Zobacz pełną wersję : Bank danych - jaki polecacie?
Witam!
W lipcu szykuje mi się 3-tygodniowy wyjazd do Norwegii, w związku z którym potrzebował będę jakiś bank danych.
Na allegro itp. są dziesiątki banków, obudów itd., dlatego ciężko zdecydować się na coś konkretnego.
Wymagania:
-jak najszybszy transfer danych
-czytnik kart CF i SD, wejście USB
-jak najdłuższy czas trzymania baterii
-jeśli to możliwe - ładowanie słoneczne, lub ładowarka samochodowa
-pojemny (250Gb to minimum)
-i oczywiście cena, która mnie nie zrujnuje.
Wyświetlacz itd. mają tu mniejsze znaczenie, liczy się funkcjonalność.
Wiem, że wielu forumowiczów korzysta z banków danych, więc zwracam się z prośbą do nich, napiszcie czego używacie i jakie są wasze opinie.
Z góry dzięki i pozdrawiam,
Qiubag
najtaniej to kup obudowę typu OTG (on the go) + mały 2,5" dysk o pojemności jakiej chcesz. korzystałem z takiego zestawu wielokrotnie i jestem bardzo zadowolony
Chyba najlepszą teraz propozycją są urządzenia z http://hyperdrive.pl/ - mają podgląd fotek, również w nefach, co bardzo ważne, potwierdzenie skopiowania danych oraz dużą wydajność na jednej baterii. Digimate III to niestety teraz zbyt krótki czas działania akumulatorów (pojemności kart wzrosły i 8GB to już standard).
@fIlek
Zastanawiałem się nad tym hyperdrive. Ceny mają nienajniższe, ale rzeczywiście możliwość zobaczenia, że foty się zgrały jest ważna. Nie chciał bym stracić zdjęć z takiego wyjazdu.
Masz jakieś doświadczenia z tym bankiem?
@fIlek
Zastanawiałem się nad tym hyperdrive. Ceny mają nienajniższe, ale rzeczywiście możliwość zobaczenia, że foty się zgrały jest ważna. Nie chciał bym stracić zdjęć z takiego wyjazdu.
Masz jakieś doświadczenia z tym bankiem?
Rzekłbym, że potwierdzenie skopiowania danych, to KRYTYCZNY warunek :) Oglądałem hyperdrive, mam zamiar kupić, ale doktor już go trochę opisał: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75619
Dzięki wielkie za linka, myślę, że ten bank danych będzie mi pasował :)
ZoomTeam
19-01-2009, 09:48
ja bym przemyślał sprawe raz jeszcze i na Twoim miejscu kupił netbooka WIND, małe. lekkie, poręczne. Jest to uniwersalne rozwiązanie a kosztuje w sumie nie tak dużo wiecej. do tego abonament na net i śmigasz z robotą w terenie bez problemu.
Ja rozwiązałem to troszkę inaczej - kupiłem netbook toshiba 8,9 cala. Co prawda dysk fabrycznie to 120GB, ale dla mnie wystarczy(ew. można podpiąć dowolny zewnetrzny).
Tak jak sugeruje ZoomTeam - małe lekkie poręczne. Ekran 8,9 w zupełności wystarczy do pierwszej oceny. Załadowany program Preview Extraktor i masz pełen komfort na wyjeździe.
hmm, tylko koszty znów rosną. Jakie netbooki byście polecali we w miarę przystępnych cenach? Bo ja znam tylko te eee pc, one mają z reguły dysk 16Gb :)
Z laptopem jest jeden problem - fotobank zaczepiam sobie na pasku i w razie potrzeby wrzucam kartę i odpalam kopiowanie bez podchodzenia do stanowiska z laptopem (a nie zawsze takowe się znajdzie). Pod tym względem lepsze będzie urządzenie specjalizowane.
Dla mnie to mniejszy problem, jako że raz dziennie wystarczy mi kopiować, poza tym będę miał samochód, ważniejsza dla mnie będzie różnica cenowa :)
Właśnie przeglądam netbooki dostępne na allegro, ZoomTeam, ty masz tego netbooka WIND?
http://allegro.pl/item530327743_msi_wind_u90_1gb_120gb_windows_xp_bi aly_okazja.html
Cenowo myślę, że to max moich możliwości, ma ktoś to cudo? :)
Na portalu Skąpiec.pl (http://www.skapiec.pl/site/cat/17/filtr/_0_2895_0_0_0_0_0_0_0_0) jest co najmniej 35 notebooków 8.9" w cenach od 726 do 1200 PLN
Małe, lekkie, dysk 120 - 160 Gb, internet, poczta, Skype.......Sam się zastanawiam czy czegoś w granicach 1000 PLN nie kupić. :)
Jeżeli masz ograniczone fundusze to koledzy mają rację - tez bym polecił DigiMate III. Używam od 3 lat i jestem zadowolony. Pojemność dysku 40 GB, tylko dysk jest mocno przestarzały więc transfery są wolne. Prawda jest taka że obudowę kupujesz oddzielnie a dysk 2,5 cala oddzielnie więc można kupić dysk o większej pojemności i szybki. W tym momencie będziesz miał dylemat bo koszty urządzenia rosną. Ja stanąłem przed dylematem czy modernizować posiadany sprzęt czy kupić coś nowego. Ostatecznie kupiłem netbooka
ACERA ASPIRE ONE 160 GB z XP . Gdyż pojemność dysku pod RAW jest ok. i mam podgląd na zdjęcia oraz możliwość obróbki w AP Elements 7 oraz PhotoScape. Jest to małe i doskonale mieści się w plecaku – pozostałe funkcje jak w zwykłym nowoczesnym komputerze przenośnym. Różnica kwotowa ok. 500 zł. Z wycieczki będziesz zadowolony. Plenery w Norwegii są z.biste. Konieczne filtry !!! Ja jadę do USA parki narodowe pod tym kontem uzupełniłem sprzęt.
ZoomTeam
21-01-2009, 09:52
Właśnie przeglądam netbooki dostępne na allegro, ZoomTeam, ty masz tego netbooka WIND?
http://allegro.pl/item530327743_msi_wind_u90_1gb_120gb_windows_xp_bi aly_okazja.html
Cenowo myślę, że to max moich możliwości, ma ktoś to cudo? :)
używam. tylko że wersja 2gb RAm i ekran 10". To bardzo wygodne, mobilne i uniwersalne rozwiązanie .dokupić np blue conect i internet śmiga. do zwykłego data banku już bym nie wrócił. no i nie musze taszczyć standardowego lapka ze sobą na wyjazdy. różnica w cenie WIND a dobry data bank na tyle mała że nie ma co sie zastanawiać nawet.
Jedyna uwaga jaka mi przychodzi do głowy to kiepskie przyciski przy touch . aha. zwróć uwagę że WIND nie ma napędu CD/DVD wiec nagrywane zdjęć na płytkę odpada. ale myśłe że obecnie i tak korzystamy w większości z pamięci flash wiec to nie problem.
konkurencja wśród netbooków duża wieć napewno coś sobie dobierzesz. ja WIND podałem jako przykład ale sporo firm proponuje podobne netbooki. W/g mnie zdecydowanie warto kupić zamiast data banku.
ps no i na WIND jest 24 m-ce gwarancji. nie wiem jak na inne netbooki.