PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki plecak LowePro?

eric7
17-01-2009, 13:52
szukam przegladam i kombinuje i ciagle nic nie wiem, czekwam wlasnie na 70-200 2,8 wiec to bedzie najwieksze szklo jakie bedzie mialo sie zmiescic do plecaka. Potrzebuje plecaka gdzie wejdzie:

-d90 z gripem
- 70-200 2,8vr
- 12-24
-50
- czwarte szklo , poki co mam jeszcze 70-300 i 18-200 ale te pewnie bede sprzedawal kiedy dostane 70-200
-lampa
-drobne akcesoria ( karty, zabawki do szyczeszczenia i takie tam)

jesli ktos ma podobne zestawienie i uzywa czegos co moglby spokojniutko polecic to prosze o rekomendacje

k

eric7
18-01-2009, 21:46
widze ze rozwiazanie mojego dylematu nie cieszy sie zbytnio popularnoscia, trosze sie pospieszylem bo okazalo sie ze jednak na forum sporo o tym jest. Takze uscisle moje pytanie, czy fastpackk 250 lub 350 bedzie wystarczajacy czy mamy jednak jakas ciekawsza alternatywe? ( burton raczej jest za duzy odrazu pisze) priorytetowe dla mnie jest latwe wyjmowanie d90 z gripem z podpietym 70-200 2,8. prosze o odzew

nowart
19-01-2009, 01:07
Zwróć uwagę na plecaki np firmy Vanguard. Wykonane znacznie lepiej od Lowepro za mniejsze pieniądze.

eric7
19-01-2009, 01:41
w poznaniu ktos sprzedaje plecaki tej firmy?

fIlek
19-01-2009, 01:43
widze ze rozwiazanie mojego dylematu nie cieszy sie zbytnio popularnoscia, trosze sie pospieszylem bo okazalo sie ze jednak na forum sporo o tym jest. Takze uscisle moje pytanie, czy fastpackk 250 lub 350 bedzie wystarczajacy czy mamy jednak jakas ciekawsza alternatywe? ( burton raczej jest za duzy odrazu pisze) priorytetowe dla mnie jest latwe wyjmowanie d90 z gripem z podpietym 70-200 2,8. prosze o odzew

A oglądałeś Burtona? To jest stosunkowo nieduży plecak, a bardzo wygodny.

Zwróć uwagę na plecaki np firmy Vanguard. Wykonane znacznie lepiej od Lowepro za mniejsze pieniądze.

:shock:

eric7
19-01-2009, 10:17
nie ogladalem niestety , oprocz tego co widzialem w necie. okazalo sie ze poznan jednak nie jest zaglebiem fotograficznym i ciezko takie rzeczy namacalnie zbadac. Mi bardziej chodzi o latwe wyjmowanie d90z gripem z podpietym wiekszym szklem ktorym jest 70-200. Ze wstepnym badan system wyjmowania aparatu z Vanguarda zdaje sie byc srednim rozwiazaniem w porownaniu z np fastpackiem - ale to moje pierwsze odczucie, jeszcze zadnego z nich nie mialem w rekach

dame
19-01-2009, 10:39
też oglądałem plecaki pod kątem 70-200. Zdecydowałem się na ten który mam w podpisie. Zadowolony jestem.

Marek
19-01-2009, 10:57
Miałem fastpaca. Dla mnie okazał się zbyt mały, ponieważ body plus 70-200vr mieścił się na styk (wypychając zapięcie) z odwróconą osłoną słoneczną, a na pozostałe szkła i lampę brakowało miejsca - tzn nie mieściło się wszystko. To świetny plecak jak zmieszczą się obiektywy w pionie i nie ma potrzeby ich położenia. Potwierdzam, że rewelacyjny jest system wyjmowania sprzętu i zmiany szkieł, ale jednak pojemność i możliwość kombinacji ustawienia środka jest ograniczona. O ile pamiętam był problem jak 70-200vr nie było zapięte na body.
Jak miałem stałki to sprawdzał się znakomicie, jak duże zoomy to niestety jest zbyt mały.
Obecnie posiadam computrekkera AW. Mieści wszystko co mam. Na obiektywach pozostają osłony w pozycji roboczej (taki też był mój warunek). Nie muszę przepinać obiektywów jak chowam sprzęt. Oprócz sprzętu foto mieszczą się różne drobiazgi, np mała butelka z woda, kurtka przeciewdeszczowa a jeżeli nie masz laptopa to mapy, przewodniki i itp.....
Rozważ może taka opcję, aby później nie kupować dwa razy....

