Zobacz pełną wersję : Lampa dla amatora z wielkim zapałem...
driftmen
19-01-2009, 17:20
Zastanawiam się nad kupnem lampy, sprawa niby prosta ale gdy ma sie ograniczony budzet to taka nie jest.
Co waszym zdaniem lepiej kupić
*SB-400 - ma TTL ale to jednak taka prosta lampa taka większa wbudowana
czy
*np SB-28 SB-24 itd... TTL nie będzie współpracował z D50 ale to taka bardziej zaawansowana lampa.
Może zaproponujecie coś jeszcze innego np. Sigme, Metz...
Nie znam się tak bardzo na lampach cały czas czytam ale przdałaby sie opinia ekspertów:-D
Wiem że najlepiej byłoby kupic SB-600 ale niestety funduszy brak...
Z góry dzięki za odpowiedz:p
A nie możesz troszkę poczekać i dozbierać do sb600. Wiesz to jest bardzo dobra lampa i myślę że przyszłościowa dla kogoś kto zaczyna zabawę z lampą
slanting_eye
19-01-2009, 17:38
dozbieraj kase i kup sb600/800/900
Inkognito
19-01-2009, 17:39
Zbieraj na sb-600 a nie cuduj! No chyba że musisz tą lampę mieć teraz, już, zaraz. Jeżeli nie, to sb-600 da Ci o niebo większe pole manewru i skoro masz taki wielki zapał to sb-400 może nie starczyć do realizacji pewnych pomysłów.
Więc jak musisz mieć lampę teraz czy możesz poczekać i dozbierać?
driftmen
19-01-2009, 17:55
No niby moge dozbierać tylko że narazie mam 300zl:-( więc to dlugo potrwa, tak ciężko uzbierać kase... a na nowa SB-600 trzeba minimum 666zl. Używanych juz dawno nie widzialem na naszej giełdzie, a ile kosztowala by używana. A jakbym teraz musiał kupic za 300zl to co brać? (pytanie czysto teoretyczne)
slanting_eye
19-01-2009, 18:06
kupisz sb400 i od razu bedziesz chcial kupic cos lepszego.gwarantuje
miales przypiete jakies lampy do body?
jakie?
lampa IMO bedzie ci sluzyc dluzej niz body czy obiektyw
driftmen
19-01-2009, 18:08
Wstyd sie przyznac ale nie miałem okazji :-(
slanting_eye
19-01-2009, 18:14
dokladnie ,wiec nie wiesz z czym sie "je" sb400 a z czym sb600
....dozbieraj.....
driftmen
19-01-2009, 18:34
a co myślicie o czymś takim?
http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/91229
Albert44
19-01-2009, 21:18
Zbieraj kasę! Minimum Metz 48 AF, Sigma EF-500 lub SB600. Czyli po "sklepowych" cenach obecnie brakuje minimum 350PLN...(Sigma). Powodzenia
No niby moge dozbierać tylko że narazie mam 300zl:-( więc to dlugo potrwa, tak ciężko uzbierać kase... a na nowa SB-600 trzeba minimum 666zl. Używanych juz dawno nie widzialem na naszej giełdzie, a ile kosztowala by używana. A jakbym teraz musiał kupic za 300zl to co brać? (pytanie czysto teoretyczne)
swoją sprzedałem niedawno za 470zł
Zbieraj co najmniej do SB-600, 400 za jakiś czas okaże się za słaba...
Dla mnie 600 była czasem za słaba ale to przy naprawdę złych warunkach kiedy w kościele odbijałem o sufit jeśli był biały i był max kilka metrów nade mną.
Teraz zbieram na Metza 58 AF ;)
Nie kupuj byle czego, wiem że chciałbyś mieć już lampkę i już sobie cykać fajne zdjatka ale na razie ciesz się wbudowaną i zbieraj na sb600,
Inkognito
19-01-2009, 21:28
Nie kombinuj bo będziesz kupował dwa razy - raz za 400zł i drugi raz za 666zł :) Z sb-600 raczej na pewno będziesz zadowolony - mówie raczej bo może do Twoich zastosowań potrzebna będzie 800/900 (nie napisałeś do czego ci lampa).
Zawsze lepiej mieć zapas niż żałować że masz za mało mocy w lampie
tomekudla
19-01-2009, 21:44
Chłopie, mam propozycję nie do odrzucenia. Dogadaj się z najbliższą geograficznie grupą Nikona i poproś kogoś o pomoc na żywo. Pogadacie, zobaczysz co to za zabawki. Może stwierdzisz, że jednak jasne szkło ważniejsze od lampy albo w drugą mańkę - potrzebujesz koniecznie SB 900...
