PDA

Zobacz pełną wersję : szybkie zużycie baterii w d80

fedor
19-01-2009, 21:04
Witam.
Mam pytanie, w moim d80 bardzo szybko spada stan akumulatora. Co prawda jest on nowy i był dopiero dwa razy ładowany ale aparat pokazuje stan naładowania 50% a ja zrobiłem może 30 zdjęć i trochę pogmerałem w menu gdyż dopireo się go uczę. Czy to normalne z nowym aku czy może jest gdzieś problem.
Pozdrawiam wszystkich i dzięki.

papajpo
19-01-2009, 21:07
A przy jakiej temperaturze robiłeś zdjęcia, i czy używasz obiektywu z VR??

fedor
19-01-2009, 21:17
Witam.
zdjęcia robiłem w domu, tak obiektyw mam vr ale przynajmniej połowa fotek była zrobiona z vr wyłączonym. A i zaraz po wyjeciu aku z ładowarki stan naładowania był 87%.

papajpo
19-01-2009, 21:21
A ile ładowałeś te bateryjki? Zostawiaj zawsze trochę dłużej nawet jak kontrolka wskazuje że są już w pełni naładowane one wtedy do końca się naładują.
A co do VR to licz się z tym że przyśpiesza ale nie jestem pewien w jakim stopniu rozładowanie baterii.

fedor
19-01-2009, 21:26
Akumulator był ładowany normalnie aż kontrolka zacznie świecić ciągle. Ale nie stałem i nie czekałem aż się zaświeci żeby wyjąć aku z ładowarki. Czytałem tu na forum że akumulator dopiero po kilku ładowaniach ma pełną pojemność ale czy powiększy się ona żeby zrobić tyle zdjęć ile deklaruja forumowicze?

slawekkawek
19-01-2009, 21:29
witam ... też mam d80 i trzyma naprawdę długo baterię może jak jest przełącznik to za daleko przesuwasz i ciągle jest na podświetleniu .... a jak nie to radze się udać do reklamacji ( jak jest ) a jak nie to pożyczyć od kogoś baterie i sprawdzić ...
pozdrawiam

papajpo
19-01-2009, 21:30
Spróbuj naładować jeszcze raz i gdy przestanie migać i zacznie świecić ciągle przetrzymaj baterię około godzinę dłużej pod napięciem i zobacz czy wtedy gdy wsadzisz do aparatu to będziesz miał sto procent

fedor
19-01-2009, 21:34
Dobra jak się rozładuje całkiem to przetrzymam ją trochę w ładowarce i zobaczymy. Aparat ma dopiero miesiąc więc gwarancja jest. A tak wogóle to ile Nikon daje gwarancji na akumulator bo nie wiem.
do slawekkawek ile przeciętnie robisz fotek na pełnym aku?
A na pewno podświetlenie jest wyłączone.

mrpawcio
20-01-2009, 01:34
Aktualnie mam zrobione 604 zdjęcia i zostało mi jeszcze 30% akumulatora. Z tego co się orientuję to akumulator nie podlega gwarancji...

sokrates
20-01-2009, 10:19
dziwne, bardzo szybko ci się rozładował, ja trzymam 2 akku w gripie i szczerze to nie pamiętam kiedy je ładowałem :-) na pewno w starym roku, grubo przed świętami. od tego czasu zrobiłem na pewno ponad 300 zdjęć, i z tego co pamiętam to są naładowane ~50% i ok 90% (ta z 90% to pewnie samorozładowanie akku)

slawekkawek
20-01-2009, 18:13
witam ponownie ... no mi trzyma około 350-500 zdjęć używając af
pozdrawiam

fedor
21-01-2009, 00:28
Witam i dzięki za odpowiedzi. Nikon nie daje gwarancji na akumulatory powiem szczerze że jestem zawiedziony. No ale trzeba żyć dalej. Teraz będzie dopiero trzecie ładowanie i mam zamiar trochę go przetrzymać. Narazie zamówiłem sobie zamiennik Uniross groszowa sprawa więc zobaczymy. Jak nie da rady to trza będzie kupic drugi oryginał.
Pozdrawiam wszystkich na forum.

pinokio
21-01-2009, 01:13
W Zakopcu zrobiłem D 80 około 800 zdjęć z obiektywami z VR-em i przy minusowej temperaturze. Zrób jak wyżej, pożycz od kogoś drugą baterię i sprawdź jeszcze raz. Ale pamiętaj, że jak siedzisz nad nowym sprzętem, to czas szybko płynie i nawet nie wiesz kiedy, a już 3-4 godzinki przeleciały. A jak gmerasz w menu, to cały czas wyświetlacz LCD jest włączony, a żre to cholerstwo sporo prądu... :)

mrpawcio
21-01-2009, 01:23
Jak to dopiero 3. ładowanie to akumulator nie osiągnął jeszcze swojej całkowitej pojemności, poładuj jeszcze go 2x tyle i wtedy oceń jego wytrzymałość. Możesz też ograniczyć zużycie baterii, np. poprzez obniżenie jasności LCD, wyłączenie podglądu po zrobieniu zdjęcia itp.

