PDA

Zobacz pełną wersję : Na co zwrocic uwage przy zakupie nowej lustrzanki

nigel
20-01-2009, 14:12
Witam

Z gory przepraszam, jesli jest juz gdzies podobny watek. Szukalem, ale nie znalazlem.
Za pare dni bede kupowal pierwsza lustrzanke cyfrowa (dotychczas mialem tylko analogowa i kompakty cyfrowe), w zwiazku z tym moje pytanie.
Na co nalezy zwrocic uwage/o co poprosic sprzedawce przy zakupie lustrzanki ? Gdzies wyczytalem ze dobrze jest dobrac obiektyw (konkretny egzemplarz) do body, zeby uniknac front i back focusa - mam nadzieje, ze nic nie namieszalem ;)
Ile jest prawdy w tym stwierdzeniu ?

Drugie pytanie, czy ktos z Was kupowal w tym sklepie :
http://www.fotoplus.pl/
Jakie opinie ?

pozdrawiam
Marcin

malyr
20-01-2009, 14:18
panie kolego, coś się słabo szukało

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84323
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84505

i 1000 podobnych :)

powodzenia

kronos28
20-01-2009, 14:21
Witam

Z gory przepraszam, jesli jest juz gdzies podobny watek. Szukalem, ale nie znalazlem.
Za pare dni bede kupowal pierwsza lustrzanke cyfrowa (dotychczas mialem tylko analogowa i kompakty cyfrowe), w zwiazku z tym moje pytanie.
Na co nalezy zwrocic uwage/o co poprosic sprzedawce przy zakupie lustrzanki ? Gdzies wyczytalem ze dobrze jest dobrac obiektyw (konkretny egzemplarz) do body, zeby uniknac front i back focusa - mam nadzieje, ze nic nie namieszalem ;)
Ile jest prawdy w tym stwierdzeniu ?

Drugie pytanie, czy ktos z Was kupowal w tym sklepie :
http://www.fotoplus.pl/
Jakie opinie ?

pozdrawiam
Marcin

słabo szukałes... było ale mam dobry dzień więc:

czy nowa i zapakowana (znaczy się nie macana) i tyle. Jak kupujesz z obiektywem innej firmy (Tamron, sigma itd.) to wypadało by sobie dobrać sztukę do korpusu (wtedy sobie wybierzesz najlepszą sztukę ze wszystkich dostepnych - nie tylko sprawdzisz pod względem FF/BF ale tez najostrzejszą itd. - ostrzegam że może to potrwać nawet godzinkę jak nie więcej), jak istnieje taka możliwość. Z obiektywami kitowymi raczej trza mieć szczęście aby trafić na FF/BF (chociaż to się czasami zdarza).

Fotoplus to b. dobry sklep - możesz kupować bez obaw.

nigel
20-01-2009, 14:37
słabo szukałes... było ale mam dobry dzień więc:

Niby bylo, ale nie do konca to o co mi chodzilo ;)

Z obiektywami kitowymi raczej trza mieć szczęście aby trafić na FF/BF (chociaż to się czasami zdarza).

O wlasnie o takie informacje mi chodzilo :) Tzn glownie o obiektyw kitowy - bo z tym bede startowal.

dziekuje za odpowiedzi
pozdrawiam
Marcin

swider
20-01-2009, 19:54
Ale obsluge maja nie mila, czesto zlewaja klientow i sa jacys tacy antypatyczni. Sprzet nie zawsze pochodzi z polskiej dystrybucji i bywaja problemy.

Jesli chcesz robic zakupy w Krakowie to ja polecam fotopanorame na ul. Slawkowskiej. Bardzo mila obsluga, mozna testowac sprzet do woli.

laciaty
20-01-2009, 21:12
Opinie o tym sklepie powinieneś znaleźć na opineo.pl Jeżeli już masz upatrzony model to radze szukać na serwisach skapiec.pl itp. Naprawdę można dużo zaoszczędzić, i nie chodzi mi nawet o zakup przez internet ale o znalezienie sklepu z interesującym cie modelem w twoim mieście i odebrać go osobiście.

