Zobacz pełną wersję : Program do kadrowania
Szukam jakiegoś małego programiku (a nie molocha typu wszystko w jednym) do kadrowania fotek w/g szablonów 9x13, 10x15, 15x20,... . Coś w stylu JPEGCrops tylko żeby działał z innymi formatami. Macie jakieś namiary ?
Pozdrawiam.
BlingBling
29-07-2006, 23:25
VonRays, JPEGcrop fajniutki programik banalny w obsludze;) na www.doreprogramy.pl byla najnowsza ver :)
Strona autora: http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/
a sciagnij se Picasa2, przy okazji ma pare uzytecznych funkcji w wydaniu "na szybko"
Oj, nie rozumiemy sie. Nie szukam zadnego programu z dodatkowymi funkcjami. To odrobine smieszne aby instalowac taki soft tylko po to aby uzywac jednej z jego funkcji.
A w temacie... juz znalazlem (przypadkowo) programik ktory robi to wysmienicie. Mam Office'a 2003 i doinstalowalem sobie z jego plytki programik "Microsoft Office Picture Menager" - maly i robi co trzeba.
okej, rozumiem. BTW picasa to malutki programik, chodzi bardzo szybko, przeglada sie nim fotki (sa bardzo fajnie skatalogowane) i mozna korygowac co nieco. ja w picasie np prostuje horyzonty, robi sie to w mgnieniu oka.
Znam picase jak i dziesiatki innych tego typu softow ale sa mi zbedne. Warsztat mam juz oprogramowany, brakowalo mi jedynie czegos do szybkiego kadrowania.
VonRays, generalnie chyba lepiej robic takie rzeczy w jednym kombajnie pod nazwa PS. chce ci sie tak skakac po porgramach?
w ps-ie wszystko można sobie poustawiać i jest ok.
picase używam tylko do katalogowania, fajne jest w niej, że każdą operację edycji możesz cofnąć, nawet po roku :) nie wolno tylko przenosić zdjęć poza programem i kasować plików ukrytych
w ps-ie wszystko można sobie poustawiać i jest ok.
picase używam tylko do katalogowania, fajne jest w niej, że każdą operację edycji możesz cofnąć, nawet po roku :) nie wolno tylko przenosić zdjęć poza programem i kasować plików ukrytych
:) A po co mam odpalac takiego wola jak PS skoro chce jedynie skadrowac 500 zdjec (i to znacznie szybciej i bardziej komfortowo) ?
i potem odpalac je w PS w celu ew. obróbki ;)
EOT
:) A po co mam odpalac takiego wola jak PS skoro chce jedynie skadrowac 500 zdjec (i to znacznie szybciej i bardziej komfortowo) ?
ja nie wiem czy jesteś w stanie bardziej komfortowo kadrować 500 zdjęć niżw ps-ie. każde zdjęcie i tak musisz kadrować osobno. możesz tylko zautomatyzować proces zapisu i otwierania nowych. chyba, że wolisz aby ps ci losowo wykadrował, ale to wtedy nie ma sensu, bo Ci na labie to zrobią tak samo. PS jest najwygodniejszy.
i potem odpalac je w PS w celu ew. obróbki ;)
EOT
To sa jpeg wiec juz wszystko co mialem poprawic zostalo zrobione a kadruje na samym koncu.
To sa jpeg wiec juz wszystko co mialem poprawic zostalo zrobione a kadruje na samym koncu.
a w czym Ty to wszystko robisz, że nie można tam skadrować ???
mkwiek - pracowales kiedys z jpegcrops ? bo cos mi sie nie wydaje. W tym programie NIE wczytujesz i zapisujesz obrazow z osobna (choc i tak mozna). Wskazujesz caly katalog, robi Ci miniaturki i operujac na nich - kadrujesz.
"chyba, że wolisz aby ps ci losowo wykadrował"
Tego juz nie rozumiem ? gdzie napisalem ze kadruje PS'em ? Wlasnie dlatego ze za wolno by mi to szlo szukalem programu 'ala' jpegcrops.
VonRays, a Ty pracowałeś kiedyś na tzw AKCJACH w psie? definiujesz sobie akcję i możesz to zrobić na dowolnych plikach - czy to otwartych w ps, czy w jakimś folderze.
