PDA

Zobacz pełną wersję : krótsze niz 1/250 czasy synchro z lampami studyjnymi

conik
17-01-2009, 11:28
Oczywiscie chodzi o krotsze czasy....taki skrot myslowy;)

Na p.r.f.c Radio wykombinowal ze da sie wyzwalac studyjne lampy z czasami krotszymi niz 1/250 za pomoca lampy systemowej ustawionej w tryb synchronizacji z krotkimi czasami.
No wiec poproszony o sprawdzenie tej karkolomnej teorii zapinam SB900 lub SB600 do D700, ustawiam w aparacie w opcjach lampy (e1 czyli synchro 1/320 Auto FP), lampa w tryb manualny (wyswietla sie znaczek FP) z taka moca zeby udalo sie wyzwolic lampe studyjna za pomoca fotoceli. 1/250 ok, 1/350 ok ponizej tych czasow zaczyna sie cos odwrotnego niz przy wyzwalaniu na normalnym synchro (zaczyna wylazic u u dolu kadru lamelka ktora nie "zdanza" uciec) czyli u gory kadru zaczyna sie pojawiac wraz ze skracaniem czasu "zaciemnienie"
Czy mozecie sprawdzic na swoich lampach studyjnych czy rowniez tak cie dzieje czy to tylko osobniczy przypadek moich lamp? dlaczego pytam....Radkowi udalo sie wyzwolic w ten sposob chinskie CY-300 za pomoca canona i olympusa do czasow 1/8000 wlacznie bez zadnego wplywu a obraz wiec zastanawiam sie czy a) cos nie tak poustawialem w opcjach lampy (choc nic innego nie znalazlem na temat synchro z krotkimi czasami) b) czy moje lampy nie daja rady przy tak krotkich czasach (swoja droga dziwne bo najtansze chinskie blyskograty daja rade)
Prosze wiec o zrobienie prob z posiadanym sprzetem i napisanie jak zostalo zrobione, na jakim sprzecie, jakie czasy zostaly osiagniete

ayem
17-01-2009, 12:05
To nie lampy, to migawka nie zdąży wykonać cyklu. W tym przypadku mechaniki nie przeskoczysz.

stig
17-01-2009, 12:09
A tutaj link (http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html) do materialu video na ten temat.

conik
17-01-2009, 12:37
canon moze, olek moze a nikon nie?:)

Jacek_Z
17-01-2009, 23:43
sam mówi w materiale video, że musi zmieniać przysłonę. Czyli obcina błysk tak jak światło ciągłe. Lampy błyskowe studyjne mają dość długi czas świecenia. Podawany jest czas t 1/2, ale tak naprawdę istotniejszy jest czas t 1/10 - i ten czas jest długi.
Wykres świecenia (wydajności w czasie) lampy niestety nie biegnie równo, więc może być róża ekspozycja na wysokości klatki :mrgreen:, może być też nieco inna temperatura barwowa w różnych miejscach (wysokości) kadru :mrgreen:
Najśmieszniejsze, że na 1/8000 będzie najlepiej (najmniej to widać), najgorzej na czasach długich - 1/320.

Są dobre lampy do zamrażania ruchu, nieco droższe i one do tej metody się nie nadadzą.
Aha - światłomierz będzie podawał głupie parametry, bo nie uwzględnia zasłaniania matrycy przez lamelkę.
Musze to sprawdzić w studiu, ale to dopiero w poniedziałek.
To, że tryb FP jest odpowiedni - to ma sens (potrzebne jest dość dokładne wstrzelenie się w początek błysku), ale sądzę, że uda się też synchronizować używając nadajnika IR.
Jestem ciekaw czy to co napisałem się potwierdzi :mrgreen:

Patio
20-01-2009, 19:04
A tutaj link (http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html) do materialu video na ten temat.

Ta sobie myśle czy nie warto bylo by zainwestować sb-400 jest ciut większa od chińskiego nadajnika :)

grzegorzant
21-01-2009, 14:03
i jak, sprawdził ktoś tą synchronizacje nikonem ?

