Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa i teleobiektyw ?
Mam pytanie czy jest sposób na doświetlenie (oświetlenie w przypadku focenia nocą) np. ptaków fotografowanych teleobiektywem np. 400mm z odległości 30m, w grę nie wchodzą lampy na statywach itp. Z ogniskowaniem nie ma problemu bo odległość jest zmierzona i ustalona w dzień.
Planuję zakup SB800 ale nie zależy mi na "bajerach" tylko na sile błysku, a może do tego celu jest coś całkim innego.
Jeśli było o czymś takim na NF to przepraszam ale przy prędkości NETA którą mam przeszukanie jest nie realne.
Porady w rodzaju "rób przy dobrym świetle" już wypróbowałem :D
soczewka Fresnela moze pomoc. a czy takie cos mozna w naszym kraju kupic, i za jakie pieiadze to nie wiem
aha... CF zamien na FN. nie to forum :)
polecam lampy metza...do niektórych z nich są nasadki tele...mój 54MZ4i błyska do 40m, ale na te ptaki będzie chyba jeszcze za słaby...choć ja dopalałem na ok 30m, ale w pochmurny dzień z sigmą 400/5,6...
mecablitz 76 MZ-5 digital - to potęga błysku! liczba przewodnia 76 prz ISO 100/21° (105mm) - czy do niej jest nasdka tele to nie wiem bo to najnowszy wypust nikona, ale z tą lampą, podobnie jak 54MZ4i, masz iTTL...
60CT-4 i 60CT-1 są przystosowane do nasadek tele, a z tańszych 45 CL-4 i 45 CL-1, ale tu tylko manual, albo automatyka lampy...swoją drogą bardzo dobra :P
Bardzo dziękuję za szybką reakcję z waszej strony :D
Zaraz szukam po sklepach tych konwerterów na lampę, jeśli ktoś się z nimi spotkał to proszę o linka.
Znalazłem lampy METZ 70MZ-5 DIGITAL i 60CT-4 ale nie ma żadnej wzmianki o nasadkach tele a tylko o rozpraszających :(
to moze ja sie podlacze pod pytanie... stoje przed wyborem pomiedzy sb-600 a sb-800... chcialbym lampy uzywac takze z tele przy 200mm.. robilem w kosciele z sb800 i przy 200mm wychodzilo calkiem fajnie... a czy sb600 ma wystarczajaca sile blysku? czy jest ona odpowiednia do reporterki sportowej? (duzo wolniej sie laduje niz sb800?)
tomajk, w katalogu metza, który posiadam mają one nr katalogowy:
0 0006042 0
0 0004533 5
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.metz.de/images/produkte/klein/479.gif)
ALF nie mogę doszukać się tych nr. Metz pokazał mi się jako sprzęt HIFI horoba jak jest takie wolne necisko i jeszcze do tego dzieciaki to naprawdę ciężko coś znależ
ale i tak powoli brnę do przodu i mam nadzieję że coś się znajdzie.
Dziś rano widziałem z odległości 15m dzięcioła zielonego w idealnej pozycji lecz z powodu niedostatecznego światła niestety klapa nie wspominając o dzięciole czarnym, dlatego tak gorączkowo szukam rozwiązania.
Za wszelką pomoc merytoryczną serdecznie wszystkim dziękuję. :D
Szukam dalej katalogu Metza
Nie to idzie się załamać ciągle coś innego, setki a nawet tysiące bajerów ale tego co mi potrzeba ni jak znależć nie mogę ALFratuj podaj linka gdzie toto można kupić albo gdzie ten katalog Metza bo muszę zaufać trochę ludziom a nie sam doszukiwać się sposobów tym bardziej że, jestem troszkę w desperacji.
ja też myślałem że metz 76 jest nie wiadomo jak silny. a tu - słaby on nie jest, ale ostatnio producenci zamiast podawać standartowo dla 100 ISO i kątu rozsyłu swiatła odpowiadającemu obiektywowi 35 mm, podają go dla wartosci tele. Lepiej to wygląda w materiałach reklamowych. Zreszta czyni tak nie tylko metz, ale i inni. Ciężko teraz porównać moc lampy nie znając jej szczegółowych parametrów. Kiedyś wystarczył symbol lampy i było wszystko wiadomo.
tomajk - te nasadki fresnela to najlepsze co może być, ale nie dostaniesz tego łatwo. tak jak pisze alf - sa one do tzw "młotków" Metza, juz niepopularnych w używaniu z cyfrą. Mało kto zamawia taki sprzęt. Może będą pasowały własnie do metza 76?
zrobi ci sie bardzo, bardzo drogi komplecik.
www.metz.de - skontaktuj się z firmą fototechnika z gdańska, oni są przedstawicielami metza na polskę i może ci ściągną, albo poszukaj na ebayu...
Jacek_Z, ostatnio pokazuje się co raz więcej młotków w wersjach cyfrowych, więc rynek jednak będzie, a znając metza, to wypuści drogie i tańsze :D
ale i tak wśród dostępnych lamp, to 76 jest potęgą :D
ja też myślałem że metz 76 jest nie wiadomo jak silny. a tu - słaby on nie jest, ale ostatnio producenci zamiast podawać standartowo dla 100 ISO i kątu rozsyłu swiatła odpowiadającemu obiektywowi 35 mm, podają go dla wartosci tele. Lepiej to wygląda w materiałach reklamowych. Zreszta czyni tak nie tylko metz, ale i inni. Ciężko teraz porównać moc lampy nie znając jej szczegółowych parametrów. Kiedyś wystarczył symbol lampy i było wszystko wiadomo.
