Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : uszkodzona klawiatura - laptok

szymony
16-01-2009, 00:29
Witam!
Częściowo padła klawiatura w laptopie, część klawiszy nie działa.
I tu pojawił się problem. Nie mogę odpalić windy (XP), ponieważ nie mogę wprowadzić hasła.
Laptop (acer TM 8005) nie posiada złącza PS2, a podpięcie klawiatury pod USB raczej wymaga odpalonej winzgrozy by zainstalować stery. Więc sytuacja staje się patowa, chyba że ktoś ma jakieś "patetnta" na takie sytuacje. Chętnie poczytam.

ku6i
16-01-2009, 01:22
A próbowałeś odpalić tą klawiaturę na USB? Na moje oko, to standardowe klawisze powinny działać, ale mogę się mylić.

dzejms
16-01-2009, 01:34
Witam!
Częściowo padła klawiatura w laptopie, część klawiszy nie działa.
I tu pojawił się problem. Nie mogę odpalić windy (XP), ponieważ nie mogę wprowadzić hasła.
Laptop (acer TM 8005) nie posiada złącza PS2, a podpięcie klawiatury pod USB raczej wymaga odpalonej winzgrozy by zainstalować stery. Więc sytuacja staje się patowa, chyba że ktoś ma jakieś "patetnta" na takie sytuacje. Chętnie poczytam.

Jesli dziala F8 sprobuj tryb awaryjny. Moze konto admina zadziala jesli takowe zostawiles bez hasla. Jak juz sie dostaniesz to nie powinno byc klopotu.

Władca Pixeli
16-01-2009, 01:54
Każdą literę da się napisać przy pomocy klawisza Alt i klawiszy numerycznych (1,2,3,4,5,6,7,8,9,0)
Jeżeli te klawisze działają to musisz na innym kompie zobaczyć jakie są kody każdej litery
np.
Wciskasz Alt i następnie 6 i później 5 - litera A
Wciskasz Alt i następnie 6 i później 6 - litera B itd

thorcik
16-01-2009, 13:35
bierz klawiature na USB, nie bedzie problemow. stery sa potrzebne tylko do "wodotryskow" w postaci dodatkowych przyciskow (jakies play itepe), klawiatura jako taka dziala.

david555
16-01-2009, 14:10
Dokładnie tak, jak mówi kol. thorcik, a tą w lapie, naprawisz sobie spokojnie w późniejszym terminie.

Zresztą wymiana jest banalnie prosta.

PS.
Klawiatura USB, powinna działać od razu po włączeniu kompa i nie trza żadnych sterowników.

ekonet
16-01-2009, 14:26
Klawiatura USB, powinna działać od razu po włączeniu kompa i nie trza żadnych sterowników.
O ile jest w BIOSie włączone "USB keyboard support" - czasem bez tego nie ruszy.

wymaga odpalonej winzgrozy
WINZGROZA! :)
Jestem Twoim fanem! :)

szymony
16-01-2009, 16:55
O ile jest w BIOSie włączone "USB keyboard support" - czasem bez tego nie ruszy.

I tu jest chyba przysłowiowy pies pogrzebany, bo niestety klawiatura usb nie dziala. Do biosu się nie dostanę bo F2 też nie abla. F8 zresztą też. Numeryczne też nie wszystkie biegają.
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko "e" i "g".
Fuck ja rozumiem że można zalać klawiaturę kawą, ale żeby przypiec później suszarką do włosów. W dodatku to drugi taki numer w przeciągu dwóch tygodni.
Klawiatura raczej już do reanimacji się nie nadaje, a na alledrogo oczywiście takiego modelu nie ma.

dzejms
16-01-2009, 16:59
A działa Y i 1i bootowanie z CD? Jesli tak to Offline NT Password & Registry Editor, Bootdisk / CD (http://honeytech.wordpress.com/2006/12/05/offline-nt-password-registry-editor-bootdisk-cd/).

jacek.gold
16-01-2009, 17:00
Fuck ja rozumiem że można zalać klawiaturę kawą, ale żeby przypiec później suszarką do włosów.

uzdolniona druga piękniejsza polówka?

szymony
16-01-2009, 17:31
uzdolniona druga piękniejsza polówka?

A skąd wiesz że to ta osoba?

A działa Y i 1i bootowanie z CD? Jesli tak to Offline NT Password & Registry Editor, Bootdisk / CD (http://honeytech.wordpress.com/2006/12/05/offline-nt-password-registry-editor-bootdisk-cd/).

Może bym sprawdził ten myk, ale:
"The requested URL /~pnordahl/ntpasswd/cd060213.zip was not found on this server."

dzejms
16-01-2009, 17:39
A skąd wiesz że to ta osoba?

Może bym sprawdził ten myk, ale:
"The requested URL /~pnordahl/ntpasswd/cd060213.zip was not found on this server."

http://www.esnips.com/nsdoc/5b66bb07-ee2a-498f-8b0f-406a0dc1fc34/?action=forceDL

szymony
20-01-2009, 10:25
Problem rozwiązany. Wyrwałem jednak klawiaturę do tego modelu (szkoda że wersja dojczland).
Po odpaleniu systemu, winzgroza elegacko zainstalowała sobie stery do klawiatury usb i teraz ona też biega. Tylko po kiego grzyba mi teraz ona.

Grzesiek_G
20-01-2009, 10:57
Na przyszłość, na przyszłość :)

ekonet
20-01-2009, 11:35
Problem rozwiązany. Wyrwałem jednak klawiaturę do tego modelu (szkoda że wersja dojczland
Toć możesz sobie klawisze poprzepinać.

szymony
20-01-2009, 14:14
Toć możesz sobie klawisze poprzepinać.
A w życiu. Te spryciule w germańskiej wersji mimo identycznego kształtu klawiszy, odwrócili zatrzaski. Mogę mieć ewentualnie ludzką klawiaturę ale z znakami do góry kołami.

ekonet
20-01-2009, 14:19
O w mordę. To by Ci się oczy wywróciły nieodwracalnie.