Zobacz pełną wersję : szybkie zużycie baterii w d80
Witam.
Mam pytanie, w moim d80 bardzo szybko spada stan akumulatora. Co prawda jest on nowy i był dopiero dwa razy ładowany ale aparat pokazuje stan naładowania 50% a ja zrobiłem może 30 zdjęć i trochę pogmerałem w menu gdyż dopireo się go uczę. Czy to normalne z nowym aku czy może jest gdzieś problem.
Pozdrawiam wszystkich i dzięki.
A przy jakiej temperaturze robiłeś zdjęcia, i czy używasz obiektywu z VR??
Witam.
zdjęcia robiłem w domu, tak obiektyw mam vr ale przynajmniej połowa fotek była zrobiona z vr wyłączonym. A i zaraz po wyjeciu aku z ładowarki stan naładowania był 87%.
A ile ładowałeś te bateryjki? Zostawiaj zawsze trochę dłużej nawet jak kontrolka wskazuje że są już w pełni naładowane one wtedy do końca się naładują.
A co do VR to licz się z tym że przyśpiesza ale nie jestem pewien w jakim stopniu rozładowanie baterii.
Akumulator był ładowany normalnie aż kontrolka zacznie świecić ciągle. Ale nie stałem i nie czekałem aż się zaświeci żeby wyjąć aku z ładowarki. Czytałem tu na forum że akumulator dopiero po kilku ładowaniach ma pełną pojemność ale czy powiększy się ona żeby zrobić tyle zdjęć ile deklaruja forumowicze?
slawekkawek
19-01-2009, 21:29
witam ... też mam d80 i trzyma naprawdę długo baterię może jak jest przełącznik to za daleko przesuwasz i ciągle jest na podświetleniu .... a jak nie to radze się udać do reklamacji ( jak jest ) a jak nie to pożyczyć od kogoś baterie i sprawdzić ...
pozdrawiam
Spróbuj naładować jeszcze raz i gdy przestanie migać i zacznie świecić ciągle przetrzymaj baterię około godzinę dłużej pod napięciem i zobacz czy wtedy gdy wsadzisz do aparatu to będziesz miał sto procent
Dobra jak się rozładuje całkiem to przetrzymam ją trochę w ładowarce i zobaczymy. Aparat ma dopiero miesiąc więc gwarancja jest. A tak wogóle to ile Nikon daje gwarancji na akumulator bo nie wiem.
do slawekkawek ile przeciętnie robisz fotek na pełnym aku?
A na pewno podświetlenie jest wyłączone.
mrpawcio
20-01-2009, 01:34
Aktualnie mam zrobione 604 zdjęcia i zostało mi jeszcze 30% akumulatora. Z tego co się orientuję to akumulator nie podlega gwarancji...
sokrates
20-01-2009, 10:19
dziwne, bardzo szybko ci się rozładował, ja trzymam 2 akku w gripie i szczerze to nie pamiętam kiedy je ładowałem :-) na pewno w starym roku, grubo przed świętami. od tego czasu zrobiłem na pewno ponad 300 zdjęć, i z tego co pamiętam to są naładowane ~50% i ok 90% (ta z 90% to pewnie samorozładowanie akku)
slawekkawek
20-01-2009, 18:13
witam ponownie ... no mi trzyma około 350-500 zdjęć używając af
pozdrawiam
Witam i dzięki za odpowiedzi. Nikon nie daje gwarancji na akumulatory powiem szczerze że jestem zawiedziony. No ale trzeba żyć dalej. Teraz będzie dopiero trzecie ładowanie i mam zamiar trochę go przetrzymać. Narazie zamówiłem sobie zamiennik Uniross groszowa sprawa więc zobaczymy. Jak nie da rady to trza będzie kupic drugi oryginał.
Pozdrawiam wszystkich na forum.
