PDA

Zobacz pełną wersję : d80 akcesoria

michal86
21-01-2009, 00:47
witam!
zakupiłem ostatnio d80, mam pytanko w co najlepiej uzbroić ten aparat tzn: lampa, itd?
Chodzi mi żeby naprawdę sprzęt działał jak należy, może macie jakieś propozycje ciekawe?

mpwt
21-01-2009, 00:48
może macie jakieś propozycje ciekawe?

Czytając twój opis i pytanie nasuwa się jedna odpowiedź. Nie mamy żadnych ciekawych propozycji dla Ciebie. Przykro :(

P.S. ewentualnie książkę ale to chyba nie z działu "akcesoria"...

michal86
21-01-2009, 00:51
szkoda

Kargulo
21-01-2009, 03:07
własnie, dobra książka i dużo dużo pstrykania a z czasem sam dojdzież co więcej potrzebujesz.

Oraz polecam czytanie tego forum jest naprawde przydatne. Osobiście dowiedziałem sie wiele rzeczy na tym forum o fotografi i fotografowaniu

Powodzenia

SlaWasII
21-01-2009, 03:37
obiektyw?
;)
A poważnie: ja najpierw dokupiłem drugi akumulatorek (oryginalny) i filtry (polar, UV).

mpwt
21-01-2009, 10:29
A poważnie(...)

A poważnie to samo body nawet bez obiektywu działa jak należy :mrgreen:

Chodzi mi żeby naprawdę sprzęt działał jak należy(...)

Schlag
21-01-2009, 14:08
... w co najlepiej uzbroić ten aparat ...

1. Karta Pamięci SD np. 2Gb
2. Obiektyw np. Nikon 18-200 (spory zoom) czy Tamron 17-50/f2.8 (lepsze światło i plastyka obrazowania)
3. Torba lub plecak na sprzęt
4. Dodatkowa karta-karty pamięci
5. Dodatkowy aku Nikon EN-EL3e
6. Zewnętrzna lampa błyskowa SB600 lub lepiej SB800, ewentualnie SB900
7. Statyw
8. Pilot zdalnego wyzwalania
9. Nowy "lepszy" obiektyw
10. Jeszcze lepszy obiektyw
11. Obiektyw którego zakresu ogniskowych czy światła Ci brakowało

Jednak pierwszą czynnością powinno być zapoznanie się z instrukcją obsługi.
Są tam porady dotyczące nie tylko, obsługi aparatu.
Nie namawiam do kupna książek, chociaż jest to ze wszech miar porządane.
Jak Cię fotografowanie wciągnie, to sam to zrozumiesz.

pyetya
21-01-2009, 14:17
1) jeden, jak najlepszej jakości obiektyw w rozsądnej cenie. AF-s 18-70 albo T17-50, dla hardcore'owców stałka 35/2 albo 24/2.8. A jak masz dużo kasy AF-s 17-55.
2) porządny statyw
3) filtry UV i CPL
4) ew. lampa (sb600/800/900)
5) książki

później przez najbliższy rok albo i dłużej olać wszelkie czytanie o nowościach, obiektywach, szumach i innych pierdołach tylko forografować i oglądać zdjęcia innych na forum. Im mniej będziesz czytał o sprzęcie, tym lepiej (ale i tak nikt nie słucha, do tego dochodzi się dopiero później samemu, szkoda tylko, że straconego czasu nie sposób odzyskać)

moonrage
21-01-2009, 14:20
witam!
zakupiłem ostatnio d80, mam pytanko w co najlepiej uzbroić ten aparat tzn: lampa, itd?
Chodzi mi żeby naprawdę sprzęt działał jak należy, może macie jakieś propozycje ciekawe?

kupuj wszystko, wszystko się przyda, szkła, filtry, z 6 lamp, uprzedzę pytanie: jakie szkła? Nie ma znaczenia kupuj wszystko, najlepiej po dwie sztuki. Potem koniecznie duże auto żeby wszystko pomieścić.

hcman
21-01-2009, 14:29
...dojdzież...

O bosze:)

puchbeary
21-01-2009, 14:30
Mam wrażenie odwrócenia kolejności. Najpierw kupiłeś body a teraz pytasz co do niego dokupić? Co spowodowało więc że kupiłeś akurat ten aparat? Poszedłeś do sklepu - popatrzyłeś po półkach i ten akurat Ci się spodobał ?
Tak sobie myślę że to chyba dobrze że ceny na sprzęt foto poszły do góry. Może będzie mniej wątków takich jak ten.

velaskez
21-01-2009, 17:15
Ja bym brał 17-55, 70-200 VR do tego grip, SB-900, dodatkowe baterie, porządne nogi manfrotto a w ogóle to bym zmienił na D700 bo to przyszłościowa pucha. Gdybyśmy wiedzieli ile masz pieniążków...

michal86
21-01-2009, 23:27
dziękuje wszystkim za rady... może temat nie na miejscu ale przydają się wasze opinie!!!
nikona d80 mam z obiektywem 18-55mm VR, chodziło mi głownie jaka lampa bateria statyw żeby miało to wszystko 'ręce i nogi" jeśli chodzi o fundusze to na lampę planuje około 1500zł a reszta w zależności ile potrzeba problem mam z obiektywem gdyż nie wiem za bardzo jaki obiektyw do jakich zdjęć?

