Zobacz pełną wersję : Nikon f601 i NIKON d80
Witam
Chcę dokupić do swojego zestawu - D80 z dwoma obiektywami Nikkora (18-70mm, 50 mm oraz 70-300mm), Nikona analogowego tak aby korzystaż ze swoich obiektywów. Co najlepiej wybrać:
1. NIKONA F601 (80zł);
2.NIKONA F60 (150zł);
3. NIKONA F65 (200zł);
4. NIKONA f80 (250zł).
Czy wszystkie te aparaty obsłużą mi obiektywy z AF i co najlepiej wypada w stosunku cena do możliwości. Sprzęt potrzebny mi jest głównie do zastosowań półprofesjonalnych.
co najlepiej wypada w stosunku cena do możliwości. Sprzęt potrzebny mi jest głównie do zastosowań półprofesjonalnych.
z tych co wymieniłeś to chyba F601.
F 601 - ma już w tej chwili dość nietypowe zasilanie - potwierdzam f801 lub f90
F80. Nie ograniczysz się do optyki z pierścieniem przysłon i bez AF-S. VR też będzie działał. Jeśli Twój 70-300 to obiektyw serii "G" (bez pierścienia przysłony), to nie będzie w pełni współpracował z żadnym z wymienionych przez kolegów body.
stachmuszel
19-01-2009, 09:23
N18-70 nie podłączysz do analoga bo jest pod dx. Będzie ogromna wineta.
Wbrew pozorom wybór nie jest łatwy. Jeśli nie korzystasz ze szkieł manualnych to F80 (brak pomiaru), jeśli korzystasz to F801. Jeśli priorytetem ma być trwałość i pancerność puszki to F601/801. Są inne np. F90/x/100 itp., ale to już inne pieniądze. W starszych puszkach obiektywy typu G współpracają w ograniczonym zakresie.
Pozdr.
Koledzy mają rację: szkło do DX-a niemal w ogóle nie nadaje się do FF, a i późnieszje szkła Nikona "G" nie mają pierścienia przysłon. Więc albo F80 (ale zasilanie!), albo zasilane z paluszków F801s lub F90x (tylko że tu "G" nie mają pełnej współpracy: tj. pracują wyłącznie na P lub S, więc odpada Ci tryb A i M).
A w ogóle to raczej zapomnij o 18-70 w połączeniu z analaogiem...
Witam
Chcę dokupić do swojego zestawu - D80 z dwoma obiektywami Nikkora (18-70mm, 50 mm oraz 70-300mm), Nikona analogowego tak aby korzystaż ze swoich obiektywów. Co najlepiej wybrać:
1. NIKONA F601 (80zł);
2.NIKONA F60 (150zł);
3. NIKONA F65 (200zł);
4. NIKONA f80 (250zł).
Czy wszystkie te aparaty obsłużą mi obiektywy z AF i co najlepiej wypada w stosunku cena do możliwości. Sprzęt potrzebny mi jest głównie do zastosowań półprofesjonalnych.
A co rozumiesz pod stwierdzeniem "zastosowania półprofesjonalne"? Może Cię zmartwię, ale żaden z tych sprzętów, które wymieniłeś, nawet w czasach swej świetności nie był zaliczany do półki "Semiprofi" (no może od biedy F80, ale przy dużej dozie optymizmu). Wszystkie te aparaty były adresowane do amatorów, nie oznacza to oczywiście, że nie da się nimi robić dobrych zdjęć, ale trzeba brać pod uwagę ich ograniczenia.
Jak wspomnieli wyżej koledzy polecam zwrócić uwagę na inne modele jak np. F90/F90x, czy F100, F5 ale to już ceny wyższe.
Co do optyki, to też pozostaje mi przychylić się do opinii kolegów. 18-70 to jest DX więc do analoga się nie nadaje, da się zapiąć, ale ze względu na winietę jest kompletnie bezużyteczny. 50mm to jak przypuszczam, Nikkor 50/1.8D, więc bardzo dobre szkło, zdecydowanie najlepsze jakie posiadasz. Nie wiem jaki obiektyw 70-300 posiadasz, ale domyślam się, że Nikkora serii G, czyli bez pierścienia przysłon i bez VR, więc raczej odpadają modele które nie wpełni współpracują z takimi obiektywami.
przemo_k
20-01-2009, 14:25
poszukaj F801s w idealnym stanie, będzie dobry i tani
F80. Nie ograniczysz się do optyki z pierścieniem przysłon i bez AF-S. VR też będzie działał.