Nigdy nie wiadomo, na żywo będzie Ci łatwiej ocenić. Powiem Ci z własnego doświadczenia: mając dużo czasu na zabawy w czasie sesji możne i SB 28 dać dobre efekty :D
dobryjanek
19-01-2009, 22:26
Możesz też wywalić te 200 zł na SB-400 i zbierać kasę, a jak już będziesz blisko ceny np. SB-600 to sprzedać SB-400 i kupić coś nowego. Nie wiem ile możesz stracić na takiej SB-400 (o ile w ogóle - wszak ceny mają rosnąć), piszę tego posta z założeniem, że może tak maksymalnie z ~50 zł. I chyba można to potraktować jako cenę za używanie czegoś innego/lepszego niż wbudowana, a nie czekanie bez lampy, aż się uzbiera.
Nie wiem ile możesz stracić na takiej SB-400 (o ile w ogóle - wszak ceny mają rosnąć)
Skad masz takie informacje?
Dlaczego jej cena by miala rosnac?
zeby OT nie robic: drogi autorze - dozbieraj do szescsetki, osiemsetki albo dziewiecsetki
dobryjanek
19-01-2009, 23:22
Skad masz takie informacje?
Dlaczego jej cena by miala rosnac?
Nie jej cena, tylko ceny. Generalnie, nie konkretnie. Ot luźna uwaga w luźnym nawiasie nawiązująca równie luźno do tematu wzrostu nikonowych cen. A czy akurat SB-400 się na te podwyżki załapie, to czas pokaże.
mariobor
19-01-2009, 23:42
Oj wiem co teraz czuje autor tego wątku. Sam jestem w podobnej sytuacji. Brak światła zaczyna być odczuwalny, a mając wybór wbudowana lampa czy ISO wybieram to drugie choć powoli ISO 800 zaczyna mnie już wkurzać w moim aparacie. No cóż liczę podobnie jak dobryjanek że na zakupię takiej SB 400 przy cenie 199zl nie strace przecież 199zl? :) ~50zl jest wg mnie kwotą realną... I tak sobie myślę "kupię SB 400" wchodzę na to forum i co? skutecznie mnie zniechęcacie do kupna:)
BTW nie ma ktoś SB 600 na zbyciu? ;)
Articool
20-01-2009, 00:07
Wszystko zależy do czego Ci ta lampa będzie potrzebna. Fakt jest jeden, niezaprzeczalny, że dopiero zaczynasz przygodę z lampą, a to nie jest taka prosta sprawa, aby ją właściwie używać i dobierać odpowiednie parametry, więc moje zdanie jest takie... Jeśli będziesz focił na początku u przysłowiowej cioci na imieninach to SB 400 jest rewelacyjna jak na początek. Koszt niewielki a efekt bardzo dobry do takich zastosowań, a przy okazji nabierzesz obycia i nauczysz się właściwie używać lampy, wtedy sprzedasz, z racji jej ceny niewiele stracisz i kupisz Sb 600 albo coś wyżej bo będziesz świadomy czego Ci potrzeba.
SB-400 da Ci niewiele więcej od wbudowanej. Dozbieraj na SB-600 lub SB-800. (SB-900 podobno problemy robi, jak się nagrzeje...).
SB-400 nawet z racji ceny nie będzie zbyt łatwo sprzedać... Kiedyś, dawno, dawno temu do Minolty SPxi kupiłem flesz Minolta Program 2000xi. Z racji samego posiadania flesza (SPxi nie miała wbudowanej lampy), był to b. dobry pomysł, ALE... to była moja jedyna lampa bez ruchomej głowicy (wcześniejszych fleszy do Zenitów nie liczę). SB-400 niby ma coś co udaje ruchomą głowicę ale niewelkie te możliwości.
Dozbieraj na SB-600.
miałem podobny dylemat co ty, ale po tym jak poczytałem tu: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=82499 i stwierdziłem że na początek wystarczy mi sb400 a resztę kasy którą miałem wydać na sb600 wydam na N70-210 4-5,6 i tak od niedzieli jestem posiadaczem sb400(kupiona za 199zł). Jak przestanie mi wystarczać sb400 to ją sprzedam i kupię 600
Ja ponad 2 lata ganiałem ze starą (używaną) lampą, błyskającą tylko w manualu. Kupiłem na Allegro za ok. 50 zł. Rozważ może taką opcję - to dobra szkoła (byleby lampa miała palnik odchylany w pionie i poziomie). Kasy Ci znaczna większość zostanie i lampę będziesz miał...
Może weźmiesz pod uwagę nową lampę na naszym rynku myślę tu o Nissin Di 622 która kosztuje tylko 500 zł. a jest całkiem dobra i moim zdaniem nie odbiega od SB-600 z tym że nie posiada wyświetlacza ale jest silniejsza (liczba przewodnia to 44 ) Sam takową posiadam i jestem bardzo zadowolony
SB 600 kupisz już za niecałe 450 zł ( a z dyfuzorem 50 zł wiecej) - nie baw sie w półśrodki. Nie WARTO!!
Ja kupiłem 3 miesieczną ze stofenem, 8 eneloopami i błyskawiczną (2h) ladowarką za 600 zł.