VanRay
21-01-2009, 23:37
problem mam z obiektywem gdyż nie wiem za bardzo jaki obiektyw do jakich zdjęć?

to wyjdź na dwór, zrób kilka zdjęć budynków, kilka dla ptaszków i roślinek a jak jakaś Pani przechodzień tobie zapozuje to jej też zrób zdjęcie wtedy będziesz wiedział czy ci brakuje krótszego czy dłuższego końca, a może większej/mniejszej głębi ostrości a może jednak wyższego iso do koloru do wyboru...

kronos28
21-01-2009, 23:40
przede wszystkim to najważniejsze akcesorium jakie jest ci wręcz niezbędne to takie co jest między twoimi uszami... używaj go non stop przy robieniu zdjęc, czytaniu wieeeelu ksiązek i opracowań w sieci na temat fotografii to będzie dobrze.

reszta śmieci przyjdzie z czasem.

Kargulo
21-01-2009, 23:50
O bosze:)

oj czepiasz sie :)

SlaWasII
22-01-2009, 09:31
Jak nie masz obiektywu, to ja na Twoim miejscu kupiłbym Sigmę 24-70 f/2.8 EX DG Asp. Makro.
Sam się zastanawiam czy go nie kupić. Kosztuje ok.1600zł (ostatnio ceny idą w górę).
Ty możesz kupić nawet podobnego, trzy razy droższego Nikkora AF-S 24-70mm f/2,8G ED - nie wiem czy trzy razy lepszego, pewnie tak... To zależy, ile możesz kasy na to przeznaczyć.

mpwt
22-01-2009, 10:31
Jak nie masz obiektywu(...)

Ale ma: 18-55 :D

maciusd
22-01-2009, 16:11
kup sobie N50 f1.8, każdy musi przez to przejść :-)

GeparD
23-01-2009, 06:49
a ja na twoim miejscu kupilbym pierwsza lepsza 'maupke' i sprzedalbym d80, wg tego o co pytasz wnioskuje ze nie masz pojecia za co sie bierzesz

Bucik
23-01-2009, 13:11
Sprawdź po prostu co Ci jest potrzebne. Pomyśl, z czego będziesz korzystał. Czy na pewno wykorzystasz lampę błyskową? Czy będziesz tyle, ze statywu korzystał? Może przyda Ci się lepszy obiektyw? Taki dłuższy o zakresie do 200mm? Musisz pomyśleć i to wszystko prześledzić. Sprawdzić na alledrogo, czy w jakimś sklepie i zostawić to co znalazłeś tutaj?! Np podać jakiś rodzaj obiektywu, który uważasz, że spełni Twoje oczekiwania i wysłuchać innych.

Na początek kup grip przyda Ci się wydłużając stan baterii. Nikon (poprawcie mnie jeśli coś źle mówię) 50mm f1.8 każdy powinien mieć to szkło. Przynajmniej ja tak uważam. No i co jeszcze może pilot Ci się przyda?

Najlepiej podaj do czego posłuży Ci aparat?
Jak do Ciotki na imieniny to kup "maupke" :)
Jeśli to czegoś lepszego zostań przy swoim aparacie i ciesz się życiem.

Ja korzystam z Tamrona 18-200 (pewnie dostane za to na forum, albo mnie wyśmieją) ale to szkło wydawało mi się najlepsze, bo ma wszystko co potrzebuje na początek no i f3,5 mi wystarcza jak na razie.
Więc pomyśl, pstryknij, zobacz, pokaż innym i przyjdź i pytaj

pyetya
23-01-2009, 15:41
od kiedy to grip wydłuża stan baterii? grip po prostu umożliwia włożenie dwóch baterii i tyle - a zapasową można nosić w torbie. Dla kogoś, kto nie foci zawodowo druga bateria to nie jest priorytet (d80 spokojnie zrobi 700 i więcej fotek na jednym akku). Grip jeśli nie ma się problemów z uchwytem / ciężkich szkieł jest wydatkiem bez sensu (choć mam i używam i chwalę sobie).

Dodatkowy obiektyw na samym początku to też nie jest dobry pomysł. A właśnie statyw może wiele zmienić, podobnie jak lampa zewnętrzna.

Bucik
23-01-2009, 17:06
od kiedy to grip wydłuża stan baterii? grip po prostu umożliwia włożenie dwóch baterii i tyle - a zapasową można nosić w torbie. Dla kogoś, kto nie foci zawodowo druga bateria to nie jest priorytet (d80 spokojnie zrobi 700 i więcej fotek na jednym akku). Grip jeśli nie ma się problemów z uchwytem / ciężkich szkieł jest wydatkiem bez sensu (choć mam i używam i chwalę sobie).

Dodatkowy obiektyw na samym początku to też nie jest dobry pomysł. A właśnie statyw może wiele zmienić, podobnie jak lampa zewnętrzna.

Nie miałem na myśli wydłużenia baterii, lecz możliwość zrobienia kilku zdjęć więcej. Dzięki za poprawkę. Może jednak przyda mu się inne szkiełko...?

SlaWasII
23-01-2009, 17:54
Grip jeśli nie ma się problemów z uchwytem / ciężkich szkieł jest wydatkiem bez sensu (choć mam i używam i chwalę sobie).

O... pozwolę sobie delikatnie zaprotestować. Ja bym chętnie qpił gripa dla... szpanu.. he, he.
;)
A poważnie powiem tak - po kilkuminutowych próbach z S150-500 ręka odpadała. A to tylko 2 kilo + body. Pomyślałem sobie, czytając Twoją wiadomość, że faktycznie grip może tu ulżyć nadgarstkom. Szczególnie jak będę fotografował... żyrafę z ukrycia. :mrgreen:

Tuhajbej
25-01-2009, 15:07
witam!

