Zobacz pełną wersję : głupie pytanie
Mam problem i kiedy o nim myślę, to az mi się chce śmiać z błahości.
Kupiłem sobie koreks, wywoływacze itp. i chciałbym wywołać filmy ilforda. Srebrowe.
Problem w tym, że mój F80 zwija wszystkie filmy do końca, tak że nie wiem jak wyciągnąć błonę z kasetki.
Jest jakaś metoda na to. Czy tu trzeba użyć ciężkiego sprzeciora? :?
Poczytaj tutaj (http://groups.google.pl/groups?hs=5Io&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&q=jak%20wyci%C4%85gn%C4%85%C4%87%20film%20z%20kase tki&btnG=Szukaj&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sa=N&tab=wg)
jak kasetka jest nierozbieralna to znaczy, że jednorazowa. kombinerkami w ciemni łatwo odciągniesz bok. film wyjmiesz z całą szpulką bokiem. nic sie nie stanie, nie porysujesz bo te zwoje to naswietlony poczatek filmu.
Czytalem kiedys na pewnej stronie w jaki sposob koles sobie radzil i mi sie bardzo to spodobalo. Mianowicie bral otwieracz do butelek i otwieral film jak butelke. Pieknie schodzi, a otwieracz i do otwierania czegos innego moze sie przydac, bo w ciemni sucho, oj sucho :)
[ Dodano: Pon 31 Lip, 2006 14:35 ]
Ach, polecam tez strone http://www.korex.boo.pl. Duzo informacji, mili ludzie :)
F80 do serwisu na czyszczenie i wgranie nowej wersji softu (50zl) a bedzie zostawial jezyczek.
A poza tym to kasety swietnie rozbiera sie zwyklym otwieraczem. Nie wyciagaj filmu przez wyciagniecie go przez szczeline, bedziesz mial pieknie porysowany.
dzięki.
też myślałem, żeby to rozpier.... ale wolałem się zapytać tesz czym.
a jest tez inna metoda...... PALCAMI
tak tak, da sie rozewrzec kasetke kciukami, tak jak czasem rozpolawiamy jablko dla ukochanej.
Jesli juz mamy troche rozwarta szczelinke to rozginamy blaszke na maksa a boki szpulki usuwamy by nie porysowac filmu. W rekach zostaje nam sam negatyw ze szpulka...
Na szkolenie zapraszam do gdanska.... mozna przyjsc tez z otwieraczem do butelek i prowiantem... hihihi :D
Mozna potrenowac na pustych juz szpulkach (pelno ich w kazdym labie), badz kupic wyciagarke do jezyczkow filmow....