PDA

Zobacz pełną wersję : serwis Nikona Wrocław

Slepy
20-01-2009, 20:23
Witam

szukam serwisu w którym wykonałbym nast. rzeczy:
- czyszczenie body
- zmiana ustawien (umożliwienie nie wciągania końcówki kliszy)

dot. aparatu F80

Niekoniecznie chodzi mi o autoryzowany serwis. Jeśli jest jakiś Janek/Franek, który zna się na rzeczy i potrafi to zrobić bez spieprzenia puszki dawajcie znać.

W sumie w grę wchodzi nie tylko Wrocław, lecz całe województwo Dolnośląskie i Opolskie (często jeżdżę po tych dwóch lokacjach)

Serdeczne dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam
Adrian

gALL
24-01-2009, 18:27
Najblizszy serwis masz w:
1. Berlinie
2. Warszawie,
3. Pradze.

We Wroclawiu nikt nie bawi sie we wgrywanie nowego softu w F80.

Do czyszczenia mozesz oddac na Psie Budy lub na Daszynskiego.

Slepy
24-01-2009, 18:30
Ten gość z Psich Bud brzmi przez tel jakby nie wiedział jak wygląda F80, albo co to w ogóle Nikon...
Ostatecznie na czyszczenie podjechać do niego mogę, ale zależy mi na zmianie tego cholernego wciągania kliszy, bo już mnie męczy wieczorne siedzenie z kawałkami kliszy i polowanie na koncówke rolki ;)

Trudno, co zrobić.. Jak w moje ręce wpadnie Fuji S5, to wyślę z żalem Nikona w voyage do Wawy..

pawel
24-01-2009, 18:42
(..)Ostatecznie na czyszczenie podjechać do niego mogę, ale zależy mi na zmianie tego cholernego wciągania kliszy, bo już mnie męczy wieczorne siedzenie z kawałkami kliszy i polowanie na koncówke rolki ;)
To kup sobie wyciągarkę, łatwo się jej używa i świetnie się sprawdza.

Framek
24-01-2009, 18:43
Ten gość z Psich Bud brzmi przez tel jakby nie wiedział jak wygląda F80, albo co to w ogóle Nikon...
Możesz powiedzieć na czym opierasz swoje wrażenie?

Slepy
24-01-2009, 18:44
masz na mysli takie, jak na allegro sie widuje? po zdaje sie trzydziesci pare złotych?

Slepy
24-01-2009, 18:50
Możesz powiedzieć na czym opierasz swoje wrażenie?

JA: Dzień dobry
PB: dbry...
J: Proszę Pana, czy można u Pana wykonać czyszczenie aparatu i zmiany ustawień w oprogramowaniu?
PB: Ale o co Panu chodzi? (irytacja w głosie)
J: No chodzi mi o zmiane ustawien, zeby koncówke filmu zostaiał aparat poza puszką kliszy..
PB: Nieeee tego to nieeeee
J: Aha.. ale wyczyscic aparat u Pana mozna?
PB: ale co Pan ma na mysli?
J: ......

reszta rozmowy wygladala tak, jakbysmy gadali o chlodnicach samochodowych. Konsensus taki, ze mam podjechać i on zobaczy o co mi chodzi...
A głos po drugiej stronie był jak goscia od pogrzebów, a nie speca od aparatów...

Ale ja za długo w handlu siedze chyba i juz mam pokrzywione..

W fachowość Pana z Psich Bud nie wątpie, zmartwiło mnie tylko, że nie rozumiał zagadnień często rozumianych przez laików.
Pewnie i tak sie u niego zjawie, bo wysyłka aparatu do Wawy będzie oznaczała zbyt długa rozłąkę z aparatem ;)

Pozdrawiam

pawel
24-01-2009, 18:50
http://www.czarno-biale.pl/sklep/product_info.php?products_id=1390
Mam coś podobnego. Wyciąga 10 na 10 prób (ale teraz w głównej mierze to kabelek USB wyciąga mi zdjęcia ;)).