W Zakopcu zrobiłem D 80 około 800 zdjęć z obiektywami z VR-em i przy minusowej temperaturze. Zrób jak wyżej, pożycz od kogoś drugą baterię i sprawdź jeszcze raz. Ale pamiętaj, że jak siedzisz nad nowym sprzętem, to czas szybko płynie i nawet nie wiesz kiedy, a już 3-4 godzinki przeleciały. A jak gmerasz w menu, to cały czas wyświetlacz LCD jest włączony, a żre to cholerstwo sporo prądu... :)
mrpawcio
21-01-2009, 01:23
Jak to dopiero 3. ładowanie to akumulator nie osiągnął jeszcze swojej całkowitej pojemności, poładuj jeszcze go 2x tyle i wtedy oceń jego wytrzymałość. Możesz też ograniczyć zużycie baterii, np. poprzez obniżenie jasności LCD, wyłączenie podglądu po zrobieniu zdjęcia itp.
ja mam podobnu problem z nowym sprzentem D80. Po pierwszym naladowaniu zrobilem okolo 160 zdjęć ale większość była z lampą i kilka z VR, teraz naładowałem drugi raz i zobaczymy ile wytrzyma. Mam nadzieje ze taki krótki okres działania baterii jest tylko na początku i później się polepszy..
Prorok78
21-01-2009, 10:48
a z ta gwarancja to nie jest to tak ze ona jest tylko krotsza ? tak jak z telefonami ? telefon rok, bateria pol roku??
VR owszem przyspiesza zuzycie ale niewiele... ostatnio robie duzo duetem d200 + 70-300 VR i juzycie wzroslo ale nieznacznie - powiedzialbym ze najwyzej kilka procent... wg moich obserwacji najbardziej zjada dlugie przytrzymywanie migawki kiedy wszystko pracuje (pomiar ekspozycji, af, vr)...
dziwne, według moich doświadczeń d80 świetnie sobie radzi w tym względzie (nie tak doskonale, jak d70s, ale wciąż bdb)
Prorok78
21-01-2009, 11:51
powinien... d200 ma opiniepradozernego a ja stukam na nim co najmniej 600 zdjec (na 2 aku w gripie)..d80 powinien bycznacznie lepszy... hmm moze po prostu bateria walnieta??
a tak poza tym to nawet jesli faktycznie nie ma gwarancji (a wydaje mi sie ze jest), to jeszczejest cos takiego jak 'towar niezgodny z umowa' ito jest roszczenie do sprzedawcy... wiec jeslikupiles niedawno to sie nie zastanawiaj tylko wracaj do niegozebyaku wymienil..:)
Slawskip
21-01-2009, 13:18
moje akmulatorki potrafią wytrzymać spokojnie ponad 1000 zdjęć (nie używam praktycznie w ogóle lampy wbudowanej).
Przy normalnym użytkowaniu:
- grzebanie w menu,
- podgląd zdjęć,
- podświetlenie /sporadyczne/ górnego panelu,
- trochę fotek z lampą wbudowaną i trochę z Sabinką,
- czasami aparat leży nawet tydzień bez pstrykania,
- podłączenie do komputera, aby "wyjąć" zdjęcia
aku wytrzymuje u mnie ok. 300-400 zdjęć
mrpawcio
21-01-2009, 14:00
U mnie przy podobnym użytkowaniu jak u kolegi amirez bateria wytrzymuje 700-800 zdjęć, czasem nawet więcej
Witam ponownie.
Dzwoniłem do Nikon Polska i pan mi powiedział że bateria nie podlega gwarancji. No cóż jeśli problem nie przejdzie to spróbuje u sprzedawcy jestem w tej chwili w UK więc może się da coś zrobić.
ŁUKASZ SZIN
21-01-2009, 22:01
Średnio akumulator powinien wytrzymać jakieś 700-800zdjęć .
Tak jest w moim przypadku.
Ale mam takie odczucie że jak naładuję akumulatory na FULA i nie używam aparatu to jak by uciekało napięcie ! Zaobserwowaliście coś takiego w swoich D80 ????
No, ucieka, ucieka. Jak grip podpięty to i nawet ciut więcej.
Nie sprawdzałem, ale tak na "czuja" to rzeczywiście wyjdzie ok. 1000 zdjęć, jak aku na fula i strzelać /bez podglądu i af/ do całkowitego rozładowania.
mateo912
21-01-2009, 22:48
ja ostatnio jak robiłem zdjęcia na koncercie ISO 1000 czasy od 1/50-1/5 s sabinka w stopce to po zrobieniu ~500 zdjęć akumulator pokazywał 89% zużycie baterii :D
u mnie z 2,5-3 godzinnego ładowania aku wychodzi około 300-350 zdjęć w formacie raw+jpg z włączonym AF i podglądem
jak u ciebie zrobienie 30 zdjęć zjada baterie to połowy to raczej nie jest normalne.
