Zobacz pełną wersję : Ustawienia aparatu w trybie P,A,S a AUTO - D40
Robiąc zdjecia w trybach P,A,S zdjecie wyglada ciut gorzej jak na AUTO. Przegladając pozniej informacje o zdjeciach na wyświetlaczu dostrzeglem roznice w ustawieniach trybów. Od razu zmienilem co moglem np. ISO. Dokladnie nie pamiatam, nie mam przy sobie apararatu, ale to bylo cos w rodzaju PRZEPLOTU i inne takie tam... w trybie AUTO te same ustawienia sa na auto, w P,A,S sa inaczej, np.: high cos tam... pomyslalem, ze moge te ustawiania gdzies zmienic, zeby zdjecia mi odpowiadały (chyba najbardziej widac roznice w pomieszczeniach czy przy sztucznym oswietleniu). czy te rzeczyw ogole mozna przestawic w D40?
Moja propozycja, przeczytaj (jeśli tego nie zrobiłeś to koniecznie) jeszcze raz instrukcje, zerknij do książki na temat podstaw fotografii i jak będziesz miał problemy to jeszcze raz zapytaj. Ale tak, żeby dało się to zrozumieć. Co Ty na to?
fotoMichal
20-01-2009, 15:21
Coś tam zmień w aparacie , wtedy coś tam powinno się poprawić ale nie pamiętam co, lecz powinno być lepiej niż było.
to jest odpowiedz na poziomie Twojego pytania.
Weź instrukcję, przeczytaj, poćwicz z aparatem.... i dopiero zadawaj pyt.
Polecam przestudiowanie instrukcji obsługi, oraz zakup książki o podstawach fotografii;) A jak nie, to pozostaje tylko tryb "zielonego okienka"...
moonrage
20-01-2009, 15:40
można też sprzedać D40, ktoś na pewno będzie miał z niego pożytek a sobie kupić głupawkę
Sądząc po waszych podpisach jestescie super wymiataczami, wrecz turbo fotografami - D700 D300 mowi samo za siebie. Ale i w waszych aparatach jak przegladacie zdjecia to wyświetlaja sie te same inforcje o zrobionym zdjeciu co w D40... Tak wiec dzieki, moze najjasniej tego nie opisalem, byc moze zdanie przeplotach nie bylo jasne, ok!
Widze, ze dobrze na forum wyglada miec fajny podpis (chyba sobie taki zrobie), ale niedoswiadczonej osobie udziela sie grubej zjeby, tak na dzien dobry. ...Marna pomoc
patrz - nie mam D700 ani D300:D. I wiesz co Ci powiem? Naucz się poprawnie stawiać pytanie - bo to co jest w pierwszym poście, to zwykły bełkot, w którym sam nie wiesz chyba o co chciałeś zapytać. Coś, a może cośniecoś, i zmieniłem, ale w sumie to nie pamiętam...
Aha - przyjacielska rada - "odszczekiwanie się" nie jest najmądrzejszym pomysłem... Pomyśl sobie nad tym :).
ale niedoswiadczonej osobie udziela sie grubej zjeby, tak na dzien dobry. ...Marna pomoc
Ekhm... do kogo miałeś tą uwagę? I o podpisie, itd, itd. Jak można pomóc jak nie wiadomo w czym? A w swoim pierwszym poście wykazałeś się nawet brakiem znajomości swojego aparatu...
to bylo cos w rodzaju
Dokladnie nie pamiatam
high cos tam
czy te rzeczyw ogole mozna przestawic w D40?
zmienilem co moglem
kronos28
20-01-2009, 16:21
Sądząc po waszych podpisach jestescie super wymiataczami, wrecz turbo fotografami - D700 D300 mowi samo za siebie.
może tak, może nie... ale chociaż instrukcję obsługi przeczytali (i nie tylko ją)
Tak wiec dzieki, moze najjasniej tego nie opisalem, byc moze zdanie przeplotach nie bylo jasne, ok!
niestety... cała twoja wypowiedź nie jest jasna. Wiadomo, że o coś ci chodzi, jest to związane z robieniem zdjęć i nastawami aparatu. Ale o co tak dokładnie już wiesz tylko ty (bo z wypowiedzi to nie wynika).
Opisz problem jasno i dokładnie, używając terminologii i nazw użytych w instrukcji obsługi (musisz ją przeczytać aby je poznać).
Widze, ze dobrze na forum wyglada miec fajny podpis (chyba sobie taki zrobie), ale niedoswiadczonej osobie udziela sie grubej zjeby, tak na dzien dobry. ...Marna pomoc
dodajmy, że nowej osobie, która nie pokwapiła się nawet zrobić tak prostej i potrzebnej rzeczy jak przeczytanie instrukcji obsługi.
Podpis możesz sobie zrobić ale to wypowiedzi zdradzą (zdradzają) kompletny brak podstawowej wiedzy.
Odpowiedz - przeczytałeś instrukcję (dokładnie i ze zrozumieniem) ?
To trochę tak jakbyś przesiadł się z samochodu z automatyczną skrzynią biegów na taki z manualną i się dziwił, że Ci się same biegi nie zmieniają.
Nie ma się co irytować tylko trzeba poznać podstawy fotografii i obsługi aparatu bo Twoje pytanie zdradza Twój kompletny brak wiedzy i brak absolutnych podstaw, które musisz przyswoić sam bo nikt inny tego za Ciebie nie zrobi.
I trochę pokory też nie zaszkodzi...
Jasniej, uzywajac programow P,S,A pozycje we wlasciwosci zdjecia takie jak (dostaje sie do nich przez wcisniecie kierunku w gore 2x joystiskiem z tylu aparatu):
optimize image: portrait
tone, sharpness, saturation sa na auto
color/hue: mode1a,0
i chyba te dane maja wplyw na wyglad zdjecia.
W trybie auto zas odpowiednio:
optimize img.: auto
tone, sharpness, saturiation jest na auto
color/hue: 3a,0
Rzeczywiscie przesadzilem z przeplotem, cos mi sie pochrzanilo, przepraszam.
Z powyzszego widac, ze roznica jest w opt. img. i w color/hue. Czy moge sterowac tymi ustawieniami w P,S,A?
Nie wiem czy jest cos takiego w D40 jak Picture Control, ale tam ustawiasz takie rzeczy prawdopodobnie. Jest tam parę trybów takich jak Standard, Vivid, Portrait, Custom... Tam musisz pokombinowac, zeby otrzymac zdjecie jakie chcesz. Oczywiscie te opcje maja uzytek tylko i wylacznie, gdy robisz w JPEG-ach.
moonrage
20-01-2009, 18:22
tak możesz, MENU, ikonka aparatu, optymalizacja zdjęcia
kronos28
20-01-2009, 18:58
Czy moge sterowac tymi ustawieniami w P,S,A?
no i widać że nie przeczytałeś instrukcji...
Rzeczywiscie przesadzilem z przeplotem, cos mi sie pochrzanilo, przepraszam.
... a co to jest ten przeplot?
Albert44
21-01-2009, 12:37
Czy moge sterowac tymi ustawieniami w P,S,A?
Uprzedzając kolejne pytanie nieśmiało nadmienię, ze jest jeszcze tryb M, sterowalny i mocno kreatywny. Ma on największe możliwości. I wszystko znajdziesz w instrukcji, w książkach oraz na tym forum, używając opcji szukaj...