Zobacz pełną wersję : Cyfrowa lustrzanka na początek
Kaktusek
16-01-2009, 15:43
Witam,
mam stary obiektyw 50mm/1:1,8. Chcę kupić taką "puszkę" cyfrową aby go jeszcze wykorzystać.
Chciałbym mieć możliwość stosowania starszych i nowszych modeli obiektywów.
Co proponujecie kupić na początek? Po lekturze forum mam wrażenie że D40 wystarczy ale... czy aby na pewno.
Na razie nie chcę przepłacać. Chcę od czegoś zacząć i stopniowo dokładać szkła.
Jest potrzeba robienia zdjęć na stronę internetową + sklep internetowy. Firma zajmuje się kwiatami dekoracjami itp.
Sprzęt ma służyć do fotografowania krajobrazów, portretów, kwiatów, przedmiotów oraz wnętrz.
Będę wdzięczny za komentarz.
Pozdrawiam
D40 nie wystarczy ponieważ nie będzie tobie działał AF w tej puszce biorąc pod uwagę Nikkor 50 f/1.8
Jak na początek to może D60, D80 jeśli budżet pozwoli…
Pierwsze pytanko, to co to jest za obiektyw? Jakiej firmy?
Kaktusek
16-01-2009, 15:48
obiektyw nie ma AF
Nikon
Osobiście jestem zwolennikiem coś poziomu D80, ewentualnie D70(s)/D50, czy ostatnio D90. Ale już co wybrać konkretnie to polecam poczytać wątki w TYM (http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=13) dziale.
Na początek D60 ? też nie będzie działał AF nie jestem expertem ale mogę polecić jedno rozwiązanie ... kup sobie na początek D70 lub D70'S na allegro albo od kogoś kto chce wymienić na coś lepszego. Cena na bank będzie relatywnie niższa niż nawet D40 nowy a sam sprawdzisz czy lustrzanka ci odpowiada i jakie daje możliwości a już z tym sprzętem będzie tobie chodziła większość obiektywów. Sprzęt naprawdę fajny.
Jeżeli chodzi o nowe lustrzanki to proponuję D60X oraz D80 w D80 na bank wszystkie chodzą a z D60X nie jestem pewien ale powinno - niech mnie ktoś poprawi jak się mylę.
Pozdrawiam Paweł
A najlepiej to najpierw poczytaj o wszystkich body z zakresu D40 – D90 idź do jakiegoś większego sklepu, weź aparat do ręki i zobacz co ci najlepiej będzie pasowało.
Kaktusek
16-01-2009, 16:04
Czyli D80 jest bardziej uniwersalny jeśli chodzi o obiektywy...?
Na razie nie chcę się pozbywać mojego starego 50mm/1:1,8. Wprawdzie jest 100% manualny ale mam do niego sentyment.
Dawno już nie robiłem zdjęć więc nie wiem od czego zacząć.
Ale tylko NIKON inne marki mnie nie interesują.
Tak, podobnie jak D70(s), D50 czy D90.
Jeżeli chodzi o nowe lustrzanki to proponuję D60X oraz D80 w D80 na bank wszystkie chodzą a z D60X nie jestem pewien ale powinno - niech mnie ktoś poprawi jak się mylę.
chyba nie ma takiego modelu (http://nikon.pl/family/pl_PL/categories/broad/317.html)
Piotrek Charchuła
16-01-2009, 18:21
Na razie nie chcę się pozbywać mojego starego 50mm/1:1,8. Wprawdzie jest 100% manualny ale mam do niego sentyment.
Dawno już nie robiłem zdjęć więc nie wiem od czego zacząć.
D80 ma po prostu silniczek.
Kaktusek
16-01-2009, 18:54
Jaki silniczek? Do przewijania filmu? Hm...
a obiektywy mają też silniczki? Poważnie nie wiem...
ŁUKASZ SZIN
16-01-2009, 22:31
Kaktusek,
Kupuj D80, jest już w normalnej cenie.