Popieram, patrząc przyszłościowo to będzie najlepszy (w wytypowanych przez Ciebie puszek) wybór.
poszukaj F801s w idealnym stanie, będzie dobry i tani
Tylko, że z tym nie będzie w pełni współpracować 2 z 3 jego obiektywów!!! Nie wyobrażam sobie robienia zdjęć bez trybu A.
Wzgledem F80 popieram przedmówców, tylko on obsłuży Ci wszystkie Twoje szkła (pomijając winietę 18-70). Zasilaniem póki co nie ma się co przejmować, dokupisz MB-16 i będziesz spokojny (pomijając częstą żonglerkę akumulatorkami). Na chwilę obecną z CR123 też nie ma problemu, za 2-dychy masz kpl. na 15 rolek średnio. Zakładając ogólne koszty tego w co sie pakujesz, to zasilanie zdaje się być kropelką ;)
Pisząc zastosowanie półprofesjonalne chciałem zaznaczyć że nie będę używał aparatu do fotografowania rodziny ani podróży z żoną na wakacjach. Sprzęt mi jest potrzebny ponieważ studiuję fotografie i mam sporo pracy w szkole z tym związanej. Musz mieć analog i chyba zdecyduję się na f80, nie szkodzi że obiektywy 17-80 oraz 70-300 nie będą współpracować bo i tak nie nadają się zbytnio do takiej pracy. Najbardziej zależy mi właśnie na 50mm 1.8D a rozumiem że w tym obiektywie nie będzie problemu z AF?
50/1.8 nie sprawi problemu, podobnie jak 70-300 na F80...
Jeśli potrzebujesz do szkoły i jesteś bliski wyboru F80, to szukaj wersji F80s ze ścianką, która naświetla pomiędzy klatkami parametry ekspozycji. To chyba będzie niezłe rozwiązanie, choć to rodzynek jest i wyszukać nie będzie łatwo.
F80s jest swietnym aparatem sam uzywam go do dzis od lat wiernie mi sluzy, a i jego metoda naswtlania midzy klatkami parametrow wiele pozwala sie nauczyc, polecam z czystym sumieniam, oczywiscie o ile ktos bedzie wogole chcial sie tego "cacka" pozbyc ;)
Pozdrawiam
Z wymienionych korpusów tylko F80, duże podobieństwo w guzikologii, mam, polecam.
Popieram kolegę f 801s. Sam posiadam f601, oceniam go jak super puszkę (spełnia wszystkie moje oczekiwania) ale ma jedną wadę - zasilanie. Te cholerne "bakterje".
Używałem swego czasu f601 i f801s. Polecam f801s. Jest prosty w obsłudze, zużywa mało prądu, chodzi na aku i paluszkach, jest trwały i smiesznie tani.
ja miałem f601 fajny aparat ale z moim było cos nie tak, baterie zrzerał tak szybko jak sie tylko dało
ja mam f60 i nie narzekam :)
Ja również. Trzeba tylko pamietać, że w M jest pomiar CW, a w pozostałych trybach matrix, spota brak.
No i pokrętło jest jedno pod kciukiem (A-przesłona, M-czas) a w D80 są dwa. Może sie mylić.
F80 rozwiazuje te drobne niedogodności za +150zł.
Sterowanie f60 = d50
f80 = d80
a ja mam takie pytanie:
w których analogach wartość przesłony f. mozna zmieniać w korpusie?
bo w moim f601 tylko i wyłącznie na obiektywie..
czy tak jest we wszystkich czy już te nowsze niż f601 mają taką funkcję?
:)
Zmiana przesłony z poziomu body jest w trybach P i S wiesz?
W F55,60,65,75,80 na pewno przesłoną steruje się z body
W F601,801(s),90(x),70 na pewno przesłoną steruje się z obiektywu w trymach A i M
Nie wiem jak jest w F50 i F100
W jednocyfrowe F nie wnikam :-)
a ja mam takie pytanie:
w których analogach wartość przesłony f. mozna zmieniać w korpusie?
łatwo to stwierdzić oglądając aparat, jak masz dwa kółka, jedno pod kciuk i jedno pod palec wskazujący - masz sterowanie odpowiednio przysłoną i/lub czasem z body we wszystkich trybach.
