PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Mecz Gwiazd PLS

projacek
19-01-2009, 00:19
Pierwszy raz w życiu robiłem zdjęcia stałą 300-tką

EDIT - niestety brak zdjęć, linki wygasły, są białe prostokąty. Usunąłem, bo te białe prostokąty się pokazują na pasku ze zdjęciami losowymi. Pracujemy nad rozwiązaniem by się tam takie miniatury nie pokazywały wcale.
Jeśli macie te zdjęcia to proszę napisać do mnie, wspólnie je damy rade podmienić
Autorów zdjęć zapraszam do umieszczania fotografii na naszym hostingu.

Bartek - NinoVeron
19-01-2009, 01:37
fotki ostre ale szumy też olbrzymie

PS. Zazdroszczę stałki 300-tki :)

projacek
19-01-2009, 01:40
fotki ostre ale szumy też olbrzymie

PS. Zazdroszczę stałki 300-tki :)

Niema czego zazdrościć obiektyw nie mój, pożyczony na ten mecz, chociaż pracuje się na nim świetnie :-)

Sum_MC
19-01-2009, 17:11
a mówią, że reporterki nie da się stałkami robić - widać liczą się jak zwykle umiejętności a nie zoomy itp itd :)

szkoda, że nie ma exif-ów - jakie to iso, że są takie szumy ?

papajpo
19-01-2009, 17:22
Też jestem ciekaw jakie ISO miałeś ustawione bo szumy straszne

lacha
19-01-2009, 18:11
a mówią, że reporterki nie da się stałkami robić
kto tak mowi?? chyba ktos kto nigdy sportu nie focil :) trzysetki i czterysetki to podstawowe narzedzie pracy prof reporterow sportowych

a zdjecia nie powalaja.. ale mozna to zwalic na pierwsze proby z ciasnymi kadrami ze stalki na siatce :)
a to co widac na zdjeciach to dla mnie nie sa szumy - nie byloby tego na papierze dziennikow widac :)

jasiu102
19-01-2009, 18:18
kto tak mowi?? chyba ktos kto nigdy sportu nie focil :) trzysetki i czterysetki to podstawowe narzedzie pracy prof reporterow sportowych

ci najlepsi mają sześćsetki :)

projacek
19-01-2009, 18:23
Też jestem ciekaw jakie ISO miałeś ustawione bo szumy straszne

ISO 800, ale to był Nikon D2h, przy 4-megapixelowej matrycy, tak więc do tego dochodzi mała rozdzielczość i co za tym idzie gorsza jakoś. Mega plusem tego aparatu jest to, że jest zdecydowanie szybszy od mojej D200 i fajnie się nim pracowało.

Co do samego podejścia do szumów to mam podobne zdanie jak lacha, ludzie często przykładają większą wagę do szumów niż do tego co jest na tej fotce. Zdjęcie powinno się bronić ujęciem czy kadrem, a nie tym ile szumów widać na zdjęciu czy tym, że kolorki są minimalnie wyblakłe cy przesycone, przynajmniej w reporterce.

a mówią, że reporterki nie da się stałkami robić

Nie licząc sportu gdzie 300 i 400-tki to głownie narzędzia pracy wielu fotografów prasowych (fotografowanie konferencji, codziennych wydarzeń itd) używa stałogniskowych aparatow, np. stalych 50-tek, 20-tek itp.
Obiektyw zmienno ogniskowy nigdy nie dorówna jakością obiektywowi stałoogniskowymi.

lacha
19-01-2009, 18:33
ci najlepsi mają sześćsetki :)
bezpieczniej uzyc slowa najbogatsi ;)

Sum_MC
19-01-2009, 22:36
odnośnie szumów - każdy ma swoje podejście jak przy każdym temacie odnośnie gustu - mnie przeszkadzają i zrobię wiele aby ich uniknąć - o drukowaniu nie piszę bo tam za wiele to nie widać :) a do drukowania wielkoformatowego jest korekta PS itd itp

odnośnie stałek - rozumiem podejście typu stadion i 2/3 body z różnymi ogniskowymi [mało się człowiek przemieszcza]. Natomiast nie jestem przekonany do tego aby latać z 2 body po hali i się ograniczać - jak kogoś stać na dobre stałki to wg mnie lepiej kupić dobre body [min d700] i zooma 2,8 - różnicy nie będzie widać jak to będzie robił prof

na hali jest problemem założenie zooma od 70/80 w góre do DX-ów - są trochę za długie i brakuje tu faktycznej 70/80
wtedy widać, że niektórzy ratują się 2 body z krótkim obiektywem - oczywiście chodzi o focenie z poziomu parkietu

ale o gustach się nie dyskutuje więc się wyłączam już z niej

ayu
20-01-2009, 01:22
Niestety szumy są ale dla mnie nie to jest najgorsze. W/g mnie połowa tych fotek to nietrafione strzały AF (ostrość ustawiana przed głównym obiektem) bądź za długi czas naświetlania. Jednak technika idzie do przodu i nowe puszki dają większe możliwości. Poza tym praktyka jest rzeczą bardzo ważną i nieocenioną a 300mm i 2.8 to jest pewna trudność. Najbardziej podobają mi się 3 i 5. Stałki moim zdaniem są stworzone do siatkówki gdzie akcja rozgrywa się głównie na pewnej stałej przestrzeni choć cały mecz to nie tylko akcje na siatce (i bardzo dobrze). Pozdrawiam.