Jacek_Z
21-01-2009, 14:31
chciałem, ale leżę w łóżeczku :(
Ale wg mnie to praca na tym nie ma sensu. Nawet jak zadziała to jak regulować moc lamp? Tylko na zasadzie przystaw - odstaw lampę, a nie pokrętłem mocy?
posprawdzam to.

grzegorzant
21-01-2009, 15:38
Ale wg mnie to praca na tym nie ma sensu. Nawet jak zadziała to jak regulować moc lamp? Tylko na zasadzie przystaw - odstaw lampę, a nie pokrętłem mocy?
posprawdzam to.
o ! to nie przeszkadzam i życzę ciepłej kołdry :)
pozdrawiam

sote
21-01-2009, 15:45
posprawdzam to.

hmmm... a dlaczego nie mozna zmniejszyc mocy pokretlem na lampie?
cos chyba przeoczylem... ;)

Piotr.S
21-01-2009, 16:40
Rzecz polega na tym, ze po ustawieniu lamp Nikona na FP i równoczesnym przestawieniu aparatu Nikon (tylko wersje trzy i jednocyfrowe) na synchronizację z krótkimi migawkami - lampa błyskowa daje światło złożone z serii szybkich błysków kilkaset Hz. Dzięki temu jest to światło prawie ciągłe w odróżnieniu od pojedyńczego błysku standardowego.
Taka technologia pozwala na robienie fotek z błyskiem i migawkami od 1/500 aż do 1/8000. Niestety lampy studyjne rozładowują się na jeden raz - więc migawka krótsza niż 1/250 wycina tylko krótki fragment z błysku - stąd czarne paski - tym większe im krótsza migawka - iczywiście poziome bo migawka (szczelina, przy krótkich czasach) ma kierunek pionowy - najczęściej. Uff - nie wiem czy to dość jasno opisałem?
Pozdrawiam

madburn
21-01-2009, 18:17
tylko lampy musza byc mocne - bo wiekszosc swiatla pozostaje na lamelkach migawki ;)
wiec o zarowkach blyskowych czy wynalazkach ponizej 300Ws to mozna zapomniec

grzegorzant
21-01-2009, 22:33
Rzecz polega na tym, ze po ustawieniu lamp Nikona na FP i równoczesnym przestawieniu aparatu Nikon (tylko wersje trzy i jednocyfrowe) na synchronizację z krótkimi migawkami - lampa błyskowa daje światło złożone z serii szybkich błysków kilkaset Hz. Dzięki temu jest to światło prawie ciągłe w odróżnieniu od pojedyńczego błysku standardowego.
Taka technologia pozwala na robienie fotek z błyskiem i migawkami od 1/500 aż do 1/8000. Niestety lampy studyjne rozładowują się na jeden raz - więc migawka krótsza niż 1/250 wycina tylko krótki fragment z błysku - stąd czarne paski - tym większe im krótsza migawka - iczywiście poziome bo migawka (szczelina, przy krótkich czasach) ma kierunek pionowy - najczęściej. Uff - nie wiem czy to dość jasno opisałem?
Pozdrawiam
No to wszystko o czym piszesz bierze pod uwagę gość w linkowanym wyżej filmie, lecz mimo to wszystko działa!
tzn nie ma winietowania obrazu przez migawkę przy czasach 1/8000 !
i nad tym sie tu zastanawiamy
No chyba, że nionowskie FP działa na innej zasadzie niż podobne funkcje w lampach innych firm

Piotr.S
22-01-2009, 00:10
Hmm - nie widziałem filmu, o którym piszesz. Na co dzień używam lamp NSB800, NSB600, NSB28 w "trasie", a w studio - 2 generatorów Elfo, 3200 Ws każdy, plus 6 główek (lamp). W studio minimalna migawka to 1/125.
W poscie podzieliłem się swoimi doświadczeniami. I tyle. A co do technologii światła błyskowego z krótkimi migawkami to wszystkie firmy stosują tą samą - no może nazwy marketingowe są różne? - ale technika taka sama.
Generatory o dużej mocy potrafią mieć czas błysku dłuższy od 1/300 - więc teoretycznie można wyciąć "migawkę" poniżej 1/500 i krócej - ale moja wieloletnia praktyka wyklucza taką "użyteczną" mozliwość.
Pozdrawiam

Jacek_Z
22-01-2009, 00:20
Hmm - nie widziałem filmu, o którym piszesz.
post nr 3 - stiga www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
zdziwisz się, ale w takim razie jak nie do końca załapałeś o czym piszemy, to nic dziwnego, że piszesz trochę obok tematu.