ŁUKASZ SZIN
22-01-2009, 22:22
Czy jest jakieś wytłumaczenie ??? dal czego tak szybko ucieka napięcie w D80 .
Ma ktoś jakieś swoje zdanie na ten temat-tezę co jest tego przyczyną ?!
mrpawcio
23-01-2009, 13:03
Przecież napięcie w d80 wcale nie ucieka... Ładowałem aku przed świętami, do teraz robię na tym samu ładowaniu zdjęcia, w tym 2h na mrozie podczas WOŚPu, mam zrobione 604 zdjęcia i jeszcze 30% aku zostało. Nie wiem na co Wy narzekacie :)
żółto-czarny
24-01-2009, 01:54
U mnie też ucieka sporo za szybko w stosunku do wyników, którymi chwalą się niektórzy koledzy. Ale jestem przekonany, że to głównie "zasługa" telewizorka - wprost nagminnie ciągnie mnie do podglądania fotek :roll: Jak sobie przypominam pierwsze ładowanie, to tempo spadania % mnie również zaniepokoiło. Jednak po następnych, sygnalizacja stała się jakby stabilniejsza, zobaczymy jak będzie się zachowywać w miarę upływu czasu. Może to wynika właśnie ze sposobu, w jaki ten wskaźnik działa, nie zaś z tego, że aku uzyskuje nominalną pojemność z czasem :-?
Co do przetrzymywania naładowanego aku z kontakcie - są opinie, że zaczyna się on z powrotem powoli rozładowywać...
velaskez
24-01-2009, 05:52
A ja na miejscu autora tego wątku bym poczekał troszkę. Mój aku na początku robił tylko ok 300-400 zdjęć jak dobrze oszczędzałem. Po kilku rozładowaniach i sprawdzeniach w boju robi i 800. Nie mam już problemów z akumulatorem choć na początku byłem nieco zawiedziony.
Witam ponownie.
Mam do Was pytanie. Jaki macie procent naładowania baterii po ładowaniu do pełna. U mnie pokazało 91%. Zobaczymy ile teraz pociągnie.
Zamówiłem nowego Hahnela zobaczymy jak będzie na nim. Ale to dopiero za 10 dni jak będę w domciu.
Witam ponownie.
Mam do Was pytanie. Jaki macie procent naładowania baterii po ładowaniu do pełna. U mnie pokazało 91%. Zobaczymy ile teraz pociągnie.
Zamówiłem nowego Hahnela zobaczymy jak będzie na nim. Ale to dopiero za 10 dni jak będę w domciu.
oczywiście 100%, mam dwa oryginalne w gripie
wasilewk
30-01-2009, 21:25
Witam ponownie.
Jeśli mogę poradzić, mój przykład:
Mam dwa oryginały i jeden BC-55.
Tutaj od razu muszę zaznaczyć, że oryginały są LI-ON a BC-55 jest polimerowy. No i co z tego, że ma on trzykrotnie większą pojemność, skoro Nikony współpracują poprawnie tylko z Litowo-jonowymi ! Jak to się objawia ? Ano właśnie dziwnymi odczytami naładowanego akumulatora, a potem w czasie dalszej pracy - odczyty też są mylące. Aparat pokazuje cały czas w granicach 90-100%, ale potem nagle: trach ! Aparat się nagle wyłącza.
Dodatkowo u mnie stwierdziłem, że D700 jest 'delikatniejszy' pod względem zasilania: po załadowaniu naładowanego BC-55 i po włączeniu - aparat pokazuje błąd zasilania. Powtórne włączenie i wyłączenie pozwala na dalszą normalną pracę. D80 tak się nie zachowuje: na BC-55 reaguje jak na oryginał i 'wali' ok 1300 zdjęć bez zająknięcia. Jednak zdarzyło mi się już kiedyś, że po ok. 200 szt. fotek z lampą wewnętrzną - nagle się wyłączył, choć monitorek pokazywał 100%. Dlatego nie ryzykowałem: D700 używa obydwu oryginałów, a zapasowy D80 śmiga na polimerowym BC-55.
Toteż, gdy wspomniałeś o Hahnelu, to się trochę uspokoiłem, bo to jest Li-OH.
Jednak najlepiej sprawdź aparat z innym poprawnym akumulatorem (np. pożyczonym).
żółto-czarny
30-01-2009, 22:54
Witam ponownie.
Mam do Was pytanie. Jaki macie procent naładowania baterii po ładowaniu do pełna. U mnie pokazało 91%.
