Zobacz pełną wersję : Lightroom czy PS Elements?
Witam, chcę zakupić oprogramowanie na poczet nowej firmy foto, do tej pory działałam na photoshopie, ale na wydatek tego rzędu mnie nie stać. Mam pytanie, co lepiej kupić, lightrooma czy ps elements? W PS-sie głównie interesowało mnie wyostrzanie, selektywne kolory, nie ukrywam, że akcje też, ale tego chyba nie ma w w/w.
Jeżeli zdjęcia mają być jedynie wywoływane z formatu RAW (wyostrzanie, tony, saturacja kolorów itp.) to Lightroom wystarczy. Jeśli mają być obrabiane graficznie (praca na warstwach) to PS Elements. Z Twojego krótkiego opisu wnioskuję, że PS Elements może być lepszym wyborem.
marszull
20-01-2009, 19:39
wyostrzanie i selektywne kolory w LR sa ok
akcji nie ma, ale sa presety imozliwosc edyzji wielu zdjec na raz (wiem ze to nie to samo, ale zawsze cos)
jednak do bardziej skomplikowanych prac (warstwy i mocniejsza edycja graficzna) to raczej elements
Za kolegami polecam PS Elements ... większe możliwości graficzne w porównaniu z LR
moonrage
20-01-2009, 21:09
głos na LR
Pershing
20-01-2009, 22:12
W LR nigdy nie pracowałem, ale z czystym sumieniem mogę polecić PSE 7.0 PL. Mam i chwalę sobie. Do tego znając kilka sztuczek można w nim pracować na maskach i warstwach więc w zasadzie poza grafiką oczywiście spokojnie zrobisz to samo co w "dorosłym" PS-ie, a 500 zł zostaje w kieszeni w stosunku do LR. Poza tym wersja 7 czyta rawy z mojego D300 co mnie mile zaskoczyło.
tymancjo
21-01-2009, 10:17
Trochę niepolitycznie może, ale ja używam LR+PSE6 i to jest bardzo udana kombinacja - choć koszt rośnie względem samego LR.
Za to bardzo się ładnie LR i PSE dogadują miedzy sobą i uzupełniają.
Edycja z NEFa w LR prawie do finałowej wersji, potem klik na "edit in PSE" tam zmiany na warstwach, lokalnie, jakieś brush itp... save... i fotka wraca już zmodyfikowana do bazy LR jako PSD.
Dzięki temu mam zawsze wszystkie zdjęcia w bazie LR i mogę sobie je wołać do jpg hurtowo włączając w to te które były modyfikowane w PSE.
Mnie takie combo bardzo pasuje.
Pozdrawiam,
Wojteksw
23-01-2009, 19:51
PSE 6.0 PL też czyta rawy z D300.
downunder
23-01-2009, 22:58
celine (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=19912) LR i PSE mają kompletnie inną filozofię obsługi więc najlepiej ściągnąć sobie triale z sieci i popróbować, w którym ci się lepiej będzie pracowało.
Jeżeli do tej pory pracowałaś na pełnym PSie to niewątpliwie na początku bliższy ci będzie PSE.
Wkurzać cię będzie jednak to, że niektóre funkcje poprzestawiane są w zakładkach względem starszego brata (no chyba, że od PSE 5 coś się zmieniło).
Ja swego czasu zdecydowałem się na PSE, choć nie ukrywam, było to trochę z lenistwa i niechęci uczenia się nowego sposobu pracy w LR. :D
Ja bym powiedzial ze glownie to zalezy od ilosci i typu wykonywanych zdjec.
Jesli bedziesz robil glownie studio (portret itp.) to tutaj napewno PSE, gdyz LR nie da Ci takiej mozliwosci obrobki detali (praprawa skory, makijazu itd). Jesli natomiast glownym zajeciem bedzie np reporterka to tutaj juz LR jest nie do przecenienia, bardzo wygodny w obsludze (szczegolnie wersja 2.0 na dwoch monitorach), swietny do katologowania zdjec.
Jak juz ktos napisal powyzej te dwa programy to tak naprawde 2 rozne swiaty i sa przeznaczone do roznych zastosowan, lecz prawda jest ze tandem LR + PSE czy PS to juz rozwiazanie tak wszechstronne ze chyba nie mozna prosic o wiecej. Z tym ze w tym momencie koszty rosna juz znacznie.
Napisz moze troche wiecej co i w jakich ilosciach bedziesz fotografowal a wtedy latwiej bedzie doradzic.
Ja osobiscie posiadajac LR i PS powiedzial bym ze jedno na 100 zdjec laduje w PS reszta to tylko LR i z efektow jestem bardzo zadowolony.
downunder<< lubie twoj nick :D
sejmajnejm
24-01-2009, 13:28
w zaleznosci od zastosowan ograniczeniem PSE (w porownainiu do Phostoshopa) moze byc to, ze ma okrojona obsluge obrazow 16 bitowych (np nie mozna utworzyc warstw 16 bitowych - przynajmniej mi sie nie udalo :P) stad wszelkei modyfikacje na obrazie 16 bitowym sa widoczne tylko w historii - nie sa dostepne przez adjustment layers - stad nie mozna ich selektywnie wylaczac i modyfikowac po czasie.
