PDA

Zobacz pełną wersję : Winietowanie N24-70 f2.8

Darek_D80
15-01-2009, 18:58
Witam
Od dziś moja trzysetka ma porządne szkiełko - N24-70 f2.8 i jakież było moje zdziwienie, aż mi "kopara" opadła, gdy fotki z wbudowaną lampą na zakresie 24mm są jeśli tak można ująć zawinietowane. Szok i wielka konsternacja, dlaczego ja? Chcąc uporządkować swoją jak dziś się okazało małą wiedzę z tym związaną, w paniece przypomniałem sobie, że w manualu jest coś na ten temat wspomniane. I nie myliłem się, dokładnie str. 354 wszystko mi wyjaśniła. Piszę ten post, ponieważ chcę w ten sposób o tym poinformować przyszłych posiadaczy podobnego zestawu jak mój.
Oczywiście decydując się na ten obiektyw wydawało mi się, że mam na tyle dostateczną wiedzę zdobywaną między innymi na tym forum, że świadomie mogę ją podjąć, jednak to mi umknęło uwadze.
Pozdrawiam
Darek

PawelR
16-01-2009, 09:41
Witam
Od dziś moja trzysetka ma pożądne szkiełko - N24-70 f2.8 i jakież było moje zdziwienie, aż mi "kopara" opadła, gdy fotki z wbudowaną lampą na zakresie 24mm są jeśli tak można ująć zawinietowane. Szok i wielka konsternacja, dlaczego ja? Chcąc uporządkować swoją jak dziś się okazało małą wiedzę z tym związaną, w paniece przypomniałem sobie, że w manualu jest coś na ten temat wspomniane. I nie myliłem się, dokładnie str. 354 wszystko mi wyjaśniła. Piszę ten post, ponieważ chcę w ten sposób o tym poinformować przyszłych posiadaczy podobnego zestawu jak mój.
Oczywiście decydując się na ten obiektyw wydawało mi się, że mam na tyle dostateczną wiedzę zdobywaną między innymi na tym forum, że świadomie mogę ją podjąć, jednak to mi umkło uwadze.
Pozdrawiam
Darek

Zjawisko, o którym piszesz nie ma nic wspólnego z tym co nazywamy winietowaniem obiektywu.

Chodzi po prostu o cień rzucany przez obiektyw i związane z tym niepełne doświetlenie kadru wbudowaną lampą błyskową - efekt ten występuje przy większości dużych gabarytowo obiektywów i nie jest niczym specyficznym dla 24-70.

Co więcej - bardzo bym się dziwił, gdyby ktoś, kogo stać na jasne, profesjonalne szkło typu 24-70 chciał wykorzystywać wbudowaną lampkę, zamiast używać światła zastanego w ew. kombinacji z SB800/900.

pozdrawiam

icek
16-01-2009, 10:40
Zjawisko, o którym piszesz nie ma nic wspólnego z tym co nazywamy winietowaniem obiektywu.

Kolega ma rację, nie jest to winietowanie a po prostu masz cholernie długi obiektyw i o ile pokazuje się coś w rodzaju palca który przysłania obraz tylko z jednej strony przy 24 mm jeżeli się nie mylę, w pozostałych ogniskowych już tego nie zauważam przynajmniej u siebie jeżeli chodzi o lampę wbudowaną. No istnieje jeszcze jedna sprawa może masz kiepski filtr który sprawia że obiektyw Tobie winietuje? Jeżeli chodzi o moje doświadczenie z tym obiektywem, mogę powiedzieć jedno na bank nie znajdziesz w nim winiety no może delikatna jakaś jest ale u siebie jej nie zauważam.

Pozdrawiam

Darek_D80
16-01-2009, 12:12
Dzięki za uwagi, macie rację, że to nie winietowanie. Jeśli chodzi o filtr, którego jeszcze nie mam, to myślę o UV HMC Super PRO 1 dla ochrony przedniego szkła.

icek
16-01-2009, 14:26
Jeśli chodzi o filtr, którego jeszcze nie mam, to myślę o UV HMC Super PRO 1 dla ochrony przedniego szkła.

Fajnie, że wszystko się wyjaśniło. Jeżeli chodzi o filtry wybór twój wg mnie jest całkiem rozsądny ale ... właśnie dopłacając kilka zł możesz rozważyć również opcję nowego filterka HOYA HD SLIM cana w np. fotozum 200 PLN - nowość ale przez wiele osób chwalona. Przy doborze filtra kieruj się tym aby był SLIM taka ode mnie rada.

