Zobacz pełną wersję : Różnica między NIKKOR 80-200/2,8 ED a nikon 80-200 f2.8 D ED
Czy literka "D" jest warta w różnicy ceny ok 500zł, i czy kostrukcja zoom sówana a kręcona osobnym pierścieniem ma duże wady i zalety.Proszę o opinie i wrażenia z pracy tymi obiektywami.
Al Bundy
30-07-2006, 20:44
Optycznie różnic olbrzymich nie ma jednak "pompka" nadaje się tylko do pracy "z ręki" a i to czasem przeszkadza gdy luz jest zbyt duży... Na statyw nie postawisz w pozycji innej niż poziom... Osobiście bym jej nie kupił.
Istnieją pompki z "D", optycznie wszystkie 80-200/2,8 są takie same, przesuwany pierścień nie jest rozwiązaniem cudownym, ale da się tego używać.
przeniesiony do właściwego działu
Robert_P
01-08-2006, 14:25
D ED jest zdecydowanie szybszy więc jeśli chcesz robić zdjęcia np. sportowe to ma kolosalne znaczenie.
a poza tym w wersji z "D" zmieniono sposób ograniczania zakresu ustawiania ostrości...Aha-osłona jest juz mocowana bagnetowo...
Al Bundy
01-08-2006, 21:48
robren, D ED nie oznacza że jest szybszy. Szybszy natomiast jest AF-S D ED...
Robert_P
02-08-2006, 12:46
robren, D ED nie oznacza że jest szybszy. Szybszy natomiast jest AF-S D ED...
A na jakiej podstawie tak sądzisz ? Ja mówię na podstawie mojego doświadczenia , pstrykałem zarówno jednym jak i drugim . A że AF-S jeszcze szybszy to już inna bajka :lol:
D ED jest zdecydowanie szybszy więc jeśli chcesz robić zdjęcia np. sportowe to ma kolosalne znaczenie.
znaczenie pewnie i ma ale ja pompka robie praktycznie tylko sport i jestem bardzo zadowolony :)
a poza tym w wersji z "D" zmieniono sposób ograniczania zakresu ustawiania ostrości...Aha-osłona jest juz mocowana bagnetowo...
ta oslona ma bardzo dobre zastowowanie w pozniejszych modelach przy uzywaniu polara
chodzi mi o oslone nakrecana