Jesli chodzi o samo wywolywanie rawow, to LR daje wieksze mozliwosci.
pzdr.
downunder
25-01-2009, 23:27
Sorry za OT. :D
downunder<< lubie twoj nick :D
"I come from a land downunder" ale od 1975 mieszkam w Polsce. :D
Może wrócę tam na emeryturę, chociaż z tego co słyszę od znajomych, to już nie ten kraj. :(
Mam też kuzynkę w Melbourne, wyemigrowała z PL coś koło 1983 r. ;)
Pytam, bo chcę sie upewnić.
Mam D90.
Jeśli zakupię PSE 7.0 PL i ściągnę ACR (czy to jest darmowa wtyczka?) to będzie odpowiedni zestaw?
Pytam, bo chcę sie upewnić.
Mam D90.
Jeśli zakupię PSE 7.0 PL i ściągnę ACR (czy to jest darmowa wtyczka?) to będzie odpowiedni zestaw?
ACR jest w komplecie z PSE, nie trzeba nic dodatkowo ściągać, .....ale ma mniejsze możliwości niż ACR podpięty pod pełny PS. Ściągnij triale to zauważysz różnice
Ja używam PSE 6 PL i ..... daje radę.
Pozdrawiam.
ściągnij triala LR. przećwicz go z książką Scota Kelby "Sekrety Cyfrowej Ciemni". Po przeroboeniu tej ksiązki z LR myślę, że decyzję podejmiesz właściwą. Ja uzywam LR + PS CS3. w tandemie genialne narzedzie. Jeżeli mam wysokie iso i redukuje szumy to do wywoływania uzywam NX2
witam mam pytanko odnosnie PSE 7 czy mozna tworzyc akcje czesto dodaje znaczek graficzny do np 100 fotek i trudno bylo by mi do kazdej fotki dodawac to recznie dokladnie w tym samym miejscu, sprawa nr 2 to czy mozna zlozyc hdr w tym programie. W zasadzie uzywam tez czasami warstw, wyostrzania i takich tam podstawowych ale mysle ze to bedzie:) a i jeszcze jedno czy w acr sa tez profile ?
Motorniczy
12-02-2009, 00:04
Jeśli chodzi o PSE to musisz zwrócić uwagę na rodzaj licencji , ponieważ istnieją dwie a bynajmniej było tak w przypadku PSE 5 .Najlepiej będzie zadać takie pytanie bezpośrednio u autoryzowanego sprzedawcy Adobe . Pozdrawiam
a mozna gdzies online zobaczyc instrukcje do 7 tak aby sprawdzic czy jest mozliwe skaldanie hdr oraz tworzenie akcji? no chyba ze jest inna mozliwosc wklejenia czegos hurtowo na fotki?
LR i PS Elements to zupelnie inne programy. PS Elements moze miec wiecej bajerow
i w przypadku pojedynczych zdjec ciekawszy, ale jak w gre wchodzi zarzadzanie
kolekcja kilku(dziesieciu) tysiecy fot, to nie ma zadnej dyskusji i musi byc LR.
co w zasadzie odpowiada na pytanie: niewielka ilosc fot - PS, duza kolekcja - LR.
ale z tego co wiem to ps elements zawiera acr wiec nefy tez nef-y edytowac, nie wiem jak tam to wyglada bo uzywalem phase one dolaczonego do kart sandiska. Chcialby zakupic program w ktorym mozna wyedytowac nef-a jak i dokonac retuszu moze ktos z forumowiczów uzywa pse 7 i wie czy mozna z nim dzialac takie cuda jak edycja hdr albo akcje?
PSE 6.0 PL też czyta rawy z D300.
Mozesz mi powiedziec, jak to robisz, ze u Ciebie czyta rawy z D300 , a u mnie wyswietla sie komunikat, ze "Nie mozna otworzyc DSC_xxxx.NEF, poniewaz jest to niewlasciwy typ pliku" ?
Pozdrawiam!
Wojteksw
18-02-2009, 20:28
Podmień Camera Raw, dla D300 potrzeba od 4.1 w górę http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows
Podmień Camera Raw, dla D300 potrzeba od 4.1 w górę http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows
Piękne dzięki! Pomogło :))
Witam!
Jak wygląda w Elements wywoływanie Raw z d700, daje radę czy potrzebna konwersja do d3?
Ale suchara znalazłem... ;) Ale odświeżę, bo mam dokładnie ta samą rozkminkę. Na CS mnie nie stać (albo raczej "wolałbym nowe szkiełko"), ale do niego jestem przyzwyczajony.
Z jednej strony uprawiam regularną reporterkę w trudnych warunkach (koncerty), zdjęć cholernie dużo, ale z drugiej strony obróbka dość intensywna:
- Krzywe / Curves
- Color balance
- black & white (z rozbiciem na kolory)
- hue / saturation
- gradient map
- stempel
- healing
- wyostrzanie / odszumianie
+ możliwość selektywnej obróbki.
Rzadziej fotografuję też śluby, ale korzystam z grubsza z tych samych opcji. Z koncertów obrabiam JPGi, ze ślubów RAWy (D700, D7000).
Jak to ugryźć?
jackrabbit
18-11-2010, 22:38
ja mam LR a elements byl dolaczony do tabletu ktory kupilem za 20 funtow i jestem bardzo zadowolony, jest to jakas ciut starsza wersja ale nie robi mi to roznicy
Czekaj, ale mówisz o LR, Elementsach, czy obu naraz? ;) I co w nich robisz? Pokrywa się to jakoś z tym, co napisałem?