Zobacz pełną wersję : Wybór: D80 + Tamron 17-50 czy D90 Kit
Przeczytałem dużo postów na forum, o d80, o d90 i o w/w Tamronie. Dotychczas fociłem fuji s5600, ale najbardziej przeszkadzała mi w nim wielka ciemność + małe używalne iso. Stwierdziłem, że teraz jak się przesiadać to już na lustro...
W grę wchodzą zestawy:
- d80 + tamron 17-50 2.8
- d90 + kit
W gruncie rzeczy kieruję się w strone d80, do drugiego zestawu trzebaby dopłacić z 500zl, a w końcu większość osób twierdzi iż szkło ważniejsze od body. Nie zależy mi na tym super-ekstra-ficzerze d90 jakim jest kręcenie filmów. Co do d80 to obawiam się troche wysokich iso... no i trochę lat już to body ma.
Jeżeli chodzi o rodzaj zdjęć, to koncerty, imprezy, ogólnie trochę amatorskiej reporterki, czasami jakiś portret.
lepiej bierz d80. ta nowa puszka (d90) jest taka nijaka. nie wiadomo gdzie ją uplasować. jak masz wiecej kasy to d300, ale nie masz. więc d80 i ten tamron bedzie bardzo dobry. potem dokupisz resztę smiecia i się nauczysz... bedzie dobrze :) trzymam za ciebie kciuki :D
lepiej bierz d80. ta nowa puszka (d90) jest taka nijaka. nie wiadomo gdzie ją uplasować. jak masz wiecej kasy to d300, ale nie masz. więc d80 i ten tamron bedzie bardzo dobry. potem dokupisz resztę smiecia i się nauczysz... bedzie dobrze :) trzymam za ciebie kciuki :D
Ma się rozumieć, że wszystko to, co podał autor wątku w sprawie rodzaju wykonywanych zdjęć (koncerty, imprezy) się nie liczy, bo TY stwierdzasz, że D90 jest nijaki? To że lepiej sobie radzi z wyższymi ISO (koncerty, imprezy) się nie liczy? No no no, bardzo rzeczowa wypowiedź.
andrzej_suse10
19-01-2009, 02:00
Pewnie ze sie nie liczy. Niemożność uplasowania D90 pomiędzy innymi modelami nikona pod względem możliwości jest dużym problemem bo jak Cię ludzie zobaczą z tym na ulicy, to nie będą mogli stwierdzić czy to profi puszka czy amatorska... ;)
SlaWasII
19-01-2009, 02:17
D90 - mniam, mniam ale nie za tę cenę. Albo kultowe D80 albo D300 (jak stać). Chyba, że najważniejsze jest ISO i kamerowanie. Jak nie boli używka, to jeszcze D200 jest całkiem, całkiem.
PS
Osobiście zacząłbym od dobrego obiektywu. Ja zacząłem od body i mam 2 kity...
To że lepiej sobie radzi z wyższymi ISO (koncerty, imprezy) się nie liczy? No no no, bardzo rzeczowa wypowiedź.
f/2.8 Tamrona w takiej sytuacji sprawdzi sie na pewno lepiej niz f/5.0 Nikkora ;) Tu sprawa nie rozbija sie o wybor samej puszki.
f/2.8 Tamrona w takiej sytuacji sprawdzi sie na pewno lepiej niz f/5.0 Nikkora ;) Tu sprawa nie rozbija sie o wybor samej puszki.
Ten obietyw z kitu D90 zaczyna się od f/5.0? Nie wiedziałem.
Z drugiej strony nadal kit d90 daje sporo większe możliwości zoomowe, co też może nie być bez znaczenia.
Ten obietyw z kitu D90 zaczyna się od f/5.0? Nie wiedziałem.
Tak, ogniskowa 50mm w tym kicie zaczyna sie wlasnie od f/5.0. Juz wiesz.
Jakimi pieniędzmi dodatkowo będziesz dysponował w czasie powiedzmy roku od zakupu? Po przesiadce z hybrydy wysokie ISO w D80 i tak rzuci Cię na kolana. 800 jest zdecydowanie używalne. W D90 jeszcze 1600 spokojnie daje radę, ale MZ nadal kosztuje to za dużo. Przy Twoich preferencjach sam Tamron (którego sobie bardzo chwalę) jest zdecydowanie za krótki. Jeśli D80 to do koncertów/portretu sprawdziłyby Ci się jasne, krótkie tele np. Sigma 50-150/2.8 czy Tokina 50-135/2.8 (z tego co mówiono na forum S zdecydowanie lepsza na koncerty - bardzo szybki i celny napęd HSM). Tyle że musisz wtedy liczyć dodatkowo 1500-2200pln. Przy zakupie D90 i podbiciu ISO jest szansa (choć MZ marna :) ) że opędziłbyś się np. N55-200VR który można kupić już od ~600pln. MZ - mimo wszystko lepiej D80 + jasne szkiełka.