Sam miałem kiedyś cos SB podobnego ale uwierz mi - to nie będzie cieszyć (zwłaszcza jeżeli kiedyś, przypadkiem strzelisz pare fot z SaBinką)
Co prawda jeżeli masz d50 to nie będziesz mógł w pełni się z SaBinką zabawić - niestety w tym układzie nie wyzwala bezprzewodowo (chyba że zainwestujesz w dodatkowy osprzęt)
Ale i tak WARTO dozbierać!
Może weźmiesz pod uwagę nową lampę na naszym rynku myślę tu o Nissin Di 622 która kosztuje tylko 500 zł. a jest całkiem dobra i moim zdaniem nie odbiega od SB-600 z tym że nie posiada wyświetlacza
wyświetlacza i CLs-u na przykład, a to sporo mniej jak za różnicę 166 zł.
ale jest silniejsza (liczba przewodnia to 44 ) Sam takową posiadam i jestem bardzo zadowolony
44 to ma przy ogniskowej 105mm a jaką LP ma przy 35mm przy których SB-600 ma 30?
(SB-600 przy 85 mm ma LP 40)
SB 600 kupisz już za niecałe 450 zł ( a z dyfuzorem 50 zł wiecej)
Troszkę się zagalopowałeś. Czasami się trafiają okazje na allegro kiedy schodzi za 550 - 600zł ale 450zł to lekka przesada.
Cieszę się, że trafiłeś okazję ale to co napisałeś wyżej brzmi co najmniej jak reguła...
Pozdro
Troszkę się zagalopowałeś. Czasami się trafiają okazje na allegro kiedy schodzi za 550 - 600zł ale 450zł to lekka przesada.
Cieszę się, że trafiłeś okazję ale to co napisałeś wyżej brzmi co najmniej jak reguła...
Pozdro
poszukaj mojego wcześniejszego postu w tym temacie, napisałem że niedawno na allegro sprzedałem taką za 470
a w tym czasie poszły jeszcze dwie takie w podobnej cenie
Pozdro
Nie ma w tym ani troche przesady - przed zakupem kontrolowałem ok 2 miesiece ceny: 500 - 550 ze Stofenem to bardzo częste przypadki. Bez dyfuzora: 450 - 500. Wiem bo widziałem ich sporo ;)
jezeli ktoś ma 3-4 tygodnie czasu i trochę cierpliwości/wytrwałosci to upoluje moze nawet wiekszą okazje...
Tego wszystkim życze!
PS - Oj, jak nie wsadzi palucha w jakiś otwór to nie uwierzy, Tomasz jeden ;)
Więcej wiary, przyjacielu... więcej wiary ;)
Nie przekonaliście mnie.
http://allegro.pl/search.php?string=sb+600&search_type=1&closed=1&category_radio=1&order=t&st=gtext&category=8845&p=0
Tu macie 6 stron zakończonych z ostatniego czasu...
odie83 - szkoda, że nie zauważyłeś moje posta w dziale "kupię" skoro to było "jakiś czas temu"
Też sobie przeglądam allegro i to wierz mi, dość wnikliwie od początku stycznia i jakoś mega okazji o jakich piszecie nie widziałem. Oczywiście zaraz ktoś przywali tekstem "nie umiesz szukać" :D
Możesz też wywalić te 200 zł na SB-400 i zbierać kasę, a jak już będziesz blisko ceny np. SB-600 to sprzedać SB-400 i kupić coś nowego. Nie wiem ile możesz stracić na takiej SB-400 (o ile w ogóle - wszak ceny mają rosnąć), piszę tego posta z założeniem, że może tak maksymalnie z ~50 zł. I chyba można to potraktować jako cenę za używanie czegoś innego/lepszego niż wbudowana, a nie czekanie bez lampy, aż się uzbiera.
Popieram, zauważ jeszcze, że różnica w mocy między SB600 a SB400 nie jest dwu- trzy-krotna (tak jak cena nowych lamp). SB400 ma również odchylana w pionie głowicę, więc możesz odbijać błysk od sufitu. Poza tym jest też bardzo lekka i mała.
Jeśli zobaczysz, że cię ogranicza (nie dziala jako master/slave) lub brakuje ci mocy, to pewnie i tak kupisz SB800/900
Tak jak napisał dobryjanek, najwyżej stracisz 50 PLN jeśli będziesz musiał ją sprzedać, a lamp typu TUMAX nie bierz pod uwagę, bo możesz - IMHO - się roczarować.
