Zobacz pełną wersję : SRBG czy Adobe RBG
jeśli robię zdjęcia w NEF czy lepiej jest używać Adobe RBG czy sRBG, i dlaczego?
(..)lepiej jest używać Adobe RBG czy sRBG,
sRGB najlepiej... tych dwóch, co wymieniłeś, jeszcze nie widziałem chyba...
i dlaczego?
Bo TAK!!! :D
Z tego co czytałem, przestrzeń barwna Adobe RGB zapewnia lepsza zgodność kolorów w późniejszym druku na maszynach poligraficznych. W przypadku odbitek z naświetlarek w labach oraz podczas oglądania na monitorze może dawać mniej nasycone , bledsze kolory . Z tego co wiem większość popularnych mediów do obróbki fotek standaryzowana jest na sRGB i tej przestrzeni barwnej polecałbym używać, chyba że drukujesz fotki w drukarni.
Był kiedyś bardzo rozległy wątek o tym, który profil wybrać.
Moje wnioski:
-Adobe RGB nie wykorzystuje większość drukarek i monitorów
-Adobe RGB daje trochę bladsze kolory
Ktoś jednak radził, żeby fotki strzelać w Adobe, a potem w PS przerabiać je do SRGB.
Sądzę jednak, że w chwili obecnej, nie ma sensu używać ARGB, chyba, że masz wysokiej klasy monitor i drukarkę.
ja używam Adobe RGB, ze względu na to, że sRGB standardowo z puchy jest za ciepłe i czerwone.
[QUOTE=pebees;1075739
Bo TAK!!! :D[/QUOTE]
:mrgreen: Normalnie się poplułem... Tak nie wolno... I to moder... :mrgreen:
Piotr
jeśli robię zdjęcia w NEF czy lepiej jest używać Adobe RBG czy sRBG, i dlaczego?
Radze poszukac na forum i poczytac. To nie jest takie proste.
ja używam Adobe RGB, ze względu na to, że sRGB standardowo z puchy jest za ciepłe i czerwone.
I oczywiście to wina sRGB ;)
A jak z tymi kolorami jest przy matrycowym?
A jak z tymi kolorami jest przy matrycowym?
Cieplejsze w stosunku do punktowego. Na punktowym takie zimniejsze są...
...a najbardziej wyważone są na centralnie ważonym???/ ;)
...a najbardziej wyważone są na centralnie ważonym???/ ;)
W przypadku D80 to tak.
A ja myslałem że żartujesz... interesujące. Ciekawe jak to jest w innych modelach - np. w D700 zauważyłeś coś podobnego?
Ciekawe jak to jest w innych modelach - np. w D700 zauważyłeś coś podobnego?
Tu dużo zależy od trybu pracy AF. Na AF-C 3D tracking kolorki np. wychodzą mdłe, takie nijakie. Najlepiej jest na AF-S ustawionym na centralne pole.
niezły wątek.... daje do myślenia. muszę przetestować pod tym względem mojego kłapacza - Nikona F100. Ciekawe czy bedzie różnica w jakści kolorów przy akumulatorach 1,2V i bateriach 1,5V
Człowiek się uczy całe życie, a umrze... "mądry inaczej". Dzięki za uświadomienie.
niezły wątek.... daje do myślenia.
No nie mów, że nie zauważyłeś że na F100 Fuji Velvia ma bardziej przejaskrawione kolory jak dasz pomiar matrycowy?!
Patrykok
19-01-2009, 16:57
Tu dużo zależy od trybu pracy AF. Na AF-C 3D tracking kolorki np. wychodzą mdłe, takie nijakie. Najlepiej jest na AF-S ustawionym na centralne pole.
o co tutaj chodzi?
o co tutaj chodzi?
Patrz http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1076541&postcount=9
Z tego co czytałem, przestrzeń barwna Adobe RGB zapewnia lepsza zgodność kolorów w późniejszym druku na maszynach poligraficznych. W przypadku odbitek z naświetlarek w labach oraz podczas oglądania na monitorze może dawać mniej nasycone , bledsze kolory . Z tego co wiem większość popularnych mediów do obróbki fotek standaryzowana jest na sRGB i tej przestrzeni barwnej polecałbym używać, chyba że drukujesz fotki w drukarni.
-Adobe RGB nie wykorzystuje większość drukarek i monitorów
-Adobe RGB daje trochę bladsze kolory
Ktoś jednak radził, żeby fotki strzelać w Adobe, a potem w PS przerabiać je do SRGB.
Sądzę jednak, że w chwili obecnej, nie ma sensu używać ARGB, chyba, że masz wysokiej klasy monitor i drukarkę.
NIEPRAWDA!!!
Przestrzenie NIE MAJĄ WPŁYWU (za wyjątkiem pewnych b. mocno wysyconych walorów) na uzyskiwane barwy. Jeśli komuś wychodzi że w danej przestrzeni efekty są za ciepłe, za blade itp. to znaczy, że coś SP... Kolory znajdujące się w części wspólnej przestrzeni sRGB i AdobeRGB muszą wyjść takie same, bo po to właśnie są przestrzenie barwne, żebyśmy uzyskiwali takie same rezultaty.
Jedyna różnica jest taka, że w przestrzeni AdobeRGB znajdują się pewne mocno nasycone barwy, których nie ma w przestrzeni sRGB. Jeśli więc dane urządzenie wyjściowe ma gamut wykraczający poza przestrzeń sRGB, to posługując się przestrzenią AdobeRGB możemy lepiej wykorzystać jego możliwości. W przypadku minilabów różnice są aptekarskie, bo ich gamut jest stosunkowo niewielki i nie wykracza w znaczącym stopniu poza przestrzeń sRGB.
Patrykok
19-01-2009, 17:02
Patrz http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1076541&postcount=9
Teraz to ja już wszystko rozumiem :)
o choroba jasna, myślałem, ze to przez za mocne baterie!