Witam!
Zajrzałem na to forum w poszukiwaniu odpowiedzi i podpowiedzi na nurtujące mnie pytania związane z tematem, który z pewnością wszyscy z was musieli kiedyś przejść, a mianowicie: JAKI SPRZĘT DO MOJEGO NOWEGO APARATU BĘDZIE NAJODPOWIEDNIEJSZY a jest nim Nikon D80?
Zazwyczaj fora służą temu by mniej doświadczeni użytkownicy a często nowicjusze (czytaj JA) mogli skorzystać z doświadczenia i wiedzy innych członków forum, miłośników i pasjonatów, ludzi z praktyczną wiedzą używających dokładnie takiego samego sprzętu a często mających inny w zapasie. Ludzi którzy wypstrykali tysiące zdjęć używając różnych obiektywów, lamp, filtrów, statywów itd., sami często testując coś i wyrabiając sobie opinie na jego temat, czy sprzęt jest wart zapłaconych pieniędzy czy raczej słabej jakości i lepiej dopłacić a kupić np….
Generalnie ideą jest wzajemna pomoc i dzielenie się własnym doświadczeniem z innymi.

Tu jednak doznałem szoku :???:. Poza nielicznymi wyjątkami, większość „wszechwiedzących fotografów” potrafi jedynie skutecznie zniechęcić innych do przyjemności jaką może stać się fotografia (mpwt, SlaWasII, moonrage, puchbeary, VanRay, GeparD).

Bo jeśli np.: szanowny Pan mpwt i tu cytat: „Czytając twój opis i pytanie nasuwa się jedna odpowiedź. Nie mam żadnych ciekawych propozycji dla ciebie.” To po cowogóle zabiera głos i traci swój cenny czas.
Czy też obywatel SlaWasII, który posiadł już wiedzę, że jeśli ma się już BODY to żeby zrobić zdjęcie potrzebny jest: "obiektyw?". Brawo, tylko jaki z szerokiej gamy dostępnych na rynku wybrać do portretów, który do plenerów czy macro? Tej wiedzy jeszcze nie posiadł lub skrycie trzyma ją w tajemnicy. To po co tu zagląda?

Wypowiedź „kolekcjonera” moonrage który jeździ ciężarówką na zdjęcia to chyba szkoda komentować.

puchbeary: "Mam wrażenie odwrócenia kolejności. Najpierw kupiłeś body a teraz pytasz co do niego dokupić? Co spowodowało więc że kupiłeś akurat ten aparat? Poszedłeś do sklepu - popatrzyłeś po półkach i ten akurat Ci się spodobał ?
Tak sobie myślę że to chyba dobrze że ceny na sprzęt foto poszły do góry. Może będzie mniej wątków takich jak ten".
Kolego puchbeary, ty rozumiem najpierw kupił byś obiektyw, lampę, jakiś statyw, może nawet kartę pamięci a potem szukał pasującego do tego aparatu. Pomysł prawdziwego zawodowca godny podziwu!!! Śmiech na sali. Miałem okazję kupić znacznie taniej dokładnie tego Nikona D80 (choć zastanawiałem się oczywiście nad innymi markami tyle, że się trafił) i nie uważam w tym nic dziwnego by dopiero teraz pytać o całą sensowną resztę do niego.

VanRay, jeśli ty przeszedłeś już ten etap, cytat: "to wyjdź na dwór, zrób kilka zdjęć budynków, kilka dla ptaszków i roślinek a jak jakaś Pani przechodzień tobie zapozuje to jej też zrób zdjęcie wtedy będziesz wiedział czy ci brakuje krótszego czy dłuższego końca, a może większej/mniejszej głębi ostrości a może jednak wyższego iso do koloru do wyboru...", to dlaczego po prostu koledze nie podpowiesz? Czemu musi wypstrykać 5 tys. zdjęć lub więcej by dowiedzieć się tego, skoro może zaczerpnąć z twojego doświadczenia by uzyskać to czego oczekuje w krótszym czasie. Dlaczego nie uczyć się na błędach innych. Zauważ, że sam napisałeś: „do koloru do wyboru”. A skąd nowicjusz ma wiedzieć co dla danego modelu aparatu jest ważniejsze przy wyborze czegokolwiek, począwszy od obiektywów a skończywszy na statywie by jego zdjęcia były dobre a sprzęt dopasowany do tego co chce fotografować ( panoramę, portrety, sport, itd.)?

I wreszcie na koniec zawsze wiedzący na co się porywa, dziki i nieokiełznany Gepard. Cytat: "a ja na twoim miejscu kupilbym pierwsza lepsza 'maupke' i sprzedalbym d80, wg tego o co pytasz wnioskuje ze nie masz pojecia za co sie bierzesz." Pozwól facetowi rozwinąć skrzydła a nie każ mu się cofać.

Celem mojej wypowiedzi nie jest obrażanie tu nikogo, lecz tylko zwrócenie uwagi na cel i sens działania społeczności takich jak ta i wiele innych.

Pozdrawiam wszystkich, życzę owocnych przemyśleń i niepowtarzalnych zdjęć.

Zupełnie zielony nowicjusz Tuhajbej.

Duca
25-01-2009, 16:33
Panie Tuhajbej! To forum to nie bar szybkiej obsługi, gdzie tematy taki jak ten są odgrzewane co 5 minut!
Wygląda na to że ani Ty ani osoba zakładająca ten wątek nie natrudziła się aby użyć opcji "szukaj" tylko chce mieć wszystko podane jak na tacy. Lepiej Ty pomyśl nad swoim postem i zastanów się czy to co napisałeś jest fair?