Pozdrawiam Paweł

Darek_D80
16-01-2009, 15:15
... dopłacając kilka zł możesz rozważyć również opcję nowego filterka HOYA HD SLIM cana w np. fotozum 200 PLN - nowość ale przez wiele osób chwalona. Przy doborze filtra kieruj się tym aby był SLIM taka ode mnie rada.

Pozdrawiam Paweł

Pomyślę o Twojej propozycji, choć "powiem" Tobie, że obecnie mam w N50 f1.8 właśnie Hoyę SHMC i jestem z niej bardzo zadowolony, dlatego dla N24-70 również chcę wybrać tej samej firmy tylko o klasę wyższą, ten co proponujesz jest ponoć jeszcze lepszy, z tego co wyczytałem to ma szkła jeśli tak mogę ująć - bardziej hartowane, co daje jemu lepszą trawałość. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Pozdrawiam

icek
16-01-2009, 15:27
Nie tyle samo szkło co nawet sposób mocowania tego szkła do obręczy stalowej (zmniejszenie przez to trudności z czyszczeniem filtra). To jest nowość Hoya które dopiero co ociera się o nasz rynek. Fakt chwalą to wyróżniają plusy i minusy tego filterka. Nie jest on jakoś super drogi ale zawsze jest coś lepszego. Mogę tylko za poroponować tobie abyś zerknął tutaj ---- > http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV.html mi pomogło w wyborze.

Darek_D80
16-01-2009, 15:58
Mogę tylko za poroponować tobie abyś zerknął tutaj ---- > http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV.html mi pomogło w wyborze.

co wybrałeś i do czego?

pinio
16-01-2009, 16:31
Co więcej - bardzo bym się dziwił, gdyby ktoś, kogo stać na jasne, profesjonalne szkło typu 24-70 chciał wykorzystywać wbudowaną lampkę, zamiast używać światła zastanego w ew. kombinacji z SB800/900
A mnie nie dziwi, czasami taka lampka by wystarczyła i mogła przydać (i to nie tylko do wyzwalania innych :) ). Oczywiście sabinka potrzebna w większości przypadków.

kh29228
16-01-2009, 17:34
Przy doborze filtra kieruj się tym aby był SLIM taka ode mnie rada.

jak dla mnie to taka rada to totalna głupota. wyboru slim vs normalny trzeba dokonywać z przemyśleniem wszystkich za i wszystkich przeciw. slim'y najczęściej uniemożliwiają nakręcenie dodatkowego filtra, co dla niektórych może być istotne.

fIlek
16-01-2009, 17:38
Fajnie, że wszystko się wyjaśniło. Jeżeli chodzi o filtry wybór twój wg mnie jest całkiem rozsądny ale ... właśnie dopłacając kilka zł możesz rozważyć również opcję nowego filterka HOYA HD SLIM cana w np. fotozum 200 PLN - nowość ale przez wiele osób chwalona. Przy doborze filtra kieruj się tym aby był SLIM taka ode mnie rada.

Pozdrawiam Paweł

Niestety, slimy mają również swoje wady, ja miałem na 24-70 nakręconego B+W, ale go zamieniłem na zwykły, bo do cienkiego nie da rady założyć standardowej zatyczki do szkła i trzeba się posiłkować dołączoną badziewną klapką Schneidera, której zdjęcie przy założonej osłonie przeciwsłonecznej wymaga niezłych zdolności manualnych z pogranicza iluzjonisty i McGyvera :(

pinio
16-01-2009, 17:40
Pod tym względem dobre są Marumi - troszkę grubszy od slima, a ma normalny gwint z przodu i oryginalny dekielek pasuje.

Darek_D80
16-01-2009, 22:27
Niestety, slimy mają również swoje wady, ja miałem na 24-70 nakręconego B+W, ale go zamieniłem na zwykły, bo do cienkiego nie da rady założyć standardowej zatyczki do szkła i trzeba się posiłkować dołączoną badziewną klapką Schneidera, której zdjęcie przy założonej osłonie przeciwsłonecznej wymaga niezłych zdolności manualnych z pogranicza iluzjonisty i McGyvera :(