Kargulo
21-01-2009, 01:47
ja mam podobnu problem z nowym sprzentem D80. Po pierwszym naladowaniu zrobilem okolo 160 zdjęć ale większość była z lampą i kilka z VR, teraz naładowałem drugi raz i zobaczymy ile wytrzyma. Mam nadzieje ze taki krótki okres działania baterii jest tylko na początku i później się polepszy..

Prorok78
21-01-2009, 10:48
a z ta gwarancja to nie jest to tak ze ona jest tylko krotsza ? tak jak z telefonami ? telefon rok, bateria pol roku??
VR owszem przyspiesza zuzycie ale niewiele... ostatnio robie duzo duetem d200 + 70-300 VR i juzycie wzroslo ale nieznacznie - powiedzialbym ze najwyzej kilka procent... wg moich obserwacji najbardziej zjada dlugie przytrzymywanie migawki kiedy wszystko pracuje (pomiar ekspozycji, af, vr)...

pyetya
21-01-2009, 11:07
dziwne, według moich doświadczeń d80 świetnie sobie radzi w tym względzie (nie tak doskonale, jak d70s, ale wciąż bdb)

Prorok78
21-01-2009, 11:51
powinien... d200 ma opiniepradozernego a ja stukam na nim co najmniej 600 zdjec (na 2 aku w gripie)..d80 powinien bycznacznie lepszy... hmm moze po prostu bateria walnieta??
a tak poza tym to nawet jesli faktycznie nie ma gwarancji (a wydaje mi sie ze jest), to jeszczejest cos takiego jak 'towar niezgodny z umowa' ito jest roszczenie do sprzedawcy... wiec jeslikupiles niedawno to sie nie zastanawiaj tylko wracaj do niegozebyaku wymienil..:)

Slawskip
21-01-2009, 13:18
moje akmulatorki potrafią wytrzymać spokojnie ponad 1000 zdjęć (nie używam praktycznie w ogóle lampy wbudowanej).

amirez
21-01-2009, 13:24
Przy normalnym użytkowaniu:
- grzebanie w menu,
- podgląd zdjęć,
- podświetlenie /sporadyczne/ górnego panelu,
- trochę fotek z lampą wbudowaną i trochę z Sabinką,
- czasami aparat leży nawet tydzień bez pstrykania,
- podłączenie do komputera, aby "wyjąć" zdjęcia
aku wytrzymuje u mnie ok. 300-400 zdjęć

mrpawcio
21-01-2009, 14:00
U mnie przy podobnym użytkowaniu jak u kolegi amirez bateria wytrzymuje 700-800 zdjęć, czasem nawet więcej

fedor
21-01-2009, 19:18
Witam ponownie.
Dzwoniłem do Nikon Polska i pan mi powiedział że bateria nie podlega gwarancji. No cóż jeśli problem nie przejdzie to spróbuje u sprzedawcy jestem w tej chwili w UK więc może się da coś zrobić.

ŁUKASZ SZIN
21-01-2009, 22:01
Średnio akumulator powinien wytrzymać jakieś 700-800zdjęć .
Tak jest w moim przypadku.
Ale mam takie odczucie że jak naładuję akumulatory na FULA i nie używam aparatu to jak by uciekało napięcie ! Zaobserwowaliście coś takiego w swoich D80 ????

amirez
21-01-2009, 22:20
No, ucieka, ucieka. Jak grip podpięty to i nawet ciut więcej.
Nie sprawdzałem, ale tak na "czuja" to rzeczywiście wyjdzie ok. 1000 zdjęć, jak aku na fula i strzelać /bez podglądu i af/ do całkowitego rozładowania.

mateo912
21-01-2009, 22:48
ja ostatnio jak robiłem zdjęcia na koncercie ISO 1000 czasy od 1/50-1/5 s sabinka w stopce to po zrobieniu ~500 zdjęć akumulator pokazywał 89% zużycie baterii :D

VanRay
21-01-2009, 23:19
u mnie z 2,5-3 godzinnego ładowania aku wychodzi około 300-350 zdjęć w formacie raw+jpg z włączonym AF i podglądem
jak u ciebie zrobienie 30 zdjęć zjada baterie to połowy to raczej nie jest normalne.