A tak na marginesie to co kupujesz?

nigel
20-01-2009, 22:57
No skoro jestem na tym forum i w tym watku ;) to oczywiscie Nikona. Zdecydowalem sie na D90 z kitem 18-105
Co do sklepow w mojej okolicy, to tez juz o tym myslalem. Ale dosyc ciezko znalezc dobry sklep, gdzie potrafia doradzic, rozwiazac jakies drobne problemy itp. Znalazlem ta D90 troszke taniej (w sklepie z mojej okolicy), ale w tym sklepie moga go sprowadzic z centrali. Z tego co widzialem, to on sie pojawia w roznych oddzialach firmy, wiec obawiam sie kupic egzemplarz, ktory bedzie 'zmacany' przez pol Polski. Moj kolega np. mial taki przypadek, ze po zakupie nowego aparatu okazalo sie, ze ilosc klapniec lusterem oscylowala w okolicach 1 tys. Wiec to przegiecie troche.

mister
21-01-2009, 00:23
No skoro jestem na tym forum i w tym watku ;) to oczywiscie Nikona. Zdecydowalem sie na D90 z kitem 18-105
Co do sklepow w mojej okolicy, to tez juz o tym myslalem. Ale dosyc ciezko znalezc dobry sklep, gdzie potrafia doradzic, rozwiazac jakies drobne problemy itp. Znalazlem ta D90 troszke taniej (w sklepie z mojej okolicy), ale w tym sklepie moga go sprowadzic z centrali. Z tego co widzialem, to on sie pojawia w roznych oddzialach firmy, wiec obawiam sie kupic egzemplarz, ktory bedzie 'zmacany' przez pol Polski. Moj kolega np. mial taki przypadek, ze po zakupie nowego aparatu okazalo sie, ze ilosc klapniec lusterem oscylowala w okolicach 1 tys. Wiec to przegiecie troche.

Jeśli chcesz wziąć na przyjazne raty to proponuję EuroRtvAgd - cena D90 z kitem 18-105 to 3499 (więc niezła) i to jeszcze rozłożona na 30 rat x 0% (gotówkę można wpłacić na lokatę)

PiotrB_86
21-01-2009, 00:28
W lublinie w Media Markt (wiem że różne są opinie o tym sklepie) D90 +18-105 za 3200 do czwartku włącznie. Jak dziś byłem to jeszcze z 10 sztuk było.

SlaWasII
21-01-2009, 01:20
W lublinie w Media Markt (wiem że różne są opinie o tym sklepie) D90 +18-105 za 3200 do czwartku włącznie. Jak dziś byłem to jeszcze z 10 sztuk było.

Zaczyna się więc koniec "promocji" nowego produktu i ceny zaczynają być rynkowe. Wygląda na to, że znowu "promocja" zawyżyła je o kilka stówek. Myślę, że cena tego zestawu ustabilizuje się za jakiś czas, jak zabraknie D80, gdzieś tak na poziomie 3000zł.

Inna sprawa, że po moich dzisiejszych odwiedzinach w Fotojokerze, dowiedziałem się, iż ceny wszystkiego zaczęły rosnąć. Wynik kryzysowego spadku złotego, a może to ten cud?! ;) Półki wyczyszczone z bardziej popularnego sprzętu - to może być przypadek. Z Nikonów tylko D90 i SB900. O3wiście rządek Nikkorów jak zwykle w komplecie... :mrgreen:

nigel
21-01-2009, 09:56
Jeśli chcesz wziąć na przyjazne raty to proponuję EuroRtvAgd - cena D90 z kitem 18-105 to 3499 (więc niezła) i to jeszcze rozłożona na 30 rat x 0% (gotówkę można wpłacić na lokatę)

