Zobacz pełną wersję : Debiut - ślubnie
witajcie,
poniżej pierwszy plener, czas wykonania - czerwiec 2008.
zdaję sobie sprawę z przepaleń - celowe zastosowanie :")
wszelkie uwagi mile widziane.
I.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img172.imageshack.us/img172/2152/82109246fv2.jpg)
II.
źródło (http://img211.imageshack.us/img211/2173/68004627es5.jpg)
III.
źródło (http://img49.imageshack.us/img49/4509/63998907fp9.jpg)
IV.
źródło (http://img49.imageshack.us/img49/4425/85325396pp0.jpg)
V.
źródło (http://img258.imageshack.us/img258/4415/63353651lg2.jpg)
VI.
źródło (http://img258.imageshack.us/img258/3046/90967177rm2.jpg)
VII.
źródło (http://img258.imageshack.us/img258/1261/25308391km2.jpg)
dziękuję za uwagę i serdecznie pozdrawiam.
jezeli przepaly celowe to do mnie to jakos nie trafia bo z reguly mloda raczej chce zeby bylo wiac "ksztalt" sukni a nie tylko biala plame. przepaly strasznie bija po oczach:) jak dla mnie 2 i 7 tylko xD ale ja amator
[edit]:
choc na 7 bialka oczu mozna by bylo troche wybielic
Może i celowo ale dla mnie wyglądaj bardzo nieestetycznie. Także V i VI to dla mnie totalna porażka. Fajna miejscówka na II i III.
miejscówka fajna - przepały nie. Mimo, że jak powiadasz <zamierzone>...
Szkoda, ze na III nie zamierzyłeś przepału - Mielibyśmy jednorodność...
A tak to nam się III - jako dobra fota- wyłamuje :)
Za przedmówcami, te przepały kompletnie mi nie lezą, szczególnie w zestawieniu z zielonym, mocnym kolorem. Na VII strasznie zielono, jeżeli to również miało być celowo to ok, ale mi się nie podoba. Jak widać na II i III miejscówka fajna, trzeba było bardziej ją wykorzystać.
przepał przepałowi nierówny, no ale to takie moje subiektywne odczucie.
zdaję sobie z nich sprawę i w mym odczuciu dopełniają zdjęcie.
przepał przepałowi nierówny, no ale to takie moje subiektywne odczucie.
zdaję sobie z nich sprawę i w mym odczuciu dopełniają zdjęcie.
I jest ok, ale np. w moim odczuciu tu nie pasują, ale to tylko moje zdanie. Jeżeli młodym się podoba to dobrze, w końcu oni tutaj mają być szczęśliwi.
dziękuję za opinie na mojej pierwszej prezentacji, myślę że w najbliższym czasie pokażę inne prace. pierwszy raz jest zawsze emocjonujący i pewnie dlatego będę go najdłużej pamiętał. cenną lekcję już wyniosłem - z przepałem daleko nie zajdę na tym forum.
pozdrawiam serdecznie
dziękuję za opinie na mojej pierwszej prezentacji, myślę że w najbliższym czasie pokażę inne prace. pierwszy raz jest zawsze emocjonujący i pewnie dlatego będę go najdłużej pamiętał. cenną lekcję już wyniosłem - z przepałem daleko nie zajdę na tym forum.
pozdrawiam serdecznie
Nie o to chodzi, po prostu tu te przepały psują zdjęcia i ten zielony kolor. Przejrzałem twoja stronkę i nie obraź się ale ta seria "zielono-przepalona" jest moim zdaniem najgorsza, masz tam dużo lepsze fotki.
piqsell z tego co udalo mi sie zauwazyc to przepaly zawsze sa wytykane wiec kazdy stara sie nie pokazywac fotek z takowymi
To co zrobiłeś z kiecka Młodej na 5 i 6 woła o pomstę do nieba. Można to potraktować w kategorii żartu. Ale jeśli Młodym się podobało to pewnie Cię znają i wiedzą że kawalarz jesteś..... :mrgreen:
I to nie o forum chodzi. Te kadry nie mają charakteru dla którego takie ich przepalenie byłoby wskazane.