nowart
19-01-2009, 11:19
:confused:

eric7 - rozejrzyj się za serią Pampas - http://www.vanguardusa.com/product3.php?sort3=36#pro502 - porównywałem już wiele toreb, plecaków i wyroby Lowepro naprawdę nie prezentują nic ciekawego za te pieniądze jakie każą sobie płacić.
Zwróciłbym jeszcze uwagę na serię Kata - fantastyczna jakość wykonania, funkcjonalność i designe za pieniądze mniejsze niż Lowepro ze swoimi rozłażącymi zameczkami i pękającymi materiałami. Plecaczki zaprojektowane i przemyślane znacznie rozsądniej niż Fastpacki, Slingshoty i inne podobne produkty - miałem więc mogę oceniać.
polecam - http://www.kata-bags.com/product.asp?p_Id=432&Version=Photo

nowart
19-01-2009, 11:37
burton raczej jest za duzy odrazu pisze...

A oglądałeś Burtona? To jest stosunkowo nieduży plecak, a bardzo wygodny

grudzinsky
19-01-2009, 15:47
Lowepro cenie za ich "dizajn" zwlaszcza plecaki Vertex no i ich wytrzymalosc. to co lubie w Lowepro to dozywotnia gwarancja :)
plecak jest ok do transportu sprzetu. zwlaszcza duzy plecak. moj wydawal sie byc duzy, ale okazuje sie, ze zaczyna mi miejsca brakowac. zwlaszcza jak gdzies na dluzej jade i nie chce wrzucac czesci sprzetu do bagazu glownego (samolot) laptop, dysk USB i okablowanie zajmuja spora czesc plecaka. dodatkowo filtry, uchwyty, pilot, sciereczki - i plecak wazy 18kg :) smialo moge go zlapac za "ucho" podniesc do gory i zalozyc, moge tez smialo przenosic te 18kg za uchwyt i nie bac sie, ze cos sie oderwie...tak jak znajomemu :) kupil jakis dziwny plecak, zapakowal sprzet, zlapal za ucho i...zostalo mu w rece, a plecak na ziemi :)
jesli wydaje sie 10k na sprzet to warto tez kupic najlepszy plecak - torbe tak by miec komfort podrozowania :)

papajpo
19-01-2009, 15:51
Ja polecam Lowepro CompuTrekker AW, lub Lowepro CompuTrekker Plus AW dwa bardzo fajne plecaczki i wszystko ci wejdzie i jeszcze miejsca zostanie.

eric7
19-01-2009, 15:55
grudzinsky zgadzam sie z TOba dlatego pytam na forum. KAT wydaje sie tez interesujacy ale tak jak juz ktos wspomnial istotna kwestia jest by moc swobodnie wyjmowac puszcze z dluzszym szklem z oslona przeciwslownecza zalozona na obiektyw a nie za kazdym razem kombinowac i wlasnie nie wiem czy w KAT`cie takie cos sie da zrobic. Vanguard jest ok ale system wkladania aparatu mnie nie urzadza. Lowepro jest ladne i more less ok choc nie najtansze fakt. Computreeker wyglada na bardzo funkcjonalny tylko z designem tak jakos bez szalo troche kwadratowy ale na zywo go nie widzialem wiec moze tak tylko mnie sie wydaje

Qiubag
19-01-2009, 16:01
Ja polecam Lowepro CompuTrekker AW, lub Lowepro CompuTrekker Plus AW dwa bardzo fajne plecaczki i wszystko ci wejdzie i jeszcze miejsca zostanie.

Użytkuję Compu Trekkera, jest baaardzo pojemny jeśli chodzi o sprzęt foto, extra do transportu lotnisko itd., jedyny minus to mało miejsca na inne rzeczy niż sprzęt fotograficzny. Jestem z niego zadowolony, ale chyba będę wymieniał na coś dwukomorowego, bo dla mnie za duży (za dużo miejsca na sprzęt, za mało na klamoty).

eric7
19-01-2009, 17:31
na co ewentualnie bedziesz wyminial juz wiesz? pytam widze ze masz 80-200 a to spore szklo i w kontekscie tego z plecakami juz wybor nie taki duzy

Marek
19-01-2009, 17:32
computrakker AW plus to mała szafa na plecach :-)
desing może jest ważny, ale moim zdaniem im mniej piękny i mniej rzucający się w oczy tym lepiej....

papajpo
19-01-2009, 17:44
computrakker AW plus to mała szafa na plecach :-)
desing może jest ważny, ale moim zdaniem im mniej piękny i mniej rzucający się w oczy tym lepiej....