Slepy
24-01-2009, 18:52
http://www.czarno-biale.pl/sklep/product_info.php?products_id=1390
Mam coś podobnego. Wyciąga 10 na 10 prób (ale teraz w głównej mierze to kabelek USB wyciąga mi zdjęcia ;)).

W tym przypadku też trzeba nasłuchiwać "pyknięcia kliszy"? ;)

pawel
24-01-2009, 19:01
tak, ale to nie filozofia, wystarczy zrozumieć jak to działa i można wyciągać wszystko.

Slepy
24-01-2009, 19:04
ja rozumiem jak to dziala, ale zeby klick odbijającej sie koncówki kliszy od klizy włożonej (w przypadku mojego wyciągania) był "tym klickiem" nierzadko potrzebuje dobrych kilku chwil w ciszy... akcja nierealna w glosnym miejscu.. A duzo klicków dzieje sie w puszce z kliszą, wiec o pomylke nielatwo.. Wprawe jakąś mam, ale mimo wszystko to mordęga..

Szuwar
24-01-2009, 19:36
Ten z pozoru mrukliwy Pan zaskoczyłby Ciebie tym, co potrafi. Ja nigdzie indziej nie robię, tylko u niego.

Polecam

P.S. A chciałbyś oddać swój sprzęt "nerwusowi" :mrgreen:

Slepy
24-01-2009, 20:07
Dzięki Szuwar za polecenie.. :)

U mnie problem jest w tym, że coś nie styka przy przełączniku (którego nienawidze) od zmiany rodzaju pomiaru... Podoba mi sie wersja z modeli DX oraz FX gdzie przełącznik jest powyżej nad pryzmatem. Wygodniejsze to to.. A tak.. Planuje zakup Fuji S5 i tam też małe badziewne pokrętełko. D200 też i tak mozna by wymieniać...

A frustracja wynika z ostatnich fotek w -15 mrozie, gdy trzeba było pstrykać w rękawicach. Zmiana truby pomiaru była katorgą.. Ale mróz nie wplynał na "niestykanie" przełącznika. Trzeba nim chwile pomanipulować zanim "załapie"..

PS: Faktycznie, wole do naprawy mojego aparatu zegarmistrza niż discjockeya :)

gALL
25-01-2009, 23:41
Przelacznik na pryzmacie mialo F5 i podobne.

Przelacznik do pomiaru swiatla w F80/D200 obsluguje bez problemu w rekawiczkach, ale mi na mroz wystarczaja cienkie polarowe.

ekonet
26-01-2009, 00:18
Ten z pozoru mrukliwy Pan zaskoczyłby Ciebie tym, co potrafi. Ja nigdzie indziej nie robię, tylko u niego.
Pan Andrzej jest najlepszym fachowcem, jakiego znam. Szkolił się za granicą. Jeśli on powie Ci, że się czegoś nie da naprawić - możesz to spokojnie wyrzucić. :) Zaś głos ma specyficzny i alergię na dziwnie brzmiących "pytaczy" i próbujących napraw przez telefon.

Slepy
26-01-2009, 08:27
Pan Andrzej jest najlepszym fachowcem, jakiego znam. Szkolił się za granicą. Jeśli on powie Ci, że się czegoś nie da naprawić - możesz to spokojnie wyrzucić. :) Zaś głos ma specyficzny i alergię na dziwnie brzmiących "pytaczy" i próbujących napraw przez telefon.

Jak dla mnie moze miec i alergię na pył księżycowy.. Ja na szczęście brzmię normalnie, więc może Twoja teoria nieco leży..
A o jego fachowości przekonam się w ciągu najbliższego miesiąca.

A co do zmiany softu? Tylko autoryzowany serwis moze to zrobić? Nie ma nikogo we Wrocławiu, kto byłby w stanie?

