Zobacz pełną wersję : błąd przysłony FEE
neverhood
16-01-2009, 20:39
witam, mam d80 i N85 1.8 dzialaly jeszcze kilka dni temu. dzis zapinam (mam jeszcze kita) 85-tke i pokazuje sie blad przyslony FEE. patrze jest zablokowany dobrze, czyszcze styki i nadal nic.
czy macie jakis pomysl co sie moglo stac i co jeszcze moge zrobic procz czyszczenia.
Wyjmij i włóż baterie do aparatu może pomoże
neverhood
16-01-2009, 20:44
nie pomoglo wyjecie baterii
A ten błąd z kitem też wyskakuje?
neverhood
16-01-2009, 20:48
nie, kit dziala poprawnie
dzis zapinam (mam jeszcze kita) 85-tke i pokazuje sie blad przyslony FEE. patrze jest zablokowany dobrze, czyszcze styki i nadal nic
a co zablokowałeś (dobrze), można wiedzieć?
a próbowałeś poruszać pierscień przysłony i zablokowac na 22 czy ile tam masz w tym 85 jeszcze raz? moim zdaniem coś tam nie styka.
neverhood
16-01-2009, 21:06
a co zablokowałeś (dobrze), można wiedzieć?
zablokowalem ten przelacznik na obiektywie, czyli ustawilem na maksa przyslone w przypadku tego obiektywu to 16 i przelaczylem blokade na obiektywie taka z kropeczka na pomaranczowa kreske
zablokowalem ten przelacznik na obiektywie, czyli ustawilem na maksa przyslone w przypadku tego obiektywu to 16 i przelaczylem blokade na obiektywie taka z kropeczka na pomaranczowa kreske
no to dobrze zrobiłeś, poruszaj przysłoną kilkakrotnie, jak pisał Gio - może w końcu zaskoczy
Może w obiektywie cos nie łączy…
neverhood
16-01-2009, 21:15
no to dobrze zrobiłeś, poruszaj przysłoną kilkakrotnie, jak pisał Gio - może w końcu zaskoczy
moze smiesznie zabrzmi ale ruszam juz jakies 3 godziny, chyba bede musial oddac do naprawy
moze smiesznie zabrzmi ale ruszam juz jakies 3 godziny, chyba bede musial oddac do naprawy
jeśli styki czyściłeś i pierścień przysłony jest we właściwym położeniu, to nie mam już pomysłów :(
neverhood
16-01-2009, 21:21
dziwne ze kit dziala a 85 nie
Na pewno coś z 85 się stało…
a obejrzyj dokładnie go od strony bagnetu, czy nic nie ukruszone i czy dzyndzel lata jak należy
neverhood
16-01-2009, 21:25
a obejrzyj dokładnie go od strony bagnetu, czy nic nie ukruszone i czy dzyndzel lata jak należy
wydaje sie ze nic nie jest ukruszone, ale nie znam sie na tym, wiec nie wiem. no coz musze jechac do serwisu
sprawdz pierscien przyslon na tej 85. Powinien w jednym miejscu miec taki maly fredzel - plastikowy wypustek. Ten wlasnie wypustek informuje body, ze pierscien przyslon jest poprawnie ustawiony. Mozliwe, ze go urwales niechcacy i dlatego nie dziala. A najlepiej wrzuc zdjecie obiektywu od strony bagnetu.
Dodam jeszcze może, że ten "dzyndzel" przy ustawieniu pierścienia przysłony na max, powinien przesuwać taką małą dźwigienkę, widoczną np. tutaj na dole po lewej (tuż przy bagnecie):
http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page5.asp
neverhood
19-01-2009, 13:00
sprawdz pierscien przyslon na tej 85. Powinien w jednym miejscu miec taki maly fredzel - plastikowy wypustek. Ten wlasnie wypustek informuje body, ze pierscien przyslon jest poprawnie ustawiony. Mozliwe, ze go urwales niechcacy i dlatego nie dziala. A najlepiej wrzuc zdjecie obiektywu od strony bagnetu.
jest wszystko
Spróbuj poruszać palcem parę razy tą dźwigienką wystającą z body, może coś tam nie kontaktuje w środku i się przypadkiem poprawi...
Panowie jaki finał, bo ja mam ten sam problem...
neverhood
24-05-2009, 21:55
final byl taki, ze mialem ulamany ''dzyndzel'' w obiektywie, ktory w polaczeniu z aparatem pokazywal jaka jest przyslona. oddalem do serwisu w krakowie i za 50 zl zrobili rewelacyjnie (nikon chcial wymieniac caly pierscien i koszty byly prawie 500
Faktycznie, teraz widzę. Mam identyczną sytuację...
Dzięki.
neverhood
25-05-2009, 08:56
Faktycznie, teraz widzę. Mam identyczną sytuację...
Dzięki.
jakbys nie mial gdzie naprawic, to moge Ci pomoc i zawiezc Ci go do Krakowa. moglbys przeslac obiektyw do mnie, a ja CI go zawioze bo jestem w krakowie prawie co tydzien. zrobiliby i bym Ci odeslal. masz moje gg to jak cos to pisz lub tu
[email protected], sluze pomoca
gadajacaglowa
03-06-2009, 20:00
Witam.
Chciałabym się dołączyć do wątku. Mam N50/1.8 D. Wszystko działa gdy ustawiam i blokuję przysłonę na f22, ale wtedy mogę operować nią jedynie w korpusie. Mój problem polega na tym, że jeśli chcę używać pierścienia przesłony w obiektywie, odblokowuję przełącznik i ustawiam przesłonę inną niż f22, pojawia się FEE. Tak jest i w D50, i w F80. Czy to też wina jakiegoś "dzyndzelka"?
Tak ma być. Jeśli chcesz kręcić pierścieniem przysłon, to musisz zmienić korpus na D200 lub wyżej.
gadajacaglowa
03-06-2009, 20:20
Czyli niemożliwe jest żeby mój D50 miał zbyt duże ambicje i zmienił się w D200? :D
W takim razie potrzeba jeszcze trochę czasu i pieniędzy (;
Dziękuję bardzo.
Witam
Postanowiłem się podkleić pod ten wątek żeby nie zakładać nowego.
Mam problem z obiektywem Tamron 55-200 podpiętym do D80. Jest praktycznie nowy ma z pół roku i może 100 klapnięć na swoim koncie. Do tej pory wszystko było ok (no oprócz wolniutkiego af i generalnie konstrukcji typowej dla chin) ale nagle pojawił się problem podczas podpinania. Otóż po podpięciu aparat nie rozpoznaje w nim elektroniki co sygnalizuje literką F na wyświetlaczu. AF nie działa. Z kitowym 18-70 aparat nie ma żadnego problemu i wszystko działa dobrze. Zdziwił mnie ten fakt bo nic takiego się nie wydarzyło żebym go uszkodził. Nie spadł nie został uderzony zazwyczaj leżał w worku na obiektyw. Jak się zaparłem i nie dałem za wygraną i go odpinałem i podpinałem kilka razy na zmianę z nikkorem to za którymś razem puszka go odczytała. Styki sa czyściutkie więc nie wiem już co mu dolega. Jeśli mieliście coś podobnego proszę o jakieś konstruktywne uwagi.