Zobacz pełną wersję : Gdzie Picasa trzyma bazę danych
czy ktoś wie? chcę zrobić format i które pliki należy przenieść, aby potem przywrócić po ponownym zainstalowaniu Picasy?
picasa sama sobie znajuduje wszelakie jotpegi, tify, gify, rawki itp itd
kwasik, ja wiem, ale możesz dodawać gwiazdki, lub dodawać je do wirtulanych albumów czy kolekcji. po formacie zgubi te dane.
widzę, że w każdym obserwowanym przez Picasa folderze program umieszcza ukryte pliki*.ini, w których są podane informacje do jakiej kolekcji należy dany folder. czy to są jedyne informacje jakie Picasa tworzy i przechowuje?
cholercia nic nie znalazlem, ale jak robi w folderach *ini to moze byc ciezko ;/
Antonina
01-08-2006, 16:12
Proponuje skopiować cały folder Picasa po formacie zainstalować program a następnie skopiować wszystkie pliki do folderu Picasa
kwasik, rozumiesz o co biega? człowiek sobie wszystko poukłada, pokataloguje, zrobi format partycji systemowej, zainstaluje Picasę i sobie od nowa wszystko układaj :)
mkwiek, hehe no tak to jest czasami, ale moze wyprobuj sposob Antoniny ??
moze wyprobuj sposob Antoniny ??
czyli jaki?
Proponuje skopiować cały folder Picasa po formacie zainstalować program a następnie skopiować wszystkie pliki do folderu Picasa
dodatkowo jakbys potem przekopiowal na sformatowana partycje katalogi z fotkami w te same miejsca, razem z ukrytmi *ini, to moze picasa sie polapie co i jak, hmmm....
Antonina
01-08-2006, 19:49
Myślę że może nie będzie potrzeby kopiować w te same miejsca zdjęć bo ona przy każdym uruchomieniu szuka nowych zdjęć pewnie sobie z tym poradzi ale kto to wie z Picasą jeszcze nie próbowałam ale z innymi programami ten sposób działa robiłam tak kilka razy
chodzi o nadawanie gwiazdek....
A ja bym próbował w folderze C:\Documents and Settings\Użytkownik\Dane aplikacji
(gdzie "Użytkownik" to nazwa użytkownika - ja mam XP)
albo w tych okolicach. Miałem Picasę zainstalowaną, ale ją wytegowałem i chyba wszystko poczyściłem.
Wszystkie inne, znane Wam programy tam trzymają różne śmietki (NC, NV, Irfan...)
A ja bym próbował w folderze C:\Documents and Settings\Użytkownik\Dane aplikacji
sprawdzałem już wcześniej, nie ma.
Jest:
C:\Documents and Settings\Pawcio\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Picasa2Albums
Ostało się robactwo! Czy to to? Jeszcze wewnątrz tego folderu jest jakiś:
C:\Documents and Settings\Pawcio\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Picasa2Albums\8ae8c068468f1201281 b4afd90a11ca9 ale pusty.
(Nie mam nic przeciwko Picasie - po prostu to nie było to, czego chciałem)
Jest:
C:\Documents and Settings\Pawcio\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Picasa2Albums
Ostało się robactwo! Czy to to? Jeszcze wewnątrz tego folderu jest jakiś:
C:\Documents and Settings\Pawcio\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Picasa2Albums\8ae8c068468f1201281 b4afd90a11ca9 ale pusty.
(Nie mam nic przeciwko Picasie - po prostu to nie było to, czego chciałem)
hmm, ja mam cały czas picase zainstalowaną i nie mam żadnych takich folderów, jedynie od Google Earth. mam tą wersję z WebAlbums, może to trochę inna?
Hmmm...
No to Ci nie pomogę :(
Chciałem dobrze :?
Nie pamiętam, jaką miałem zainstalowaną...
Chciałem dobrze
i za to dziekuję. Może po prostu skopiuje wszystkie pliki Picasy, zrobię format i będę się modlił aby zadziałało. a jak nie to z tydzien i znowu będę miał wszystko skatalogowane :)
yaro0001
10-08-2006, 09:01
Picasa podzczas wyszukiwania obrazów na dysku kopiuje je do własnego katalogu w c:\program files\picasa i tam się one znajdują.
Picasa podzczas wyszukiwania obrazów na dysku kopiuje je do własnego katalogu w c:\program files\picasa i tam się one znajdują.
to bez sensu. ja mam 10 GB obrazów, zastanów się co by się stało gdyby Picasa to wszystko pokopiowała :) sprawdź dokładnie zanim coś napiszesz.
yaro0001
10-08-2006, 09:06
Jest wiele programów które zachowują się bezmyślnie. Swoją drogą pomyślałem zanim to napisałem. :?
mkwiek,
A nie możesz sprawdzić doświadczalnie? Otwierasz picasse, nadajesz jakiemuś zdjęciu caption, gwiazdkę i co tam jeszcze chcesz, zamykasz picasse i szukasz pliku, który się zmienił w ciągu ostatnich kilku minut....
Znajdziesz pewnie kilkanaście(dziesiąt), ale po nazwie folderu chyba wydedukujesz co i jak...
Znając google, to musi być coś bazodanowego :)
Jest wiele programów które zachowują się bezmyślnie. Swoją drogą pomyślałem zanim to napisałem. :?
nie do końca bo tak nie jest! Picasa nie kopiuje obrazów do swojego folderu!!!! jeżeli Twoja tak robi to faktycznie jest bezmyślna :)
w każdym obserwowanym folderze, który np należy do jakiejś kolekcji Picasa zapisuje plik *.ini w którym są zapisane wszystkie potrzebne programowi dane. i tyle :) żadnego kopiowania obrazów!