Pozdrawiam

gALL
26-01-2009, 11:55
Nie ma nikogo chyba nawet w PL poza nieautoryzowanym serwisem w Wawie kto bylby w stanie wgrac soft do F80. Sa dwa probelmy:
1. posiadanie nowego softu
2. posiadanie zlacza komunikacyjnego (aparat podpina sie od diagnostyki przez zlacza obiektywu).

Mi przy okazji wgrano soft w Wawie jak aparat pojechal do czyszczenia.

We Wroclawiu serwis na Psich Budach jest jednym z lepszych jakie znam. Swoja droga to sie ciesz, ze nie miales do czynienia z sw. pamieci Panem, ktory mial serwis obok dawnego klubu studenckiego "Studnia". Facet byl naprawde dobry, ale ilosc dymu papierosowego i popiolu jaka mial w zakladzie mogla spowodowac pylice. Co prawda szklo dostalem idealnie czyste, ale walilo tanimi Popularesami przez nastepne 2 miesiace. Moze smord papierosowy to byl jego sposob na grzyba na soczewkach? Tego sie juz nie dowiemy.

dombek
26-01-2009, 12:03
Ja znalazłem niedawno bardzo dobry, jednoosobowy serwis na Ulanowskiego (został tam przeniesiony bodajże z Jaworowej). Pan Janek jako jedyny we Wrocławiu podjął się wyczyszczenia Taira 300 (dzwoniłem wszędzie, nawet na Psie Budy). Polecił mi go mój nauczyciel-fotograf,który też u niego naprawia sprzęt. Ceny przystępne i obsługa miła :)
dokładny adres to Ulanowskiego 10A(biały jednorodzinny domek w którym jest studio fotograficzne) a nr tel. 071 372 42 83

martamarta
14-11-2009, 15:20
Witam... czytalam posty ale nic konkretnego nie znalazłam... więc tak odnośnie nazwy wątku... jest we wrocławiu serwis nikona? Poszukuję pilnie.

BugsBunny
14-11-2009, 15:28
autoryzowany serwis Nikona jest wyłącznie w Warszawie

można jeszcze popytać w No1 na Odrzańskiej, z kim współpracują

o ile pamiętam to F80 nie umożliwia pozostawienia końcówki kliszy po zwinięciu - trzeba kupić wyciągarkę albo Canona

Szuwar
14-11-2009, 18:33
autoryzowany serwis Nikona jest wyłącznie w Warszawie

można jeszcze popytać w No1 na Odrzańskiej, z kim współpracują

o ile pamiętam to F80 nie umożliwia pozostawienia końcówki kliszy po zwinięciu - trzeba kupić wyciągarkę albo Canona

Odrzańska zanosi na Psie Budy i dolicza swoje .... nie warto do nich iść.

Natomiast warto bezpośrednio na Psie Budy. Rzetelnie, czysto, na czas i stosunkowo niedrogo.
Nie znam lepszego serwisu we Wrocławiu.

Co do softu F80 - nikt we Wrocku tego nie zrobi. Szukałem bardzo długo. natomiast o otwieraniu tylnej klapki aby pozostawic końcówkę filmu było ze 100 razy na forum. Stosowałem - działa

axer
14-11-2009, 21:13
To i ja polecę Pana Andrzeja - grzebał mi w przeróżnym sprzęcie - od najtańszej puchy po 80-200 AF-s (znalazł w nim... żuczka, nie uwierzyłbym, gdyby nie to, że przy tym byłem) i zawsze było ok. Inna sprawa, że to jest mechanik precyzyjny i zaawansowanej elektroniki raczej nie zrobi, ale czyszczenie F80 to podejrzewam, że przeprowadziłby jedną ręką przy zgaszonym świetle przez dziurkę od klucza.

Zapytam przewrotnie - na cholerę zostawiać końcówkę filmu na zewnątrz? Nawet w manualnych puszkach chowałem ją do kasetki, by nie pomieszać naświetlonych filmów z tymi do naświetlenia.