P.S. Uważaj, lustro to choroba. Jak kupisz to już tylko będziesz kombinował ile Ci brakuje na jakiś fajny, jasny, koniecznie Ci potrzebny słoik ;)
D80 + Nikkor 35/2.0 lub Sigma 30/1.4 :) proponuję taki zestaw
nie no lepiej już tego tamrona zooma. czy na koncertach jest czas na żonglowanie szkłami? a poza tym różnica 5mm to chyba nie to (biorąc pod uwagę ze ma to być zestaw na początek).
Wiadomo ze stałki to wyższy level i tak dalej, ale i tak na początku aż takie rewolucji nie ma - bardziej liczy się funkcjonalność. ja bym obstawiał jednak za tym tamronem i potem sigme 70-200, albo nikkora 70-300vr (Ale to zależy od $)
Tak, ogniskowa 50mm w tym kicie zaczyna sie wlasnie od f/5.0. Juz wiesz.
Różnica dwóch działek przysłony, co spoko wyciagnie VR (nawet jeszcze w szpic), a warto pamiętać o tym, ze matryca d90 spoko przyjmie ISO3200, a juz napewno pofocisz w 1600. Dodaj, że kit to koniec rury na 105, co też nie jest bez znaczenia. Jedno co daje w plecy zestawowi z D90 to GO, ale w powyższym to bez znaczenia.
Piotr
bierz d90, latwiej jest zmienic szklo niz body
Sam focę imprezy w klubach i używam do tego D90 z kitem. Jeśli chodzi o ludzi to wiadomo, że i tak raczej będziesz używał lampy, a przy foceniu sceny, która jest bardziej oświetlona to spokojnie kit bez lampy daje radę przy f/5 i ISO 1600. Robiłem również foty D80 + N50 f/1.4 i powiem Ci, że jednak zoom się przydaje do tego typu fotek. Jak będziesz chciał zobaczyć zdjęcia, o których mówię to PW. Pozdrawiam
Bierz D90 - szkieł się dorobisz, tak jak ktoś już tu pisał wymiana handlowa nimi jest znacznie prostrza. D80 natomiast niebawem zostanie uznany (jeśli już nie jest) za model przestarzały i jego ceny na rynku wtórnym polecą na łeb na szyję. Wiem co mówię - ostatnio sprzedawałem swoje D70 - po prostu masakra cenowa, totalnie nie adekwatna do możliwości puszki.
SlaWasII
19-01-2009, 15:42
Masakra cenowa to jest jeśli chodzi o D90... ;) IMO ciut za drogi.
Dokładając 1600 masz D300. A to już jest inna półka...
Dzisiaj to jest mniej więcej tak:
D60 1200zł (cena mocno spadła przez ostatnie pół roku)
D80 1700zł
D90 2600zł (myslę że i tu spadnie)
D300 4200zł
Nawiasem mówiąc ciekaw jestem cen tych wszystkich body za rok (jak wejdą nowe modele). Myślę, że D90 zbliży się cenowo do dzisiejszej ceny D80 (który nie będzie już do kupienia) i wtedy ma szansę stać się naprawdę wielkim hitem. Cena nowych D300 raczej się utrzyma. Oby nie... ;)
A jak to się wszytko ma do używanego D200 za mniej niż 2000zł?!
PS
Sprawdziłem na alledrogo. Ceny za sprzedane używane body D70 to od 540 do 760zł. Sprzedało się tego od listopada ok. 60 sztuk. Nie widzę tu żadnej masakry.
vide: http://www.allegro.pl/search.php?string=d70&search_type=1&closed=1&category_radio=1&st=gtext&order=pd&category=8846
kronos28
19-01-2009, 15:59
lepiej bierz d80. ta nowa puszka (d90) jest taka nijaka. nie wiadomo gdzie ją uplasować.
kocham takie wywody... normalnie największym "ubytkiem" tej puchy jest to że nie wiadomo gdzie ją uplasować :lol: to aparat a nie wybory miss universe...
