PDA

Zobacz pełną wersję : Bank danych - jaki polecacie?

Qiubag
18-01-2009, 18:29
Witam!

W lipcu szykuje mi się 3-tygodniowy wyjazd do Norwegii, w związku z którym potrzebował będę jakiś bank danych.
Na allegro itp. są dziesiątki banków, obudów itd., dlatego ciężko zdecydować się na coś konkretnego.

Wymagania:
-jak najszybszy transfer danych
-czytnik kart CF i SD, wejście USB
-jak najdłuższy czas trzymania baterii
-jeśli to możliwe - ładowanie słoneczne, lub ładowarka samochodowa
-pojemny (250Gb to minimum)
-i oczywiście cena, która mnie nie zrujnuje.
Wyświetlacz itd. mają tu mniejsze znaczenie, liczy się funkcjonalność.

Wiem, że wielu forumowiczów korzysta z banków danych, więc zwracam się z prośbą do nich, napiszcie czego używacie i jakie są wasze opinie.

Z góry dzięki i pozdrawiam,
Qiubag

kh29228
18-01-2009, 22:36
najtaniej to kup obudowę typu OTG (on the go) + mały 2,5" dysk o pojemności jakiej chcesz. korzystałem z takiego zestawu wielokrotnie i jestem bardzo zadowolony

fIlek
18-01-2009, 22:42
Chyba najlepszą teraz propozycją są urządzenia z http://hyperdrive.pl/ - mają podgląd fotek, również w nefach, co bardzo ważne, potwierdzenie skopiowania danych oraz dużą wydajność na jednej baterii. Digimate III to niestety teraz zbyt krótki czas działania akumulatorów (pojemności kart wzrosły i 8GB to już standard).

Qiubag
18-01-2009, 22:49
@fIlek
Zastanawiałem się nad tym hyperdrive. Ceny mają nienajniższe, ale rzeczywiście możliwość zobaczenia, że foty się zgrały jest ważna. Nie chciał bym stracić zdjęć z takiego wyjazdu.
Masz jakieś doświadczenia z tym bankiem?

fIlek
18-01-2009, 22:53
@fIlek
Zastanawiałem się nad tym hyperdrive. Ceny mają nienajniższe, ale rzeczywiście możliwość zobaczenia, że foty się zgrały jest ważna. Nie chciał bym stracić zdjęć z takiego wyjazdu.
Masz jakieś doświadczenia z tym bankiem?

Rzekłbym, że potwierdzenie skopiowania danych, to KRYTYCZNY warunek :) Oglądałem hyperdrive, mam zamiar kupić, ale doktor już go trochę opisał: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75619

Qiubag
18-01-2009, 23:11
Dzięki wielkie za linka, myślę, że ten bank danych będzie mi pasował :)

ZoomTeam
19-01-2009, 09:48
ja bym przemyślał sprawe raz jeszcze i na Twoim miejscu kupił netbooka WIND, małe. lekkie, poręczne. Jest to uniwersalne rozwiązanie a kosztuje w sumie nie tak dużo wiecej. do tego abonament na net i śmigasz z robotą w terenie bez problemu.

Marek
19-01-2009, 11:26
Ja rozwiązałem to troszkę inaczej - kupiłem netbook toshiba 8,9 cala. Co prawda dysk fabrycznie to 120GB, ale dla mnie wystarczy(ew. można podpiąć dowolny zewnetrzny).
Tak jak sugeruje ZoomTeam - małe lekkie poręczne. Ekran 8,9 w zupełności wystarczy do pierwszej oceny. Załadowany program Preview Extraktor i masz pełen komfort na wyjeździe.

Qiubag
19-01-2009, 13:09
hmm, tylko koszty znów rosną. Jakie netbooki byście polecali we w miarę przystępnych cenach? Bo ja znam tylko te eee pc, one mają z reguły dysk 16Gb :)

fIlek
19-01-2009, 13:16
Z laptopem jest jeden problem - fotobank zaczepiam sobie na pasku i w razie potrzeby wrzucam kartę i odpalam kopiowanie bez podchodzenia do stanowiska z laptopem (a nie zawsze takowe się znajdzie). Pod tym względem lepsze będzie urządzenie specjalizowane.