Nie zawracaj sobie głowy D40/60 .
Jaki silniczek? Do przewijania filmu? Hm...
a obiektywy mają też silniczki? Poważnie nie wiem...
Hihihi a ty może analoga chciałeś kupić?
chyba nie ma takiego modelu (http://nikon.pl/family/pl_PL/categories/broad/317.html)
zgadzam się ... również sprawdziłem, nie widzę takiego modelu a odp. pisałem na szybko przed wyjściem z domu więc nie sprawdzałem czy nie strzeliłem gafy ... jednak ją strzeliłem ukłon w Pana stronę ;-) ...
Jeżeli chodzi o Autora wątku to "Jaki silniczek? Do przewijania filmu? Hm...
a obiektywy mają też silniczki? Poważnie nie wiem..." owszem chodzi o silniczek ale nie o taki do przewijania filmu bo on niestety występuje tylko w modelach analogowych (lustrzanki cyfrowe nie posiadają filmu lecz matrycę mniejsza o to z czego wykonaną ale na bank nie trzeba tej matrycy przewijać ;-)) a o silniczek który powoduje że AF działa. Hmmm... Owszem są również obiektywy które mają w sobie silniczki ale korzystniej jest kupić takie body które ma w sobie taki silnik. Koledzy dobrze radzą, że D80 w tej chwili jest stosunkowo tanie więc warto rozważyć tą propozycję bądź używane D70 s.
Teraz troszeczkę więcej wiemy coś o twoim obiektywie więc może jeszcze określ swoje potrzeby co do aparatu określ w jakim budżecie mamy tobie radzić itp, bo tak na omacka naprawdę trudno coś napisać z sensem.
Twój stary obiektyw Nikona będzie "chodził" identycznie we wszystkich wymienionych tutaj modelach aparatów. Piszesz, że to manualny obiektyw i tak będziesz (najprawdopodobniej) musiał go używać - czyli tylko i wyłącznie w pełnym manualu... czyli będziesz ostrzył ręcznie i nie będziesz miał pomiaru światła, zanim więc zrobisz poprawnie naświetlone zdjęcie będziesz musiał wykonać kilka/kilkanaście (zależy od Twojego "zaawansowania") wstępnych pstryków, żeby poprawnie ustawić parametry (czas/przysłona). Jeśli chciałbyś nie robić tych wstępnych pstryków, to musisz kupić aparat od D200 wzwyż (z tym, że dalej pozostaje manualne ostrzenie).
P.S.
Do "starszych i nowszych obiektywów" nie manualnych jednak, z tych tańszych aparatów, najlepszy będzie D80. Moim zdaniem, oczywiście.
Kaktusek
17-01-2009, 13:03
Dzięki za sprostowanie z tym silniczkiem.
Oblałem egzamin z logiki.http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon6.gif
Teraz troszeczkę więcej wiemy coś o twoim obiektywie więc może jeszcze określ swoje potrzeby co do aparatu określ w jakim budżecie mamy tobie radzić itp, bo tak na omacka naprawdę trudno coś napisać z sensem.
Sprzęt fotograficzny jest mi potrzebny do zdjęć na stronę internetową + sklep internetowy.
Strona wygląda w tej chwili tak
http://www.e-kwiatek.pl
jest gotowa w ok. 70%.
Sprzęt jest mi potrzebny do robienia zdjęć krajobrazów, portretów, kwiatów, robaczków itp. no i oczywiście towarów, które pójdą na sklep. Ważne jest abym miał również możliwość robienia dobrych zdjęć wnętrz (czyli dobra lampa).
Z budżetem nie mogę w tej chwili przesadzać może jakieś 2k. Chcę mieć coś na początek aby stopniowo dokładać.
Pozdrawiam
50mm/1:1,8. Wprawdzie jest 100% manualny
Jest 100% manualny?? Może lepiej napisz co to za wersja. Jak jest manualny to i z D3 też nie będzie działać autofocus.
