PDA

Zobacz pełną wersję : sigma 150mm f/2.8 czy nikkor 105mm f/2.8 vr

mango
15-01-2009, 20:56
Witam wszystkich . Chcę kupić obiektyw typowo do makrofotografii , zastanawiam się nad sigmą 150mm f/2.8 lub nikkorem micro 105mm f/2.8 vr . Może coś innego do makro w cenie do 2800 zł z ogniskową od 100mm .
Priorytetem jest tutaj typowe zastosowanie do makro (skala 1:1) czyli np : mrówki, chrząszcze i inne owady .
Obiektyw będzie podpięty pod d700 .
Wiem że wiele wątków było o tych szkiełkach ale albo zbaczały z tematu albo dla innych było co innego priorytetem .
Wszystkim z góry dziękuje za pomocne wypowiedzi .

emet_b
15-01-2009, 21:09
Nikkor ma vr, który w macro mało się przyda. Szybkość af porównywalna ( ze wskazaniem na Nikkora), tyle że macro robi się na manual focus.
Zależy czy masz już doświadczenie z robakami- Sigma ma większy minimalny dystans ustawienia ostrości co ułatwia sprawę zwłaszcza przy owadach.
Inna sprawa to zwiększanie odwzorowania z użyciem pierścieni, ale o tym nic nie pisałeś;)
Ja bez najmniejszego zastanowienia brałbym Sigmę 150 a nawet zastanowiłbym się nad Tamronem 180.

mango
15-01-2009, 21:21
Na vr nie patrzę akurat . A co do szybkości af to wiem że w macro używa się manual focus ale np jak się trafi jakaś ważka czy ruchliwy motyl to wtedy może się przydać auto af .

Mariusz888
15-01-2009, 23:17
Przejrzyj sobie podobny wątek w którym i ja się sporo napisałem bo miałem dokładnie ten sam dylemat ;) wpierw trochę w ciemno obstawiałem Nikkora ale po głębszym porównaniu pod każdym względem wygrała Sigma :) i nie powiedział bym że AF sigmy jest wolniejszy - u mnie ostrzy piekielnie szybko :D generalnie po za tym że nie ma napisu "Nikon" cała reszta jest wg mnie lepsza ;) (to dopisek dla tych co muszą wszędzie mieć naklejkę "Nikon" ;) )

mango
16-01-2009, 00:19
Mam jeszcze trzy pytania jak jest z jakością wykonania tej sigmy obudowa plastik/metal posiada jakieś uszczelnienia ?
Czy ta sigma jest ostrzejsza od nikkora 105mm .
Czy da się ustawić skalę odwzorowania na 1:1 oraz przysłone na f/2.8 równocześnie ? Gdzieś czytałem że nie , ale nie jestem pewien .

Mariusz888
16-01-2009, 15:21
Wykonana jest bardzo OK :) jak to EX zresztą :)

JEST ostrzejsza od Nikkora - przynajmniej moja sztuka jest na tyle dobra że jest szybka i ostra chyba jak żadne moje szkło :D

DA się w Sigmie to zrobić (w N nie bo jest CRC) ale to i tak generalnie ma swoje za i przeciw - będziesz widział f 2.8 ale światła będziesz miał jak dla 5.6 - to nie jest wina obiektywu tylko prawo fizyki i nikt tego nie obszedł i raczej nie obejdzie - u Nikona zrobiono z tego CRC tak że jak masz 2.8 i przybliżysz się do skali 1:1 to na górze wyświetli Ci się np wspomniane 5.6 mimo że przysłona dalej będzie otwarta na 2.8 - CRC jest po prostu informacją o świetle :) ale u mnie w Sigmie możesz bez problemu dać 1:1 i 2.8 jednocześnie :)

Zresztą prosty test - robimy 3 fotki ze statywu białej kartki na MF i f 2.8:
-ustawiamy ostrość na nieskończoność
-skala na powiedzmy 1:4 albo coś - obojętne co byle nie skrajna
-dajemy skalę 1:1

i co obserwujemy - że każde kolejne jest ciemniejsze co tylko potwierdza fakt wiadomy tak więc nie masz się czym stresować bo każdy to będzie miał ;)

mango
16-01-2009, 16:01
Wielkie dzięki za pomocne wypowiedzi , zdecydowałem się na sigme .

Nikuś
16-01-2009, 20:14
Ciekaw jestem porownania Sigmy 150 z Tamronem 180 pod Nikonem. Ciekawe jak w rzeczywistosci, czy jest moc z 90tki
Czytalem opinie w połączeniu 180mm z C5D i może być ciekawie.

.

wigi
16-01-2009, 21:17
DA się w Sigmie to zrobić (w N nie bo jest CRC) ale to i tak generalnie ma swoje za i przeciw - będziesz widział f 2.8 ale światła będziesz miał jak dla 5.6 - to nie jest wina obiektywu tylko prawo fizyki i nikt tego nie obszedł i raczej nie obejdzie - u Nikona zrobiono z tego CRC tak że jak masz 2.8 i przybliżysz się do skali 1:1 to na górze wyświetli Ci się np wspomniane 5.6 mimo że przysłona dalej będzie otwarta na 2.8 - CRC jest po prostu informacją o świetle :) ale u mnie w Sigmie możesz bez problemu dać 1:1 i 2.8 jednocześnie :)

i znowu te bajki o CRC opowiadasz, a już kiedyś ktoś ci tłumaczył, co to jest CRC, może wróć do tamtego wątku i zacytuj ;)

Mariusz888
16-01-2009, 21:35
To zrób test szkła tak jak powiedziałem i powiedz mi dlaczego tak się da i dlaczego istnieje coś takiego jak tunel optyczny ;) dobra - ja się wyłączam z dyskusji ;) każdy niech sobie przetestuje i kupi co mu odpowiada - nawet jak to będą przerdzewiałe grabie :D

wigi
16-01-2009, 21:39
To zrób test szkła tak jak powiedziałem i powiedz mi dlaczego tak się da i dlaczego istnieje coś takiego jak tunel optyczny ;) dobra - ja się wyłączam z dyskusji ;) każdy niech sobie przetestuje i kupi co mu odpowiada - nawet jak to będą przerdzewiałe grabie :D

nie odwracaj kota ogonem, dobrze? ;)
już zapomniałeś uwagę i krótki wykład (chyba któregoś z moderatorów) o CRC? nie wprowadzaj ludzi w błąd

Mariusz888
16-01-2009, 22:26
już zapomniałeś uwagę i krótki wykład

Wigi - na samym początku wspomniałem jak chciałbym zauważyć O:

Przejrzyj sobie podobny wątek w którym i ja się sporo napisałem bo miałem dokładnie ten sam dylemat ;)

Tak więc nie nie odwracam kota do góry ogonem ;)

wigi
16-01-2009, 22:32
faktem jest, że mam oba tytułowe szkła... i jakoś nie potrafię się (nie mam siły, czy serca) jednego z nich pozbyć ;)
plecam jeden i drugi obiektyw :)