Zobacz pełną wersję : AF-S 50mm zgrzytający AF
co_nie_wpisze_to_zle
17-01-2009, 21:39
Witam,
Ostatnio zauważyłem, że nowa 50tka wydaje strasznie głośny dźwięk przy przechodzeniu z względnie dalekiej do najbliższej ostrości - taki bardzo niepokojący zgrzyt jak gdyby metal tarł o metal.
1. Czy należy się bać?
2. Czy któryś z posiadaczy tego obiektywu mógłby zrobić test i opisać wrażenia słuchowe? ;)
Pozdrawiam,
Marcin
1. Czy należy się bać?
Jeśli uważasz, że jest to jakaś nieprawidłowość, to raczej do serwisu.
2. Czy któryś z posiadaczy tego obiektywu mógłby zrobić test i opisać wrażenia słuchowe? ;)
U mnie brzmi, jak... AF ;P
Taki dźwięk był od początku czy dopiero teraz się pojawił? Jeżeli teraz to oddaj na gwarancje.
co_nie_wpisze_to_zle
17-01-2009, 22:10
Taki dźwięk był od początku czy dopiero teraz się pojawił? Jeżeli teraz to oddaj na gwarancje.
Pojawił się dopiero dzisiaj i strasznie denerwuje. Chyba trzeba będzie w poniedziałek przejechać się na Postępu.
Kundzior
17-01-2009, 23:17
Powinien lekko popiskiwać jak by zgrzytać lub trzeszczeć. To normalne.
Patrykok
18-01-2009, 15:00
Powinien lekko popiskiwać jak by zgrzytać lub trzeszczeć. To normalne.
Cicho popiskiwać chyba może, ale zgrzytanie, trzeszczenie i stukanie nie jest normalne.
Po trzech tyg. używania N 24-70 2.8, zaczął mi wariować AF. Czasami stukał, trzeszczał i nie potrafił ustawić ostrości, a za moment wszystko ok. Działo się to właśnie przy przechodzeniu AF z min odległości ostrzenia na nieskończoność. Nie czekałem, wysłałem do serwisu:(
jak kupowałem swoją 50-tkę w sklepie to pierwszy egzemplarz który wziąłem do rąk nówka z pudełka odrazu był wadliwy pierścień ostrośći w manualnu w penym momencie ciężkawo chodził - te obiektywy są made in china więc wszystko się może zdarzyć