He he. Wcześnie się do tego doszliście. Jednak większe wrażenie robią wyższe cyferki na pudełkach. Więc i nie dziwota, że podaje się to co pasuje producentowi.
nie, o tym wiem już dawno. np SB 800 ma LZ/ GN = 38
niektórzy podaja to jeszcze dla wyższych czułosci. wtedy juz jest zupełnie extra
ALF znalazłem wszystko tylko teraz nie wiem czy wydając taką kasę uzyskam zamierzony efekt ?
Może ktoś robi nocne fotki zwierzakom lub innym stworom :D i zechce podzielić się wiedzą bo może brnę w ślepą uliczkę, może jest potrzebne coś całkiem innego.
Inna sprawa że taki Metz 76 widzi mi się więc i tak kupię i zobaczę co daje, w końcu robię fotki nie tylko nocą a dobra lampa nigdy nie jest zła, :) a tak tych możliwości na liście takiej kowalsiej machiny to nie wiele w porównaniu do choćby 54, międzyczasie może ktoś podpowie co dalej :D albo to będzie strzał w dziesiątkę.
Pod koniec tygodnia będę miał trochę czasu w dzień to załatwiam raty bo niema co ukrywać że wydatek nie mały obym tylko nie żałował :shock: jeśli ktoś czyta mój temat i zaśmiewa się do łez to niech nie będzie samolubem i niech napisze jeśli popełniam błąd do piątku jeszcze trochę czasu do namysłu.
[ Dodano: 31-07-06, 21:42 ]
No i robi się kiepsko bo ten TELEVORSATZ pasuje tylko do 60CT-4 i 60CT-1 :(
napisałem to w pierwszym poście...
swoją drogą to wybór masz niewielki...jest też możliwość zastosowania kilku lamp w systemie metz remote...
witam
ja bym sie nie bawił w metza
zdecydowanie sabina
better beamer - tego chyba szukasz link (http://www.birdsasart.com/accs.html#BEAMER)
jurgen, a robiłeś metzem, że tak zdecydowanie? :D
Alf może mało widziałem, ale jednak nie widziałem w użyciu metza z długą rurką do ptaszków, co nie znaczy, że nie można, co zaznaczam jest moim subiektywnym zdaniem, tak samo jak to, że nigdy już nie dotknę sigmy, która testowałem w jednym egz. i wystarczy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
[ Dodano: Wto 01 Sie, 2006 ]
powiem więcej, kocham młotki, to jest niezniszczalny sprzet, jednak jestem na nie
[ Dodano: Wto 01 Sie, 2006 ]
jeszce jedno, nie wyskocz mi zaraz z Arturro :D
jurgen, arturro i zwierzaki? :lol:
[ Dodano: 2006-08-01, 16:45 ]
wiesz...może faktycznie mało...ja ostatnio widziałem zawody sportowe robione wyłącznie nikonami! królowały D2Xy i D2H...również sabinki, ale były też metze co mnie zaskoczyło dodatkowo :P
No fakt Arturro nie ma psa, chyba tylko rybki.
Alf ja tez widziałem duże zawody sportowe, gdzie królowały białe rury, co mnie zupełnie nie zaskoczyło.
jurgen wybawco !!! to jest TO ! i kosztuje 50$ i pasuje do SB600/800 ale jazda :D :D :D :D i do ogniskowych powyżej 300mm wprost idealne, bardzo dziękuję A tak pozatym to ta firma ma naprawdę sprzęt do birdsów nie byle jaki.
Tylko kto mi to sprowadzi, zaraz zaczynam poszukiwania. :D
sądzę, że mozna to sobie zrobic sobie samemu. Pewnie nie będzie doskonałe, ale bedzie działać. Są soczewki fresnela z plastiku, mozna dociąć na kształt, obudowa to kwestia pomysłu. Pierw z kartonu, by zrobć trochę prób z jej kształtem i odległością soczewki. Da się.
Jacek Z masz rację że w życiu trzeba sobie radzić ale ja buta zawiązuje tylko sznurowadłem :lol: poprostu mam tylko trochę czasu na zabawę z aparatem i wolę go poświęcić na łonie natury.
Może ktoś zna firmę która sprowadzi mi tego Better Beamer FX-4 do SB800 i taką lampę kupię bo do Metza nie widziałem niczego poza tele. do młotka 60, jutro jeszcze spróbuję podzwonić po firmach z lampami błyskowymi to może oni spróbują sprowadzić.
Najważniejsze że jest sprzęt do tego celu i że nie wymyśliłem sobie jakiejś bzdury :D
[ Dodano: 01-08-06, 19:37 ]
Ten Metz 60 też by nie był taki zły tylko dobija mnie ta dodatkowa bateria akku jak trzeba się będzie gdzieś po krzaczorach skradać to wolę uważać tylko na aparat i to co do niego jest zamontowane.
[ Dodano: 01-08-06, 20:10 ]
Coraz więcej widzę opisów tego sprzętu ale w języku dla mnie nie zrozumiałym (ang) a co gorsza żadnej wzmianki czy w Polskiem sliepie można to kupić. :(
Jeśli chodzi o paczki z USA to najlepiej załatwia to http://www.polamerusa.com.
Wysyłasz na ich adres a oni sprowadzają to do Polski.