Najlepszym wyjsciem było by połączenie tych dwóch pomysłów - czyli D90+tamron no ale jak kasa przesądza... no to jestem osobiscie (ale to ja osobiście...) za lepszym (jaśniejszym) szkłem... Jak ci nie podejdzie d80 to zawsze mozesz go sprzedać z mała stratą (mało używane d80 lataja po jakieś 1300-1400) i kupić d90 jak bedzie przypływ gotówki (np. z owych zdjęć) a szkło zostanie. W tym momencie puszki tracą na wartości w tak zastraszającym tempie, że za jakieś pół roku z hakiem może trochę dłużej, może krócej, kupisz owe d90 nowe za to 1700 .
Mamut1986
19-01-2009, 16:06
Mogę tylko wypowiedzieć sie co do Tamrona i D80, bo od tego zaczalem przygode z lustrzankami. Tamron 17-50 f2.8 jest po prostu fantastyczny, nie mam z nim zadnych problemow. Bardzo szybki i nieomylny :) Ostatnio jednak poczulem ze brakuje mi dluzszych ogniskowych i pożyczyłem od kolegi Sigme 70-300. Rozumiem ze to nie ten przedzial cenowy i nie ta jakosc. Ale dopiero po dzialaniu sigmy dostrzeglem jaki tamron jest dobry.
Ja bym był ostrożny z tymi przepowiedniami o obniżkach cen. Okres świetności złotówki dawno się skończył. Jak na razie to Nikon nie jest produkowany w Polsce. Co do cen D80 to zdarzają się po 1700 "nowe"? ale tak naprawdę to jest wyprzedaż tych co zostały i są mocno przebrane. Można co prawda znaleźć w wyszukiwarce (okazje cenowe) ale jak się wejdzie na stronę sklepu to przeważnie czytamy "chwilowo brak towaru" lub "towar niedostępny". Ja na statyw Benro w dobrej cenie, czekam już drugi miesiąc i dzisiaj mnie zapewnił sprzedawca że może na początku lutego. A prawdziwą cenę pewnie ujrzę też w lutym. Dolar pewnie dobije do Euro które będzie po 5 zł i o czym tu marzyć?
sokrates
19-01-2009, 22:16
bierz d90, latwiej jest zmienic szklo niz body
dobrze radzi.
D80 + Nikkor 35/2.0 lub Sigma 30/1.4 :) proponuję taki zestaw
Szczególnie na koncerty ;)
To już bym brał D90 + 50/1.8. Znacznie lepiej się sprawdzi na koncercie!
Różnica dwóch działek przysłony, co spoko wyciagnie VR (nawet jeszcze w szpic)
Tiaaa... koncert i powiedzmy 1/10 sek. Super pomysł. Będzie musiał głośno krzyczeć na koncercie "STAĆ! NIE RUSZAĆ SIĘ!".
imho lepiej kupić d90 z kitowym szkłem (18-105), następnie szkło sprzedać ( w sumie z zyskiem) i dokupić tamrona albo coś dłuższego jasnego :-0.
imho lepiej kupić d90 z kitowym szkłem (18-105), następnie szkło sprzedać ( w sumie z zyskiem) i dokupić tamrona albo coś dłuższego jasnego :-0.
tak... plan niby przedni - ale przypominam ze różnica między d80 + tamron a d90 + kit to ~500zl...
ogólnie to tak jak się spodziewałem, połowa osób za d90, połowa za d80... ale też przydatne rady co do doboru obiektywów.
ja nadal się skłaniam ku d80, chyba nadal nie widzę sensu dopłacania za 90.
Co do cen D80 to zdarzają się po 1700 "nowe"? ale tak naprawdę to jest wyprzedaż tych co zostały i są mocno przebrane.
Strasznie mnie to zdanie zaintrygowało więc muszę dopytać co autor miał na myśli bo w powyższej formie nie rozumiem :)
to już autor pytania powinien sobie odpowiedzieć na pytanie, czy ta różnica w cenie warta jest zalet jakie dodaje nowsza puszka. Przecież to nie tylko wyższa czułość.
Masakra cenowa to jest jeśli chodzi o D90... ;) IMO ciut za drogi.
Dokładając 1600 masz D300. A to już jest inna półka...
