Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Dołek Jibb Jam.... Milanowek

TRenciak
17-01-2009, 23:50
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.myopera.com/TRphoto/forum/milan_snow_frontside_buczu.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.myopera.com/TRphoto/forum/milan_snow_buczu.jpg)

grzybecki
18-01-2009, 04:12
Pierwsze na duży plus dla mnie. Fajny, ciekawy kadr, ładne wykonanie.
Drugie taki zwyklak.

najt
18-01-2009, 11:04
jakos tak strasznie przeszkadza mi cien na twarzy na 1 :) ale dobry strzał

Motorniczy
18-01-2009, 11:32
Fajny fioletoy snieg , to lampa ? Zdjecie fajne i pozdro.

ryszkut
18-01-2009, 13:08
1 opoowo cudowne. bardzo dobrze że widać jak snieg ztrząsł się z ridera na najeździe na rail. w środku też jest i bardzo dobaje to dynamiki. oświetlenie też bardzo dobre, choć moze jeszcze trochę bym postawił jendą po lewej stronie obeiktywu, żeby trochę rozjaśnić cienie, ale tylko trochę. albo też wbudowaną trochę dopalić było by imo lepeij.
2. już mniej mi się podoba, mniej dunamiki. może jakby trochę niżej zejść było by ciekawiej.ale i tak bardzo mi się podoba. żebym tylko mógł być na takiej imprezie to od razu by się troche fotek posypało na forum.

a pytanie do techniki. doświetlasz sabiną? pewnie bez dyfuzora i jakiś parasolek. i na jakim szkle i jaka przesłona. możesz powiedzieć? czy to tajemnieca zawodowa :P:P

TRenciak
18-01-2009, 14:29
sabina jest dodatkowym swiatelkiem.. glowne pochodzi z Sunpaka 622
Parasolki itp? ... to dobre na modelki.. nie na cos takiego!

szklo ... 10.5mm .. przyslona ? pelna dziura men!

ryszkut
18-01-2009, 15:00
coś ciezko znaleźć tego Twojego sunpaka. ale jak mniemam jest mocniejszy od sabin. a żeby uzyskać efekt podobny do twojego wystaczy sb-800 powiedzmy na iso 400-500? tak pytam tylko teoretycznie...

shit. liczba przewodnia 60?!?! to chyba do świecenia w egipcie:P szacun. i według cen z USA to jakieś 800-100zł. łądnie, wychodzi troche taniej niz sb-800 (tak na oko licząc). choć ludzie trochę nażekali że jako główna lampa to trochę może zawieść, ale do takiej roboty jak ty robisz to idealnie:)

TRenciak
18-01-2009, 15:48
Bzdury... men!

Lampka ze stanow do sciagniecia za 400-500 PLN
Ja juz mialem sciagac.. ale trafilem na nia z pewnym komisie foto i wzialem z miejsca za 500 (tyle co w stanach!!!)
w gratisie dostalem koncowke palnika z zarowką (a la lampy studyjne)

Liczba przewodnia... nie ma chyba bardziej popieprzonego systemu kalkulacji mocy! Tak... ma rewelacyjna moc...
SB-800 chowa sie w piach!
Sunpak ma dwukrotnie wieksza moc.... trzykrotnie wieksza powiezchnie palnika... i zoom nawet do 135m

baterie R14 .. cieżkie... ale laduja lampe na full w 6-7 sekund!
starcza na sto blyskow minimum!

nie ma co porownywac do SB800 przeliczajac na ISO... bo to nie ma sensu
Jak uzywasz lamp a manualu i zdalnie... nie ma nic lepszego!
( http://grono.net.s3.amazonaws.com/gallery-61669393.jpg ... ta przy parasolce)

ryszkut
18-01-2009, 16:47
ale bydle :) idealnie się wstrzeliłem bo włąśnie się zastanwiałem co było by najlepsze. a że chce wejść głębiej w środowisko snowboard/skateboarding to ten sunpak idealny jest. trzeba go bedzie troche poszukać, ale myślę że dam radę. jeszcze teraz nie mam kasy bo muszę spłacić sigmę 70-200, ale na wiosnę jak przyjdzie sezon będę przygotowany. dzięki za odpowiedź TRenciak

theQ
19-01-2009, 00:18
Parasolki itp? ... to dobre na modelki.. nie na cos takiego!

hola hola basta!

rzuć okiem tu - http://kubaurbanczyk.pl/fotki/kalendarz2009/DSC_4976_tn.jpg - nie mówie, że to jakaś wybitna fotka, ale nie powiesz mi że uzyskasz takie światło (mówię o głównym świetle z prawej, wypełnienie/kontra z lewej jest bez modyfikatorów na palniku - doskonale widać różnice) samym palnikiem :)

no chyba, że chodzi Ci o fakt focenia na zawodach - to racja niestety ...
w ogóle jak na foty z zawodów to fajnie ogarnięte światło tu masz

same foty - fajne, takie "Twoje", pierwszy kadr mega dynamiczny, drugi mniej (ale wcale nie gorszy), trochę drażni kolor śniegu (szczególnie na jedynce - po co ten fiolet ?), jak na "zwykłe" foty - w porządku, jak na "reporterkę" z zawodów - rewelacja

TRenciak
19-01-2009, 00:40
z prawej..? co to konkretnie bylo? parasolka?

no swiatlo jestmieciutkie.. nie da sue ukryc... ale do takich fotek ja zdecydowanie wole ostre swiatlo! jest bardziej dynamiczne!
wrecz .. lubie przepalenia.. i porzadna (czyt. tylnią) kontre!

