Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Matówki do D700

thor88
19-01-2009, 22:53
Witam. Ostatnio coraz bardziej zastanawiam się nad matówką z mikrorastrem lub klinem a najlepiej z tym i tym do D700. Czy ktoś z Was szanownych użytkowników używa takiej matówki?

Widziałem na internecie co prawda w tajwanie dwie do wyboru.
http://www.focusingscreen.com/product_info.php?currency=USD&products_id=589
oraz
http://www.focusingscreen.com/product_info.php?products_id=591

cena ta sama...

może ktoś już posiada takie? co byście polecili?

PS. Bardzo proszę o nie udzielanie się wszystkich nabijaczy postów którzy będą dywagować czy matówka taka jest mi potrzebna czy nie oraz po co mi to, itp, itd. Dziękuję z góry za uszanowanie mojej prośby.

maki
19-01-2009, 23:15
Używałem KatzEye`a. Tyle że z d300. Niezła rzecz, ale:
1. Faktycznie zaburza pomiar światła w spocie (o czym producent lojalnie przestrzega)
2. Ciemnieje wizjer (chyba że masz opcję OptiBright - nie mam pojęcia jak to działa)
3. Próbowałem swego Zeissa z d700 i w tym przypadku już nie zauważyłem tak wielkiej poprawy komfortu. D700 ma lepszy viewfinder niż d300, dużo lepiej działa też green dot.
4. rozważ jeszcze ofertę KatzEye...tyle że chyba nie ma jeszcze do d3 i d700 (ale to kwestia czasu, można do niech napisać - bardzo profesjonalna obsługa). Trzeba też kilka dni poczekac na wysyłkę, gdyż oni produkują na bieżąco, na konkretne zamówienia, nie taśmowo. Można też wybrać najróżniejsze wersję grid`ów.
5. Po montażu takiej matówki może być konieczna korekta MF. Jeżeli matówka nie jest zgrana idealnie z matrycą - o kant dupy cała zabawa.
Ja powróciłem do normalnej matówki, z racji tego że nauczyłem się radzić z moim szerokim Zeissem oraz mam jaśniej i lepiej mierzy spot. Jednak opcjonalne matówki POLECAM jak najbardziej jeżeli ktoś ma potrzebę a się łamie.
pozdrawiam

kichu
19-01-2009, 23:33
Z innej beczki, na angielskojezycznych forach spotkalem sie z opinia, ze zamiast custom-matowki warto rozwazyc
kupno okularu powiekszajacego DK-17M (dla D700). Piszacy stwierdzali ze sam okular znaczaco poprawial komfort pracy w manualu, tak ze juz odpuszczali temat matowki.

messer
19-01-2009, 23:39
O tych kularach był tu wątek nie tak dawno temu - wiem, że polecano bardzo takie rozwiązanie. Dość szczegółowo były omawiane.
Jednak wydaje mi się, że matówki z klinem i/lub rastrem nic nie zastąpi... sam był chętnie taką matówkę sobie sprawił, jednak czytałem własnie o problemach z pomiarem światła co trochę odstrasza. Autorze - jeśli znajdziesz sensowne rozwiązanie - koniecznie podziel się w tym wątku :)

ratpaw
20-01-2009, 09:43
Inna sprawa, że czekałem na Dk-17m miesiąc i nie dostałem. Podobno Nikon Polska zbiera zamówienia, aż uzbiera się cały karton i dopiero wtedy zamawiają :) Normalnie jak jakaś pipidówa.

pkos
20-01-2009, 15:42
Na dniach dostałem DK-17M z Imfoto, czekałem nie więcej jak dwa tygodnie z tego co pamiętam... w innym sklepie zamówiłem gdzieś z półtora miesiąca temu ale jeszcze się nie odzywali czy wysyłać czy zrezygnowałem.

mpwt
20-01-2009, 16:00
A ja dziś od ręki kupiłem DK-17M w Imfoto (polecam). Dziś przetestuję z manualem DK-17M i będę myślał czy nadal matówka się przyda czy nie... jestem ciekaw, szczególnie, że w drodze 75-150 AiS :D

kichu
20-01-2009, 17:01
koniecznie opisz tutaj wrazenia

mpwt
20-01-2009, 21:53
koniecznie opisz tutaj wrazenia

Więc tak na szybko...