F55,60,65,75 maja jedno kółko i nie kręcisz na obiektywie, tylko oprócz kręcenia kółeczkiem trzeba trzymać przycisk.
w moim f601 mam jedno kółko i ręczne sterowanie przesłoną mam tylko na obiektywie
F55,60,65,75 maja jedno kółko i nie kręcisz na obiektywie, tylko oprócz kręcenia kółeczkiem trzeba trzymać przycisk.
ja wiem że trzeba wcisnąć przycik ale albo a) jestem tak tępy że go nie widze (a nie jest ich specjanie dużo na tym body więc cięzko coś przeoczyć) albo b) jestem ślepy :D albo c) po prostu go nie ma :)
specjalnie mi to nie przeszkadza ale tak się zastanawiam jak to z innymi obiektywami bo te dzisiejszy chyba nie wszystkie (te pod pełną klatke oczywiście) mają pierścień przesłony? Z tego co czytałem obiektywy typu G nie mają a np takie sigmy EX DG ?
jeżeli zaśmiecam wątek to przepraszam ;)
a np takie sigmy EX DG ?
Musisz je rozpatrywać indywidualnie. Ogólnie większość nowych to 90% Gie...
Krzyzne, pogubiłem sie; w którym aparacie nie widzisz przycisku?
W 601 jest tylko przycisk kompensacji ekspozycji.
Przesłone możesz zmieniać za pomocą czasu w trybie S nie ruszając pierścienia przysłony - musi być ustawiony na maksymalną wartość na obiektywie.
nie widze przycisku w f601
Wiem że w trybie S zmienia się przesłona automatycznie
Chodziło mi tylko co niby zrobić z np podpiętą sigma EX DG która akurat nie ma pierścienia przesłony skoro z body w trybie M nie można zmienić wartości f.
To tak z ciekawości bo mnie to męczyło ;)
Chodziło mi tylko co niby zrobić z np podpiętą sigma EX DG która akurat nie ma pierścienia przesłony skoro z body w trybie M nie można zmienić wartości f.
Czyli już wiesz jak wygląda sytuacja z obiektywami G(ie)? :D
no wiem..
sprawdze zanim cokolwiek kupie :D
a w Twpo, f100 nie ma takiego problemu? tzn mozesz zmieniać wartość przesłony na poziomie body?
a w Twpo, f100 nie ma takiego problemu? tzn mozesz zmieniać wartość przesłony na poziomie body?
Mogę i w body i na obiektywie :D
to w takim razie mozna kupic do takiego f100 obiektyw bez pierscienia przeslony? czy tez musi byc po to żeby zablokować ręcznie obiektyw na najwyższej wartości przesłony?
to w takim razie mozna kupic do takiego f100 obiektyw bez pierscienia przeslony?
Można jak najbardziej!
http://www.nikonians.org/nikon/slr-lens.html
dzięki za odpowiedź :)
teraz juz wiem co i jak ;)
kowalski
26-03-2009, 13:38
Hej,
Mam pytanie dot. f80 - piszecie o jakichś problemach z zasilaniem - o co chodzi?
o co chodzi?
O rodzaj baterii?
kowalski
26-03-2009, 18:42
Nie wiem. To jakaś zupełnie niedostępna bateria?
http://www.nokaut.pl/szukaj/baterie-i-akumulatory-do-aparatow/cr123a.html
O rodzaj baterii?
Nie wiem. To jakaś zupełnie niedostępna bateria?
Wbrew pozorom w pewnych nie przewidzianych miejscach jak najbradziej tak.
Tak samo jak kupno na Łotwie jakiegokolwiek slajdu... ;)
A co powiecie w sprawie F601 wiem że nie w tytule wpisu ale po co nowy wątek jak to bliźniaczy temat. Jakieś wielkie różnice dostrzegacie.
hostman22
02-04-2016, 17:00
mając fm2 o Ciebie skłoniło do zainteresowania się f601?
mając fm2 o Ciebie skłoniło do zainteresowania się f601?
AF i drugi analog, FM2 tam film b&w, w drugim kolor i używam od upodobania w danej chwili i tematu zdjęcia
Bambello
03-04-2016, 00:34
hostman22
masz zapchaną skrzynkę nie mogę wysłać wiadomości.
Odezwij się.
Pozdrawiam