ŁUKASZ SZIN
22-01-2009, 22:22
Czy jest jakieś wytłumaczenie ??? dal czego tak szybko ucieka napięcie w D80 .
Ma ktoś jakieś swoje zdanie na ten temat-tezę co jest tego przyczyną ?!

mrpawcio
23-01-2009, 13:03
Przecież napięcie w d80 wcale nie ucieka... Ładowałem aku przed świętami, do teraz robię na tym samu ładowaniu zdjęcia, w tym 2h na mrozie podczas WOŚPu, mam zrobione 604 zdjęcia i jeszcze 30% aku zostało. Nie wiem na co Wy narzekacie :)

żółto-czarny
24-01-2009, 01:54
U mnie też ucieka sporo za szybko w stosunku do wyników, którymi chwalą się niektórzy koledzy. Ale jestem przekonany, że to głównie "zasługa" telewizorka - wprost nagminnie ciągnie mnie do podglądania fotek :roll: Jak sobie przypominam pierwsze ładowanie, to tempo spadania % mnie również zaniepokoiło. Jednak po następnych, sygnalizacja stała się jakby stabilniejsza, zobaczymy jak będzie się zachowywać w miarę upływu czasu. Może to wynika właśnie ze sposobu, w jaki ten wskaźnik działa, nie zaś z tego, że aku uzyskuje nominalną pojemność z czasem :-?
Co do przetrzymywania naładowanego aku z kontakcie - są opinie, że zaczyna się on z powrotem powoli rozładowywać...

velaskez
24-01-2009, 05:52
A ja na miejscu autora tego wątku bym poczekał troszkę. Mój aku na początku robił tylko ok 300-400 zdjęć jak dobrze oszczędzałem. Po kilku rozładowaniach i sprawdzeniach w boju robi i 800. Nie mam już problemów z akumulatorem choć na początku byłem nieco zawiedziony.

fedor
30-01-2009, 19:41
Witam ponownie.
Mam do Was pytanie. Jaki macie procent naładowania baterii po ładowaniu do pełna. U mnie pokazało 91%. Zobaczymy ile teraz pociągnie.
Zamówiłem nowego Hahnela zobaczymy jak będzie na nim. Ale to dopiero za 10 dni jak będę w domciu.

wlopis
30-01-2009, 20:29
Witam ponownie.
Mam do Was pytanie. Jaki macie procent naładowania baterii po ładowaniu do pełna. U mnie pokazało 91%. Zobaczymy ile teraz pociągnie.
Zamówiłem nowego Hahnela zobaczymy jak będzie na nim. Ale to dopiero za 10 dni jak będę w domciu.

oczywiście 100%, mam dwa oryginalne w gripie

wasilewk
30-01-2009, 21:25
Witam ponownie.

Jeśli mogę poradzić, mój przykład:

Mam dwa oryginały i jeden BC-55.
Tutaj od razu muszę zaznaczyć, że oryginały są LI-ON a BC-55 jest polimerowy. No i co z tego, że ma on trzykrotnie większą pojemność, skoro Nikony współpracują poprawnie tylko z Litowo-jonowymi ! Jak to się objawia ? Ano właśnie dziwnymi odczytami naładowanego akumulatora, a potem w czasie dalszej pracy - odczyty też są mylące. Aparat pokazuje cały czas w granicach 90-100%, ale potem nagle: trach ! Aparat się nagle wyłącza.

Dodatkowo u mnie stwierdziłem, że D700 jest 'delikatniejszy' pod względem zasilania: po załadowaniu naładowanego BC-55 i po włączeniu - aparat pokazuje błąd zasilania. Powtórne włączenie i wyłączenie pozwala na dalszą normalną pracę. D80 tak się nie zachowuje: na BC-55 reaguje jak na oryginał i 'wali' ok 1300 zdjęć bez zająknięcia. Jednak zdarzyło mi się już kiedyś, że po ok. 200 szt. fotek z lampą wewnętrzną - nagle się wyłączył, choć monitorek pokazywał 100%. Dlatego nie ryzykowałem: D700 używa obydwu oryginałów, a zapasowy D80 śmiga na polimerowym BC-55.

Toteż, gdy wspomniałeś o Hahnelu, to się trochę uspokoiłem, bo to jest Li-OH.

Jednak najlepiej sprawdź aparat z innym poprawnym akumulatorem (np. pożyczonym).