.... Myślę, że D90 zbliży się cenowo do dzisiejszej ceny D80 (który nie będzie już do kupienia) i wtedy ma szansę stać się naprawdę wielkim hitem. Cena nowych D300 raczej się utrzyma. Oby nie... ;)
.....
vide: http://www.allegro.pl/search.php?string=d70&search_type=1&closed=1&category_radio=1&st=gtext&order=pd&category=8846
tiaa ... jak myślisz ile wart będzie ten "naprawdę wielki hit" z przebiegiem np. 100 000 klapnięć lustra ?
czy ta różnica w cenie warta jest zalet jakie dodaje nowsza puszka
w gruncie rzeczy taka była główna idea tego wątku - jako, że na lustrach jak na razie znam się głównie teoretycznie (miesiąc zabawy d40 z kitem nie nauczył mnie za wiele ;) dlatego liczyłem na wsparcie osób bardziej obeznanych :)
Tamronik (bo budową to taki, delikany jest) pod względem jakości to nr 2 po Nikkorze 17-55 do DXa. Poza tym optyka mniej traci na wartości (przynajmniej do czasu upowszecnienia się pełnej klatki). D80 to przywoity aparat (chociaż to nie D200, ani nie D300), zapewne jeszcze spadnie cenowo, ale mniej niż D90 w tym samym czasie.
Co do Tamrona: jest duży rozrzut jakościowy w tych obiektywach, trzeba przetestować (zrobić przynajmniej kilka zdjęć przed zakupem), ale generalnie optycznie to bdb szkło. Oglądałem ostatnio N 18-105... pod względem jakości optycznej to dużo niższa półka od Tamrona 17-50. Już przywoitszy jest N 18-70, ale do Tamrona to też mu daleko.
Hmm...: dziś wydasz na D90 2.650 (http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/), a "jutro" (do końca roku) spadnie cenowo do 1.999, albo bardziej: strata 650. Kupisz D80, a ten z 1.750 spadnie do jakichś 1.400-1500: strata ok. 300.
Osobiście, gdybym miał wybierać, to kierowałbym się optyką. DX pewnie jeszcze pociągnie ze dwa latka, a puchę zawsze po roku można wymienić, dopłacając wówczas ok. 500 zł, ale mając już lepsze szkło.
Pozdrawiam.
ja dodam jeszcze, że skoro z kasą nie jest tęgo to ewentualnie brać na raty (a przy odsprzedaży na wolnym rynku zawsze trzeba stracić, więc lepiej wybierać optymalne rozwiązania).
SlaWasII
20-01-2009, 02:06
tiaa ... jak myślisz ile wart będzie ten "naprawdę wielki hit" z przebiegiem np. 100 000 klapnięć lustra ?
Mówimy o cenach nowych aparatów...
PS
Myślę, że wszystkie Dxx dożywają, jak się uda, ok. 100k klapnięć. Potem serwis i jedziemy dalej... ;)
Prawda jest taka, że wątków tego typu było już mnóstwo i wniosek nasuwa się jeden - nikt niestety za Ciebie takiej decyzji nie podejmie. Sam musisz wyrobić sobie jakieś pojęcie o tym co daje ci lepsze jasne szkło/wyższe ISO/dłuższy zakres ogniskowych itd.(także przez pryzmat tego jakie zdjęcia chcesz robić).
Śmieszy mnie wielu z tych "doradców" którzy doradzają Ci jedno bądź drugie rozwiązanie jedynie dlatego, że sami takie wybrali i chcą się sami przed sobą usprawiedliwić.
Dla mnie (podkreślam dla mnie) jedyna znacząca różnica (czyli taka, którą brałbym pod uwagę) pomiędzy D80 a D90 jest nowsza mniej szumiąca matryca w tym drugim - pytanie więc jest takie czy taka różnica jest warta tej różnicy w cenie (ok 900-1000zł). W moim przypadku przeznaczył bym tą różnicę na lepsze szkło, bo z wysokich ISO korzystam sporadycznie. W Twoim przypadku może być inaczej i dlatego sam musisz podjąć decyzję.
Aha, najważniejsze - przede wszystkim nie zajmuj się analizowaniem cen typu ile "stracisz za rok na tym, a ile na tym" bo stracisz na pewno bez względu na to co wybierzesz, a w czasie gdy będziesz się zastanawiał kadry uciekają bezpowrotnie.
Życzę więc rozsądnego wyboru :)
SlaWasII
21-01-2009, 04:50
Śmieszy mnie wielu z tych "doradców" którzy doradzają Ci jedno bądź drugie rozwiązanie jedynie dlatego, że sami takie wybrali i chcą się sami przed sobą usprawiedliwić.
Bez urazy, skąd wiesz, że to jedyny powód? A może, nie że się chcą usprawiedliwić, ino że taki sprzęt posiadają i mogą coś o onym powiedzieć?! Nie każdego stać na najlepsze rozwiązania. Dlaczego szydzisz z subiektywnego "doradzania"? Tu się dyskutuje, a to nic złego. Sam nie raz walnąłem głupotę na niejednym forum i mnie wyprostowano, wyjaśniono błąd w rozumowaniu. Jakbym siedział cicho, do dziś żyłbym w błogiej niewiedzy.