Też kiedyś miałem coś koło tego, podpiąłem znowu na kilka minut do kontaktu i było już 100%. Nawiasem mówiąc - tak się zachował oryginał, a nie chiński nołnejm... :mrgreen:
Wasilewk, czytałem gdzieś, że polimerowe grożą nawet wybuchem! :neutral:
Bardzo chętnie bym spróbował pożyczyć od kogoś pełnosprawny akumulator tylko problem w tym że nie znam nikogo w mojej okolicy kto by miał i jeszcze w dodatku nie potrzebował przez jakiś czas takowego akumulatora. Zobaczę co będzie na Hahnelu jeśli będzie ok to to będzie moje podstawowe aku.
Spokojnie, tym akumulatorkom wraca życie dopiero po kilku cyklach ładowania i rozładowywania. Nie lubią długo leżeć bezczynnie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Li-ion
ŁUKASZ SZIN
31-01-2009, 10:43
oczywiście 100%, mam dwa oryginalne w gripie
U mnie jest dokładnie to samo 100% po naładowaniu.
Pamietajcie że w tych akumulatorach dłuższe pozostawienie w ładowarce nic nie daje, nie daje również rozładowanie ich do końca i ponowne naładowanie.
velaskez
05-02-2009, 07:06
100% I 800-1000 klatek jak nic.
O ile dobrze zaobserwowałem, to dużo % ucieka przy "wydobywaniu" zdjęć z karty, przy bezpośrednim połączeniu aparatu z komputerem...
U mnie każde ładowanie, to coraz więcej zdjęć na liczniku, chociaż przy używaniu wbudowanej lampy, to ok 300~400... Czas pokaże, do ilu te liczby wzrosną :D
u mnie roczna bateria po wypstrykaniu 24tys zdjęć przy pełnym naładowaniu robi około 500 kolejnych zdjęć
kupiłem nową - 800-1000 pstryknięć po 100% naładowaniu :)
Chciałbym tak poniekąd odnieść się do kwestii spadku pojemności akumulatora - ostatnio gdzieś od połowy listopada mój D80 leżał nieużywany (w temperaturze ~15 stopni Celsjusza) przez jakiś miesiąc z małymi przerwami, po czym aparat wskazywał, co dało się wyliczyć, że na tym naładowaniu akumulatora da się zrobić maksymalnie 400 zdjęć. Zdziwiło mnie to trochę z racji tej, iż do tej pory robiłem średnio 850 - 1100, a nawet zdarzało się grubo ponad 1600 fotografii popełnić - widocznie taka jest kolej rzeczy, jeżeli sprzęt ma pewną dłuższą przerwę w pracy. W końcu o dziwo na ostatnich około 10% wykonałem jakieś 150 zdjęć i wygląda na to, że sytuacja wróciła do normy, chociaż pewne wątpliwości nadal pozostały, jak to z tymi akumulatorami rzeczywiście jest.
krupcia22
13-02-2009, 02:35
moj aku. trzyma dluuuugo :) i nic mi nie "ucieka" ale polecam odpowiednie formatowanie :)
ps gdzies kiedys znalazlem stronke gdzie bylo opisane jak dbac o aku. nie tylko do aparatow.... jak znajde to sie podziele :)
ŁUKASZ SZIN
14-02-2009, 11:14
JA zauważyłem jak mój aparat nie leży tylko cały czas jest w użyciu to nie ma żadnego spadku napięcia, ale jak leży nie używany przez jakiś czas to zaraz znika napięcie :(
Dziwie sie jak czytam wasze posty...posiadam dwa oryginalne akumulatorki Nikona ktore sa w gripie....wlasnie teraz jeden pokazuje 0 % i 293 zrobione nim zdjecia. Zastanawiam sie ja wy to robicie trzaskajac jednym akumulatorkiem ponad 1000 fotek. Lampy wewnetrznej nie uzawam prawie wogole...jesli juz to mam sabinke. A obydwa akumulatorki maja po 4 miesiace. Czy robie cos nie tak???
u mnie na D80 bez lampy na nowej baterii max 700 zdjęć i bateria kaput :)
Witam wszystkich ponownie. Dzięki za wszystkie posty. Niestety po kilku naładowaniach oryginalnego akumulatorka dalej nie ładował się więcej niż 91%. Kupiłem zamiennik Delkin i wszystko jest git tzn 100% naładowania i duuużo więcej fotek można pstryknąć. A z oryginałem zobaczymy co dalej?