Piotr.S
22-01-2009, 00:57
Łał! jeszcze nie rozmawiałem z Moderatorem.
Widziałem ten filmik - "Robię" w tej branży - wstyd przyznać ile lat.
OK - jeśli błysk lamp studyjnych jest na tyle długi, że można wyciąć coś krótką migawką to zgadzam się.
Ale coś mi tu nie gra - Używam naprawdę potężnych generatorów w studio - te moje mają czas błysku ok 1/200.
D300, F100 i F90x nie są w stanie zarejestrować poprawnie błyskow powyżej 1/500 - chodzi o generatory w studio.
Problem w konstrukcji migawki - poprostu nakrótszy czas całościowego odsłonięcia filmu, czy czujnika CCD/CMOS musi być dłuższy niż najkrótsza migawka. No chyba, że seria błysków trwa dłużej niż 1/250 s. (FP).
Niwprzekonany

Piotr.S
22-01-2009, 01:00
Z innej beczki - przepraszam za naruszenie regulaminu forum

r_m
22-01-2009, 01:04
najkrótszy czas całościowego odsłonięcia filmu, czy czujnika CCD/CMOS musi być dłuższy niż najkrótsza migawka
Jeśli dobrze zrozumiałem ideę, to błysk lamp studyjnych traktujemy jako "światło ciągłe" dla bardzo krótkich czasów naświetlania, więc matryca/film są naświetlane właśnie przez wędrującą szczelinę, a nie odsłaniane w pełni, ale ze względu na "długi" czas trwania błysku (w porównaniu do szybkości migawki) mamy naświetloną całą klatkę, a nie tylko wąski pasek.

Jacek_Z
22-01-2009, 01:14
Z innej beczki - przepraszam za naruszenie regulaminu forumw którym miejscu? :)
Ze mną jak najbardziej można dyskutować.

Ale coś mi tu nie gra - Używam naprawdę potężnych generatorów w studio - te moje mają czas błysku ok 1/200.
D300, F100 i F90x nie są w stanie zarejestrować poprawnie błyskow powyżej 1/500 - chodzi o generatory w studio.
Problem w konstrukcji migawki - poprostu nakrótszy czas całościowego odsłonięcia filmu, czy czujnika CCD/CMOS musi być dłuższy niż najkrótsza migawka. No chyba, że seria błysków trwa dłużej niż 1/250 s. (FP).
Niwprzekonany
Czyli jeśli mają 1/200 to znaczy, że świecą dostatecznie długo, by cała szczelina się przesuneła. Oczywiście niby moc lamp ogromnie spada.
Z tymi body co wymieniłeś też się to powinno sprawdzić, w trybach FP (F90X taki obsługiwał? - nie pamiętam, nie miałem go)
W normalniej pracy pierw odsłania się cała matryca, potem następuje błysk. W trybie FP błysk nastepuje już w trakcie ruchu pierwszej lamelki, na początku odsłaniania matrycy. Dlatego nie ma pasków na zdjęciu. Chyba, że lampa krótko błyśnie (np 1/700) a my nastawimy "długi" czas 1/250. Wtedy błysk zgaśnie zanim naświetli się "koniec" klatki. Śmieszna sprawa, ale używając bardzo krótkiej migawki mamy większą pewność zrobienia zdjęcia bez tej wady, bo np migawka 1/4000s wytnie sobie odpowiedni fragment z tego błysku 1/700s.
Oczywiście koszmarnie wtedy pospada (niby) moc lamp. I światłomierz da pomiary bez sensu. Ale to już pisałem.:-D

