Zobacz pełną wersję : [D90] Podgląd zdjęć i wyostrzanie
Chciałbym się Was zapytać czy to normalne, ze jak oglądam zdjęcia na LCD w Nikonie D90 to gdy zdjęcie jest wyświetlone całe na pełnym ekranie to jest bardzo wyostrzone, powiedziałbym nawet że za bardzo. Jak powiększę zdjęcie to problem znika.
IIGrzesiekII
17-01-2009, 10:35
To jest normalne, na ekranie 3 cale obraz o rozdzielczości 4288x2848 wyświetlany jest jako bardzo ostry (kilka razy myślałem, że zrobiłem ostre i dobre zdjęcie a na komputerze okazało się co innego, zdjęcie było "lekko" poruszone :/)
Tylko, że zdjęcie jest wyostrzone za bardzo. Szczególnie widać to na włosach. Wygląda to raczej kiepsko.
SlaWasII
17-01-2009, 13:35
W zależności od tego gdzie oglądamy, różnie to wychodzi. Zdjęcie na ekranie LCD wyglądające kiepsko, po zrobieniu odbitek 10x15 w Labie, jest całkiem niezłe.
Edytka mówi, że czasem w Labie poprawiając, psują.
Chodził mi o to, że to nadmierne wyostrzenie jest widoczne tylko jeśli wyświetlany jest cały obraz na ekranie. Jeśli go choć trochę powiększymy to zniekształceń już nie widać.
Chodził mi o to, że to nadmierne wyostrzenie jest widoczne tylko jeśli wyświetlany jest cały obraz na ekranie. Jeśli go choć trochę powiększymy to zniekształceń już nie widać.
To normalne - jeżeli obejrzysz to samo zdjęcie na kompie to już nie będzie tak wyostrzone.
To czemu obraz jest przesadnie wyostrzony przy wyswietlaniu na pelnym ekranie a przy lekkim powiekszeniu obrazu podczas podlgadu w aparacie tego nie ma ? Jest to jakis blad w sofcie ?
żółto-czarny
18-01-2009, 00:44
Dla mnie to nie błąd w sofcie, a właściwości fizyczne wyświetlacza. Nie przejmuj się tym, tylko powiększaj obraz za każdym razem, gdy chcesz sprawdzić ostrość, a nie tylko naświetlenie. Ja naciskam "lupę" zawsze kilka razy, bo jak inaczej ocenić szczegóły?
Dla mnie to nie błąd w sofcie, a właściwości fizyczne wyświetlacza. Dla mnie te właściwości wyświetlacza to jego wada. Wcześniej miałem Canona 450d i tam wyświetlacz nie miał takich właściwości i wyświetlał obraz prawidłowo fakt, że w mniejszej rozdzielczości.
weź sprzedaj w końcu ten złom nie będziesz się dołował :twisted:
weź sprzedaj w końcu ten złom nie będziesz się dołował :twisted:
No i tym zdaniem zakończyłbym wątek - widzę, że coraz częściej na forum są wątki w stylu "szukanie dziury w całym" jeżeli chodzi o D90 - z D80 też tak było, tylko jaki to ma sens ?
No i tym zdaniem zakończyłbym wątek - widzę, że coraz częściej na forum są wątki w stylu "szukanie dziury w całym" jeżeli chodzi o D90 - z D80 też tak było, tylko jaki to ma sens ?
Nie szukam dziury w całym. Aparatem jestem zachwycony. Moje pytania o takie szczegóły wynikają z tego, że lubię wiedzieć czemu takie rzeczy działają w ten a nie inny sposób.
SlaWasII
18-01-2009, 14:59
Myślę, że to jest celowe wyostrzenie by lepiej było widać przy sprawdzaniu jak wyszła fotka. Trzeba się po prostu nauczyć oceniać na podstawie tego co pokazuje. Zapewne dałoby się to zrobić inaczej ale konstruktorzy tak zadecydowali. Wyświetlacz służy głównie do kontrolowania zdjęcia, a nie pokazywania slajdów u cioci na imieninach. ;)
Sam nie raz pokazywałem... he, he...
Szanowny kolego. Idź sobie do kina, obejrzyj film, potem ten sam film zobacz na TV 14". Gdzie obraz będzie ostrzejszy ? Obrazek z matrycy 4300 x 2800 trzeba pokazać na VGA, skalowanie robi swoje.
Szanowny kolego. Idź sobie do kina, obejrzyj film, potem ten sam film zobacz na TV 14". Gdzie obraz będzie ostrzejszy ? Obrazek z matrycy 4300 x 2800 trzeba pokazać na VGA, skalowanie robi swoje.
Możliwe, że jest to związane ze skalowaniem chociaż nie wiem czy jest to normalne bo w Canonie 450d gdzie matryca jest tej samej wielkości i rozdzielczość LCD jeszcze mniejsza tam takiego problemu nie było widać.
Możliwe, że jest to związane ze skalowaniem chociaż nie wiem czy jest to normalne bo w Canonie 450d gdzie matryca jest tej samej wielkości i rozdzielczość LCD jeszcze mniejsza tam takiego problemu nie było widać.
Tyle tylko ze 450D ma 4x mniejsza rozdzielczosc wyswietlacza jakbys nie zauwazyl.
Tyle tylko ze 450D ma 4x mniejsza rozdzielczosc wyswietlacza jakbys nie zauwazyl.
Czyli skalowanie jest w Canonie jeszcze większe....
Nie, ponieważ mniejsza rozdzielczość powoduje utratę szczegółów.
Czyli skalowanie jest w Canonie jeszcze większe....
Nie, ponieważ mniejsza rozdzielczość powoduje utratę szczegółów.
No to wpadlismy na rondo :).
Wyświetlacz w D90, jest jednym z powodów, dla którego mój leciwy D50 leży już zwykle w szufladzie, nie ma co szukać dziury w całym, to na dzień dzisiejszy najlepszy wyświetlacz, jaki widziałem z tyłu aparatu.
No to wpadlismy na rondo :).
Wyświetlacz w D90, jest jednym z powodów, dla którego mój leciwy D50 leży już zwykle w szufladzie, nie ma co szukać dziury w całym, to na dzień dzisiejszy najlepszy wyświetlacz, jaki widziałem z tyłu aparatu.
Eeee tam. W moim laptopie u góry wyświetlacza wbudowany aparat/ kamerka i wyświetlacz jest większy - 20.1" ;) 1680x1050
Duze zdjecia (a matryca 12mpix takie robi) na kazdym LCD o podobnej wielkosci beda wygladaly 'super', ostro itd. Dlatego tez wlasciciele tel. komorkowych z taka duma pokazuja nam jak to ladne zdjecia robi ich komorka bez autofocusa, a to przeniesieniu tego zdjecia na PC wlosy nam stają dęba :-)
A może wyłącz w body wyostrzanie z +2 i ustaw na normal.
Pozdrawiam.
a ja wrecz przeciwnie, bylem ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczony wywolanymi zdjeciami z N95 (odbitki 7" x 5")