Występują:
Nikon D700
DK-17M
DK-19
Soligor 135/2.8
Ja, czyli były użytkownik Zenita ;)

A więc (nie zaczyna się od "a więc" :twisted: ) chyba już odzwyczaiłem się od manualnego ostrzenia. Standardowy wizjer D700 + DK-17M daje wyraźny (choć znowu nie jakiś rewelacyjnie) większy obraz. Jak to się przekłada na manualne ostrzenie? Ano znacznie szybciej potrafię trafić w punkt. Czy zastąpi to matówkę z klinem? Wydawało by się, że powinno a jednak... :( Nadal znaczny odsetek zdjęć mam nieostrych. I teraz mam dylemat, ponieważ albo:

1. Wybrałem za trudny obiekt do zdjęć - biegający 1,5 roczny synek i nie nabrałem wprawy
2. Chyba zapomniałem, że takich zdjęć Zenitem też by mi się nie udawało zrobić
3. Totalnie wyszedłem w prawy z robienia zdjęć manualnym obiektywem
4. Soligor nie jest najlepszym obiektywem do takich zdjęć

Moim zdaniem, gdy ktoś nie używa manualnych szkieł to DK-17M jest zbędne. Ja z kolei chyba nie będę zdejmował Soligora, żeby poćwiczyć przed tym jak nadejdzie 75-150 AiS. Bo jak widać muszę wyszedłem z w prawy. Mając D80 mogłem się tłumaczyć. Teraz już nie ;)

Co do DK-19 i okularników (a ja nim jestem). Na stronie nikon.pl piszą:

Jest ona bardzo przydatna zwłaszcza dla fotografów noszących okulary.

Więc może jest to prawda w przypadku standartowego DK-17. W połączeniu z DK-17M muszla mi przeszkadza (oko jest za daleko i niestety trudniej obejmować dokładnie cały wizjer).

prz3mo
20-01-2009, 21:54
Powiększenie w przypadku tego DK-17M to tylko x1.2. Naprawdę warto dać ponad 150 pln za coś takiego? Przecież to tylko 20% więcej...

mpwt
20-01-2009, 21:56
Moim zdaniem, gdy ktoś nie używa manualnych szkieł to DK-17M jest zbędne.

Ale jeśli masz manualne szkiełka to na pewno warto!

spiritwood
20-01-2009, 21:58
Miałem Katza z opcją Optibright, rastrem i klinem na D200. Pisałem już o tym parę razy na forum: nie zaburzał pomiaru nawet na spocie. Łatwość ostrzenia przy pomocy Katza w porównaniu do DK21m to... nie ma porównania. Jako, że mam z pięć manuali to ta matówka była dla mnie wybawieniem. Odsetek zdjęć nieostrych drastycznie spada w porównaniu do okulara powiększającego. Gdyby robili Katza do D700 natychmiast bym kupił.

glenio
22-01-2009, 13:24
Powiększenie w przypadku tego DK-17M to tylko x1.2. Naprawdę warto dać ponad 150 pln za coś takiego? Przecież to tylko 20% więcej...