Nie o to chodzi, po prostu tu te przepały psują zdjęcia i ten zielony kolor. Przejrzałem twoja stronkę i nie obraź się ale ta seria "zielono-przepalona" jest moim zdaniem najgorsza, masz tam dużo lepsze fotki.
miło że odwiedziłeś stronkę piqsell, mam świadomość, że znajdują się na niej lepsze zdjęcia.
tak jak pisałem wcześniej - chciałem zaprezentować nasz debiut w kategorii plener ślubny.
Strus - nieba i piekła bym w to nie mieszał.
Tomek Konopka
17-01-2009, 19:45
a mogło byc tak pięknie , tym bardziej trzymając w dłoniach taką puszkę...
Jak wiadomo nie sama puszka zdjęcia robi :)
Świetny przykład że to nie sprzęt robi zdjęcia. O ile znam D3 to sam pewnie by takich nie popełnił :mrgreen:
no i puszka was zabolała - teksty o tym, że za bardzo przepalone jestem w stanie zrozumieć, bo stawiam znaki zapytania i kwadraty tam gdzie inni widza kola... a szkoda słów!
Tomek Konopka
17-01-2009, 21:51
no i puszka was zabolała - teksty o tym, że za bardzo przepalone jestem w stanie zrozumieć, bo stawiam znaki zapytania i kwadraty tam gdzie inni widza kola... a szkoda słów!
nie kolego puszka nas nie boli , ale skoro nie radzisz sobie w manualu ,zobacz na exif-y i pomyśl:) czemu ci przepalało
widzisz kolego ja w exify nie wnikam, ani swoje ani czyjeś. robię zdjęcia w raw i potem się nimi bawię, wiec uwierz mi, że gdybym chciał uniknąć przepaleń, to zapewne tak by było. czepiliście się jednego tematu i go wałkujecie non stop.
w przypadku V zdjęcia celowo ogarnąłem panią młodą w biały, przepalony kokon a soczystość zieleni mi bardzo odpowiada. podczas gdy dobierałem wszystko na tej fotografii chciałem cały nastrój spokoju skupić na najważniejszym - oczach pani młodej.
a fotografia VI jest dopełnieniem V, wiec chyba tego tłumaczyć nie muszę.
piqsell z tego co udalo mi sie zauwazyc to przepaly zawsze sa wytykane wiec kazdy stara sie nie pokazywac fotek z takowymi
no i to jest przykre, bo wszystko może być środkiem do celu jak się ma pewien zamysł.
w przypadku V zdjęcia celowo ogarnąłem panią młodą w biały, przepalony kokon a soczystość zieleni mi bardzo odpowiada. podczas gdy dobierałem wszystko na tej fotografii chciałem cały nastrój spokoju skupić na najważniejszym - oczach pani młodej.
a fotografia VI jest dopełnieniem V, wiec chyba tego tłumaczyć nie muszę.
no i to jest przykre, bo wszystko może być środkiem do celu jak się ma pewien zamysł.
Ok, taki miałeś cel i to zrobiłeś. Sam często stosuje przepały ale w bw, w kolorze a w szczególności sukien PM kiepsko się to spisuje. Tu nie chodzi o to że, na tym forum przepał to od razu jest beeee, tak samo jak mnie nie boli że masz D3, fajnie cieszę się choć ja mam tylko, lub aż D80. Powtórzę się, na twojej stronie są to, moim zdaniem, najgorsze fotki, pomijam bw. Te fotki w kolorze które dałeś, dla osób które nie znają twego przesłania są po prostu kiepskie, i nie ma co się tu obrażać.
mi sie kadry podobaja, pomost fajna miejscowa, mozna tam powydziwiac, ale fakt maja racje, ja sam lubie przepaly i perfidnie stosuje, ale niestety zrobiłeś dziure w zdjeciu;) odzyskaj fakture sukni albo chcociaz jej zarysy podzialaj na maskach, inna sprawa "po co na 1ce F8? po jakiego grzyba wolalby te badyle miec jako rozmyte fajne tlo , na stronie masz lepsze kadry ;) pzdr
w przypadku V zdjęcia celowo ogarnąłem panią młodą w biały, przepalony kokon
O, to ci wyszło.
podczas gdy dobierałem wszystko na tej fotografii chciałem cały nastrój spokoju skupić na najważniejszym - oczach pani młodej.