Zbieraj, zbieraj na minimum sb600. Żadnych wynalazków! W ostateczności(jak bardzo musisz) kup jakąś zwykłą 3D na gorącą stopkę za 5 dych. Kiedyś taki temat też przerabiałem.
driftmen
20-01-2009, 18:08
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi:-) byłem w szkole i nie mogłem odpisać wcześniej. Moja zabawa z lampami dopiero się będzie zaczynać ale właśnie chciałoby się mieć taka 600... Zastanawiałem sie nad tymi starymi lampami zeby sobie popróbować ale nie wiem jaka brać bo się naczytałem o tych napięciach na stopkach. Szkoda ze w SB-400 żarnik nie odchyla sie na boki. Teraz już całkiem nie wiem co mam robić:( A te lampy typu SB-xx?? Jak to działa w automacie?
odie83 - szkoda, że nie zauważyłeś moje posta w dziale "kupię" skoro to było "jakiś czas temu"
Też sobie przeglądam allegro i to wierz mi, dość wnikliwie od początku stycznia i jakoś mega okazji o jakich piszecie nie widziałem. Oczywiście zaraz ktoś przywali tekstem "nie umiesz szukać" :D
...a to moja lampka
http://www.allegro.pl/item490772201_lampa_nikon_sb_600_sb_600_sb600_od_4 79zl_bcm.html
W momencie zakończenia aukcji było 29 obserwujących i nikt nie kupił. Następnego dnia zadzwonił chłopak z Poznania że ją chce, umówiłem się z nim na mieście, obejrzał i wziął za 470zł.
Jak ją sprzedawałem w dziele kupię były 2 ogłoszenia i na oba odpowiedziałem więc chyba to nie dokładnie w tym samym czasie było :neutral:
driftmen
20-01-2009, 22:04
A jak jest ze współpracą takiej lampy typu sb-xx z D50 albo podobnym?
dobryjanek
20-01-2009, 22:35
Racja jest w połowie drogi ;) Akurat sam dość "długo kupowałem" lampę i monitorowałem allegro pod kątem sabinek tak od listopada do teraz i ceny, o których wspominali koledzy owszem były, faktycznie za jakieś 500-550 zł można było spokojnie kupić używaną SB-600. Od grudnia mniej więcej jakoś zdrożało i tego typu oferty były sporadyczne i jak się trafiały, to "znikały" momentalnie.
sokrates
20-01-2009, 22:41
Panowie skończcie już temat 500 - czy 600 zł bo nie jest on meritum sprawy, ale O.T.
wracając do tematu - jak większość poradzę dozbierać do conajmniej SB600, i trzymać sie z daleka od półśrodków ( poza Metz'ami - ale to już inna półka cenowa)
biker karlos
21-01-2009, 17:30
jesli dylematem jest kasa to mysle ze 177 zeta w FJ nie jest problemem ... stalem do wczoraj prze takim samym dylmatem jak ty i wlasnie jedzie do mnie SB400 ... jak pofoce napisze o wrazeniach, tym bardziej ze tak jak ty nie mialem wczesniej mozliwosci zabawy z zadna inna lampa, wiec stoimy na tym samym poziomie obeznania :twisted:
do tego przy takiej cenie jak obecnie, jesli kiedys kupisz SB800, to SB400 zawsze mozesz zostawic i napewno w pewnych sytuacjach nie trzeba bedzie targac dodatkowej wagi w postaci SB600/800 :)
czytales ten watek, moze cos ci rozjasni http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82499... na tym forum panuje tendencja "dozbieraj" i jest powtazan przy kazdym temacie ... pytasz nawet o jasne szklo, 80% wypowiedzi "dozbieraj" bedziesz mial jeszcze jasniejsze ... prawie nikt nie patrzy na to, ze piszesz jak konkretna suma dysponujesz ... a wypowiedzi o tanszych akcesoriach nie sa popularne i malo kto ma odwage napisac ze dzialaja poprawnie, bo zaraz zacznie sie "porownywanie" ile one maja wad ..
moim innym "konikiem" jest rower (startuje w zawodach, maratonach, smigam po gorach) mam naprawde maszyne klasy "sredniej" (no bo lance armstrong ma "wyzszej") do tego znam sie na tej dziedzinie ... ale jesli sasiedzi i znajomi pytaja mnie o rowery, to nie doradzam im karbonowej przrzutki za 800 albo amortyaztora za 2000 ... wszystko zalezy do czego ma byc dany sprzet wykorzystywany ... a PRZEDEWSZYSTKIM ile ma sie kasy ... skoro ktos mowi ze ma 500 to trzeba mu doradzic jak najlepiej wydac 500, jak ma 200 to jak dobrze wydac 200 .... a nie doradzac zbierz jeszcze 500 i bedziesz mial gadzet X lub Y ...
driftmen
21-01-2009, 18:33
Jeszcze raz sie zapytam:
To jak dziala taka lampa typu SB-xx z cyfrowym body np D50, D80...
ja kupiłem SB-400 bo:
kosztowała 170zł,
jest lekka,
na 2 bateryjkach można nią pstrykać i pstrykać :)
dużo lepsza od wbudowanej,
i musi mi na jakiś czas starczyć :)
jak poczuje, że moje możliwości ogranicza lampa to zmienię na coś lepszego :)
a ja zainwestowalem w sb-600, trenuje odbijanie od scian i sufitow. a do tego rozkminiam cls-a. wypas.
dobryjanek
21-01-2009, 23:51
Panowie skończcie już temat 500 - czy 600 zł bo nie jest on meritum sprawy, ale O.T.