Ja używam tego okularu z F100 (nieco większy wizjer niż D700) i dla mnie różnica jest istotna. Tutaj pokazywałem porównanie rozmiarów:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1004179&postcount=4

pow
23-01-2009, 12:18
A tak z ciekawości, zmienia to jakoś % pokrycia obrazu w wizjerze?

life
23-01-2009, 12:35
A tak z ciekawości, zmienia to jakoś % pokrycia obrazu w wizjerze?

powiększa obraz ale nie zmienia krycia przez wizjer, 100% nie będziesz miał jak w D3 czy D300 :)

tml
06-02-2009, 23:34
Odkurzając temat, ciągle szukam jakiejś matówki...
Znalazłem takie coś z Tajwanu chyba http://www.focusingscreen.com/index.php?cPath=22_92
Tylko o co chodzi? Matówka do D700 na bazie C. ?

tml
10-08-2009, 21:32
Znowu odgrzebuję temat. Właśnie udało mi się nie popsuć d700 i mam w nim matówkę KatzEye. KE daje do siedemsetki tylko jeden model matowki - sam klin.
Zeiss teraz praktycznie sam ostrzy - ja tylko kręcę ;)
AF działa na punktowym, a do tej pory nie zaobserwowałem problemów z pomiarem światła.
Polecam wszystkim taką zabawkę :)

Photoartbox
11-08-2009, 09:47
Znowu odgrzebuję temat. Właśnie udało mi się nie popsuć d700 i mam w nim matówkę KatzEye. KE daje do siedemsetki tylko jeden model matowki - sam klin.
Zeiss teraz praktycznie sam ostrzy - ja tylko kręcę ;)
AF działa na punktowym, a do tej pory nie zaobserwowałem problemów z pomiarem światła.
Polecam wszystkim taką zabawkę :)

Jak poszlo montowanie, bez problemow? Jak ocenilbys stopien trudnosci?

tml
11-08-2009, 12:50
Mimo mojego wrodzonego antytalentu do takich sztuczek, sprawa poszła szybko i bez problemów. Jakieś 5 minut roboty, a w tym ciekawskie zaglądanie w aparat i szczegółowa analiza powierzchni poprzedniej matówki ;)
Słowem, szybka i łatwa robota. Tyle, że na paprochy trzeba uważać. Aaaa, i jeszcze na stronie KE pisali, żeby uważać na obslugę tego narzędzia d owymiany - bo można uszkodzić matówkę. Mi się udało załatwić sprawę bezszkodowo :)

spiritwood
20-08-2009, 07:48
tml,
przyłożyli Ci cło i VAT czy Ci się udało? ;)

tml
20-08-2009, 08:46
Jeśli ktoś z tu obecnych pracuje w urzędzie celnym, to tak. ;)

A tak na serio to udało się bezcłowo i bez VATu :)

spiritwood
20-08-2009, 09:02
Hehe, szczęściarz :P Mnie tam clą i vatują wszystko, co przychodzi zza wielkiej wody...

No nic to, zmobilizowałeś mnie. Dzięki ;)

tml
20-08-2009, 09:18
Polecam się;)

A tak serio, ta paczka była tak mała i tak dziwnie opisana, że może w UC nie wiedzieli jak to sklasyfikować. Pomaga też fakt, że każda matówka od KE ma wyraźnie na opakowaniu zaznaczone imię i nazwisko swojego właściciela.

spiritwood
20-08-2009, 11:27
A tak serio, ta paczka była tak mała i tak dziwnie opisana, że może w UC nie wiedzieli jak to sklasyfikować. Pomaga też fakt, że każda matówka od KE ma wyraźnie na opakowaniu zaznaczone imię i nazwisko swojego właściciela.

Ja wiem, bo Katza przerabiałem z D200. Różnica polega na tym, że akurat wtedy byłem w USA i siłą rzeczy polskich celników się nie bałem ;)
Z drugiej strony przy kosztach matówki i przesyłki cło wyjdzie poniżej 100 PLN, więc jest do przełknięcia.
Długo szła sama przesyłka? Poczta polska czy jakiś UPS / FedEx?

tml
20-08-2009, 16:43
USPS tam, a u nas zwykła poczta polska - tyle, że ostatnio paczkek z poczty nie przynosi mi listonosz, ale taki sympatyczny kurier co nawet umie zadzwonić i sie umówić na odbiór :)
Chyba PP zmierza w dobrym kierunku :)

A przesyłka leciała w sumie ok. tygodnia