A to już raczej nie bardzo.
downunder
18-01-2009, 01:46
Jak dla mnie to tragedia, ale jeżeli znajdujesz klientów, gotowych zapłacić za taką psychodeliczną obróbkę, to gratuluję wytrwałości i pomysłu. :mrgreen:
RomanZWrocławia
18-01-2009, 03:05
Czy Kolega wybrał się na targi ślubne 4 i potem 11 stycznia we Wrocławiu ?
Pokazane prace wloką się w ogonie tego co tam można było zobaczyć, choć nie sami najlepsi się tam wystawiali.
Beznadziejnie nudna, byle jaka ślubna sztampa. Zmarnowana uroda miejsca, w którym odbyła się sesja -ogród botaniczny, panna młoda potraktowana bezlitośnie. Obróbka - bez sensu - uzasadnienia Kolegi mnie nie przekonują.
Pokazane obrazy mają się nijak do tego, co na stronie www Kolegi można przeczytać w zakładce "o nas"
Bez urazy
POZDRAWIAM
Jak dla mnie to tragedia, ale jeżeli znajdujesz klientów, gotowych zapłacić za taką psychodeliczną obróbkę, to gratuluję wytrwałości i pomysłu. :mrgreen:
kolega widzę do tych bardziej wrażliwych należy, bo ja psychodelą bym tego nie nazwał.
Czy Kolega wybrał się na targi ślubne 4 i potem 11 stycznia we Wrocławiu ?
Pokazane prace wloką się w ogonie tego co tam można było zobaczyć, choć nie sami najlepsi się tam wystawiali.
Beznadziejnie nudna, byle jaka ślubna sztampa. Zmarnowana uroda miejsca, w którym odbyła się sesja -ogród botaniczny, panna młoda potraktowana bezlitośnie. Obróbka - bez sensu - uzasadnienia Kolegi mnie nie przekonują.
Pokazane obrazy mają się nijak do tego, co na stronie www Kolegi można przeczytać w zakładce "o nas"
Bez urazy
POZDRAWIAM
domniemać można, że kolega Roman fotografuje, tylko namiarów podać nie chce na swoje dzieła, a szkoda, gdyż chętnie obejrzałbym zdjęcia człowieka, który myśli co pisze... myśli wiec jest... :")
wszystkim człowiek nie dogodzi. cieszy mnie jedynie fakt, że prace jakieś emocje wywołują a obrażać się nie mam zamiaru na wasze uwagi, szkoda tylko, że tyczyły się one jedynie przepaleń, gdyż wachlarz pojęć którymi określić możemy zdjęcie w pozytywnym lub negatywnym odczuciu jest znacznie większy i do przypałów się nie ogranicza.
zapewne panu Romanowi dogodziłbym, fotografując parę młodą od stóp do głów na tle ogrodu, z którego dwie wierze katedry wystają - w moim odczuciu, to właśnie byłaby sztampa (widać pojęcie względne)
nie sądziłem, że w gronie nikonistów jest tak wysoko postawiona poprzeczka dla osób, które debiutują w danej tematyce, ale jak to mówią - życie...ech :)
dobrej nocy.
autograf
18-01-2009, 04:49
domniemać można, że kolega Roman fotografuje, tylko namiarów podać nie chce na swoje dzieła
Skromnie dodam od siebie - gdyż do mistrza w tej dziedzinie mi daleko - czy trzeba być kucharzem, by powiedzieć, że "smakowało" ?
Skromnie dodam od siebie - gdyż do mistrza w tej dziedzinie mi daleko - czy trzeba być kucharzem, by powiedzieć, że "smakowało" ?
teraz pytanie: jak wrażliwe podniebienie ma osoba pytana i czy rzeczywiście jest kompetentna w ocenie spożywanego produktu, gdyż dla niektórych spaghetti odbiega od normy codziennego kotleta.
1-nka trochę przez GO nie bardzo, 2-4 to standard, 5-6 najbardziej mi się podobają i chyba podzielam gust autora, jedyne co mnie zastanawia to to jak na papierze będzie to wyglądało, 7 - fajna
, szkoda tylko, że tyczyły się one jedynie przepaleń, gdyż wachlarz pojęć którymi określić możemy zdjęcie w pozytywnym lub negatywnym odczuciu jest znacznie większy i do przypałów się nie ogranicza.