[ Dodano: Czw 10 Sie, 2006 ]
mkwiek,
A nie możesz sprawdzić doświadczalnie? Otwierasz picasse, nadajesz jakiemuś zdjęciu caption, gwiazdkę i co tam jeszcze chcesz, zamykasz picasse i szukasz pliku, który się zmienił w ciągu ostatnich kilku minut....
Znajdziesz pewnie kilkanaście(dziesiąt), ale po nazwie folderu chyba wydedukujesz co i jak...
Znając google, to musi być coś bazodanowego :)
no to własnie sprawdziłem. nie wiem jak z gwiazdkami, ale jak pszypiszesz folder X do kolekcji Y to w tym folerze tworzy sie ukryty plik picasa.ini w którym jest zapis do jakiej kategorii (kolekcji) folder należy. sprawdź. niestety w przypadku oznaczania gwiazdką jest inaczej :)
yaro0001
10-08-2006, 09:21
Przepraszam za moją pomyłkę nie wiem jak w XP bo w pracy mam win98 ale ścieżka gdzie picasa tworzy swoją bazę danych jest taka C:\Windows\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Picasa2\db. :?
yaro0001, w XP C:\Documents and Settings\Marcin\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Picasa2.
jest tu całkiem spora baza, kilkaset MB, ale to mnie w sumie nie dziwi. Jestem tylko ciekaw czy po instalce Windowsa skopiowanie tych plików tutaj przywróci wszystko w Picasie?
Google to źle rozwiązało. W ACDSee jest mozliwość wybrania gdzie program trzyma bazę danych. Powinien też być backup danych i po sprawie :)
Antonina
10-08-2006, 09:26
Picasa na 100% nie kopiuje zdjęć ja mam ponad 40GB w folderze moje obrazy samych zdjęć gdyby je skopiowała zdjęcia zajmowały by prawie połowę dysku a tak nie jest
nie wiem jak z gwiazdkami
No to do eksperymentu, raz...
Ten folder ./db z poprzedniego postu wygląda interesująco. Nie zmienia się plikom data po nadaniu gwiazdek?
no i wszystko wiem:
C:\Documents and Settings\Marcin\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Picasa2\db2\starlist.txt
prosty plik tekstowy w którym program zapisuje ścieżki do plików!!!! najprostsze rozwiązanie.
Antonina
10-08-2006, 09:52
no i wszystko wiem:
C:\Documents and Settings\Marcin\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Picasa2\db2\starlist.txt
prosty plik tekstowy w którym program zapisuje ścieżki do plików!!!! najprostsze rozwiązanie.
To jest ciekawe którą masz Picasse u mnie w folderze Dane Aplikacji znajduje się tylko folder Temp który ma 2,75KB
yaro0001
10-08-2006, 09:58
Zrobiłem tak skopiowałem katalog DB w inne miejsce, potem usunąłem oryginalny uruchomiłem Picase przeskanowałem na próbę jakiś folder a później przywróciłem z powrotem po odpaleniu picasy jest ok.
no i wszystko wiem:
C:Documents and SettingsMarcinUstawienia lokalneDane aplikacjiGooglePicasa2db2starlist.txt
To jest ciekawe którą masz Picasse u mnie w folderze Dane Aplikacji znajduje się tylko folder Temp który ma 2,75KB
na włąsnie, ja mam tą picase zintegrowaną z WebAlbum. nie jest dostępna normalnie, tylko dla zaproszonych gości. ale to dziwne że trzyma gdzie indziej. Na pewno patrzysz w ustawieniach lokalnych? może pod innym użytkownikiem?
Zrobiłem tak skopiowałem katalog DB w inne miejsce, potem usunąłem oryginalny uruchomiłem Picase przeskanowałem na próbę jakiś folder a później przywróciłem z powrotem po odpaleniu picasy jest ok.
no to jest ogromna szansa, że po instalce świeżego windowsa też będzie ok :)
Antonina
10-08-2006, 10:29
Włączyłam wyszukiwanie Picasa2 ale nigdzie nie znalazło pliku który by miał tak jak u Ciebie kilkaset MB
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img99.imageshack.us/img99/2002/screenshot004rd8.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us)[/URL]
Antonina,
Poszukaj folderów.
Antonina, to nie jeden plik a cały folder. masz pod spodem screena. z lewej strony - zawartość folderu db2, z prawej zawartość folderu picasa2. najwięcej zabiera plik previews.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/08/51f1d398b5915553m-3.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/51f1d398b5915553.html)
Antonina
10-08-2006, 10:44
Właśnie to jest śmieszne że szukałam Pliki i Foldery największy jaki znalazło to w Prgram Files / Pikasa2 / i on ma 27,9 MB
A ten w Dokumend and setting\ all users\menu start\programy ma 1,16KB
Antonina, to dziwne. ja mam 10 GB zdjęć i mi jeden plik Previews zajmuje ponad 200, u Ciebie powinno jeszcze więcej :)
Antonina
10-08-2006, 10:56
Tak z ciekawości szukam jeszcze raz dodałam jeszcze w ukrytych lokalizacjach zobaczymy co wyjdzie z tego trochę to pewnie potrwa
Znalazłam folder DB ma 295MB był w ukrytych :D