PDA

Zobacz pełną wersję : głupie pytanie

Guancho
31-07-2006, 11:09
Mam problem i kiedy o nim myślę, to az mi się chce śmiać z błahości.

Kupiłem sobie koreks, wywoływacze itp. i chciałbym wywołać filmy ilforda. Srebrowe.

Problem w tym, że mój F80 zwija wszystkie filmy do końca, tak że nie wiem jak wyciągnąć błonę z kasetki.

Jest jakaś metoda na to. Czy tu trzeba użyć ciężkiego sprzeciora? :?

pebees
31-07-2006, 11:29
Poczytaj tutaj (http://groups.google.pl/groups?hs=5Io&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&q=jak%20wyci%C4%85gn%C4%85%C4%87%20film%20z%20kase tki&btnG=Szukaj&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sa=N&tab=wg)

Jacek_Z
31-07-2006, 14:13
jak kasetka jest nierozbieralna to znaczy, że jednorazowa. kombinerkami w ciemni łatwo odciągniesz bok. film wyjmiesz z całą szpulką bokiem. nic sie nie stanie, nie porysujesz bo te zwoje to naswietlony poczatek filmu.

szympro
31-07-2006, 14:26
Czytalem kiedys na pewnej stronie w jaki sposob koles sobie radzil i mi sie bardzo to spodobalo. Mianowicie bral otwieracz do butelek i otwieral film jak butelke. Pieknie schodzi, a otwieracz i do otwierania czegos innego moze sie przydac, bo w ciemni sucho, oj sucho :)

[ Dodano: Pon 31 Lip, 2006 14:35 ]
Ach, polecam tez strone http://www.korex.boo.pl. Duzo informacji, mili ludzie :)

gALL
31-07-2006, 21:14
F80 do serwisu na czyszczenie i wgranie nowej wersji softu (50zl) a bedzie zostawial jezyczek.

A poza tym to kasety swietnie rozbiera sie zwyklym otwieraczem. Nie wyciagaj filmu przez wyciagniecie go przez szczeline, bedziesz mial pieknie porysowany.

Guancho
01-08-2006, 14:47
dzięki.

też myślałem, żeby to rozpier.... ale wolałem się zapytać tesz czym.

slaw74
01-08-2006, 20:39
a jest tez inna metoda...... PALCAMI

tak tak, da sie rozewrzec kasetke kciukami, tak jak czasem rozpolawiamy jablko dla ukochanej.

Jesli juz mamy troche rozwarta szczelinke to rozginamy blaszke na maksa a boki szpulki usuwamy by nie porysowac filmu. W rekach zostaje nam sam negatyw ze szpulka...
Na szkolenie zapraszam do gdanska.... mozna przyjsc tez z otwieraczem do butelek i prowiantem... hihihi :D

Mozna potrenowac na pustych juz szpulkach (pelno ich w kazdym labie), badz kupic wyciagarke do jezyczkow filmow....