wracając do tematu - jak większość poradzę dozbierać do conajmniej SB600, i trzymać sie z daleka od półśrodków ( poza Metz'ami - ale to już inna półka cenowa)
Akurat w przypadku osoby dysponującej ograniczonym budżetem nie jest to taki offtopic znowu, bo rozeznanie jak się kształtują ceny może pomóc podjąć decyzję. Nie każę się z tym nikomu zgadzać, ale moim zdaniem przydatniejsze to, niż suche posty typu "bierz lampę systemową, nic innego!" bez żadnych uzasadnień (tak ogólnie mówię).
czytales ten watek, moze cos ci rozjasni http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82499... na tym forum panuje tendencja "dozbieraj" i jest powtazan przy kazdym temacie ... pytasz nawet o jasne szklo, 80% wypowiedzi "dozbieraj" bedziesz mial jeszcze jasniejsze ... prawie nikt nie patrzy na to, ze piszesz jak konkretna suma dysponujesz ... a wypowiedzi o tanszych akcesoriach nie sa popularne i malo kto ma odwage napisac ze dzialaja poprawnie, bo zaraz zacznie sie "porownywanie" ile one maja wad ..
moim innym "konikiem" jest rower (startuje w zawodach, maratonach, smigam po gorach) mam naprawde maszyne klasy "sredniej" (no bo lance armstrong ma "wyzszej") do tego znam sie na tej dziedzinie ... ale jesli sasiedzi i znajomi pytaja mnie o rowery, to nie doradzam im karbonowej przrzutki za 800 albo amortyaztora za 2000 ... wszystko zalezy do czego ma byc dany sprzet wykorzystywany ... a PRZEDEWSZYSTKIM ile ma sie kasy ... skoro ktos mowi ze ma 500 to trzeba mu doradzic jak najlepiej wydac 500, jak ma 200 to jak dobrze wydac 200 .... a nie doradzac zbierz jeszcze 500 i bedziesz mial gadzet X lub Y ...
W dużej mierze się zgadzam. Mało kto uwzględnia w poradach fundusze i potrzeby (okraszając całość uzasadnieniem).
Jeszcze raz sie zapytam:
Nie znam się, nie orientuję, ale skoro nikt inny nie odpowiada, to ja spróbuję ;) A wydaje mi się, że powinny działać w trybie manualnym i automatyki własnej.
W dużej mierze się zgadzam. Mało kto uwzględnia w poradach fundusze i potrzeby (okraszając całość uzasadnieniem).
Tez się zgadzam, jak ktoś znajomy widzą mojego D50 prosi mnie o poradę jaką lustrzankę ma kupić (a wiem że nie ma o tym zielonego pojęcia, i nie będzie się w ten temat zagłębiać) to zaczynam się mądrzyć o preselekcjach przysłony, korekcji ekspozycji, drugiej kurtynie migawki i pełnoklatkowej matrycy. Na koniec dochodzimy do wniosku, że lepszy będzie jednak jakiś zaawansowany kompakt :mrgreen:
Chociaż dwoje znajomych świadomie na lustrzankę namówiłem ;)
Nie znam się, nie orientuję, ale skoro nikt inny nie odpowiada, to ja spróbuję ;) A wydaje mi się, że powinny działać w trybie manualnym i automatyki własnej.
Chyba masz rację, tzn moja wiedza jest taka sama, ale ktoś np. gdzieś tu pisał że 50Dx będzie z D100 współpracować, ale to możliwe bo lampa i body są dość stare... z nowszymi body (nawet D50 i D70) te lampy chyba będą działać tak jak wspomniałeś.
jesli dylematem jest kasa to mysle ze 177 zeta w FJ nie jest problemem ... stalem do wczoraj prze takim samym dylmatem jak ty i wlasnie jedzie do mnie SB400 ... jak pofoce napisze o wrazeniach, tym bardziej ze tak jak ty nie mialem wczesniej mozliwosci zabawy z zadna inna lampa, wiec stoimy na tym samym poziomie obeznania :twisted:
Też długo myślałem nad tym jakie światełko do mojego D80, miałem okazję pobawić się SB-600 i zdecydowałem się na SB-400. Znam jej ograniczenia, ale dla amatora na moim poziomie w zupełności wystarczy. SB-600 na dzień dzisiejszy nie byłbym w stanie w pełni wykorzystać, a do czasu kiedy SB-400 zacznie mnie ograniczać zdążę już dozbierać $$ na SB-600. A lepsze SB-400 na body niż ciemność na matrycy ;)
Przy okazji polecam recenzję > http://www.kenrockwell.com/nikon/sb400.htm - facet ma życiowe podejście :)
sokrates
22-01-2009, 08:09
Akurat w przypadku osoby dysponującej ograniczonym budżetem nie jest to taki offtopic znowu, bo rozeznanie jak się kształtują ceny może pomóc podjąć decyzję. Nie każę się z tym nikomu zgadzać, ale moim zdaniem przydatniejsze to, niż suche posty typu "bierz lampę systemową, nic innego!" bez żadnych uzasadnień (tak ogólnie mówię).
