PDA

Zobacz pełną wersję : Fuji S5pro i C1 4.6 - WB szlag trafil....

Prorok78
18-01-2009, 13:10
Hej.. troche zamieszane pytanie o WB w Capture One 4.6...
Rzecz wyglada tak: Mam rawa z Fuji, wczytuje go do C1 i mam problem... Duze zdjecie wyswietlone na srodku (to akurat poddawane obrobce) nie reaguje na zmiany WB - tzn reaguje ale za sekunde wraca do poprzedniego wygladu (takiego jak orginal). Ale tylko 'wizualnie' gdyz jak suwaczki i wartosci liczbowe zostaja takie jak ja je ustawie...
Natomiast na podgladzie (tam gdzie jest duzo malych zdjec) wszystko jest ok - tzn WB zmienia sie zgodnie z suwaczkami i zostaje zmienione... efekt jest taki ze duzy podglad jest taki sam caly czas niezaleznie od zmian a zmiany sa wylacznie na malutkim podgladzie...:( Wywolanie takiego zmienionego rawa do jpg zapisuje zmiany i jpg wyglada tak jak z 'malego podgladu' czyli ze zmienionym WB...

Ciekawostka-eksperyment:
otwieramy rawa, zmieniamy WB bardzo w dol(zmienilo sie na malym podgladzie-'zaniebieszczony' obraz, nie zmienilo na duzym), zamykamy C1, uruchamiamy 2gi raz i wczytujemy tego samego rawa. i co ?? i teraz mamy 'zaniebieszczony plik i na malym i na duzym-roboczym podgladzie... ale... zmieniamy WB w gore... - maly podglad wraca do normy, duzy.... zostaje niebieski....:(:(

wyglada na to ze C1 czyta WB w momencie otwarcia pliku i juz przez cala sesje nie potrafi zmienic WB na roboczym podgladzie... Po restarcie aplikacji znow czyta raz i znow nie potrafi zmienic :( ... ja juz nie mam pomyslu.....
aha - rawy z D200 czyta i obsluguje ok!!!! Wiec tym bardziej nie wiem o co chodzi...:(

Prorok78
21-01-2009, 16:31
i jak???? pomoze ktos ???