żółto-czarny
30-01-2009, 22:54
Witam ponownie.
Mam do Was pytanie. Jaki macie procent naładowania baterii po ładowaniu do pełna. U mnie pokazało 91%.
Też kiedyś miałem coś koło tego, podpiąłem znowu na kilka minut do kontaktu i było już 100%. Nawiasem mówiąc - tak się zachował oryginał, a nie chiński nołnejm... :mrgreen:
Wasilewk, czytałem gdzieś, że polimerowe grożą nawet wybuchem! :neutral:

fedor
30-01-2009, 23:04
Bardzo chętnie bym spróbował pożyczyć od kogoś pełnosprawny akumulator tylko problem w tym że nie znam nikogo w mojej okolicy kto by miał i jeszcze w dodatku nie potrzebował przez jakiś czas takowego akumulatora. Zobaczę co będzie na Hahnelu jeśli będzie ok to to będzie moje podstawowe aku.

nim
30-01-2009, 23:28
Spokojnie, tym akumulatorkom wraca życie dopiero po kilku cyklach ładowania i rozładowywania. Nie lubią długo leżeć bezczynnie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Li-ion

ŁUKASZ SZIN
31-01-2009, 10:43
oczywiście 100%, mam dwa oryginalne w gripie

U mnie jest dokładnie to samo 100% po naładowaniu.

Bosek
03-02-2009, 08:50
Pamietajcie że w tych akumulatorach dłuższe pozostawienie w ładowarce nic nie daje, nie daje również rozładowanie ich do końca i ponowne naładowanie.

velaskez
05-02-2009, 07:06
100% I 800-1000 klatek jak nic.

Avarcal
05-02-2009, 13:36
O ile dobrze zaobserwowałem, to dużo % ucieka przy "wydobywaniu" zdjęć z karty, przy bezpośrednim połączeniu aparatu z komputerem...

U mnie każde ładowanie, to coraz więcej zdjęć na liczniku, chociaż przy używaniu wbudowanej lampy, to ok 300~400... Czas pokaże, do ilu te liczby wzrosną :D

malyr
05-02-2009, 16:27
u mnie roczna bateria po wypstrykaniu 24tys zdjęć przy pełnym naładowaniu robi około 500 kolejnych zdjęć
kupiłem nową - 800-1000 pstryknięć po 100% naładowaniu :)

dżef
06-02-2009, 18:41
Chciałbym tak poniekąd odnieść się do kwestii spadku pojemności akumulatora - ostatnio gdzieś od połowy listopada mój D80 leżał nieużywany (w temperaturze ~15 stopni Celsjusza) przez jakiś miesiąc z małymi przerwami, po czym aparat wskazywał, co dało się wyliczyć, że na tym naładowaniu akumulatora da się zrobić maksymalnie 400 zdjęć. Zdziwiło mnie to trochę z racji tej, iż do tej pory robiłem średnio 850 - 1100, a nawet zdarzało się grubo ponad 1600 fotografii popełnić - widocznie taka jest kolej rzeczy, jeżeli sprzęt ma pewną dłuższą przerwę w pracy. W końcu o dziwo na ostatnich około 10% wykonałem jakieś 150 zdjęć i wygląda na to, że sytuacja wróciła do normy, chociaż pewne wątpliwości nadal pozostały, jak to z tymi akumulatorami rzeczywiście jest.

krupcia22
13-02-2009, 02:35
moj aku. trzyma dluuuugo :) i nic mi nie "ucieka" ale polecam odpowiednie formatowanie :)
ps gdzies kiedys znalazlem stronke gdzie bylo opisane jak dbac o aku. nie tylko do aparatow.... jak znajde to sie podziele :)

ŁUKASZ SZIN
14-02-2009, 11:14
JA zauważyłem jak mój aparat nie leży tylko cały czas jest w użyciu to nie ma żadnego spadku napięcia, ale jak leży nie używany przez jakiś czas to zaraz znika napięcie :(

Kosti68
17-02-2009, 13:53
Dziwie sie jak czytam wasze posty...posiadam dwa oryginalne akumulatorki Nikona ktore sa w gripie....wlasnie teraz jeden pokazuje 0 % i 293 zrobione nim zdjecia. Zastanawiam sie ja wy to robicie trzaskajac jednym akumulatorkiem ponad 1000 fotek. Lampy wewnetrznej nie uzawam prawie wogole...jesli juz to mam sabinke. A obydwa akumulatorki maja po 4 miesiace. Czy robie cos nie tak???

malyr
17-02-2009, 14:00
u mnie na D80 bez lampy na nowej baterii max 700 zdjęć i bateria kaput :)

fedor
21-03-2009, 13:37
Witam wszystkich ponownie. Dzięki za wszystkie posty. Niestety po kilku naładowaniach oryginalnego akumulatorka dalej nie ładował się więcej niż 91%. Kupiłem zamiennik Delkin i wszystko jest git tzn 100% naładowania i duuużo więcej fotek można pstryknąć. A z oryginałem zobaczymy co dalej?