Moja wstępna decyzja o wyborze HOYI SHMC PRO1 podyktowana jest tym, iż uważam, że jest to wysokiej klasy filtr do wysokiej klasy obiektywu N24-70. Ale jeśli piszesz, że zamieniłeś ze SLIM-a na zwykły i jest ok, to czy wystarczy klase niższą również HOYA ale SHMC 77mm. Moja wiedza na temat filtrów jest uboga, dlatego posiłkuję się tu - na forum, czy HOYA SHMC 77mm będzie wyborem najbardziej optymalnym funkcjonalno - jakościowym i cenowym.
Pozdrawiam

papajpo
16-01-2009, 22:30
Na temat filtrów możesz poczytać ich porównanie na optycznych, polecam

icek
17-01-2009, 10:08

Z tym się zgodzę całkowicie, nie brałem tego pod uwagę. Jeżeli chodzi o pytanie Autora wątku co wybrałem i do czego? To za bardzo nie rozumiem drugiej części pytania ... do czego znaczy się do jakiego obiektywu? N 24-70 a filtr narazie jaki używam to ten nad zakupem którego się zastanawiasz czyli HOYA SHMC PRO1 z tym wyjątkiem, że sklep mi ją podarował gratis oczywiście do zakupów (nie mówię że ten filtr jest do D...) chcę spróbować innego filterka i porównać efekty. Zastanawiam się ciągle nad tym HOYA HD chociaż jak koledzy zauważyli a jeden nawet napisał, że piszę totalne głupoty nad slim, już nie chodzi mi o możliwość dokręcania dodatkowych filtrów na filtry bo DLA MNIE właśnie to jest TOTALNĄ GŁUPOTĄ z pewnych oczywiście estetycznych względów ale przecież każdy ma prawo robić takie fotki jakie mu się podobają a eksperymenty też czasami wychodzą ciekawe a zaczynam się obawiać tego o czym pisze fIlek czyli o zakładaniu osłonki co rzeczywiście w przypadku slima może sprawiać problemy a już na pewno przy założonej osłonie przeciwsłonecznej.

Jeżeli chodzi o mój typ nad którym się rozpatruję to jest B+W 77mm 010M UV-Haze MRC (w testach na optyczne pl może nie zajął najwyższej noty ale ja do końca nie wierzę w te ich testy a kieruję się tym, że bardzo dobrze czyszczą się te filterki) kontra HOYA HD 77 mm. Nie mniej jednak po obserwuję ten wątek na pewno dowiem się czegoś ciekawego i może sam zmienię decyzję (z nią akurat nie muszę się śpieszyć). Daj znać co wybrałeś.

Motorniczy
17-01-2009, 13:50
Witam
Od dziś moja trzysetka ma pożądne szkiełko - N24-70 f2.8 i jakież było moje zdziwienie, aż mi "kopara" opadła, gdy fotki z wbudowaną lampą na zakresie 24mm są jeśli tak można ująć zawinietowane. Szok i wielka konsternacja, dlaczego ja? Chcąc uporządkować swoją jak dziś się okazało małą wiedzę z tym związaną, w paniece przypomniałem sobie, że w manualu jest coś na ten temat wspomniane. I nie myliłem się, dokładnie str. 354 wszystko mi wyjaśniła. Piszę ten post, ponieważ chcę w ten sposób o tym poinformować przyszłych posiadaczy podobnego zestawu jak mój.
Oczywiście decydując się na ten obiektyw wydawało mi się, że mam na tyle dostateczną wiedzę zdobywaną między innymi na tym forum, że świadomie mogę ją podjąć, jednak to mi umkło uwadze.
Pozdrawiam
Darek

Wiedze zdobywa sie tez ROBIAC ZDJECIA oraz czytajac periodyki jak i forum .. no i ksiazki . Zastanawiam sie dlaczego ludzie kupuja takie drogie szkla , jednak nie powinno mnie to obchodzic ale co tam ..... napisze sobie cos ... Pozdro

Kalmar
17-01-2009, 17:21
Wiedze zdobywa sie tez ROBIAC ZDJECIA oraz czytajac periodyki jak i forum .. no i ksiazki . Zastanawiam sie dlaczego ludzie kupuja takie drogie szkla , jednak nie powinno mnie to obchodzic ale co tam ..... napisze sobie cos ... Pozdro

Inne czasy kiedyś tak się robiło, ropoczynało się od druha komunijnego, smieny, potem zorka, zenit,praktika, exa , star, potem yashika, no a potem japońce z pierwszej piątki itd aż do fotografii cyfrowej, dzisiaj czasy są takie teraz ,natychmiast bo nie ma czasu na podręcznik, na eksperymenty na ogólną radość fotografii z powiązaniu z poznawaniem technik itp. Dlatego tyle postów podobnej treści. NOWE CZASY:)

kh29228
17-01-2009, 20:04
Pod tym względem dobre są Marumi - troszkę grubszy od slima, a ma normalny gwint z przodu i oryginalny dekielek pasuje.

potwierdzam i też je mogę polecić