Kaktusek
17-01-2009, 13:41
że autofocus nie będzie działał to wiem. Ważne aby w ogóle pasował
Jeżeli chodzi o bagnet czyli mocowanie to prawie wszystkie Nikkory pasują do nikonów bo mają bagnet F twój obiektyw ma właśnie taki bagnet ... Po tym co napisałeś za 2 koła możesz spokojnie kupic D80 nowy bądź używane D200 zależy jak bardzo zaawansowaną chcesz maszynę oraz czy lubisz macany sprzęt.
Jeżeli chodzi o zdjęcia do sklepu to musisz wziąć pod uwagę oświetlenie ponieważ takie zdjęcia do sklepu często gęsto wymagają dobrego światła.
Poza tym też filtry ale sporo info na tym forum o tym znajdziesz
Kaktusek
19-01-2009, 12:41
Teraz dopiero wyciągnąłem swój stary aparat. To co mam w tej chwili to stara "puszka"
F501 AF
NIKKOR 35-70 mm 1:3.3-4.5 uszkodzony (uderzony od czoła - nie wiem czy opłaca się naprawiać)
NIKKOR 50 mm 1:1.4 (a nie 1:1.8 jak pisałem
lampa błyskowa NIKON SB-24 (nie wiem czy wykorzystam z D80? (przyda mi się jeszcze?)
No i teraz zamierzam kupić d80.
No właśnie. Co z tego mogę jeszcze wykorzystać?
Źle zacząłem ten wątek. Puściłem nowego posta.
Bo na tego już mi chyba nikt nie odpowie.
Podbijam bo nikt nie odpowiada.
Czy coś ze starego sprzętu wykorzystam do np. d80.
Dzięki za podpowiedź.
Sorry za pomyłkę bo na początku posta pisałem o innym obiektywie.
Dopiero w domu rozpakowałem sprzęt.
Pozdrawiam:)
Teraz dopiero wyciągnąłem swój stary aparat. To co mam w tej chwili to stara "puszka"
F501 AF
NIKKOR 35-70 mm 1:3.3-4.5 uszkodzony (uderzony od czoła - nie wiem czy opłaca się naprawiać)
NIKKOR 50 mm 1:1.4 (a nie 1:1.8 jak pisałem
lampa błyskowa NIKON SB-24 (nie wiem czy wykorzystam z D80? (przyda mi się jeszcze?)
Chyba sobie sam będę odpowiadał. Czasami to działa. Muszę jeszcze przeczytać swoje pytanie i pomyśleć.:mrgreen:
Już wiem. Zabiorę swoje zabawki i pójdę do sklepu na przymiarkę. Hurra dzieki.:-D
Wszystko :)
Dobry wybór.
Kaktusek
19-01-2009, 13:48
lampę też?:-D
też
Jak wszystko, to wszystko...
Kaktusek
19-01-2009, 16:56
Ostatnio mi się mnożą ale to może bierze się z małego wypadku, który miałem w sobotę wieczorem.
W domu nagle zgasło światło i udałem się sprawdzić bezpieczniki, niestety trafiłem na otwarte drzwi takie pół otwarte dokładnie nie wiem bo ich nie widziałem.
Nie wiem również czy mi się zrobiło ciemno przed oczami bo w ogóle było ciemno natomiast pamiętam, że zagrzechotała mi szczęka...
Może stąd te pogawędki z samym sobą na forum.
Mam nadzieję że szanowna moderacja weźmie mój wypadek pod uwagę
Z góry dzięki!!!
Pozdrawiam
Kaktusek
19-01-2009, 17:28
Dziwię się bo D80 ma wbudowaną lampę:|
ŁUKASZ SZIN
20-01-2009, 11:14
Dziwię się bo D80 ma wbudowaną lampę:|
Możesz też podpiąć zewnętrzną lampę :)
Kaktusek
20-01-2009, 12:51
Możesz też podpiąć zewnętrzną lampę :)
A czym ją przytrzymać? Mam tylko dwie ręce a na nich 9 palców:mrgreen: 5+4
A czym ją przytrzymać?
