Zobacz pełną wersję : Nikkor 85mm AF D DYLEMAT: f1,8 czy f f1,4
Potrzebuje dobry obiektyw do portretu (głownie z ręki w zastanych warunkach). Myśle o nikkorze 85mm j. wyżej. Ale różnica w cenie jest 2000PLN (1700PLN vs 3700PLN).
Mam następujące pytania:
1. czy ktoś ma własne doświadczenia z tymi obiektywami?
2. co bedę miał "lepiej" dokładając ewentuaklne te 2000PLN na 1,4?
Jeśli chodzi o jakość optyczną obydwa są świetne.
Różnice techniczne:
- 1.4 jest jaśniejszy o 2/3 działki od 1.8;
- 1.4 posiada kołowa przysłone - daje to ładniejsze rozmycie tła
- 1.4 jest sporo większy i cięższy - lepiej leży w ręku, trudniej go upuścić a poza tym pierścień ostrości chodzi "naturalniej"
- 1.4 jest po prostu piękny :lol:
do warunków zastanych wiadomo - im szybszy tym lepszy,
ale:
- 1.8 to i tak dosyć jasno i zazwyczaj wystarcza
- przy 1.4 głębia ostrości jest na prawdę niewielka
- żeby było bardzo ostro to i tak oba trzeba przymknąć, więc argument o jasności przestaje być istotny
- wydaje mi się, że decydującym argumentem jest rozmycie tła
ja bym wziął 1.4... albo 1.8 :wink:
a ma być do zdjęć amatorskich czy zarobkowych?
Niedzwiedz
01-08-2006, 11:38
2000 za plytsza GO ale czy ostrzejsza wersje no nie wiem ja bym sobie odpuscil i kupil 1,8
Pawel Pawlak
01-08-2006, 11:39
z wszelkich prównań jakie widziałęm, główną i sporą przewagę wersji 1.4 widać w rozmyciu tła i w zdjęciach poid światło...
jeśli ma byc do zdjęć amatorskich do domowego archiwum to zdecydowanie 1.8 wystarczy ale jeśli obiektyw ma na siebie zarobić to czemu nie 1.4...
Jest jeszcze jedna opcja - manualne AiS 85/1,4. Można trafić w cenie AF 85/1,8...
Miałem 85/1.8 - naprawdę świetny obiektyw, ale rozmycie tła podobało mi się tylko przy 1.8.
Teraz mam 85/1.4 i to jest (przynajmniej dla mnie) dopiero naprawdę świetny obiektyw. Tło jest rozmyte pięknie przy każdej wartości przysłony i jest mniej podatny na CA. niż 1.8.
Szybkość af na podobnym poziomie. 1.4 mniej zgrzyta.
Niedzwiedz
11-08-2006, 09:52
kurcze ale cena 85 1,4 jest niebotyczna !!!! na moiej stronie w dziale ania w łazienkach sa strzaly z 85 1,8 mozna obejzec rozmycie tla :)
Tak. Widziałem zdięcia. Ale w przypadku 85/1.4 nie będziesz miał takich wyraźnych "kółek" jak na 2, 6 i przede wszystkim 9.
A propos ceny. Jest w e-oko AF 85/1.4 za 2850 podobno w bdb stanie. W porównaniu do ceny nowego to chyba/być może/nie wiem/kupiłem nieco taniej - nie źle.
Pozdrawiam