Karbulot
29-03-2009, 11:25
Podepne sie do tematu, zeby nie zakladac nowego, bo mam podobny problem. Tylko ze z D90. W D80 akumulator tzymal naprawde dlugo, w D90 niestety tak slodko juz nie jest. Nie wiem, czy trafilem na jakis kiepski model akumulatora, czy D90 jest taki pradozerny.

mrpawcio
29-03-2009, 16:54
A jak długo masz aparat i ile razy ładowałeś już akumulator?

Karbulot
29-03-2009, 19:17
Pierwszy raz ladowalem, aparat nowy. Ale moze za krotko ladowalem. Lampka przestala mrugac w sumie po godzinie, wiec wyjalem i wsadzilem do aparatu. Pozniej przeczytalem, ze trzeba ladowac ponad 2 godziny.

mrpawcio
29-03-2009, 22:10
Na początku akumulator nie osiąga swojej pełnej wytrzymałości, zużyj go i naładuj jeszcze kilka razy i zobacz jak sukcesywnie zwiększa się ilość zrobionych zdjęć, aż osiągnie swoją granicę i zacznie powoli opadać :-)

velaskez
30-03-2009, 03:58
Mnie nie opada. Moje są magiczne:-P

as66
31-03-2009, 18:34
Witam.

Zwróciłbym uwagę na mały szczegół:
Po 1.
Oprogramowanie D80 w wersji 1.0 posiada według producenta "rzadki błąd" migania kontrolki naładowania akumulatorów, pomimo ich naładowania.
Rzeczywiście: na świeżo naładowanych akumulatorach (4xR6 w baterypacku) po kilku zdjęciach aparat wskazywał, że są rozładowane, a po update na 1.11 - już nie.
Po 2.
Pozostawienie aparatu z włożonym baterypackiem (R6 w module) powoduje rozładowywanie akumulatorów: ciągły pobór prądu 5mA. Nie jest to dużo - teoretycznie rok powinno się rozładowywać - ale zawsze...
Zresztą Nikon - w przypadku F70 i CR123A - sam doradzał, by przy dłuższym okresie bez zdjęć, wyjmować baterie.

fedor
09-04-2009, 19:45
Witam. Sprawa baterii wygląda tak że mam nową baterię nikonowską. Ta w przeciwieństwie to poprzedniej działa dobrze a przynajmniej ładuje się na 100% a nie na 91.
W sklepie gdzie kupiłem aparat (Jessops) byłem zareklamować ową baterię. Powiedziałem im co i jak i że na zamiennikowej jest wszystko dobrze i miła starsza pani (wątpię żeby cokolwiek się znała) powiedziała mi że oni to muszą sprawdzić i że jak będzie tak jak mówię to dadzą mi nową. Powiedziałem że dobrze i zapytałem kiedy mam przyjść. Powiedziała że za jakieś 3-4 godz. A ja ma to że niestety pracuję. Na to pani chwilę pomyślała i mówi że jak tak no to ona może mi w sumie dać tę nową baterię od ręki, a tę moją starą wyśle do nikona a oni i tak wymienią ja im na nową. Więc nie wiem już jak to jest czy nikon tylko w Polsce nie daje gwarancji na baterie czy co, sam już nie wiem. Tak czy inaczej jeszcze raz potwierdza się to że jeszcze trochę brakuje polskim sklepom i serwisom do poziomu europejskiego. Aczkolwiek powoli się to zmienia.

Karbulot
11-04-2009, 01:59
U mnie juz jest OK. Trzyma dlugo po drugim ladowaniu. Z tego wynika, ze pierwszy raz ladowalem za krotko. reasumujac nie nalezy sie sugerowac miganiem lampki, tylko trzeba te 2-3 a lepiej 4 godziny potrzymac w ladowarce.

DakotaPL
13-04-2009, 15:27
Nikon faktycznie nie daje gwarancji na aku i nie tylko on zresztą. Sprawa natomiast wygląda tak, że ktoś kto kupi wadliwy aku i wyjdzie mu to po czasie dłuższym niż 7 dni może nie dostać nowego jeśli się zwraca bezpośrednio do producenta. Trochę inaczej jest ze sklepami bo one mają różne układy z producentami i być może, że w sklepie dostanie się nowy bez najmniejszego problemu. Tak to niestety wgląda w praktyce