Tuhajbej
25-01-2009, 17:32
Panie Tuhajbej! To forum to nie bar szybkiej obsługi, gdzie tematy taki jak ten są odgrzewane co 5 minut!
Wygląda na to że ani Ty ani osoba zakładająca ten wątek nie natrudziła się aby użyć opcji "szukaj" tylko chce mieć wszystko podane jak na tacy. Lepiej Ty pomyśl nad swoim postem i zastanów się czy to co napisałeś jest fair?

Przyznaję panie Duca, że było to pierwsze miejsce i 1-wszy post na który natknąłem się w poszukiwaniu osprzętu na tym forum do którego zajrzałem, ale to chyba nie grzech?
Nie wymagam by podawano mi cokolwiek na tacy a jedynie nakierowano na odpowiednią ścieżkę do poszukiwań i odkryć. I przy odrobinie dobrej woli każdy kulturalny i wychowany człowiek potrafi to zrobić w uprzejmy sposób bez obrazy innych. I tylko o to w zasadzie mi chodziło.
Proszę się zapisać choćby do nas na forum motocyklowe a zobaczy Pan, co znaczy "powitanie nowych" na forum. Nie tylko zostaniesz mile powitany ale inni nakierują cię podsyłając link lub sugerują gdzie szukać odpowiedzi. Nikt nawet nie wspomni że porywasz się na coś o czym bladego pojęcia nie masz, czy zasugeruje np:, siadaj i jedź, jak gleby nie zaliczysz to opony są dobre a jeśli tak to kup inne, przecież jest ich do koloru do wyboru. Nikt nie każe też przesiąść ci się na rower tylko dlatego, że zapytałeś jaki olej i filtr najlepiej użyć przy wymianie. Mało że pomogą to jeszcze podpowiedzą gdzie najtaniej kupić.

A tematy taki jak ten są odgrzewane co 5 min i jeszcze z pewnością wielokrotnie będą, tylko kto na miłość boską każe ci akurat w ten temat zaglądać skoro nie masz zamiaru pomóc? Przecież jest wiele innych wątków w których możesz czynnie i owocnie brać udział. A ja i kolega michal86 będziemy z tego czerpać jak trochę obędziemy się z lokalizacją, co gdzie znaleźć.

Pozdrawiam

rastula
25-01-2009, 17:52
wykorzystałbyś parę na sformułowanie sensownych konkretnych pytań

a tak to w gwizdek puszczasz swój czas i zapał i na dodatek nie zachęcasz do pomocy

Tuhajbej
25-01-2009, 18:46
wykorzystałbyś parę na sformułowanie sensownych konkretnych pytań

a tak to w gwizdek puszczasz swój czas i zapał i na dodatek nie zachęcasz do pomocy

Pary mam pod dostatkiem ale ma pan rację, że szkoda czasu na umoralnianie.

Czy może Pan mnie nakierować jak i gdzie odszukać wszelkie informacje odnośnie sensownych obiektywów do Nikona D80? Szukam czegoś, co nadaje się na dłuższą wyprawę, do zdjęć krajobrazów i natury oraz czegoś do portretowania spotkanych interesujących ludzi, twarzy. Od czasu do czasu jakieś macro.
Nie mam zamiaru odgrzewać tematów co 5 min. ale w ilości zgromadzonych tu informacji ciężko jest odnaleźć te dotyczące D80. A właśnie na tych chcę się skupić. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

puchbeary
25-01-2009, 18:53
Pary mam pod dostatkiem ale ma pan rację, że szkoda czasu na umoralnianie.

Czy może Pan mnie nakierować jak i gdzie odszukać wszelkie informacje odnośnie sensownych obiektywów do Nikona D80? Szukam czegoś, co nadaje się na dłuższą wyprawę, do zdjęć krajobrazów i natury oraz czegoś do portretowania spotkanych interesujących ludzi, twarzy. Od czasu do czasu jakieś macro.
Nie mam zamiaru odgrzewać tematów co 5 min. ale w ilości zgromadzonych tu informacji ciężko jest odnaleźć te dotyczące D80. A właśnie na tych chcę się skupić. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18348

proszę bardzo - owocnej lektury. Właściwie większość opisanych tam szkiełek - jeśli nie wszystkie - pasować będą do d80.
edit
ps: jesteśmy tu na Ty - taki zwyczaj - polecam ;)

Tuhajbej
25-01-2009, 19:08
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18348

proszę bardzo - owocnej lektury. Właściwie większość opisanych tam szkiełek - jeśli nie wszystkie - pasować będą do d80.
edit
ps: jesteśmy tu na Ty - taki zwyczaj - polecam ;)

Dzięki.
I to rozumiem, tak powinno być. Też preferuję formę "TY" .
Link super, właśnie czegoś takiego szukałem i takiej właśnie pomocy szukałem.
Jeszcze raz wielkie dzięki.:)

Yuras
25-01-2009, 20:19
Tuhajbej -> ..witam.. i moje gratulacje za świetne porównanie do forum motocyklowego :) Różnica taka, że tutaj już ponad 25tys. użytkowników, a z tym wiadomo co się wiąże. Jeśli zagłębisz się w wątki sprzed kilku lat, też zauważysz sporo merytorycznych i wyważonych odpowiedzi. Teraz ci, którzy naprawdę sporo wiedzą i budowali wartościowe zasoby szukajki, zaglądają tu rzadziej i niechętnie wdają się w dyskusję.. a szkoda, choć dziwne nie jest.