Statywem :D
albo weź jakiegoś jasia żeby ją trzymał tam gdzie trzeba :)
lampa wbudowana jest do bani - szczególnie w zastosowaniu o jakim piszesz
arturpop
20-01-2009, 13:56
obiektyw nie ma AF
Nikon
Nie wiem czy ktoś o tym wcześniej pisał, ale w puszkach Dx0 nie będziesz miał pomiaru światła z obiektywami manualnym (np. AI lub AI-s). Do tego będziesz potrzebował puszki z serii Dx00.
Kaktusek
20-01-2009, 15:16
A co miałbym na tym statywie umieścić, mojego nowego D80 czy lampę?
Niedługo mnie chyba wywalicie z tego forum:oops:
A co miałbym na tym statywie umieścić, mojego nowego D80 czy lampę?
Niedługo mnie chyba wywalicie z tego forum:oops:
Prz3mo, Zbyszku! Kolega żartuje czy do wyrzucenia jest? :D
Kolega powinien chyba najpierw gdzieś obejrzeć dokładnie jakąś lustrzankę cyfrową, przeczytać gdzieś, coś o podstawach foto i dopiero wtedy zacząć pytać... bo mam wrażenie, że pojęcia zielonego nie ma o najbardziej podstawowych podstawach...
No, chyba że się mylę i nie rozumiem o czym tu mowa. Kaktusek, Ty nie wiesz, że do tych aparatów można podłączyć zewnętrzną lampę, czy ja coś tu nie kumam?
SlaWasII
20-01-2009, 21:46
Kaktusek, na początek polecam http://www.nikondigitutor.com/index_eng.html
Niestety tylko po angielsku. Niedawno sam z przyjemnością obejrzałem kilka prezentacji.
Kaktusek
21-01-2009, 14:42
Dzięki za fajnego linka.
Wiem że znowu głupio zapytam :) ale widzę na d80 coś takiego gdzie można by zapiąć lampę.Mylę się czy co?
Kurcze nie mam czasu jeździć gdzieś po sklepach i szukać, zresztą najbliższy sklep ze
sprzętem NIKONA to w Opolu albo w Gliwicach i tu i tam mam ok. 50 km a i tak nie wiem, czy tam mi uczciwie doradzą.
Przecież tutaj się też wszystkiego dowiem, może czasami głupio zapytam ale... bądźmy ludźmi.:)
Pozdrawiam
Kaktusek
21-01-2009, 15:06
Rzeczywiście można zapiąć lampę ale znowu pytanie czy moja SB 24 będzie współpracować. Raczej nie :(
Rzeczywiście można zapiąć lampę ale znowu pytanie czy moja SB 24 będzie współpracować. Raczej nie :(
Ja uzywam moje D90 z SB-28 i dziala, ale tylko w trybie A i M (nie dziala tryb TTL). Mysle ze z kombinacja D80 + SB24 bedzie tak samo.
ŁUKASZ SZIN
22-01-2009, 10:00
Dzięki za fajnego linka.
Wiem że znowu głupio zapytam :) ale widzę na d80 coś takiego gdzie można by zapiąć lampę.Mylę się czy co?
Kurcze nie mam czasu jeździć gdzieś po sklepach i szukać, zresztą najbliższy sklep ze
sprzętem NIKONA to w Opolu albo w Gliwicach i tu i tam mam ok. 50 km a i tak nie wiem, czy tam mi uczciwie doradzą.
Przecież tutaj się też wszystkiego dowiem, może czasami głupio zapytam ale... bądźmy ludźmi.:)
Pozdrawiam
Ale JA CI już wyżej pisałem że możesz podpiąć żewnęczną lampę .
Kaktusek
23-01-2009, 11:25
Ale JA CI już wyżej pisałem że możesz podpiąć żewnęczną lampę .
Dzięki! Teraz rozumiem co miałeś na myśli pisząc zewnętrzna lampa.:)