Z drugiej strony, śmiech to zdrowie... he, he...
Bez urazy, skąd wiesz, że to jedyny powód?
Popieram :)
Choć część rad, mam wrażenie, powstało bez związku z pierwszym postem :(
Bez urazy, skąd wiesz, że to jedyny powód?
SlaWasII - nie napisałem, że to JEDYNY powód, jeśli w jakiś sposób Cię to uraziło to przepraszam - nie to było moim celem i może nie wyraziłem się do końca jasno. Chodziło mi raczej o pewne ogólne zjawisko w tego typu wątkach - część osób niestety daje "rady", które są:
...bez związku z pierwszym postem :(
ziellonny
21-01-2009, 11:24
ja wybrałem d90 tylko ze względu na możliwość nagrywania filmu
puchbeary
21-01-2009, 14:54
Tez bym brał d90 (o mały figiel a faktycznie bym go kupił).
Niewątpliwie Tamron daje lepszy odrobinę obrazek niż Nikkor 18-105 ale jednocześnie jest od Nikkora krótszy o połowę.Tamron jest solidniej wykonany i jest jaśniejszy ale Nikkor ma VR. Długo by tak można.
Wydaje mi się że każdy musi dopasować szkła do siebie, sprawdzić jakie ogniskowe są najczęściej używane, ocenić czy jakośc obrazka z danego obiektywu jest dla niego akceptowalna itd. Nikkora jeśli nie podejdzie sprzeda się bez większej straty bo to stosunkowo nowe szkło i jest na nie popyt. D90 daje bezdyskusyjnie większe możliwości w zakresie używalnego ISO - pozostałe parametry zbliżone są do D80. Na plus dla D80 jest fakt, że w kategorii używek osiągnął już chyba dno - taniej nie będzie chodził bo 1k złotych za tą puszkę to już IMHO granica bólu.
SlaWasII
21-01-2009, 18:08
SlaWasII - nie napisałem, że to JEDYNY powód, jeśli w jakiś sposób Cię to uraziło to przepraszam - nie to było moim celem i może nie wyraziłem się do końca jasno. Chodziło mi raczej o pewne ogólne zjawisko w tego typu wątkach - część osób niestety daje "rady", które są:
Loozik! Przeprosiny przyjęte. ;)
W sumie może i masz rację ale tak jakoś mi to zazgrzytało. Qrcze, nie lubię jak na forach tematycznych zaczynają się napinki.
obserwuję ten wątek i z początku sam nie wiedziałem co bym zrobił. Ale trzeba sobie uświadomić jedno - d90 goruje nad d80 jak dla mnie 2 rzeczami - jedno to matryca a drugie to wybierak. Jednak umowmy sie co do jednego - nie samym ziarnem zdjecie zyje ;-) oczywiscie jak wszyscy raczej unikam wyzszych iso niz 800, ale prawda jest taka ze dopoki nie drukuje sie naprawde duzych obrazow, to nie ma to wiekszego znaczenia. 99.99999999% fot jakie robie ogladam potem wyłącznie na ekranie monitora. Powiększenie 100% używam wyłącznie przy wywoływaniu z raw. Jakie zatem ma znaczenie czy puszka szumi mniej (d90) czy bardziej (d80)? Odp. jest jedna - wyłącznie onanistyczno-teoretyczne. Oczywiście różnica między is800 a iso1600 to całe 1EV, ale różnica między F5 a F2.8 to 2EV.
Natomiast druga rzecz - wybierak niczym z d40 jest znacznie lepszy w d90 niz w d80 i to raczej tym kryterium bym się kierował na twoim miejscu - wygodą użytkowania.
Jedyne co mam do zarzucenia obu tym puszkom to viewfinder, który niestety nie kryje w 100% i to już jest lipa straszna i będzie Cię denerwować prędzej czy później.
Z w/w powodów ja bym brał d80+lepsze szkło.
pozdr.
Z w/w powodów ja bym brał d80+lepsze szkło.
i w gruncie rzeczy na tym skończyłem - d80 + tamronik - puszka już zamówiona, jeszcze szkło, i reszta pierdół.
mam nadzieję, że niedługo będę miał się już czym pochwalić ;)
pozdrawiam i dziękuje wszystkim, tym mniej i bardziej przydatnym radom :)
gratulacje, udanych kadrów :)