Karbulot
29-03-2009, 11:25
Podepne sie do tematu, zeby nie zakladac nowego, bo mam podobny problem. Tylko ze z D90. W D80 akumulator tzymal naprawde dlugo, w D90 niestety tak slodko juz nie jest. Nie wiem, czy trafilem na jakis kiepski model akumulatora, czy D90 jest taki pradozerny.
mrpawcio
29-03-2009, 16:54
A jak długo masz aparat i ile razy ładowałeś już akumulator?
Karbulot
29-03-2009, 19:17
Pierwszy raz ladowalem, aparat nowy. Ale moze za krotko ladowalem. Lampka przestala mrugac w sumie po godzinie, wiec wyjalem i wsadzilem do aparatu. Pozniej przeczytalem, ze trzeba ladowac ponad 2 godziny.
mrpawcio
29-03-2009, 22:10
Na początku akumulator nie osiąga swojej pełnej wytrzymałości, zużyj go i naładuj jeszcze kilka razy i zobacz jak sukcesywnie zwiększa się ilość zrobionych zdjęć, aż osiągnie swoją granicę i zacznie powoli opadać :-)
velaskez
30-03-2009, 03:58
Mnie nie opada. Moje są magiczne:-P
Witam.
Zwróciłbym uwagę na mały szczegół:
Po 1.
Oprogramowanie D80 w wersji 1.0 posiada według producenta "rzadki błąd" migania kontrolki naładowania akumulatorów, pomimo ich naładowania.
Rzeczywiście: na świeżo naładowanych akumulatorach (4xR6 w baterypacku) po kilku zdjęciach aparat wskazywał, że są rozładowane, a po update na 1.11 - już nie.
Po 2.
Pozostawienie aparatu z włożonym baterypackiem (R6 w module) powoduje rozładowywanie akumulatorów: ciągły pobór prądu 5mA. Nie jest to dużo - teoretycznie rok powinno się rozładowywać - ale zawsze...
Zresztą Nikon - w przypadku F70 i CR123A - sam doradzał, by przy dłuższym okresie bez zdjęć, wyjmować baterie.
Witam. Sprawa baterii wygląda tak że mam nową baterię nikonowską. Ta w przeciwieństwie to poprzedniej działa dobrze a przynajmniej ładuje się na 100% a nie na 91.
W sklepie gdzie kupiłem aparat (Jessops) byłem zareklamować ową baterię. Powiedziałem im co i jak i że na zamiennikowej jest wszystko dobrze i miła starsza pani (wątpię żeby cokolwiek się znała) powiedziała mi że oni to muszą sprawdzić i że jak będzie tak jak mówię to dadzą mi nową. Powiedziałem że dobrze i zapytałem kiedy mam przyjść. Powiedziała że za jakieś 3-4 godz. A ja ma to że niestety pracuję. Na to pani chwilę pomyślała i mówi że jak tak no to ona może mi w sumie dać tę nową baterię od ręki, a tę moją starą wyśle do nikona a oni i tak wymienią ja im na nową. Więc nie wiem już jak to jest czy nikon tylko w Polsce nie daje gwarancji na baterie czy co, sam już nie wiem. Tak czy inaczej jeszcze raz potwierdza się to że jeszcze trochę brakuje polskim sklepom i serwisom do poziomu europejskiego. Aczkolwiek powoli się to zmienia.
Karbulot
11-04-2009, 01:59
U mnie juz jest OK. Trzyma dlugo po drugim ladowaniu. Z tego wynika, ze pierwszy raz ladowalem za krotko. reasumujac nie nalezy sie sugerowac miganiem lampki, tylko trzeba te 2-3 a lepiej 4 godziny potrzymac w ladowarce.
DakotaPL
13-04-2009, 15:27
Nikon faktycznie nie daje gwarancji na aku i nie tylko on zresztą. Sprawa natomiast wygląda tak, że ktoś kto kupi wadliwy aku i wyjdzie mu to po czasie dłuższym niż 7 dni może nie dostać nowego jeśli się zwraca bezpośrednio do producenta. Trochę inaczej jest ze sklepami bo one mają różne układy z producentami i być może, że w sklepie dostanie się nowy bez najmniejszego problemu. Tak to niestety wgląda w praktyce