Szafa nie szafa, ale zawsze się wszystko zmieści i trochę miejsca zostanie

markB
19-01-2009, 19:01
Jeśli masz dużo pieniędzy na plecak to przyjrzyj się R-102 (lub -103) kata: http://www.e-cyfrowe.pl/kata-plecak-r-102-p-9227.html?PHPSESSID=2ac21d2f9baae26ea4f4aa03efb116 d5

marekm
19-01-2009, 19:43
Jeśli masz dużo pieniędzy na plecak to przyjrzyj się R-102 (lub -103) kata: http://www.e-cyfrowe.pl/kata-plecak-r-102-p-9227.html?PHPSESSID=2ac21d2f9baae26ea4f4aa03efb116 d5

...i chcesz wyglądać jak żółw Ninja. :mrgreen:

Plecaków jest na rynku multum. Lowepro, Naneu Pro, Tamrac i inni - każda z tych firm ma po kilka modeli. Oglądaj i przymierzaj - nie jest łatwo, ale plecak to prawie jak buty - niewygodny jest do d.....py. Pamiętaj ponadto, że dobry plecak, to nie koniecznie taki, do którego zmieścisz wszystko co ze sprzętu foto udało Ci się kupić w ostatnich 15-tu latach. :)

Powodzenia.

nowart
19-01-2009, 21:48
KAT wydaje sie tez interesujacy ale tak jak juz ktos wspomnial istotna kwestia jest by moc swobodnie wyjmowac puszcze z dluzszym szklem z oslona przeciwslownecza zalozona na obiektyw a nie za kazdym razem kombinowac i wlasnie nie wiem czy w KAT`cie takie cos sie da zrobic.

Vanguard jest ok ale system wkladania aparatu mnie nie urzadza.

no to pokaż mi plecak z systemem szybkiego dostępu do sprzętu - bo rozumiem, że tylko takiego szukasz - do którego włożysz 70-200 z nałożoną osłoną. miałem SlignShota 300 czyli największy i tele wchodzą na styk ale bez osłony (oczywiście podpięte do body)

Lowepro jest ladne i more less ok choc nie najtansze fakt. Computreeker wyglada na bardzo funkcjonalny tylko z designem tak jakos bez szalo troche kwadratowy ale na zywo go nie widzialem wiec moze tak tylko mnie sie wydaje

Miałem kilka toreb i plecaków Lowepro. Nie wiem co w nich jest ładniejszego i "more less" w porównaniu do Katy lub Vanguarda. Jakością wykonania i dbałością o szczegóły deklasują Lowepro niestety. Również i ceną... a Computrekker to zwykły plecak i jakoś cieńko widzę szybki dostęp do sprzętu.

marekm
19-01-2009, 21:58
Plecaki Vanguarda mają jedną niezaprzeczalną zaletę - ważą tyle samo ze sprzętem i bez. :mrgreen:

fIlek
19-01-2009, 22:00
:confused:

Weź Vanguarda na deszcz i przynieś sprzęt suchy do domu. Życzę powodzenia, bo będzie Ci potrzebne. Wzornictwo może i mają coraz ciekawsze, ale materiały nadal poniżej średniej.

Qiubag
19-01-2009, 22:02
na co ewentualnie bedziesz wyminial juz wiesz? pytam widze ze masz 80-200 a to spore szklo i w kontekscie tego z plecakami juz wybor nie taki duzy

Naneu pro alpha lub lowepro primusa będę brał :)

dobryjanek
19-01-2009, 22:22
no to pokaż mi plecak z systemem szybkiego dostępu do sprzętu - bo rozumiem, że tylko takiego szukasz - do którego włożysz 70-200 z nałożoną osłoną. miałem SlignShota 300 czyli największy i tele wchodzą na styk ale bez osłony (oczywiście podpięte do body)
Może od biedy do jakiegoś Fastpacka 350 by dało radę. Może warto też zwrócić uwagę na zagranicę, mi się przykładowo bardzo spodobał ten Tamrac (http://www.tamrac.com/3385.htm), ale niestety nie widziałem go na naszym rynku, a nie chciało mi się bawić w sprowadzanie czy inne ebaye.
A jak nie to może jakiś z wielu plecaków otwieranych od pleców? O ile zaliczamy je do tych lepszych pod względem dostępu - tu kwestia gustu chyba.

nowart
19-01-2009, 22:23
Weź Vanguarda na deszcz i przynieś sprzęt suchy do domu. Życzę powodzenia, bo będzie Ci potrzebne. Wzornictwo może i mają coraz ciekawsze, ale materiały nadal poniżej średniej.