Piotr.S
22-01-2009, 01:36
nie do końca - lampy studyjne - błyskowe - bo o takich piszemy, mają dość długi błysk 1/200, 1/300 przy mocach 2000-3200-5000 Ws - ale szczytowa moc zawiera się w zakresie 1/500. 1/1000 sekundy, więc efektywnie powinniśmy je traktować jako zwykłe lampy błyskowe. Moje doświadczenie wieloletnie wskazuje na to by używać czasów synchronizacji nie dłuższych niż 1/125 (2000-3000 Ws) inaczej nie wykozystamy ich mocy - flashmetry to pkazują - bo szczeliny i tak nie bedzie widać - błysk jest długi. Jak na światło błyskowe to lampy studyjne świecą długo - ale długo to oczywiście rzecz względna. Lampy reporterskie świecą standardowo ok 1/1000 do 1/100000 s. I tu sprawa wyglada inaczej - z założenia FP dopuszcza dowolnie krótka migawkę w zwiążku z tym lampa musi symulować światło ciągłe. Palnik ksenonowy nie moze swiecić w sposób ciągły - z zasady. Więc świeci seryjnie - kilkaset błyskow na sekundę - coś podobnego jak po wciśnięciu poddgladu głębi ostrości (Nikonowcy i Cannowcy-wiedzą). W trybie FP migawka rejestruje część z tych seryjnych błysków, dłuższa więcej - krótsza mniej. W każdym razie przemieszczająca się szczelina migawki ma na tyle długą serię błyskow by zaświetlić całąklatkę. Ufff

Piotr.S
22-01-2009, 01:44
Kurczę postaram się w wolnej chwili przedstawić to graficznie na osi czasu

Jacek_Z
22-01-2009, 01:46
Zgadzam się z tobą. Ten wynalazek nalezy traktowac jako ciekawostkę, tak nie należy pracować w studiu. Ten "sposobik" ma olbrzymie wady, które dla mnie go dyskwalifikują absolutnie. Jedynie można stwierdzić, że to "coś" działa, tzn, że naświetli cała klatkę, a nie pasek. To tyle.

Piotr.S
22-01-2009, 01:48
Sorry - naruszenie zasad forum - dostało mi się od innego Moderatora

Piotr.S
22-01-2009, 01:56
A co do błysków i synchronizacji - to sprawa niby prosta - ale przyznasz, że w nietypowych przypadkach jest problemem?

Jacek_Z
22-01-2009, 02:09
Problemy sprawia tylko automatyka, TTL i CLS. Niestety te systemy nie są idealne i dają się oszukiwać. W manualu nie ma zaskoczeń :-D

darsedz
14-02-2009, 21:56
co wy na to?
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1127285&postcount=12

darsedz
14-02-2009, 22:56
Ta sobie myśle czy nie warto bylo by zainwestować sb-400 jest ciut większa od chińskiego nadajnika :)
Sb-400 nie obsługuje trybu FP

tomasek
16-02-2009, 10:17
nie do końca - lampy studyjne - błyskowe - bo o takich piszemy, mają dość długi błysk 1/200, 1/300 przy mocach 2000-3200-5000 Ws - ale szczytowa moc zawiera się w zakresie 1/500. 1/1000 sekundy, więc efektywnie powinniśmy je traktować jako zwykłe lampy błyskowe.

Metz 44 AF-4n nie jest co prawda studyjną lampą, ale setup metz @ full power wyzwalany zewnętrzną fotocelą + C 30D + 580EXII @ HSS (odpowiednik FP nikona) skierowana na metza pozwala poprawnie naświetlić klatkę przy 1/8000s. Metz nie ma ponad 2k Ws tylko długi błysk po prostu ;-)

Nie odczuwam potrzeby używania takich krótkich czasów w studiu, więc traktuję to jako ciekawostkę...

shiningblack
07-03-2009, 23:36
taka ciekawostke mozna ciekawie wykorzystac..

np.: KLIK (http://www.digart.pl/zoom/3284820/Waterball.html)

wn_
08-03-2009, 02:28
Ale takie zdjęcie można wykonać bez użycia czasu 1/8000s. Wystarczy lampa z odpowiednio krótkim czasem błysku, a jeżeli mówimy o rozwiązaniach budżetowych to z powodzeniem można użyć lampy systemowej z HSS (z takim czasem).

Wykorzystywanie lamp z długim czasem błysku (czyli raczej lampy studyjne z niższej półki) i mieszczenie się w nim z cyklem migawki do tego synchronizując to wszystko w nieprzewidziany przez producenta sposób, jest jak dla mnie na tyle nieprzewidywalne że wolę ograniczenia lampy systemowej i wykorzystanie HSS. Szczególnie biorąc pod uwagę nowe PocketWizardy (na razie dla Canona, wkrótce i dla Nikona) umożliwiające komunikację body z lampą systemową również przez radio.