SlaWasII
25-01-2009, 20:47
Czy też obywatel SlaWasII, który posiadł już wiedzę, że jeśli ma się już BODY to żeby zrobić zdjęcie potrzebny jest: obiektyw?
(ciach)
Celem mojej wypowiedzi nie jest obrażanie tu nikogo
(ciach)

To był żart, jeśli uraziłem to przepraszam.
Chętnie postawię piwko i przy okazji pogadamy o fotografii.

mpwt
25-01-2009, 21:11
Lol :D

Kupiłem samochód. Co zrobić aby działał jak należy...

Bo jeśli np.: szanowny Pan mpwt i tu cytat: „Czytając twój opis i pytanie nasuwa się jedna odpowiedź. Nie mam żadnych ciekawych propozycji dla ciebie.” To po cowogóle zabiera głos i traci swój cenny czas.

Dlaczego? Żeby autora pytania zmusić do myślenia. Przy tak zadanym pytaniu można rzecz, że każda odpowiedź jest albo głupa albo idealna (liczyłem na to, że po mojej odpowiedzi wątek umrze śmiercią naturalną). Przeczytaj dokładnie pytanie. Z tym, że ja nie żartowałem tak jak np. kolega SlaWasII. Ja się nawet z nią nie zgadzam. Obiektyw tylko może spowodować więcej problemów z D80! I nie będzie działał jak należy. Bo to chyba oczywiste, prawda? :D Zadając pytanie trzeba czasem pomyśleć, prawda? Aha, zapomniałeś o moim P.S. I jeszcze jedno, każdy kto zadaje pytanie tu na forum zabiera cenny czas innym, chociażby na przeczytanie. Więc jak się zadaje pytanie to trzeba wcześniej pomyśleć o co i jak zapytać aby nie tracić czasu innych. A na pytania dotyczące obiektywów można dostać tu: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=12

:D

Umbra
25-01-2009, 21:16
Nie wiem jak się to dzieje, że niektórzy najpierw kupują aparat, a potem zastanawiają się, co jest im potrzebne, i czy w ogóle potrzebują aparatu.

pieczarek
25-01-2009, 22:05
Tuhajbej, dobrze zaryczałeś! Umiejętnie wsadziłeś kij w mrowisko.
Nic jednak nie powstrzyma forumowego sądu koleżeńskiego przed podjęciem stosownych działań. Sprawdzone zostanie Twoje pochodzenie trzy pokolenia wstecz. Zbadane zostanie czy nie masz przypadkiem czarnego podniebienia. I czy na piersiach nie masz wytatuowanej sinej ryby. Przebadany zostanie Twój kręgosłup moralny. Obejrzana legitymacja partyjna lub związkowa. I wówczas zostaniesz sprowadzony do pionu. Bo forum nie jest dla tych, którzy startują i chcą się - nieporadnie nieraz - czegoś dowiedzieć. Jest dla doświadczonych, wyżartych w boju gości, których ulubioną odzywką jest "uruchom szukajkę".
Oj, trzymaj się dzielnie, bo możesz nie mieć lekko.

SlaWasII
25-01-2009, 23:07
Z tym, że ja nie żartowałem tak jak np. kolega SlaWasII. Ja się nawet z nią nie zgadzam (z odpowiedzią - przyp.SlaWasII).
Jest to jak najbardziej zrozumiałe. Po lekturze wątku przyznaję Ci rację - z obiektywem ostrożnie!
Oprócz mego żartu (#5), były i konkrety. Ja naprawdę najpierw dokupiłem zapasowy akumulatorek i filtry... Próbowałem jeszcze coś konstruktywnego wyrazić w postach #17 i #24.
I to by było na tyle.
Loozik... :mrgreen:

puchbeary
26-01-2009, 00:07
Bo forum nie jest dla tych, którzy startują i chcą się - nieporadnie nieraz - czegoś dowiedzieć. Jest dla doświadczonych, wyżartych w boju gości, których ulubioną odzywką jest "uruchom szukajkę".
Oj, trzymaj się dzielnie, bo możesz nie mieć lekko.
Jest. Ale zamiast ryczeć powinni najpierw czytać. Co jest niejasnego w podziale działów forum ? Potrzebujesz szkła - idziesz do "Optyki", potrzebujesz Akku - idziesz do Systemów zasilania" itd.
a szukajka działa TYLKO TRZEBA JEJ UżYć!!!
SZKłO DO PORTRETU (http://forum.nikon.org.pl/search.php?searchid=2207410)
Obiektyw do D80 (http://forum.nikon.org.pl/search.php?searchid=2207426)
karta do d80 (http://forum.nikon.org.pl/search.php?searchid=2207433)
Można? przynajmniej kilka z wyszukanych wątków pasuje idealnie do zapytania. To jest forum dla początkujących ale to nie jest forum dla leniwych. Tu się nie dostaje na tacy tylko trzeba włożyć trochę wysiłku i być może dzięki temu zapamiętasz na dłużej to co w ten sposób znalazłeś. Wysilcie się wy wszyscy początkujący i dajcie coś z siebie zanim wyciągniecie ręce na gotowe. Przyszło Ci do głowy kolego Yuras dlaczego Ci co coś wiedzą się nie udzielają ?? Bo oni już to zrobili i to jest w zasobach forum a powtarzanie po raz tysięczny że do portretu to...... a do macro siamto...... a ISO to a..... przysłona jeszcze co innego..... może być zwyczajnie nużące? Raczej nie - ty byś chciał żeby kolejny raz przyszli i napisali to samo bo tobie i Tobie podobnym nie chce się poszukać. Wiesz, ja też im się nie dziwię że im się nie chce.
Ruszcie głową ludzie a nie tylko palcami na klawiaturze :|

