Zobacz pełną wersję : RadioPopper
Radiowe wyzwalanie ze wparciem dla CLS. Ktos cos wiedzial widzial/slyszal/czytal??
http://radiopopper.com/blog/
Ma byc tansze niz Pocket...
Niech bedzie nawet w cenie PW, ale niech bedzie -- dostepne i na pewno dzialajace.
Nie wiecie czy będzie u nas w Polsce, albo gdzie to w ogóle można dostać?
maciek.evo
09-08-2009, 11:05
jak dla mnie jesli bedzie dostepne to bedzie najlepsza opcja na rynku mimo doklejania tego do fotoceli i lamp. Bo
1- potwierdzenie dzwiekowe naladowania
2- zarzadzanie kanalami i grupami lamp- ustawianie mocy z poziomu body
a w PW ttl wszystkie beda blyskac tak samo i bez potwierdzenia gotowosci, dwie rzeczy a dla mnie tak wazne...
No właśnie, ustawianie mocy z poziomu body to jest to na czym mi zależy, bo jest szybciej i nie rozprasza tak modelek.
Kurcze, tylko kiedy ten radiopopper sie pokaże i ile będzie nowy wynalazek kosztował - to jest pytanie. :/
a kto powiedział, że PW nie ma ustawiania tego wszystkiego? Z tego co wiem ma, niestety w sposób bardzo skomplikowany. Bez instrukcji ani rusz.
Bez instrukcji ani rusz.
Chyba powinno być: "Bez instrukcji ani róż." ;)
A tak serio... to w PW chyba nie ma możliwości zarządzania niezależnymi grupami i sterowania ich mocą z poziomu puszki. Chodzi mi o to, że nie da się jak w CLSie przestawiać dowolnie grup lamp. Chyba, że wsadzili tam coś o czym jeszcze nie powiedzieli ;)
Zwykłe PW Plus mają kanały, ale to żadna namiastka sterowania. Po prostu gdyby sie miało nadmiar lamp to mozna ustawic je w innych kanałach i wtedy da sią przełączyć na nadajniku na body.
Jeśli mowa o PW działającymi w CLS - nie będe się wgłębiał co będzie a co nie, bo póki ich nie ma na rynku to diabli wiedzą co ostatecznie będzie możliwe dzięki nim.
Wersje na canona są konfigurowalne znacznie, ale zrobiono to głupio, programuje sie oprzez odpowiednią ilość wciśnięć guzika, odpowiednie sekwencje potwierdzone mrugnięciami diodek itd. A mogli dac menu na LCD i byłoby wszystko prościej.
Może komuś się przyda:
http://strobist.blogspot.com/2009/08/radiopopper-jrx-will-make-you-fat-and.html
maciek.evo
20-08-2009, 12:05
lub tu
http://radiopopper.com/blog/2009/08/14/the-big-jrx-announcement/#more-171
petelski
20-02-2012, 00:19
Odświeżę temat - kupił ktoś te cuda w Polsce? A jeśli za granicą to proszę o podanie bezkonfliktowego i w miarę pewnego sposobu zakupu :)
A dlaczego nie chcesz Flex'ów Pocket Wizarda?
Mam PW i po poprawkach firmware jest bdb.
Odświeżę temat - kupił ktoś te cuda w Polsce? A jeśli za granicą to proszę o podanie bezkonfliktowego i w miarę pewnego sposobu zakupu :)
Świetne wyzwalacze, obsługują zarówno C jak i N. Ja kupowałem swoje przez stronę producenta, najlepiej wtedy skorzystać z firm które przysyłają do Polski albo z pomocy znajomych. Obecnie mam PW Flexy i muszę powiedzieć, że Radiopopper są dużo lepsze, jednak mniej poręczne podczas transportu (nowe plastikowe stopki na które wsuwa się lampę są sporych rozmiarów). Mimo, że trzeba używać wbudowanej albo dodatkowej lampy bardzo wygodnie się z nich korzysta. Miałem przypisane pod przyciskiem blokowania ekspozycji skrót do menu sterownika. Zasięg dużo lepszy w porównaniu do PW, nie trzeba kalibrować i działają z każdą lampą oraz aparatem obsługującym CLS bez czekania na nowy soft. Wada, pewnie tylko dla fotografujących seriami ponieważ prędkość zależna od lampy ustawionej jako Master.
Jeśli kupowałbym teraz, na pewno wybrałbym Radiopopper, mimo że PW mają bardzo wygodny sterownik AC3.