Jeżeli mamy dostęp do generatora, który ma wystarczająco szybki czas błysku to wszelkiego rodzaju kombinowanie jest już zdecydowanie bez sensu.

Skibek
10-03-2009, 19:08
A gdyby tak ustawić kilka lamp (np. trzy) i ustawić im opóźnienie wyzwolenia (elektronicznie, lub na drugi i trzeci błysk) i każdej długość błysku by wynosiła np.1/200s to byśmy zyskali błyśnięcie długości 3/200s (czyli ok. 1/66s). To już prawie światło ciągłe. Możemy się wstrzelić czasem nawet 1/2000s, bo mamu aż 1/66s czasu na przebieg migawki.
Oczywiście wszystko robimy na manualu.

Poprawcie mnie jak mylnie teoretyzuję...

Jacek_Z
10-03-2009, 19:33
Praktycznie nie do zrobienia. W dodatku nie ma potrzeby by tak kombinować, bo chodzi o krótkie czasy, więc po co wydłużać?
Kolejny bezsens - jak lampy będą błyskać kolejno to każda będzie świecić z innego miejsca. Nie ustalisz idealnie opóźnienia, wykres błysku nie ma kwadratowego przebiegu, jest "zapalanie się" i "gaszenie" palnika, to by się musiało nakładać, a i tak intensywność błysku by miała wykres jak sinusoida.

wn_
10-03-2009, 19:49
Przy użyciu światła błyskowego to właśnie błysk jest odpowiedzialny za "zamrożenie ruchu" a nie szybkość migawki, więc po co nam szybsza migawka? Chyba tylko wtedy kiedy mamy już iso50 z przysłoną nie możemy zejść niżej a przy 1/250 światło zastana nadal nam przeszkadza. W studio taka sytuacja się nie zdarza. W plenerze rzadko kiedy chcemy całkowicie "zabić" światło zastane, w zbyt jasnych miejscach (kiedy koniecznie nie chcemy dotykać przysłony) zawsze możemy założyć filtr ND. Tak ja to widzę.

Jacek_Z
11-03-2009, 02:10
Przy użyciu światła błyskowego to właśnie błysk jest odpowiedzialny za "zamrożenie ruchu" a nie szybkość migawki,...niestety lampy studyjne świecą zdecydowanie dłużej niz lampy reporterskie. Parametr t 1/10 to często 1/300 s, a bywa nawet tylko 1/160 s !!! Zalezy od producenta, modelu lampy no i tego czy to błysk pełną mocą.

wn_
11-03-2009, 17:25
No tak, dlatego albo stać nas na kupno generatora Profoto (chociaż kurcze nawet niektóre kompakty bowensa maja dla t0,5 błysk 1/2380 i nie kosztuje tyle co Pro8 ) albo pogodzimy się z tym że nasza lampa reporterska nie ma 1200Ws, światła modelującego i nie założymy na nią Octy 180cm... Ale może reprezentuje zbyt konserwatywne punkt widzenia ;)

fafniak
25-04-2009, 08:25
No dobrze - czy ktos w praktyce sprawdzil jak wyglada to w przypadku d700 i sb800 + lampiony studyjne?

pinyo
25-04-2009, 22:47
Ja dzisiaj na sesji studyjnej slubnej z powodzeniem wykorzystałem tę technikę D200, SB800
+ zestaw lamp studyjnych: iso 100, f 2.8, t 1/1000.

cinek85
21-05-2009, 02:15

Klejone.

LensFoto
21-05-2009, 03:58
Rzecz polega na tym, ze po ustawieniu lamp Nikona na FP i równoczesnym przestawieniu aparatu Nikon (tylko wersje trzy i jednocyfrowe) ...

tak wlasnie cos mi sie wydawalo ze z moim dziadkiem d70s nie zrobie nic :D no chyba ze jestem w bledzie i ktos mnie z niego wyprowadzi

Maryj
29-07-2009, 01:33
każdy aparat który ma w menu funkcje FP i ma lampę sb600/800/900 może tak zrobić.

1bobik1
29-07-2009, 02:57
A może tak:
http://fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

morzon
29-07-2009, 10:08
A może tak:
http://fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

Eureka - popatrz na trzeci post :roll:

1bobik1
29-07-2009, 16:05
ups...