Zobacz pełną wersję : Czas naświetlania w wizjerze D300
Szybko i zwięźle: Dlaczego przy czasach powiedzmy 1/30 sek. wyświetla się "Lo". Wcześniej nie przywiązywałem do tego wagi dopóki nie zacząłem pstrykać na 200 mm i info o długości naświetlania jest mi bardzo potrzebne.
Z D80 nie miałem takich przygód- wyświetlało do bodajże 30 sekund i dopiero potem "Lo".
Jedyne co mi przychodzi do głowy te, że elektronika konfrontuje długość ogniskowej z czasem i informuje użytkownika, że jest za długi czas...ale to chyba science fiction .
a w jakim trybie pracy światłomierz trzysetki podaje Ci taki komunikat??
Ja na co dzień fotografuję przy ogniskowej 200mm (tryb M lub A) i NIGDY nie spotkałem się z takim komunikatem mimo że zazwyczaj są to ciężkie warunki oświetleniowe
Nie pamiętam dokładnie czy we wszystkich, w punktowym na pewno.
zibiokul
17-01-2009, 21:27
przećwiczyłem wszystkie ustawienia pomiaru światła przy 400mm i nigdy nie pojawił mi się taki komunikat
sprawdzam teraz i wychodzi mi co następuje:
p. punktowy- wyświetla czas do 1/10, wszystko co dłuższe="Lo"
p. matrycowy- do 1/6
centralnie ważony- do 1/4 sekundy...
edit: podpiąłem Sigmę 30/1.4- efekt podobny, tyle, że wyświetlanie kończy się w każdym z trybów w okolicy 1 sekundy. Co dziwne gdy przy danym pomiarze zwiększę wartość przysłony czas się wydłuża adekwatnie, jednak gdy z tą ustawioną wyższą przysłona zmienię punkt pomiaru światła (inny obiekt a ten sam punkt pomiaru w wizjerze) a jest to obszar dość ciemny to znów "Lo"
W trybach P, S, A low zaczyna migać, jeżeli jeżeli warunki oświetleniowe są skrajnie niewystarczające (wykraczające poza dostępne wartości przysłony lub czasów migawki) do zarejestrowania prawidłowej ekspozycji. W takim przypadku należy przejść do trybu M, lub podnieść ISO.
W trybach P, S, A low zaczyna migać, jeżeli jeżeli warunki oświetleniowe są skrajnie niewystarczające (wykraczające poza dostępne wartości przysłony lub czasów migawki) do zarejestrowania prawidłowej ekspozycji. W takim przypadku należy przejść do trybu M, lub podnieść ISO.
tylko czy 1,5 sek to czas poza dostępną wartością czasów migawki??!!
Nie rozumiem skąd wiesz, że 1,5 sekundy jak miga low?
Już wiem o co chodzi. Jesteś na S to w miejscu przysłony jest low- to znaczy, że zakres przysłon jest za mały. Jesteś na A, to w miejscu czasu migawki miga low, ja tak mam u siebie.
Wojteksw
17-01-2009, 22:01
N17-55 na przysłonie 22 wyświetla czasy nawet do 6"
Jaki macie soft w puszce?
Wojteksw
17-01-2009, 22:20
Ja mam 1.10
Nie rozumiem skąd wiesz, że 1,5 sekundy jak miga low?
exif ;)
Jaki macie soft w puszce?
1.10
Zaczyna mnie to irytować- zrobiłem tak jak pisał cloned, ustawiłem S i heyah.... teraz czas ustawia mi na 1/100 (wszędzie) a przysłona= "Lo" :twisted: zdjęcia oczywiście wychodzą niedoświetlone.
Mam nadzieję, że to tylko efekt mojej niewiedzy ( tudzież niedoczytania) a nie jakiś głębszy error.
exif ;)
1.10
Zaczyna mnie to irytować- zrobiłem tak jak pisał cloned, ustawiłem S i heyah.... teraz czas ustawia mi na 1/100 (wszędzie) a przysłona= "Lo" :twisted: zdjęcia oczywiście wychodzą niedoświetlone.
Mam nadzieję, że to tylko efekt mojej niewiedzy ( tudzież niedoczytania) a nie jakiś głębszy error.
Ja tylko napisałem, że w trybie S i A low pojawia się w kiepskich warunkach tak samo, tylko w innym miejscu na wyświetlaczu. Spytałem się o soft, bo pomyślałem, że może to przez ten 1.10. Kombinowałem w też, że Ci którym nie miga, może mają iso auto włączone-ale to nie jest to. Szczerze to siedzę teraz z puchą i majdruję w ustawieniach, bo mam dokładnie to samo co emet_b. W instrukcji na 389 i 390 stronie jest napisane jednoznacznie na temat Hi i Low.
niestety nie mam przy sobie instrukcji, poza tym ryje do sesyyyji:)
Mam nadzieję, że coś wykombinujemy, ale przyjdzie mądrzejszy i nam wytłumaczy...
Czy przypaddkiem nie ma to zwiazku z Auto ISO i najdluzszym czasem migawki?
Czy przypaddkiem nie ma to zwiazku z Auto ISO i najdluzszym czasem migawki?
Patrz mój post wyżej.