"chyba, że wolisz aby ps ci losowo wykadrował" - a proszę bardzo, już Ci wyjaśniam. chodziło mi o to, żę akcję kadrowania w ps możesz sobie całkowicie zautomatyzować - kadr zostanie dobrany przez PS, lub zrobić tak, że to Ty wybierasz co ma być ucięte. NIe wiem czego Ty oczekujesz od prostego programu do kadrowania, ale taka akcja w PS dla mnie to NAJPROSTSZE rozwiązanie! I dokładnie sprawa AKCJI powoduje, że PS zamienia się w to Twoje JPEGCROPS jeżeli chodzi o łatwość obsługi!
a jeżeli chodzi o to co napisałem wcześniej "każde zdjęcie i tak musisz kadrować osobno" to chodziło mi oto, ze na każdym zdjęciu musisz dobrać co ma zostać a co nie! bo komputer nie jest inteligentny i tego za Ciebie dobrze nie dobierze. Ale w psie też nie trzeba otwierać każdego pliku osobno.
napisze to jeszcze prościej: definiujesz akcje na jednym pliku. a potem każesz tej akcji przerobić w taki sposób folder "moje zdjęcia" w którym jest 2000 plików. ja nie widzę prostszego sposobu.
mkwiek - zdaje mi sie zes sie Wasc nieco zdenerwowal. Niepotrzebnie. Jestem bardzo spokojnym czlekiem i daleeeeko mi do obrazania kogokolwiek (gdybys mnie znal to bys sie usmial - ja chyba nawet tego nie potrafie). Jesli urazilem jakims przecinkiem nie w tym miejscu co trzeba to oczywiscie szczerze przepraszam.
A o sprawie:
"VonRays, a Ty pracowałeś kiedyś na tzw AKCJACH w psie" - jak tylko takowe powstaly a z samym programem od samego poczatku (no moze prawie bo pierwsze dwie wersje strasznie sie wykladaly).
"kadr zostanie dobrany przez PS, lub zrobić tak, że to Ty wybierasz co ma być ucięte" - jasna sprawa tylko ze cala operacja bedzie trwala znacznie dluzej a PS przy operowaniu na formacie jpeg dokona rekompilacji i "przy okazji" strace na jakosci (czego jpegcrops nie robi).
"Ale w psie też nie trzeba otwierać każdego pliku osobno." - Ile musialbym miec pamieci (i jaki monitor) aby w miare komfortowo i jednoczesnie operowac na 500 fotkach ? 20TB ;).
"napisze to jeszcze prościej" - Nie ma potrzeby mkwiek, nie ma potrzeby. Mam 38lat a kompa od...chyba podstawowki wiec co- 8) -nieco juz wiem :).
Wydaje mi sie iz wszystko sprowadza sie do jednego: Jednemu pasuje to - innemu tamto. Ja na PS'ie (oczywiscie z akcja) 500 fotek kadrowalbym pare dni (katujac kompa) a na jpegcrops pare godzin - Ty, moze i odwrotnie. Nie jestem zwolennikiem latania z karabinem maszynowym za komarami skoro wystarczy mi packa.
I na koniec - jeszcze raz przepraszam jesli podnioslem Ci cisnienie.
VonRays, eh, mam ostatnio nerwowe dni :) przyjedź kiedyś do Krakowa to wypijemy piwo i pogadamy... :)
przede wszystkim pokój VonRays, pokój :) ja też przepraszam, że się uniosłem :)
swoją drogą może poużywam dłużej ten Jpegcrops to może się do niego przekonam
Jest taki mały darmowy programik do kadrowania do ściągnięcia ze strony FOTOJOKERa. Nazywa się fotokadr i kadrować w nim można pojedyhncze fotki i całe serie.
Pozdrawiam
Gothrek zapodaj linka albo opisz dokładnie gdzie znajduje sie ten program bo przeszukałem całą stronę fotojokera i nie mogę znaleźć.
Nie wiem, czy to moloch. To jest coś podobnego do Irfana - przeglądarka w zasadzie. Nie widzi co prawda 20 000 formatów plików graficznych jak Irfan, ale m.in. widzi NEFy (z D50 też).
Ma tysiąc jakichś prostych funkcyjek obrabiania obrazu (kolor, kontrast itp.)
Ma funkcję kadrowania według dowolnie wybranego szablonu - rozmiar zdjęcia (9x13, 10x15....), papieru zwykłego (wg. ISO, tzn - A4, A5...) albo po prostu proporcji boków (3:2, 4:3......) w pionie albo w poziomie.
Freeware, instalka waży niecałe 3MB (chyba). Czegoś więcej Ci potrzeba?
www.faststone.org
Snuti nie wiem jak szukałeś ale wystarczy wejśc w opcje zamów odbitki i tam na dole po prawej będą 2 programiki - jeden do kadrowanie pojedynczego, a drugi do seryjnego.
Powodzenia