Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lightroom i wywolywanie (pomoc)

saer
16-01-2009, 13:17
swego czasu chwalilem LR bo w sumie trzaskalem albo JPG albo TIF'y... ale jak robie w NEF'ach to nie mam kompletnie pojecia jak zrobic tak, by przy wgrywaniu foty do LR niezmienial mi nic z fotka... chodzi o to ze w momencie gdy zdjecie wgrywam do LR to wszystko jest super do momentu zanim on zrobi sobie "rendering" w tle i wtedy fotka traci juz swoje wlasciwosci ktore miala orginalnie zapisane. zmienia albo kolor lekko albo rozjasnia za bardoz elementy itd.. etc... wk.....ace to jest na maxa. ktos mial podobny problem albo wie jak zrobic by LR ladowal NEF'y tak jak zostaly zrobione bez zmiany?

jezeli byl temat poruszany (nie wiem sprawdzalem w opcji szukaj i akurat niewidzialem) prosze tlyko o prost rozwiazanie. czy jest mozliwosc wgrywania do LR plikow NEF tak, by otworzyly mi sie ogotowe do edycji z takimi ustawieniami jakie mialy foty po ich zrobieniu?

B.K.
16-01-2009, 16:43
LR nie czyta wszystkich ustawień z body. Nie czyta też JPG zagnieżdzonego w NEF.

Możesz popróbować poeksperymetować z profilami. Są w Develop --> Prawy panel/Calibration (chyba). Proponuje ustawić na "camera neutral" albo inny, powinno pomóc.

sote
16-01-2009, 16:55
niestety :(
LR nie czyta ustawien puchy... czyta za to Nikon Capture

Mozesz poszukac (na forum bylo o tym) i wgrac profile aparatow, roznice sa bardzo duze w poszczegolnych profilach,
moze to Ci troszke pomoze.

edit:

tu masz link do watku ktory mialem na mysli: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=66968

korzen121
16-01-2009, 20:02
a czy Nikon Capture jest po polsku?? czy only english??

yogur
17-01-2009, 10:39
po angielsku ale jest do zassania z nikon.com instrukcja w języku polskim - ponad 250 str

pawel.szczerba
17-01-2009, 11:27
Pogadaj z luku (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6514). On potrafi korzystać z profili w LR - ostatnio na warsztatach pokazywał jak to robić.

ayem
17-01-2009, 12:03
No to tak:
1. pobierasz profile z link (http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles)
2. instalujesz
3. odpalasz LR2 (jeśli dobrze pamiętam to te profile przyszły automatycznie z updatem LR do 2.2)
4. przechodzisz do Develop
5. wybierasz jakieś zdjęcie którego jeszcze nie edytowałeś (NEF)
6. NA dole w prawym panelu masz Camera Calibration, i listę rozwijaną profili (jak na screenie z linka wyżej), sprawdz jak który profil działa i który najlepiej wygląda wg ciebie.
7. Jak się na jakiś zdecydujesz wciskasz alt i przycisk reset zamienia się w Set Default
8. Po kliknięciu Set Default potwierdzasz że chcesz:
8.1 Update current settings - dopisze zmianę profilu do aktualnie posiadanych zmian
8.2 Resotre Adobe Default Settings - przywróci ustawienia fabryczne programu

Pamiętaj, że Set Default zapisuje nie tylko profil, zapisze Ci całe ustawienia z modułu Develop. Dlatego mówiłem o "świeżym" zdjęciu - albo użyj przycisku Reset zanim zmienisz profil i ustawisz go jako domyślny

No i potem przy imporcie fotek będziesz miał automatycznie wczytywany profil. Mi najbardziej pasuje Camera Standard :)

kichu
17-01-2009, 12:15
panowie zasadnicza uwaga, od wersji 2.2, profile przychodza w pakiecie z lightroomem i nic nie trzeba instalowac

ayem
17-01-2009, 12:21
kichu1979 - patrz pkt 3. ;) poza tym to raczej kwestia jak ustawić domyślny profil/ustawienia a nie samego faktu ze profile ma się już dostępne czy nie.

pawel.szczerba
17-01-2009, 13:17
A czy ktoś z Was wie, gdzie fizycznie na dysku leżą te profile?
Bo chciałbym usunąć wersje beta1.

ayem
17-01-2009, 13:44
Proszę bardzo :)

Mac: /Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/CameraProfiles
Windows 2000 / XP: C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
Windows Vista: C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

ze stronki:
http://www.lightroomkillertips.com/2008/tip-removing-old-camera-profiles/

Sprawdzone - zgadza się, łatwo połapać się jak będzie w PL

saer
19-01-2009, 21:34
ayem i reszta - dzieki wielkie za info :*

ayem
19-01-2009, 21:35
nie ma problemu, polecam sie