.
Od wskazywania cen jest ceneo, skąpiec,allegro i co tam jeszcze wymyślili..... i o to nie ma co bić piany - jak zainteresowany ma kasę kupi wedle zasobności portfela, a suchy post bierz lampę systemową jest imho bardziej przydatny niż bablanie o cenie (co jak już napisałem można sprawdzić samemu na 1001 sposobów) bo jak kolega zainwestuje dajmy na to w takiego tumaxa to lepiej żeby faktycznie kupił SB400 albo i przepił ;-) z mojej strony EOT
dobryjanek
22-01-2009, 10:05
Od wskazywania cen jest ceneo, skąpiec,allegro i co tam jeszcze wymyślili..... i o to nie ma co bić piany - jak zainteresowany ma kasę kupi wedle zasobności portfela,
Od pierwszego postu wiemy, że zainteresowany ma ograniczony budżet, więc to nie bicie piany, a sugestie i prezentacja różnych możliwości w kontekście stopnia wypchania portfela. Gdy człowiek coś kupuje, to raczej rozsądniej jest pogadać z życzliwymi kolegami, którzy w danej dziedzinie siedzą i mogą coś wiedzieć o sprzęcie, gdzie warto kupić, jakie są konsekwencje danego wyboru w danych okolicznościach itd., a nie tylko iść przed sklep i pogapić się na wystawę i ceny. W szczególności, kiedy pieniędzy ma się niewiele i chce je dobrze wydać.
a suchy post bierz lampę systemową jest imho bardziej przydatny niż bablanie o cenie (co jak już napisałem można sprawdzić samemu na 1001 sposobów) bo jak kolega zainwestuje dajmy na to w takiego tumaxa to lepiej żeby faktycznie kupił SB400 albo i przepił ;-) z mojej strony EOT
No to wygląda na to, że musimy pozostać przy swoich zdaniach i zakończyć temat, bo ja nadal uważam, że informacje o cenie + sugestie co by można i dlaczego są daleko bardziej konstruktywne niż jednozdaniowe posty w stylu "a ja se kupiłem SB-jakąś tam i się cieszę" (które na forum w kontekście tego typu wątków już naprawdę totalnie niczego nowego nie wnoszą), tym bardziej, że proporcje są nieporównywalne na tyle, że aż się dziwię, iż w ogóle o tym mówimy ;). Na 1001 sposobów może i można sprawdzić samodzielnie, tak samo jak można pominąć pytanie na forum, bo można się dowiedzieć o lampach na kolejne 1001 sposobów. Na ceneo też trzeba wejść i sprawdzić, na forum zaś ludzie podsuwają sobie różne myśli i na tym polega różnica, inaczej moglibyśmy się nie pytać o rady, tylko sami jeździlibyśmy do sklepów, macali sprzęt i przepytywali sprzedawców. Ale ostatecznie przyłączam się do Twojego EOT-a ;)
A co do wątku głównego to podtrzymuję swoje poprzednie stanowisko - jeśli nie ma pieniędzy, a jest zapał, to postuluję dać czym prędzej ujście zapałowi i nie zbierać do jakiejś wypasionej lampy, a kupić tę SB-400 i wtedy dopiero zbierać dalej. Jeśli wystarczy, to super, jeśli nie wystarczy, to później się kupi coś lepszego (sprzedając SB-400 lub nie), ale najważniejsze, że do tego czasu nie będzie smutnej minki, że nie ma żadnej lampy, tylko można się trochę pobawić.
driftmen
22-01-2009, 16:50
Moje pierwsze założenie to było sb-xx np. http://www.allegro.pl/item524508270_nikon_speedlight_sb_25.html ale to chyba nie jest dobry pomysł. Czyli taka lampa to tez lipa http://www.allegro.pl/item534023263_sunpak_pf30x_lampa_blyskowa_do_nikon _warszawa.html?
Gootchio
22-01-2009, 18:11
Jeszcze raz sie zapytam:
SB-xx od cyfrowych body dostają info kiedy zacząć błyskać, ale już nie kiedy skończyć.
Do tego używa się trybu "A" w lampie - w lampie ustawiasz ISO i f wg. ustawień korpusu. Dokładność przy minimalnym udziale światła zastanego (czyt. w pomieszczeniach) oszacowałbym na +/-0,3EV.
Nieco gorzej jest przy próbach z doświetlaniem (coś a la "BL") - jeżeli światło zastane ma duży udział, z reguły zdjęcie wychodzi prześwietlone i do tego nie zawsze tak samo tak o 0,3-1,5EV.
Reasumując współpraca po krótkiej adaptacji jest jak najbardziej możliwa i w miarę bezproblemowa.
Jeśli jesteś w miarę rozgarnięty (w sensie jakoś przyswajasz obsługę urządzeń) sugerowałbym wybór na początek właśnie lampy dwucyfrowej z delikatnym wskazaniem na SB-26. Nie wykorzystasz tylko tych możliwości , których nie masz, a cały bajer w pracy z lampą polega na odbijaniu od czego się da i rozpraszaniu.