Wojteksw
17-01-2009, 22:41
Iso 200, przysłona 16, pomiar centralnie ważony skierowałem na ciemy przedmiot i jest 30"
o ile w przypadku trybu P mogę zrozumieć dlaczego przy niedostatecznej ilości światła będzie migać LOW. Jeśli chodzi o tryby A i S nie rozumiem, przecież jeżeli jestem w trybie A i miga Low w miejscu czasu otwarcia migawki to światłomierz teoretycznie powinien dobrać taki czas jaki da odpowiednią ekspozycję, nawet jeśli zdjęcie rzecz jasna będzie poruszone. W momencie kiedy mam w puszce ustawiony tryb S i w miejscu przysłony miga sobie cholerne Low, to kręcąc kółkiem od czasu migawki powinienem w końcu ustawić odpowiedni, a tak nie jest-cały czas miga Low. Może wkraczam już w BULB?
Iso 200, przysłona 16, pomiar centralnie ważony skierowałem na ciemy przedmiot i jest 30"
W trybie A?
Panowie, ja Was bardzo proszę - przeczytajcie ze zrozumieniem rozdziały instrukcji o programach P, S i A, dobrze? Tam wszystko jest. Serio, serio. Nawet wykres, który pokazuje, kiedy to nieszczęsne Lo i Hi jest wyświetlane (na końcu, w dodatku - przynajmniej w instrukcji do D200, w tej do D300 na pewno też).
W skrócie - Lo może się pojawić, kiedy aparat nie jest w stanie przy zadanym czasie (w trybie S) lub przesłonie (w trybie A) poprawnie naświetlić zdjęcia, bo brakuje mu zakresu sterowania przesłoną (tryb S) lub czasem (tryb A). Ale aparat może także wyświetlić Lo w sytuacji, gdy jasność (a właściwie ciemność) obiektu jest niższa niż próg działania systemu pomiaru ekspozycji (czyli bodaj -2EV czy -1EV). Wtedy właśnie przy przesłonie 2.8 może ustawić czas np. 1 sek i wyświetlić Lo. To nie jest trudne do uzyskania - ja u siebie w pokoju, oświetlonym niezbyt silnym światłem i przy ISO400 uzyskałem taką właśnie sytuację bez problemu - na czarnej wieży.
Panowie, ja Was bardzo proszę - przeczytajcie ze zrozumieniem rozdziały instrukcji o programach P, S i A, dobrze? Tam wszystko jest. Serio, serio. Nawet wykres, który pokazuje, kiedy to nieszczęsne Lo i Hi jest wyświetlane (na końcu, w dodatku - przynajmniej w instrukcji do D200, w tej do D300 na pewno też).
W skrócie - Lo może się pojawić, kiedy aparat nie jest w stanie przy zadanym czasie (w trybie S) lub przesłonie (w trybie A) poprawnie naświetlić zdjęcia, bo brakuje mu zakresu sterowania przesłoną (tryb S) lub czasem (tryb A). Ale aparat może także wyświetlić Lo w sytuacji, gdy jasność (a właściwie ciemność) obiektu jest niższa niż próg działania systemu pomiaru ekspozycji (czyli bodaj -2EV czy -1EV). Wtedy właśnie przy przesłonie 2.8 może ustawić czas np. 1 sek i wyświetlić Lo. To nie jest trudne do uzyskania - ja u siebie w pokoju, oświetlonym niezbyt silnym światłem i przy ISO400 uzyskałem taką właśnie sytuację bez problemu - na czarnej wieży.
Czyli właściwie wracamy do mojego pierwszego posta w tej sprawie. Jeno żeś to na czynniki rozłożył:-D
Amerykę na nowo odkrywacie, w dodatku słabo coś wam idzie ;-)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=50277
Wojteksw
17-01-2009, 22:53
o ile w przypadku trybu P mogę zrozumieć dlaczego przy niedostatecznej ilości światła będzie migać LOW. Jeśli chodzi o tryby A i S nie rozumiem, przecież jeżeli jestem w trybie A i miga Low w miejscu czasu otwarcia migawki to światłomierz teoretycznie powinien dobrać taki czas jaki da odpowiednią ekspozycję, nawet jeśli zdjęcie rzecz jasna będzie poruszone. W momencie kiedy mam w puszce ustawiony tryb S i w miejscu przysłony miga sobie cholerne Low, to kręcąc kółkiem od czasu migawki powinienem w końcu ustawić odpowiedni, a tak nie jest-cały czas miga Low. Może wkraczam już w BULB?
W trybie M dla przysłony 22 jest 30" następnie pojawia się x250 i dopiero Bulb
O! I przyszedł mądrzejszy i pozamiatał ;)
Pewnie sam bym do tego doszedł... gdybym miał przy d...ie instrukcję:p
Dzięki
No właśnie, trza zamknąć wątek, bo się zamęczymy :-D Pozdrawiam!
W trybie M dla przysłony 22 jest 30" następnie pojawia się x250 i dopiero Bulb
Możecie mi wyjaśnić co to jest to x250 ?
Wojteksw
18-01-2009, 10:51
Instrukcja str. 112 jest napisane Dla czasu otwarcia migawki można wybrać ustawienie " x250" lub wartość z zakresu od 30 s do 1/8000 s albo otwierać migawkę na dowolnie długi czas bulb. Osobiście nie sprawdzałem czy ustawienie x 250 ma wartość 250" muszę to sprawdzić.