Pozdro!

grzybecki
19-01-2009, 10:29
Ja gdybym mógł to zawsze na spoty zabierał bym parasolki albo softboxy, bo mnie z kolei drażni już to ostre światło. Lenistwo i gabaryty mają przewagę, i zawsze "walę prosto w mordę".

Co do zdjęcia Kuby, to tylko pozazdrościć tego światła jakie na tym zdjęciu uzyskał. Miękkie, bez przepałów... SUPER ! Żadko widać zdjęcia sportowe tak doświetlone. W większości jesteśmy leniami :D gratuluję Q !

najt
19-01-2009, 11:45
nie trzeba doświetlać z metra, można lampe odsunąć, ale też zmniejszyć siłe błysku i nie bedzie przepałów. a z softboxami czy parasolkami to bedziesz śmiesznie wyglądać (no może nie w deszczu, ale kto w deszczu jeździ)

grzybecki
19-01-2009, 11:58
No ale z jakiej bym odległości gołego palnika nie ustawił, zawsze światło będzie ostre i ostre cienie. A zobacz na zdjęcie Kuby, delikatne miękkie światło.

Co mnie interesuje to że bym głupio wyglądał robiąc zdjęcie. Specjalnie bym się tym nie przejmował, poważnie...

Czego się nie robi dla dobrego zdjęcia. Z różnymi wynalazkami fotografów widziałem. Np. w kościele Pana z podczepionym sufitem który miał co najmniej z pół metra. I warto było dlatego światła, może kadrów super nie miał ale oświetlone miał świetnie...

theQ
19-01-2009, 12:50
nie trzeba doświetlać z metra, można lampe odsunąć, ale też zmniejszyć siłe błysku i nie bedzie przepałów. a z softboxami czy parasolkami to bedziesz śmiesznie wyglądać (no może nie w deszczu, ale kto w deszczu jeździ)

argument "bedziesz smiesznie wygladac" jest ... smieszny ? :)

a regulacja "miekkosci" swiatla poprzez zmiane odleglosc lampy od oswietlanego obiektu - raz ze daje znikomy efekt a dwa - jesli chce miec KONKRETNE swiatlo to musze swiecic z KONKRETNYCH miejsc - odleglosc ma tu niebagatelne znaczenie

niestety :)

TRenciak
19-01-2009, 15:58
miekkie swiatlo... no bez urazy.. ale dla mnie na tej fotce on sie strasznie zlewa z otoczeniem.. a tego najbardziej juz chyba nie lubie!

Tylko bezposrednie swiatlo (tylna kontra it) dadza efekt seperacji od tla.
grzybecki... uwierz mi .. ze jesli umiejetnie ustawisz gole palniki... to mozna osiagnac bardzo fajny efekt!
parasolka... EWENTUALNIE... gdy potrzebne jest lekkie swiatelko wypelniajace od przodu... ale tylko i wylaczeni wtedy!

grzybecki
19-01-2009, 18:25
miekkie swiatlo... no bez urazy.. ale dla mnie na tej fotce on sie strasznie zlewa z otoczeniem.. a tego najbardziej juz chyba nie lubie!

Tylko bezposrednie swiatlo (tylna kontra it) dadza efekt seperacji od tla.
grzybecki... uwierz mi .. ze jesli umiejetnie ustawisz gole palniki... to mozna osiagnac bardzo fajny efekt!
parasolka... EWENTUALNIE... gdy potrzebne jest lekkie swiatelko wypelniajace od przodu... ale tylko i wylaczeni wtedy!

Wierzę Ci jak najbardziej mój drogi przyjacielu, że efekt może być niesamowity. Ale światło z gołego palnika na bank nie będzie miękkie, a o miękkie światło się rozchodzi a nie udany efekt...

TRenciak
19-01-2009, 20:15
nie twierdze ze bedzie miekkie... w zadnym wypadku!

mowie tylko ze do tekich fotek miekkie swiatlo nie jest najlepsze :)

grzybecki
20-01-2009, 00:24
gusta, guściki...

najt
20-01-2009, 01:08
że ja Maćka nie poznałem na zdjeciach :)

theQ
20-01-2009, 01:21
gusta, guściki...

amen :)

TRenciak
20-01-2009, 02:16
grzybecki... nie zrozum mnie zle.. ale widze ze dpiero zaczynasz przygode z fotografia...
i wiem ze trzeba przelamywac bariery... i szukac wlasnego stylu.. bla.. bla.. bla ;)

ale przekonasz sie... ze pewne drogi juz ktos dla nas przetarl... bysmy mogli sie uczyc na ich bledach!

pozdro zią!

grzybecki
20-01-2009, 09:49
grzybecki... nie zrozum mnie zle.. ale widze ze dpiero zaczynasz przygode z fotografia...
i wiem ze trzeba przelamywac bariery... i szukac wlasnego stylu.. bla.. bla.. bla ;)

pozdro zią!

W pewnym sensie rację masz, bo fotografuję aparatem cyfrowym nawet nie od pół roku. Przyznam też że na oświetleniu się nie znam, bo moja pierwszą błyskową lamę kupiłem z 3-4 miesiące temu.

Wcześniej fotografowałem tylko starymi analogowymi aparatami z optyką M42 przez kilka lat.

ale przekonasz sie... ze pewne drogi juz ktos dla nas przetarl... bysmy mogli sie uczyc na ich bledach!

pozdro zią!

czas pokaże, póki co daj nacieszyć mi się przywilejem początkujących i poprzełamywać bariery... i szukać własnego stylu.. bla.. bla.. bla ;)

Również serdecznie pozdrawiam :)