Wskazałem na SB-26 ze względu na fotocelę, która pozwala zdjąć lampę z body i cieszyć się zdalnym błyskaniem. To oczywiście bez CLS'a kolejne komplikacje, za to po opanowaniu kolejny krok w kierunku lepszej jakości fotek.
Minus jest taki, że ostatnio coś 26-ki podrożały ocierając się o 4 stówki. Jak cały czas masz tylko 3, to szukaj czegoś bez fotoceli najlepiej od 25-ki wzwyż.
SB-24 miała mały zakres podziału błysku i obawiam się, że przy dzisiejszych wymaganiach po prostu już jest przeżytkiem.
Moje pierwsze założenie to było sb-xx np. http://www.allegro.pl/item524508270_nikon_speedlight_sb_25.html ale to chyba nie jest dobry pomysł. Czyli taka lampa to tez lipa http://www.allegro.pl/item534023263_sunpak_pf30x_lampa_blyskowa_do_nikon _warszawa.html?
Uzupełniając wypowiedź kolegi powyżej:
Sunpak podany w linku będzie gadał z cyfrowym Nikonem tak jak SB-400,600,800,900 ale nadal nie ma CLS
lampa kompatybilna jest z systemem pomiarowym Nikon i-TTL
driftmen
22-01-2009, 19:30
Tak ja wiem ze kompatybilna tylko mówiliście ze różnie bywa z lampami nie systemowymi.
nie wiem jak z twoja puszka ale SB 26 z moja zbytnio gadac nie chce na odległosc,pisałem juz o tym w innym watku. Brak synchronizacji i z tego co koledzy pisali bez kabli nie poradzi. Poluj w EURO na raty i tyle. Poczekasz miesiac ale bedziesz miał 600 albo 900 bo 800 jakoś wcieło.
Gootchio
22-01-2009, 23:22
nie wiem jak z twoja puszka ale SB 26 z moja zbytnio gadac nie chce na odległosc,pisałem juz o tym w innym watku. Brak synchronizacji i z tego co koledzy pisali bez kabli nie poradzi. Poluj w EURO na raty i tyle. Poczekasz miesiac ale bedziesz miał 600 albo 900 bo 800 jakoś wcieło.
D50 nie ma możliwości sterować zdalnie lampami CLS (Ty potrzebujesz zsynchronizować jeszcze SB-800 itp.) Tutaj nawet SB-800 czy 900 nie pomoże, chyba że kupi od razu dwie ;).
Mi chodziło o myk polegający na pracy lampy wbudowanej w D50 na bardzo słabe "M" i wyzwalaniu nią SB-26.
Taka konfiguracja nie ma prawa niedziałać :)
Koledze Driftmen zależy jak rozumiem na 1-szej i do tego taniej lampie, więc będzie miał jeszcze czas na badania nad zdalnym błyskaniem (bez CLS'a). A na teraz skoncentrowałbym się na możliwościach jakie dają duże, nawet starsze flash'e. SB-400 też wprawdzie może odbijać się od sufitu, tyle że tylko kiedy kadr jest poziomy - trochę to ogranicza swobodę w kreowaniu oświetlenia.
jammaciek
23-01-2009, 14:04
Witam:)
Ostatnio również stałem przed podobnym dylematem czyli co i za ile. Przeglądając różne fora najczęściej spotyka się odpowiedzi w stylu - dozbieraj do .... bo jest dużo lepsze. Często się to zgadza z rzeczywistością ale nie każdy może dozbierać i nie każdemu potrzebna taka lampa. Czasami jednak lepiej jest dozbierać na lepszy obiektyw lub inne bajery typu blenda:)
Z tego co sam się interesowałem to obecnie na rynku warte zainteresowania są 3 firmy: Nikon, Metz oraz Sigma. I to mniej więcej w kolejności występowania - choć ja bym mógł polemizować co do ogromnej przewagi nikona nad metzem.
Kilka ciekawych linków co do Metzów 48 i 58 zamieszczałem już w tym poście:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13078&page=34
Warto sobie co nieco o nich poczytać.
Narzekając na tanie lampy większość osób podaje jako główny czynnik ich nie powtarzalność co do doświetlania.
Problem jest znaczący ale głównie wtedy gdy zarabiamy na naszych fotkach a zwłaszcza przy reportażu gdzie już dana sytuacja nam się nie powtórzy.
Dla zastosowań domowych spokojnie możemy zrobić sobie kilka klatek i wybrać to co nam odpowiada lub nawet jeżeli robimy zdjęcia w NEF'ach to później podratować je na komputerze.