Widzisz, ja na przykład mam tak: patrzę na fotkę bardzo ogólnie. Tak jak przeciętny odbiorca. Potem (jesli warto) staram sie dane zdjęcie przeanalizować pod względem techniczno-estetycznym.
W przypadku powyższych zdjęc nie dobrnałem do drugiego etapu. Gdyby warto było je przeanalizować zapewne usłyszałbyś ode mnie więcej. Ale nie będe wnikał w coś czego sam bym nawet z karty na kompa nie zrzucił. A że się wszyscy przepałów czepili to znaczy że coś w tym jest. Może zamiast podawać wątpliwe uzasadnienia dla odmiany sam przeanalzowałbyś to co zmalowałeś i zastanowił sie obiektywnie nad naszymi racjami ... ?
Ale nie będe wnikał w coś czego sam bym nawet z karty na kompa nie zrzucił
szczęście me, że nie jesteś wyrocznią w mojej głowie przy selekcji zdjęć i ich obróbce.
RomanZWrocławia
18-01-2009, 18:58
"zapewne panu Romanowi dogodziłbym, fotografując parę młodą od stóp do głów na tle ogrodu, z którego dwie wierze katedry wystają - w moim odczuciu, to właśnie byłaby sztampa (widać pojęcie względne)"
Nie dogodziłby Kolega. W moim odbiorze zaprezentowane prace to druga strona tego samego medalu.Ten medal nazywa się kicz. Po jednej te wieże wystające z głów, po drugiej to
"nie sądziłem, że w gronie nikonistów jest tak wysoko postawiona poprzeczka dla osób, które debiutują w danej tematyce, ale jak to mówią - życie...ech"
Debiut debiutowi nierówny. Czym innym start pod bokiem taty z najprostszym aparatem, czym innym początek ze stroną internetową, sprzętem z wysokiej półki i wyartykułowaną wizją działania. W tym drugim przypadku chcę dużo więcej
Można wystawić te zdjęcia na innym portalu, gdzie znajdą być może uznanie.
Którego to koloru pigułka w Matriksie dawała komfort ułudy?
Życie jest ciężkie
Bez urazy
Pozdrawiam
Witam,
Po pierwsze zacząłeś od tego, że to debiut i że uwagi mile widziane. Krytyka też zalicza się do uwag.
Do mnie, jako do odbiorcy nie trafia ten pokaz bynajmniej nie jako debiut. Przede wszystkim nie równy jest format zdjęć, co mnie rozprasza jako widza i tym samym utrudnia mi odbiór.
Tak samo jak pomieszane zdjęć kolor z BW, jak dla mnie bez tematycznego nawet sensu, nie stanowi spójnej historii/opowieści. Oprócz tego nawet na kolorowych obrazach zastosowana jest różna obróbka, bez wnikania czy dobra czy złe, aczkolwiek mnie nie przypadła do gustu. Jedynie co to BW są utrzymane w tej samej tonacji.
Technicznie, bez rozpisywania się na poszczególne pozycje, to i ostrości przydało by się więcej oraz są przepały i nie ma co dorabiać sobie do tego teorii.
Gdybyś napisał na początku posta, że prosisz o pomoc w ratowaniu zdjęć to zrozumiałbym, ja oraz przypuszczam, że sporo forumowiczów również. A tak to przedstawiłeś tutaj nam swoją pracę, którą ja oczekiwałbym aby była dopracowana, a przynajmniej zaakceptowana przez Parę Młodą. A tak to otrzymaliśmy zlepek powycinanych kadrów w jakości, którą moim zdaniem Para Młoda zaakceptować nie powinna.
