Zobacz pełną wersję : studyjna lampa błyskowa sterowana razem z SB800 błyskiem z lampy wbudowanej?
Ufff... czytam i czytam i nie mogę znaleźć nic na temat mojego problemu. Mam SB800 i chcę do tego dokupić drugi błysk. Znalazłem takie zestawy na allegro (błysk regulowany ze statywem i softboxem) za niewielkie pieniądze. Chciałbym odpalać SB800 i drugą lampę błyskiem z lampy wbudowanej, ale gdzieś przeczytałem że te błyski są specjalnie kodowane i wyzwalają tylko lampy nikonowskie. Mimo że jest to niedrogi zestaw nie chcę wtopić kasy i się przekonać że to nie działa. Może dokupić po prostu taki sam zestaw ze światłem ciągłym i łączyć go z błyskiem SB800?
Baaaaardzo będę wdzięczny za jakąkolwiekj radę :)
j_szczygiel
21-01-2009, 00:49
W menu aparatu ustawiasz lampe wbudowana na Manual (domyslnie jest TTL, wprowadzasz tez recznie moc z jaka ma swiecic), natomiast w SB ustawiasz Remote (sadze ze mi sie nie pochrzanilo, bo sabiny nie mam i pisze z pamieci ;) ). Co do tego blyskograta dodatkowego - nie podales linka itp, zatem nie wiadomo czy ma wbudowana fotocele. Jesli ma, bedzie gadac z cala reszta, a jak nie to dokupic ;) Swiatlo ciagle sobie odpusc...
wielkie dzięki! brzmi logicznie. ta lampa z allegro ma fotocelę więc nie powinno być problemu. tu jest ta lapma na allegro: aukcja nr 535570463 (wystarczy wkleić w okienku 'znajdź przedmiot'). wygląda na to że powinna zagadać...
j_szczygiel
21-01-2009, 01:13
Bedzie smigac, ma wbudowana fotocele ;)
aaaaa! ale czy przy ustawieniu wbudowanej na M i obniżeniu na 1/128 nie będzie ona za bardzo ingerować swoim światłem przy zbliżeniach? tak mi się pomyślało ale nie wiem czy poprawnie główkuję :)
j_szczygiel
21-01-2009, 01:28
jak wlozysz komus aparat w oko to bedzie jakos widoczna... ;) Nie wiem tylko czy fotocele w tych lampach sa na tyle czule - w niektorych studyjnych gadaja dopiero od 1/16/32 (d70/200), ale zalezy to od odleglosci itp. Najlepiej jak sam to sprawdzisz empirycznie gdy juz bedziesz miec zestaw w domu.
jeszcze raz wielkie dzięki! pozdrawiam (tu i na plfoto ;))