Yuras
26-01-2009, 00:50
Kolego Puchbeary.. ..pozwolę sobie zacytować kogoś, kogo cenię.. i nie tylko za wiedzę:
"Zamiast sięgać do źródeł wiedzy, prościej rzucić pytanie na grupę dyskusyjną i w odpowiedzi otrzymać pokaźną liczbę postów. Najczęściej z bzdurami. Ci którzy wiedzą nie mają czasu odpowiadać na pytania „skąd się biorą dzieci”. A Ci którzy odpisują, najczęściej odpisują by istnieć na grupie i tylko odpisywać. Niewiele jest osób, które posiadają gruntowną wiedzę a pomiędzy nimi tylko nieliczne mają ochotę podzielić się tą wiedzą. I nie liczcie na to, że będą rozpisywać się o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia..."
Faktem jest, że należy korzystać z szukajki i zagubionym czy też leniwym zwracać na to uwagę, ale może róbmy to spokojniej, z uśmiechem (życzliwym) i bez zbędnych uwag, pamietajmy przy tym jakie pytania zadawał każdy z nas na poczatku ..i że jak by nie było, gospodarzem jest tutaj Piotr.. my (niezależnie od ilości postów, czy tez stażu) jedynie gośćmi.

Pozdrawiam serdecznie
Jarek

mpwt
26-01-2009, 01:05
i że jak by nie było, gospodarzem jest tutaj Piotr.. my (niezależnie od ilości postów, czy tez stażu) jedynie gośćmi.

No i?

Faktem jest, że należy korzystać z szukajki i zagubionym czy też leniwym zwracać na to uwagę, ale może róbmy to spokojniej, z uśmiechem (życzliwym) i bez zbędnych uwag

Ale chyba tak na prawdę tutaj było cały czas, póki ktoś pod koniec nie zaczął wylewać swoich żali...

pamietajmy przy tym jakie pytania zadawał każdy z nas na poczatku

Nie każdy z nas. Właśnie cała w tym rzecz, że wiele osób od początku dzieli się swoją gruntowną wiedzą. A wiele osób po nabyciu doświadczenia zaczęło się dzielić. I bym powiedział, że jest to dość spory procent całego forum. Ale jak tu rozmawiać i tłumaczyć wielu osobom, którzy twierdzą (przykładowo), że mają nie ostre zdjęcia a widząc po ich twórczości nie rozumieją co to przesłona, głębia ostrości... no jak by tu powiedzieć... podstawy. I jeszcze dostaniesz reprymendę na zwrócenie uwagi że warto poczytać o podstawach, że co Ty sobie myślisz i w ogóle... prawda w oczy kole?

P.S. nasze (ops, Piotra) forum jest chyba bardziej prężne niż cały serwis Nikona. Szybciej czytamy instrukcje i dajemy odpowiedź na forum niż osoba zadająca pytanie zdąży odświeżyć wątek. I jeśli ktoś tego nie docenia to przykro. Ja mogę tutaj więcej nie pisać. Starałem się pomagać jak tylko potrafiłem. Jeśli Wam to nie odpowiada to no problem. Ale więcej pokory...

Yuras
26-01-2009, 01:19
..ależ kolego mpwt zerknij proszę na swoje pierwsze wątki z pytaniami i zobacz ile osób cierpliwie potrafiło wyjaśnić itd.. Powiesz, że poziom pytań nieco inny, pewnie tak.. może jednak warto nieraz odpłacić cierpliwością bez szczypty ironii, sarkazmu itd..

Tuhajbej
26-01-2009, 01:46
Lol :D

Kupiłem samochód. Co zrobić aby działał jak należy...

I jeszcze jedno, każdy kto zadaje pytanie tu na forum zabiera cenny czas innym, chociażby na przeczytanie. Więc jak się zadaje pytanie to trzeba wcześniej pomyśleć o co i jak zapytać aby nie tracić czasu innych. A na pytania dotyczące obiektywów można dostać tu: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=12

:D

Bardzo dziękuję za podesłanie linka, bardzo przydatny. Muszę jednak przyznać, że sam zdążyłem już go odkryć przy dłuższym szperaniu po forum. Nie mniej jednak wielkie dzięki za dobre chęci!
Zdaję sobie sprawę, że czas każdego z was jest bardzo cenny i szanuję to, ale przecież nikt na siłę nikogo nie zmusza do tracenia "swojego cennego czasu" by odpowiadał na "nieprzemyślane pytania" (biorąc oczywiście pod uwagę, że ten czas został już stracony na przeczytanie takiegoż nieprzemyślanego pytania). Po co tracić go więcej? Nie lepiej ominąć wątek?
Jeszce raz dzięki za wskazówkę!

GeparD
26-01-2009, 01:47
Czytajac posty niektorych dochodze do wniosku ze probuja z tego forum zrobic forum onetu czy wp (sorry jesli obrazilem bywalcow tych portali) gdzie kazdy pisze co chce i ile razy chce, powtarzajac pytania sprzed kilku dni czy nawet godzin. Zyczylbym im spedzenia troche czasu na grupach dyskusyjnych gdzie za pytanie, na ktore istnieje odpowiedz dostaje sie ostrzezenie, a watek jest kasowany bez zbednych ceregieli. Przed zadaniem pytanie trzeba poswiecic troche czasu na jego logiczne sformulowanie a nie "kupilem aparat - co bede do niego potrzebowal?" - ciekawo skad my mamy wiedziec po co kupiles aparat, uzyl wyszukiwarki, by sprawdzic czy czasami nie ma juz na nie odpowiedzi.