Z Lowepro będzie niby inaczej? No nie żartuj... od noszenia sprzętu podczas ulewy są pokrowce przeciwdeszczowe gdyż żaden materiał z którego szyte są torby nie zapewni nam stu procentowej ochrony przed wodą. No chyba, że szyją już torby z goretexu :)
co do jakości materiałów - miałem plecaki Vanguarda i Lowepro. Mam zgoła odmienne zdanie. Ale przecież każdy może mieć swoje :)

zakwas
19-01-2009, 23:07
Nie pisałeś czy potrzebujesz plecaka jedno czy dwukomorowego, zakładam, że chodzi o jednokomorowy. Do takiej ilości sprzętu wziąłbym Lowepro Minitrekkera. Dostaniesz go za grosze. Mimo niewielkich rozmiarów są bardzo pojemne. To baardzo udana konstrukcja, leciutka, wygodna i nie do zdarcia. A co do tego co pisali inni:
1. Fastpack 350 (największy z serii) będzie będzie za mały, chyba, że część sprzętu będziesz nosił w komorze "gospodarczej". Poza tym mocne obciążenie dolnej części plecaka sprzętem fotograficznym powoduje niewygodny rozkład ciężaru.
2. Lowepro primus ma po prostu malutką komorę na sprzęt foto. Dziwna konstrukcja, zastosowanie do jakiś dłuugich wycieczek trekkingowych.
Nie sugeruj się obecnością pokrowca AW, taki pokrowiec na plecak możesz kupić na Allegro za 17pln i nosić gdzieś w kieszeni plecaka. Nota bene, Kata w niektórych modelach tak właśnie to zrobiła. Acha, sam posiadam Minitrekkera, Fastpacka 350 i Vertexa 200. No i torbę Nova 3, a do niedawna miałem jeszcze plecak do notebooka Tropolis 1300. i ciągle to nie jest moje ostatnie słowo :D .

jeere
20-01-2009, 00:09
Lowepro Flipside 300 -
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://prism.pl/images/Lowepro_Flipside_300_j.jpg)

osobiscie w nim upycham d700 z gripem, 70-200 2.8 + 24-70 2.8 + sb 800 /karty i baterie.

zakwas
20-01-2009, 09:24
Lowepro Flipside 300

osobiscie w nim upycham d700 z gripem, 70-200 2.8 + 24-70 2.8 + sb 800 /karty i baterie.

Kolega ma zamiar wiecej szprzętu nosić.

eric7
20-01-2009, 10:27
dzieki za fote, w sumie wyglada ok , jest jeszcze flipside 400 i on akurat z iloscia szkiel ktore tam moga wejsc, mi nie do konca zalezy zeby byla druga komora na dodatkowe rzeczy, ma ktos flipside 400 aw?

eric7
16-02-2009, 13:16
znalazlem fajny plecak - caselogic

http://www.digimania.pl/plecak-fotograficzny-case-2

ladny fajnie rozwiazany , niedrogi ale ma jeden powazny feler. Producent nie pomyslal o opcji wkladania puszki z gripem, i wlasnie zonk bo nie wiem co zrobic. Ma go moze ktos ? jesli tak czy uzywa gripa , bo moze sie jednak jakos da czy jednak lipa?

zakwas
16-02-2009, 22:20
znalazlem fajny plecak - caselogic

http://www.digimania.pl/plecak-fotograficzny-case-2

ladny fajnie rozwiazany , niedrogi ale ma jeden powazny feler. Producent nie pomyslal o opcji wkladania puszki z gripem, i wlasnie zonk bo nie wiem co zrobic. Ma go moze ktos ? jesli tak czy uzywa gripa , bo moze sie jednak jakos da czy jednak lipa?

Prawie za te same pieniądze będziesz miał Minitrekkera. Po co kombinować z jakimiś wynalazkami?

eric7
16-02-2009, 22:47
hm...bo ladniejszy a moze tez lepszy ?