Nad tym sie zastanawialem, ale kurde ten sklep.... uhh odstrasza mnie bardzo. Kiedys w EuroRtvAgd chcieli sprzedac mojemu ojcu TV z dziura (czytaj DZIURA !) w obudowie. Facet powiedzial, ze moze obnizyc cene o 100 zl z tego powodu, a na dziure mozna nakleic nalepke :) Drugi przypadek, to moja tesciowa ktorej facet odradzal niezly model pralki tlumaczac ze jest bardzo awaryjny, a polecal gniota jakich malo. Skad to wiem ? Bo moj znajomy ma autoryzowany serwis tej firmy, wiec troch sie oreintuje co jest hot a co not.
Dlatego jakos nie mam przekonania do tej firmy.

mOOnlight78
21-01-2009, 11:05
Nad tym sie zastanawialem, ale kurde ten sklep.... uhh odstrasza mnie bardzo. Kiedys w EuroRtvAgd chcieli sprzedac mojemu ojcu TV z dziura (czytaj DZIURA !) w obudowie. Facet powiedzial, ze moze obnizyc cene o 100 zl z tego powodu, a na dziure mozna nakleic nalepke :) Drugi przypadek, to moja tesciowa ktorej facet odradzal niezly model pralki tlumaczac ze jest bardzo awaryjny, a polecal gniota jakich malo. Skad to wiem ? Bo moj znajomy ma autoryzowany serwis tej firmy, wiec troch sie oreintuje co jest hot a co not.
Dlatego jakos nie mam przekonania do tej firmy.

Ale to nie firma Ci sprzedaje sprzęt a sprzedawca.
Myślę, iż ten, kto tu zagląda idąc do sklepu wie już co chce kupić, więc gdy zajdzie do takiego sklepu, to kupuje to co chce, a nie radzi się i słucha sprzedawcy. Oczywiście - na to, czy sprzęt nie jest uszkodzony każdy musi sam spojrzeć, ale w wyborze sprzętu w sklepach takich jak RTV Euro AGD nie zdałbym się na sprzedawcę, gdyż często to przypadkowy człowiek, który ma sprzedać towar, niekonicznie znając się na nim.
Dlatego także uważam, że jeśli ktos wie czego chce to śmiało może iśc do tego sklepu by nabyć aparacik. Sam tak uczyniłem i jestem zadowolony - korzystna cena, tanie raty [30x0% bez ukrytych kosztów, tylko tego trzeba pilnowac, by nie wcisnęli na siłę ubezpieczenia czy karty kredytowej] i jestem zadowolonym uzytkownikiem D90 spłacającym spokojnie raty bez dodatkowych kosztów i zmartwień.

pitex
29-01-2009, 03:42
A ja mam pytanko, juro odbieram swojego nikonka D90+ kit 18-105, jaka powinna być liczba strzałów migawki po teście w opndzie na pierwszym zdjęciu, jeden kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt (Total Number of Shutter Releases for Camera )? Chciałbym mieć pewność że moje body jest dziewicze a nie jakaś macanka czy zwrot od klienta czy po naprawie z serwisu. Zakup przez Internet więc mam teoretycznie dziesięć dni na zwrot bez podania przyczyny. Szukałem na forum ale nie znalazłem, Proszę o pomoc .

velaskez
29-01-2009, 06:34
pitex...jeśli nowy to pierwszy strzał powinien mieć numer 1, to chyba oczywiste że nowe = nieużywane:) Durne pytanie.

fotodemon
29-01-2009, 18:54
to ja sie podłącze do tematu, zamierzam kupic nikkora 105mm VR micro do mojego D90, i oto moje pytanie czy mozna miec obawy ze szkiełko bedzi miało FF / BF lub problemy z ostoroscia? Czy lepiej isc do sklepu potestowac z body czy mozna zamowic w necie bo mozna znalezc o wiele taniej a za roznice kupic jakis filtr?