Co raz wiecej nowych uzytwkonikow lustrzanek (i nie tylko - uczestnicze aktywnie na wielu innych forach, nie tylko fotograficznych) zachowuje sie w sposob, mam problem - wale na forum. Pozniej okazuje sie ze instrukcja obslugi wogole nie brana do reki, forum wogole nie przeszukane itp itd, a pozniej dziwia sie ze dostaja odpowiedz w moim stylu z pierwszej strony. Tu nie chodzi o to, ze nikt nie chce podzielic sie swoja wiedza, tylko o to by forum nie bylo smietnikiem kilku pytan powtarzanych w kolko tylko inaczej sformulowanych.

Jestem ciekawy ile z tych osob zapoznalo sie z Netykieta (http://pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta) oraz FAQ (http://nikon.org.pl/faq.php) forum.

Tuhajbej
26-01-2009, 02:07
To był żart, jeśli uraziłem to przepraszam.
Chętnie postawię piwko i przy okazji pogadamy o fotografii.

Ja tam urazy nie chowam a i piwo chętnie koledze sam postawię, bo przecież jakaś opłata za sprzedaną wiedzę musi być :) I dzięki za wyjaśnienie, widocznie źle zrozumiałem intencję.

Wchodzę na różne fora tematyczne i muszę przyzna, że po raz pierwszy spotkałem się z takimi uszczypliwymi w stosunku do innych odpowiedziami (i nie mam tu na myśli akurat ciebie, źle odczytałem twoje intencje). To mnie po prostu zabodło i zszokowało. A gdyby to był 15 lub 16-sto latek, rówieśnik syna którego z pewnością nie jeden z szacownych kolegów ma, czy ma młodzieniec prawo nie wiedzieć jak zapytać? Czy trzeba od razu go ganić za brak wiedzy teoretycznej?

Tuhajbej
26-01-2009, 02:41
Czytajac posty niektorych dochodze do wniosku ze probuja z tego forum zrobic forum onetu czy wp (sorry jesli obrazilem bywalcow tych portali) gdzie kazdy pisze co chce i ile razy chce, powtarzajac pytania sprzed kilku dni czy nawet godzin. Zyczylbym im spedzenia troche czasu na grupach dyskusyjnych gdzie za pytanie, na ktore istnieje odpowiedz dostaje sie ostrzezenie, a watek jest kasowany bez zbednych ceregieli. Przed zadaniem pytanie trzeba poswiecic troche czasu na jego logiczne sformulowanie a nie "kupilem aparat - co bede do niego potrzebowal?" - ciekawo skad my mamy wiedziec po co kupiles aparat, uzyl wyszukiwarki, by sprawdzic czy czasami nie ma juz na nie odpowiedzi.

Co raz wiecej nowych uzytwkonikow lustrzanek (i nie tylko - uczestnicze aktywnie na wielu innych forach, nie tylko fotograficznych) zachowuje sie w sposob, mam problem - wale na forum. Pozniej okazuje sie ze instrukcja obslugi wogole nie brana do reki, forum wogole nie przeszukane itp itd, a pozniej dziwia sie ze dostaja odpowiedz w moim stylu z pierwszej strony. Tu nie chodzi o to, ze nikt nie chce podzielic sie swoja wiedza, tylko o to by forum nie bylo smietnikiem kilku pytan powtarzanych w kolko tylko inaczej sformulowanych.

Jestem ciekawy ile z tych osob zapoznalo sie z Netykieta (http://pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta) oraz FAQ (http://nikon.org.pl/faq.php) forum.

Wiele z tego co tu napisałeś kolego ma sens i do większości rację przyznać ci muszę. Zwrócić pragnę ci jedynie uwagę na ton i sposób wypowiedz w twoim poście #20. A przecież można w przyjazny i życzliwy sposób "skarcić" lub, jak już wcześniej pisałem, odpowiednio nakierować gdzie ma szukać. Czy naprawdę uważasz, że twoja odpowiedź, mimo źle i bez większego przemyślenia zadanego pytania kolegi michał86, była w porządku?

ray_knox
26-01-2009, 03:49
I jeszcze jedno, każdy kto zadaje pytanie tu na forum zabiera cenny czas innym, chociażby na przeczytanie. Więc jak się zadaje pytanie to trzeba wcześniej pomyśleć o co i jak zapytać aby nie tracić czasu innych.
Czy aby przypadkiem nie przesadzasz? Przecież dobrze wiesz, że to nie pytający marnują "cenny czas innym", tylko ci "inni" sami marnują swój czas produkując różnego gatunku posty i nakręcając liczniki ;)

btw, wyobraź sobie taka sytuację: stoisz na przystanku, czekasz na autobus, czaaas płyyyyynieeeeee, podchodzi przypadkowa osoba, pyta Cię "czy była już siedemnastka", a Ty karcisz ją wzrokiem i odpowiadasz "proszę przeformułować pytanie i nie marnować mojego czasu!" :lol:

edit:

Kolego Puchbeary.. ..pozwolę sobie zacytować kogoś, kogo cenię.. i nie tylko za wiedzę:
"Zamiast sięgać do źródeł wiedzy, prościej rzucić pytanie na grupę dyskusyjną i w odpowiedzi otrzymać pokaźną liczbę postów. Najczęściej z bzdurami. Ci którzy wiedzą nie mają czasu odpowiadać na pytania „skąd się biorą dzieci”. A Ci którzy odpisują, najczęściej odpisują by istnieć na grupie i tylko odpisywać. Niewiele jest osób, które posiadają gruntowną wiedzę a pomiędzy nimi tylko nieliczne mają ochotę podzielić się tą wiedzą. I nie liczcie na to, że będą rozpisywać się o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia..."
Faktem jest, że należy korzystać z szukajki i zagubionym czy też leniwym zwracać na to uwagę, ale może róbmy to spokojniej, z uśmiechem (życzliwym) i bez zbędnych uwag, pamietajmy przy tym jakie pytania zadawał każdy z nas na poczatku ..i że jak by nie było, gospodarzem jest tutaj Piotr.. my (niezależnie od ilości postów, czy tez stażu) jedynie gośćmi.