Wiem, że to trochę taka metoda prawą ręką za lewe ucho ale za 300 - 500 PLN mamy możliwość poćwiczenia na lampach dające podobne możliwości do tych za sporo większą kasę - oczywiście bez CLS ale bez tego spokojnie da się żyć:)
Byłem ostatni w jednym ze sklepów bo również przymierzałem się do kupna sb400. Niestety po paru testach okazała się to być totalna klapa - ta lampa po prostu dobrze doświetla i tyle, nic więcej z niej nie wyciśniesz. Bawiłem się nią z D80 i ma ona zero możliwości jakichkolwiek nastaw - lampa typu załóż kliknij i gotowe. Przez to kompletnie nie nadaje się do jakichkolwiek eksperymentów a co za tym idzie do uczenia się posługiwania lampą błyskową. To już lampa wbudowana w d80 daje o wiele większe możliwości - oczywiście odpada tylko odbijanie od sufitu. Podobno SB400 działa na manualu z d40 więc może tam da się coś z niej wycisnąć. W innych body działa tylko i wyłącznie w i-TTL więc jak np zmienisz obiektyw na jakiś m42 to ci nawet nie odpali.
Alternatywą do niej jest SUNPAK RD2000 - podobna lampka ale troszkę bardziej kompaktowa i ma możliwość korekty błyski w zakresie -1,5 do 1,5 EV co już daje jakieś pole do działania, np przy wykorzystaniu na kabelku synchro.
Tu masz linka do tej lampy:
http://www.digital24.pl/product_info.php?manufacturers_id=47&products_id=3376
Za pieniądze, które posiadasz tak naprawdę najlepiej jest kupić starą lampę z dużymi możliwościami jak radziło Ci już kilku kolegów. Ja kupiłem metza 36 ct3:
http://www.allegro.pl/item491302134_metz_36_ct3.html
Za 169 PLN więc i na cukierki starczyło;)
Może sobie taką lampą nie porobisz w i-TTL ani nie wykorzystasz CLS ale nauczysz się jak naprawdę to wszystko działa i na czym polega. A do zdalnego wyzwalania zawsze możesz zainwestować w fotocelę. Należy tylko pamiętać o napięciu na stopce.
Podsumowując za małe pieniądze masz i-TTL jak chcesz robić szybkie zdjęcia lub manual jak się chcesz czegoś nauczyć.
Wybór należy do ciebie.
Pozdrawiam
Dozbieraj do SB-600 i pamiętaj chytry dwa razy traci;) Kupując różne stare lampy, które były dedykowane pod lustra analogowe, możesz uszkodzić sobie elektronikę w puszce...
jammaciek
23-01-2009, 15:08
Wystarczy sprawdzić napięcie na stopce chociażby tu:
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html
i nic sobie nie uszkodzisz.
Ja nim obkminiłem tą stronę to działałem z Unomatem na Olympusie no i jakoś oba dały radę choć okazało się później, że na stopce było 194 V. A jest bardzo dużo lamp, których napięcia są całkowicie bezpieczne.
Poza tym chyba jest mała różnica pomiędzy byciem chytrym a posiadaniem określonego budżetu.
Pozdro
Hmm ja się już po prostu nauczyłem, że jak coś kupuję to raz, a dobrze i potem nie muszę się martwić, że albo ta rzecz mi wysiądzie albo nie spełni moich oczekiwań.
jammaciek bardzo sensownie napisał - mogę tylko temu wszystkiemu przyklasnąć. Pewnych rzeczy (budżetu, np.) czasami nie da się przeskoczyć i wtedy pozostaje nam kombinować, poza tym nawet taka sb600 dla niektórych amatorów może (nie musi) okazać się przerostem formy nad treścią.
Amatorowi z wielkim zapałem i bardzo ograniczonym budżetem wystarczy nawet stara, manualna lampa - byleby palnik miała ruchomy w obu płaszczyznach. Brak i-ttla nadrobi właśnie tym zapałem, a odchylany palnik nie "zabije" kreatywności. Napięcie na stopce Nikon wytrzyma duże, nie ma co się bać - wystarczy sprawdzić ile dana lampa go daje, by nie przekraczać dopuszczalnego (że się nie każda nada, to wiadomo, ale przecież body to nie jajko).
Kupiłem sb-400, ale tylko dlatego że jest tania i działa w manualu z moim d40 (to jej główny plus), wcześniej używałem (nadal ją mam) starej Amity - bez ttla, i-ttla i innych takich... pełen manual. W kwesti "kreatywności/możliwości" nie uważam jej za gorszej od sb-400, jest co najmniej równorzędna (a w niektórych przypadkach lepsza) ze względu na palnik ruchomy w pionie i poziomie. Stara, manualna, niededykowana...
Jeśli ma się kasę, to wiadomo: sabinka!
Jeśli nie ma (i widoki kiepskie), to niekoniecznie... na sabinkach świat się nie kończy! (ja jakoś żyłem ze swoją Amity 1,5 roku z małpką i fotocelą, i prawie rok z lustrzanką)
SlaWasII
27-01-2009, 23:55
kup jakąś zwykłą 3D na gorącą stopkę za 5 dych.
A co z dopuszczalnym napięciem?
Mozesz tez probowac sunpaka pz42x do wyrwania za 400 i mniej. Wiele osob polecalo.