Pozdrawiam
remos
[I]
Debiut debiutowi nierówny. Czym innym start pod bokiem taty z najprostszym aparatem, czym innym początek ze stroną internetową, sprzętem z wysokiej półki i wyartykułowaną wizją działania. W tym drugim przypadku chcę dużo więcej
Bez urazy
Pozdrawiam
szkoda tylko Panie Romanie, że zajmując się fotografią ślubną i pisząc "największą satysfakcją dla mnie jest uznanie dla moich zdjęć" boi się Pan pokazać światu swoje prace.
a kwestia jakości początku zależy od tego ile ma się w głowie :")
Do mnie, jako do odbiorcy nie trafia ten pokaz bynajmniej nie jako debiut.
remos
na to nie mam wpływu, ale dziękuję za odwiedziny.
Przede wszystkim nie równy jest format zdjęć, co mnie rozprasza jako widza i tym samym utrudnia mi odbiór.
dla mnie najważniejsze jest, to co znajduje się w kadrze a nie jego wielkość.
Tak samo jak pomieszane zdjęć kolor z BW, jak dla mnie bez tematycznego nawet sensu, nie stanowi spójnej historii/opowieści. Oprócz tego nawet na kolorowych obrazach zastosowana jest różna obróbka, bez wnikania czy dobra czy złe
w tej kwestii rozumiem, rzeczywiście może niepokoić taki misz masz z przepałami.
A tak to przedstawiłeś tutaj nam swoją pracę, którą ja oczekiwałbym aby była dopracowana, a przynajmniej zaakceptowana przez Parę Młodą.
no to przynajmniej tak się stało, uff....akceptacja była!
Wiesz, pokazales zdjecia do krytyki. Napisali ze brzydkie a ty z uporem maniaka bronisz swojej wersji. Skoro jestes taki zakochany w tych zdjeciach to idz do labu wywolaj je i powies na scianie - ty poczujesz sie lepiej, nikt tu od ich braku nie umrze. Ja gdyby mi powiedzial kazdy, ze zdjecia lipne to przyjalbym to do wiadomosci a nie dorabial toerie.
A i maja racje ci ktorzy mowia ze niechlujna obrobka - zdjecia nierowne, obrobka zielonozolta, kadry roznych rozmiarow. Sorry, mozesz napisac ze nie zwracasz na to uwagi, ale ogladajacy zwrcaja. Zamiast wyklocac sie o swoje i odpisywac krnabrnie, ze nie zwracasz uwagi na to czy siamto wez i po prostu spojrz na to zdjecie jak nie swoje i obrob je porzadnie - od razu znajdzie sie wiele mankamentow
Ach i jeszcze jedno - ja np. tez nie wnikam w exify, lub wnikam rzadko, ale nie dlatego ze poprawiam wszystko w programie - po prostu poprawnie naswietlam zdjecia :D
PS. Ten biceps panny mlodej jak u pudziana, zsiniale rece i dlonie jak u nieboszczyka i kolor wlosow dopasowany do skory tez chciales ? Bo jesli tak to gratuluje powtarzalnosci efektu!
Nie znam sie ale mi też sie nie podobają
skad takie paskudne zółtawe zabarwienie ??? musze przyznac ze wyglada to obrzydliwie ale miejsscówka fajna przyznaję kadry srednie
jezeli puszka takie generuje to proponuje wymianę :)
pozwoliłem sobie zajrzeć na Twoja stronkę :) musze powiedzieć ze nawet fajnie sie prezentuje, pogoba sie od strony graficznej mimo ze jest troszke zamała
Pzdr :)
Drogi nie naprawimy - postawi się znak uwaga dziury w jezdni.
Zdjęcia słabe - napiszemy - przepały celowe.
Bez urazy - ale śmieszy mnie - jedno i drugie. ;)
ok, zdjęcia wam się nie podobają.
widzicie ja nie dałem ich tutaj abyście mi powiedzieli co mam w nich zmienić, zgrywać czy nie zgrywać z karty na komputer, być może posiadają wiele błędów, wg. was są do niczego, ale to jest moja pierwsza w życiu sesja plenerowa i mam do niej niebotyczny sentyment, dlatego te zdjęcia się tutaj znalazły.
pozdrawiam
bez urazy :")
skad takie paskudne zółtawe zabarwienie ??? musze przyznac ze wyglada to obrzydliwie ale miejsscówka fajna przyznaję kadry srednie
jezeli puszka takie generuje to proponuje wymianę :)
pozwoliłem sobie zajrzeć na Twoja stronkę :) musze powiedzieć ze nawet fajnie sie prezentuje, pogoba sie od strony graficznej mimo ze jest troszke zamała
Pzdr :)
witaj,
ja również pozwoliłem sobie zajrzeć na twojego bloga i nasuwa mi się pytanie czy posiadasz prawa autorskie do publikacji i rozpowszechniania zdjęcia znajdującego się poniżej???