Qiubag
19-01-2009, 13:26
Dla mnie to mniejszy problem, jako że raz dziennie wystarczy mi kopiować, poza tym będę miał samochód, ważniejsza dla mnie będzie różnica cenowa :)

Qiubag
19-01-2009, 14:45
Właśnie przeglądam netbooki dostępne na allegro, ZoomTeam, ty masz tego netbooka WIND?
http://allegro.pl/item530327743_msi_wind_u90_1gb_120gb_windows_xp_bi aly_okazja.html
Cenowo myślę, że to max moich możliwości, ma ktoś to cudo? :)

marekm
20-01-2009, 16:00
Na portalu Skąpiec.pl (http://www.skapiec.pl/site/cat/17/filtr/_0_2895_0_0_0_0_0_0_0_0) jest co najmniej 35 notebooków 8.9" w cenach od 726 do 1200 PLN

Małe, lekkie, dysk 120 - 160 Gb, internet, poczta, Skype.......Sam się zastanawiam czy czegoś w granicach 1000 PLN nie kupić. :)

razza
21-01-2009, 02:51
Jeżeli masz ograniczone fundusze to koledzy mają rację - tez bym polecił DigiMate III. Używam od 3 lat i jestem zadowolony. Pojemność dysku 40 GB, tylko dysk jest mocno przestarzały więc transfery są wolne. Prawda jest taka że obudowę kupujesz oddzielnie a dysk 2,5 cala oddzielnie więc można kupić dysk o większej pojemności i szybki. W tym momencie będziesz miał dylemat bo koszty urządzenia rosną. Ja stanąłem przed dylematem czy modernizować posiadany sprzęt czy kupić coś nowego. Ostatecznie kupiłem netbooka
ACERA ASPIRE ONE 160 GB z XP . Gdyż pojemność dysku pod RAW jest ok. i mam podgląd na zdjęcia oraz możliwość obróbki w AP Elements 7 oraz PhotoScape. Jest to małe i doskonale mieści się w plecaku – pozostałe funkcje jak w zwykłym nowoczesnym komputerze przenośnym. Różnica kwotowa ok. 500 zł. Z wycieczki będziesz zadowolony. Plenery w Norwegii są z.biste. Konieczne filtry !!! Ja jadę do USA parki narodowe pod tym kontem uzupełniłem sprzęt.

ZoomTeam
21-01-2009, 09:52
Właśnie przeglądam netbooki dostępne na allegro, ZoomTeam, ty masz tego netbooka WIND?
http://allegro.pl/item530327743_msi_wind_u90_1gb_120gb_windows_xp_bi aly_okazja.html
Cenowo myślę, że to max moich możliwości, ma ktoś to cudo? :)

używam. tylko że wersja 2gb RAm i ekran 10". To bardzo wygodne, mobilne i uniwersalne rozwiązanie .dokupić np blue conect i internet śmiga. do zwykłego data banku już bym nie wrócił. no i nie musze taszczyć standardowego lapka ze sobą na wyjazdy. różnica w cenie WIND a dobry data bank na tyle mała że nie ma co sie zastanawiać nawet.
Jedyna uwaga jaka mi przychodzi do głowy to kiepskie przyciski przy touch . aha. zwróć uwagę że WIND nie ma napędu CD/DVD wiec nagrywane zdjęć na płytkę odpada. ale myśłe że obecnie i tak korzystamy w większości z pamięci flash wiec to nie problem.

konkurencja wśród netbooków duża wieć napewno coś sobie dobierzesz. ja WIND podałem jako przykład ale sporo firm proponuje podobne netbooki. W/g mnie zdecydowanie warto kupić zamiast data banku.

ps no i na WIND jest 24 m-ce gwarancji. nie wiem jak na inne netbooki.