ray_knox
29-01-2009, 19:15
Ale obsluge maja nie mila, czesto zlewaja klientow i sa jacys tacy antypatyczni. Sprzet nie zawsze pochodzi z polskiej dystrybucji i bywaja problemy.

to fakt, kiedyś kupiłem u nich 70-300G i zamiast gwarancji Nikona dostałem jakąś skserowaną kartkę formatu A6 z gwarancją sklepową :???:

swider
29-01-2009, 19:45
czy mozna miec obawy ze szkiełko bedzi miało FF / BF lub problemy z ostoroscia? Czy lepiej isc do sklepu potestowac z body czy mozna zamowic w necie bo mozna znalezc o wiele taniej
Niestety bywaja problemy z tym szklem. Glownie objawiaja sie one sporymi CA w niektorych egzemplarzach. Jak chcesz kupowac przez neta to mozesz zagadnac hesje. Prowadzi swoj sklepik internetowy i na pewno sprawdzi Ci obiektyw przed wyslaniem.

to fakt, kiedyś kupiłem u nich 70-300G i zamiast gwarancji Nikona dostałem jakąś skserowaną kartkę formatu A6 z gwarancją sklepową :???:
Dosc powszechny u nich proceder... niestety. Ja juz sie wyleczylem z tego sklepu. Aczkolwiek sa i ludzie zadowoleni.

nigel
29-01-2009, 21:21
Ja jestem bardzo zadowolony. Sprzet pachnacy nowoscia, gosc z obslugi pozwolil mi wszystko posprawdzac, poogladac, pomoaca. Wytlumaczyl, ze to tu, a to tam. Dodatkowo, dali mi 7 dni na przetestowanie sprzetu, bez podbijania gwarancji (mimo ze odbieralem u nie osobiscie). Dzieki temu w razie gdyby co, to moglem wymienic sztuka, za sztuke w sklepie. No i gwarancje oczywiscie oryginalne z Nikona.

fotodemon
29-01-2009, 22:58
moze to głupie pytanie ale co to znaczy CA nie moge tego rozszyfrowac;p

SlaWasII
29-01-2009, 23:12
co to znaczy CA
Aberracja chromatyczna - takie zboczenie... ;)
z ang. chromatic aberration

fotodemon
29-01-2009, 23:27
aha, dzieki;)

jacek1504
25-02-2009, 19:36
Witam wszystkich i ostrzegam przed robieniem zakupow w sklepie internetowym AGITO.Moj zakup korpusu Nikona D90 skonczyl sie fatalnie.Otrzymalem aparat uzywany!Wszstkie funkcje w menu mialy wprowadzone ustawienia inne od domyslnych i stan licznika przebiegu migawki wynosil 435.Spodnie wkrety korpusu mialy wyrazne slady odkrecania wkretakiem o za dlugim grocie.
Aparat natychmiast zareklamowalem i odeslalem do sprzedawcy.Obiecano mi wymiane na nowy.Poniewaz razem z korpusem kupilem karte pamieci 8GB wiec uznalem, ze karte zatrzymam bo byla juz rozpakowana i uzywana.Okazalo sie jednak, ze Agito zmienil zdanie i podjal decyzje o zwrocie gotowki bez porozumienia ze mna.Pieniadze mam otrzymac juz 9 marca!!!Dodam jeszcze, ze bez kwoty za dostawe.Od dwu dni firma AGITO przestala odpowiadac na moje maile, widocznie uznala, ze nie ma takiej potrzeby.Uwazam, ze na forum powinien powstac nowy dzial poswiecony sprzetowi uzywanemu, ktory trafil do klienta jako nowy.Morze w ten sposob ograniczymy troche ten - jak uczy doswiadczenie - nie rzadki proceder.Podaje numer fabryczny korpusu:6015899

SlaWasII
25-02-2009, 19:56
Popieram inicjatywę. WitaMy na forum!