źródło (http://img519.imageshack.us/img519/309/fireshotcapture2wtyczkiua3.png)
a poniżej link do pełnej wersji bloga wyświetlanego:
http://img530.imageshack.us/img530/6603/fireshotcapture2wtyczkizu5.png
Chlopie, jaki to ma zwiazek z twoimi zdjeciami? Wyszukales cos takiego i co, myslisz ze Twoje zdjecia stana sie lepsze albo spotkasz sie z zachwytem jaki z Ciebie nadinspektor? Wiesz od czego sluza prywatne wiadomosci, maile czy inne formy komunikacji? To zachowanie jest takie... żadne.
Niedzwiedz
20-01-2009, 00:09
nie panujesz nad kolorem , nie wykorzytales miesca ktore miales , splaczyles zdjecie tymi czarno bielami :)
FANBUTELKI
20-01-2009, 00:11
Chlopie, jaki to ma zwiazek z twoimi zdjeciami? Wyszukales cos takiego i co, myslisz ze Twoje zdjecia stana sie lepsze albo spotkasz sie z zachwytem jaki z Ciebie nadinspektor? Wiesz od czego sluza prywatne wiadomosci, maile czy inne formy komunikacji? To zachowanie jest takie... żadne.
no sorry , ze zdjęciami nie ma to nic wspólnego ale baardzo ciekawi mnie to jak ty bys sie zachował jak by po czterech dniach od twojego zarejestrowania na forum ktos zajeb... Ci fotke ... Nie jeden wątek juz tu czytałem dotyczący kradzieży i jakos nikt nie mówił żeby sprawy załatwiać na pw. Tylko wszyscy sie zastanawiali ile mozna kasy za skradziną fotke wyciągnąc . . Wiem ze jestes lubiany na forum i moze sie to co napisałem niektórym nie spodobac ale nazywam rzeczy po imieniu ,a moim zdaniem to jest zwykła kradzież i o takich rzeczach należy mówić głośno.
Chlopie, jaki to ma zwiazek z twoimi zdjeciami?.
zasadniczo jest to bardzo ścisły związek.
otóż nie spodziewałem się, że w tak szacownym gronie nikonowców znajdzie się osoba która bezprawnie wykorzystała zdjęcia mojego autorstwa, nazywając rzeczy po imieniu jest to jawna kradzież.
jeżeli taka sprawa wychodzi na światło dzienne, to lepiej jest mieć świadków, takich rzeczy po cichu się nie załatwia.
zdjęcie robione F100 - klisza leży w szufladzie :)
MikeP - tylko czekać twojej reprymendy... bo natenczas to twoje zachowanie jest takie...żadne.
Witam piqsell
oczywiscie jest to bardzo nieprzyjemna sprawa sam kiedyś przechodziłem przez poodbną tylko w moim przypadku oni zarabiali na tym ;/
link w stopce niejest do mojej bloga tylko do mojego znajomego, ktorego poinformowalem o zaistnialłej sytuacji.
a jak sie znalazł ten link tutaj niemam zielonego pojecia(pewno zawiódł ctrl c+v) napewno chcialem podaac link do swojej galerii
z mojej strony pozostaje jedynie przeprosic za zaistniala sytuację
więcej wyjaśnień prosiłbym żebyś prowadził z właścicielem strony http://piotrzukowski.com/kontakt/
pzdr
dzięki za informację - rzeczywiście dziwny przypadek.
podzielam twoje odczucia - nie jest to zbyt przyjemne, kiedy widzisz swoje zdjęcie na stronie autorskiej (blogu) które znalazło się tam bez zgody właściciela obrazu, tym bardziej jak jest to wersja nieco przerobiona (dla potrzeb firmy i danego artykułu).
pierwszy raz znalazłem się w takiej sytuacji i mam nadzieję, że szybko zostanie wyjaśniona.