BugsBunny
14-11-2009, 23:07
Zapytam przewrotnie - na cholerę zostawiać końcówkę filmu na zewnątrz? Nawet w manualnych puszkach chowałem ją do kasetki, by nie pomieszać naświetlonych filmów z tymi do naświetlenia.
czasem zmieniają się warunki i chcesz użyć innego filmu zanim skończysz założony, a kiedy indziej dopstrykać ten pierwszy do końca

axer
14-11-2009, 23:26
czasem zmieniają się warunki i chcesz użyć innego filmu zanim skończysz założony, a kiedy indziej dopstrykać ten pierwszy do końca

Wygodniej i znacznie szybciej mieć dwie puszki :)

Do autora wątku: kup raczej wyciągarkę, jeśli jest Ci niezbędna. Jeśli nie - zawsze możesz podejść do labu i poprosić o wyjęcie ogonka, robią to za darmo. I jedno i drugie wyjście będzie sporo szybsze (i podejrzewam, że tańsze) od załatwiania sprawy przeprogramowania puchy przez serwis.

emigrant
16-11-2009, 17:10
axer, czasem trzeba zmienić niezakończony film w terenie.

A ode mnie pytanie: Czy ktoś z dolnośląskiego pomógłby mi w sprawdzeniu sprawności portu danych i kabla transmisji w F100?
Kupiłem kabel, przymierzałem kilka kart RS232 do laptopa (USB, PCMCIA i ExpressCard) i z żadną nie chce ruszyć. Wina może być w 3 sprzętach:
1. niesprawny port w korpusie F100
2. niesprawny kabel
3. niekompatybilna karta RS232

Chciałbym sprawdzić korpus i kabel u kogoś, kto ma działający komplet. Jeśli oba są sprawne, będę dalej szukał odpowiedniej karty.

Z góry dziękuję za pomoc lub jakąś wskazówkę

Slepy
16-11-2009, 17:31
axer - mając 3 obiektywy, zamiast je zmieniać można by mieć trzy puszki do nich :) Dość analogicznie.

Próbowałem metody z dwoma kliszami, które wkłada się w charakterystyczny sposób i w ten sposób "chwyta" końcówkę.. Działa, ale wymaga totalnej ciszy, zeby uslyszeć "pykniecie". Nie zawsze taką się ma, ale najczęściej robi się to w domu na koniec dnia.

GeparD
17-11-2009, 05:42
Jak dla mnie moze miec i alergię na pył księżycowy.. (...)

Pozdrawiam

sorry za OT, ale Slepy czyscisz mi monitor :D

szympro
17-11-2009, 12:54
Wygodniej i znacznie szybciej mieć dwie puszki :)

Do autora wątku: kup raczej wyciągarkę, jeśli jest Ci niezbędna. Jeśli nie - zawsze możesz podejść do labu i poprosić o wyjęcie ogonka, robią to za darmo. I jedno i drugie wyjście będzie sporo szybsze (i podejrzewam, że tańsze) od załatwiania sprawy przeprogramowania puchy przez serwis.

Mi tam w Warszawie, na miejscu, w 5 minut ustawili to, zeby nie wciagal filmu do konca. I zrobili to calkowicie za darmo. Moze zadzwon, napisz maila i zapytaj sie ile to kosztuje. Bo oprogramowania to oni nowego nie wstawiaja, tylko ta jedna funkcje zmieniaja.

gALL
17-11-2009, 14:42
F80 aby zostawial koncowke, musi miec nowy soft wgrany (chyba, ze to F80 z ostatniej serii z tym softem fabrycznie). Pojawia sie nowy CF. Robi to serwis za darmo przy okazji innych czynnosci (np. czyszczenia puchy, jak sie o to poprosi).

baqers
19-11-2009, 22:56
Odebrałem dziś swojego FG20 z serwisu na Ulanowskiego. Wszystko jak w najlepszym porządku, miła i fachowa obsługa, a co najważniejsze, w miarę szybko, bo to nie psie budy gdzie prawie cały Wrocław zjeżdża serwisować sprzęt ;)