Pozdrawiam serdecznie
Jarek
i tym optymistycznym akcentem można by zakończyć, żarówka została wymieniona :lol:

GeparD
26-01-2009, 08:23
Wiele z tego co tu napisałeś kolego ma sens i do większości rację przyznać ci muszę. Zwrócić pragnę ci jedynie uwagę na ton i sposób wypowiedz w twoim poście #20. A przecież można w przyjazny i życzliwy sposób "skarcić" lub, jak już wcześniej pisałem, odpowiednio nakierować gdzie ma szukać. Czy naprawdę uważasz, że twoja odpowiedź, mimo źle i bez większego przemyślenia zadanego pytania kolegi michał86, była w porządku?

jak najbardziej
jak odpowiedziec na pytanie: "kupilem wczoraj wedke- tleskopowa, 3.20m, co mam do niej dokupic (jaki kolowrotek, moze jakas zylka i moze jakis haczyk rownie?) by dzialala jako tako?", dalej sie upierasz ze na tak postawione pytanie mozna udzielic sensownej odpowiedzi?

mpwt
26-01-2009, 09:35
btw, wyobraź sobie taka sytuację: stoisz na przystanku, czekasz na autobus, czaaas płyyyyynieeeeee, podchodzi przypadkowa osoba, pyta Cię "czy była już siedemnastka", a Ty karcisz ją wzrokiem i odpowiadasz "proszę przeformułować pytanie i nie marnować mojego czasu!" :lol:

Jeśli te pytanie zadał by ktoś w Warszawie i tym kimś nie był by starzec to bym powiedział, żeby przyjrzał się dokładnie na jakim przystanku stoi. Bo 17 to w Wawie tramwaje.

Powiesz, że poziom pytań nieco inny, pewnie tak.. może jednak warto nieraz odpłacić cierpliwością bez szczypty ironii, sarkazmu itd..

Szczypta ironii czasem jest potrzebna. Poza tym zadając czasem pytania trzeba pamiętać. Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi ;) I wydaje mi się, że to powinno skłonić do refleksji. I tak jak mówię, te wszystkie inne odpowiedzi wg. mnie nie do końca są na miejscu.

Inna sprawa, że masa na prawdę fachowców i speców w tej dziedzinie uciekła z działu Dxx. Większość z nich siedzi w optyce i grupach regionalnych. Pytanie dlaczego? Żeby ciągle odpowiadać co tam stuka w body, jaki obiektyw do D80, że lampa z obiektywem manualnym nie działa w TTL? Zobacz, jak ten dział opustoszał...

(..)ale przecież nikt na siłę nikogo nie zmusza do tracenia "swojego cennego czasu" by odpowiadał na "nieprzemyślane pytania" (...). Po co tracić go więcej? Nie lepiej ominąć wątek?

Właśnie po to, żeby pomóc i zmusić ludzi do myślenia, do zastanowienia się? Bo mam czas i chce właśnie pomóc?

Wchodzę na różne fora tematyczne i muszę przyzna, że po raz pierwszy spotkałem się z takimi uszczypliwymi w stosunku do innych odpowiedziami

Ale gdzie tu ta uszczypliwość? Ja tu widzę trochę zartu, ironii i "fachowej" odpowiedzi. Trzeba chcieć więcej?

A gdyby to był 15 lub 16-sto latek, rówieśnik syna którego z pewnością nie jeden z szacownych kolegów ma, czy ma młodzieniec prawo nie wiedzieć jak zapytać? Czy trzeba od razu go ganić za brak wiedzy teoretycznej?

Hmmm... i tu chyba jest problem. Po pierwsze nikt nie gani a po prostu namawia, żeby ją po prostu zdobył. Kolejny problem (a mam to na przykładzie swojego brata, już trochę starszy...) to taki, że młodzi próbują iść na skróty. A tak się nie da. Tak mi się wydaje, że nie służy to niczemu dobremu... Trzeba zmusić ludzi do myślenia. Tak próbowałem zrobić w pierwszym odpowiedzi. Jaka odpowiedz: szkoda. A można było zapytać dlaczego. Dopiero w #13 poście:

dziękuje wszystkim za rady... może temat nie na miejscu ale przydają się wasze opinie!!!
nikona d80 mam z obiektywem 18-55mm VR, chodziło mi głownie jaka lampa bateria statyw żeby miało to wszystko 'ręce i nogi" jeśli chodzi o fundusze to na lampę planuje około 1500zł a reszta w zależności ile potrzeba problem mam z obiektywem gdyż nie wiem za bardzo jaki obiektyw do jakich zdjęć?

Bez komentarza. Teraz możecie się "rozładować" pod moimi zdjęciami w odpowiednim dziale :D ;)

P.S. I już nie będę tracił Waszego cennego czasu nabijaniem sobie postów...