PDA

Zobacz pełną wersję : SRBG czy Adobe RBG

Kriso
19-01-2009, 00:20
jeśli robię zdjęcia w NEF czy lepiej jest używać Adobe RBG czy sRBG, i dlaczego?

pebees
19-01-2009, 00:25
(..)lepiej jest używać Adobe RBG czy sRBG,

sRGB najlepiej... tych dwóch, co wymieniłeś, jeszcze nie widziałem chyba...

i dlaczego?

Bo TAK!!! :D

Duser
19-01-2009, 00:32
Z tego co czytałem, przestrzeń barwna Adobe RGB zapewnia lepsza zgodność kolorów w późniejszym druku na maszynach poligraficznych. W przypadku odbitek z naświetlarek w labach oraz podczas oglądania na monitorze może dawać mniej nasycone , bledsze kolory . Z tego co wiem większość popularnych mediów do obróbki fotek standaryzowana jest na sRGB i tej przestrzeni barwnej polecałbym używać, chyba że drukujesz fotki w drukarni.

mini21
19-01-2009, 01:33
Był kiedyś bardzo rozległy wątek o tym, który profil wybrać.
Moje wnioski:

-Adobe RGB nie wykorzystuje większość drukarek i monitorów
-Adobe RGB daje trochę bladsze kolory

Ktoś jednak radził, żeby fotki strzelać w Adobe, a potem w PS przerabiać je do SRGB.

Sądzę jednak, że w chwili obecnej, nie ma sensu używać ARGB, chyba, że masz wysokiej klasy monitor i drukarkę.

Tofifik
19-01-2009, 01:41
ja używam Adobe RGB, ze względu na to, że sRGB standardowo z puchy jest za ciepłe i czerwone.

Pietern
19-01-2009, 09:43
[QUOTE=pebees;1075739

Bo TAK!!! :D[/QUOTE]

:mrgreen: Normalnie się poplułem... Tak nie wolno... I to moder... :mrgreen:
Piotr

swider
19-01-2009, 10:02
jeśli robię zdjęcia w NEF czy lepiej jest używać Adobe RBG czy sRBG, i dlaczego?
Radze poszukac na forum i poczytac. To nie jest takie proste.

mpwt
19-01-2009, 13:21
ja używam Adobe RGB, ze względu na to, że sRGB standardowo z puchy jest za ciepłe i czerwone.

I oczywiście to wina sRGB ;)

JanKoXX
19-01-2009, 16:11
A jak z tymi kolorami jest przy matrycowym?

mpwt
19-01-2009, 16:13
A jak z tymi kolorami jest przy matrycowym?

Cieplejsze w stosunku do punktowego. Na punktowym takie zimniejsze są...

Zolty
19-01-2009, 16:37
...a najbardziej wyważone są na centralnie ważonym???/ ;)

mpwt
19-01-2009, 16:39
...a najbardziej wyważone są na centralnie ważonym???/ ;)

W przypadku D80 to tak.

Zolty
19-01-2009, 16:49
A ja myslałem że żartujesz... interesujące. Ciekawe jak to jest w innych modelach - np. w D700 zauważyłeś coś podobnego?

mpwt
19-01-2009, 16:53
Ciekawe jak to jest w innych modelach - np. w D700 zauważyłeś coś podobnego?

Tu dużo zależy od trybu pracy AF. Na AF-C 3D tracking kolorki np. wychodzą mdłe, takie nijakie. Najlepiej jest na AF-S ustawionym na centralne pole.

galu44
19-01-2009, 16:54
niezły wątek.... daje do myślenia. muszę przetestować pod tym względem mojego kłapacza - Nikona F100. Ciekawe czy bedzie różnica w jakści kolorów przy akumulatorach 1,2V i bateriach 1,5V

Zolty
19-01-2009, 16:55
Człowiek się uczy całe życie, a umrze... "mądry inaczej". Dzięki za uświadomienie.

mpwt
19-01-2009, 16:55
niezły wątek.... daje do myślenia.

No nie mów, że nie zauważyłeś że na F100 Fuji Velvia ma bardziej przejaskrawione kolory jak dasz pomiar matrycowy?!

Patrykok
19-01-2009, 16:57
Tu dużo zależy od trybu pracy AF. Na AF-C 3D tracking kolorki np. wychodzą mdłe, takie nijakie. Najlepiej jest na AF-S ustawionym na centralne pole.

o co tutaj chodzi?

mpwt
19-01-2009, 16:57
o co tutaj chodzi?

Patrz http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1076541&postcount=9

Czornyj
19-01-2009, 17:00
Z tego co czytałem, przestrzeń barwna Adobe RGB zapewnia lepsza zgodność kolorów w późniejszym druku na maszynach poligraficznych. W przypadku odbitek z naświetlarek w labach oraz podczas oglądania na monitorze może dawać mniej nasycone , bledsze kolory . Z tego co wiem większość popularnych mediów do obróbki fotek standaryzowana jest na sRGB i tej przestrzeni barwnej polecałbym używać, chyba że drukujesz fotki w drukarni.

-Adobe RGB nie wykorzystuje większość drukarek i monitorów
-Adobe RGB daje trochę bladsze kolory

Ktoś jednak radził, żeby fotki strzelać w Adobe, a potem w PS przerabiać je do SRGB.

Sądzę jednak, że w chwili obecnej, nie ma sensu używać ARGB, chyba, że masz wysokiej klasy monitor i drukarkę.

NIEPRAWDA!!!

Przestrzenie NIE MAJĄ WPŁYWU (za wyjątkiem pewnych b. mocno wysyconych walorów) na uzyskiwane barwy. Jeśli komuś wychodzi że w danej przestrzeni efekty są za ciepłe, za blade itp. to znaczy, że coś SP... Kolory znajdujące się w części wspólnej przestrzeni sRGB i AdobeRGB muszą wyjść takie same, bo po to właśnie są przestrzenie barwne, żebyśmy uzyskiwali takie same rezultaty.

Jedyna różnica jest taka, że w przestrzeni AdobeRGB znajdują się pewne mocno nasycone barwy, których nie ma w przestrzeni sRGB. Jeśli więc dane urządzenie wyjściowe ma gamut wykraczający poza przestrzeń sRGB, to posługując się przestrzenią AdobeRGB możemy lepiej wykorzystać jego możliwości. W przypadku minilabów różnice są aptekarskie, bo ich gamut jest stosunkowo niewielki i nie wykracza w znaczącym stopniu poza przestrzeń sRGB.

Patrykok
19-01-2009, 17:02
Patrz http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1076541&postcount=9

Teraz to ja już wszystko rozumiem :)

galu44
19-01-2009, 17:03
o choroba jasna, myślałem, ze to przez za mocne baterie!