrucieństwem możesz dostać nawet 25 lat jak Cię złapią.

Gemini
21-01-2009, 10:10
... a teraz szczerze... Tobie się podoba?

sokrates
21-01-2009, 10:41
koszmar z ulicy wiązów.....

RafKo11
21-01-2009, 11:09
Dzięki za komentarze - szczerze właśnie takich się spodziewałem :-)
Pozdrawiam.

Grzegorka
21-01-2009, 11:36
Pozdrawiam.

To jakaś forma masochizmu? ;)

marbed
21-01-2009, 11:51
Pozdrawiam.

To ja Ci podpowiem że można to zmasakrować bardziej. >>Będzie Pan zadowolony<< :D

RafKo11
21-01-2009, 12:39

Nie.

peynal
21-01-2009, 12:46
Też tak miałem przez 10 minut jak się pierwszy raz dorwałem do programów graficznych :), szybko mi przeszło. Następnym razem nie katuj tak zdjęć "bajerami" :).

RafKo11
21-01-2009, 15:19
Dla porównania link do fotki w wersji normalnej.

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1080408#post1080408

mOOnlight78
22-01-2009, 12:09
Ja nieco kontrowersyjnie [zdaję sobie z tego sprawę] napiszę tak:
choć osobiście ta obróbka zaprezentowana tutaj też mi się nie podoba, to jestem zdania, iż dostępu do PS czy innych graficznych programów nie powinno miec wiele osób na tym forum i to wystawiających nawet "normalne" pozornie zdjęcia.
Program by dokadrować, zmienić rozmiar zdjęcia - i to wszystko. Zdjęcia poprawiane w programach graficznych, wypieszczane, stemplowane, blurowane, wyostrzane, zmiana kolorów, WB itd - ich efektem jest już coś bardziej na wzór grafiki komputerowej niz zdjęcia, choć pozornie zdjęcie przypomina.
Większa i zdrowsza "rywalizacja" jaką zaobserwowac można na tym forum byłaby, gdyby pokazywac tu wyłącznie zdjęcia takie, jak zrobił je fotograf, czyli wiedza jaką posiada przełożona na robienie zdjęć, a nie obróbkę w programach graficznych.
Wszak oceniac tu mamy zdjęcia i fotografów czy obróbke zdjęć i grafików komputerowych?
:]

Pozdrawiam wszystkich

marbed
22-01-2009, 14:25
To się nazywa włożyć kij w mrowisko. Spora liczba z nas ma PS CS2/3/4 z legalnej dystrybucji i za ciężką kasę a Ty proponujesz aby używać go do kadrowania?! Ciekawa teoria. A wątków o tym czy fotka po postprocesingu to jeszcze fotka czy już grafika było bez liku.

Bartek-Kacper
22-01-2009, 14:26
Niestety nie . Na maxa przesadzone ;/

mOOnlight78
22-01-2009, 14:43
Marbed, zdaję sobie sprawę, że wielu z Was posiada PS nabytego za gruba kasę, ja jednak swoim postem chciałem zwrócić uwagę na jedną rzecz:
cienka jest granica międzu korekta niezbędną i dopuszczalną aby zdjęcia było naturalne, a zdjęciami tak obrobionymi w postprocesie, że trudno je już nazwac zdjęciami, a powinno raczej już grafikami.
Najbardziej zaś zastanawiające jest na tym forum to, że ktoś, kto pstryka fotki i wrzuca je tutaj nieobrobione, to dostaje baty od ludzi namiętnie uzywających programów graficznych, a przeciez nie każdy ma dostęp do takich programów, nie każdy ma w końcu takie zdolności. Gdzie więc uczciwość i sprawdliwość w porównywaniu tego, co zrobił ktoś i w żaden sposób tego nie przerobił w programie graficznym [bo go nie ma lub poprostu się na tym nie zna], z pracami, które z naturalnościa nie maja nic wspólnego.
Pytanie więc: czy ktoś, kto nie potrafi zrobić obróbki w programie graficznym jest gorszym fotografem od tego, który nie pokaże swego zdjęcia przed wczęśniejszym przerobieniem go w programie graficznym?

Obserwując co sie tutaj dzieje na ty forum można popaść w głębokie kompleksy: nie potrafię obsługiwać programów graficznych bądź ich nie mam, to jestem nędznym fotografem i aparat najlepiej wyrzucić.

Dlatego moim zdaniem pojawiają się potem takie prace, jak ta zaprezentowana w tym wątku, gdzie ktoś chcąc pokzać "też mam program graficzny, tez potrafię zdjęcie przerobić" tak masakruje całkiem udane zdjęcie.

RafKo11
22-01-2009, 17:12
Dlatego moim zdaniem pojawiają się potem takie prace, jak ta zaprezentowana w tym wątku, gdzie ktoś chcąc pokzać "też mam program graficzny, tez potrafię zdjęcie przerobić" tak masakruje całkiem udane zdjęcie.

Prezentując zdjęcie o którym mowa nie miałem na celu "pokazania", że też mam program graficzny.
Interesowała mnie opinia innych i jak widzę nikomu się nie podoba ta masakra.
Teraz wiem - przesadziłem z obróbką, co nie zmienia faktu, że mnie osobiście nadal się podoba.

Najbardziej zaś zastanawiające jest na tym forum to, że ktoś, kto pstryka fotki i wrzuca je tutaj nieobrobione, to dostaje baty od ludzi namiętnie uzywających programów graficznych,
Jak widać w tym wątku, można wrzucić fotkę "obrobioną" i dostać baty :)

"dostępu do PS czy innych graficznych programów nie powinno miec wiele osób na tym forum"

mOOnlight78 może napisz kto na tym forum może używać takich programów,a kto nie.
Pewnie mnie masz na myśli :)

To tak samo jak z aparatem, jak nie umiem robić zdjęć to go mam nie włączać itp.
Na szczęście aparaty i programy graficzne są ogólnie dostępne i może ich używać każdy z lepszym lub gorszym skutkiem.
Pozdrawiam.