Zobacz pełną wersję : D80 + obiektywy VR - dziwna sprawa
simon321
15-01-2009, 13:46
Witajcie,
kupiłem pare dni temu Nikona d80 w zestawie z obiektywem 18-105 VR. Zdziwiła mnie następująca sprawa: przy wyłączonym VR kłapanie lustra jest bardzo szybkie - w trybie auto, na dworze. Natomiast po włączeniu VR kłapanie lustra jest zdecydowanie wolniejsze, tak jakbysmy ustawili troche dłuzszy czas naswietlania. Sprawdzałem to w na różnych ustawieniach aparatu, przy dobrych warunkach oswietleniowych.
Sprawa nie dawała mi spokoju - pojechałem do sklepu, gdzie kupiłem aparat i poprosiłem o uruchomienie sztuki z wystawy - myslałem ze może z moim cos nie tak. Co się okazało - d80 z wystawy z tym samym obiektywem zachowywał się identycznie - z VR on lustro śmigało wolniej, z VR off zaś tak jakbym tego oczekiwał.
Znalazłem tez podobny temat na zagranicznym forum, tylko że tam jest mowa o 70-300 VR. Identyczne objawy. Jednak właśnie tam http://photo.net/nikon-camera-forum/00NXyU znalazłem rozwiązanie owego problemu - nienaładowana wystarczająco bateria! Przyznam, że od nowości jeszcze nie ladowałem baterii do konca, było jej jedna kreseczka. Potem podładowałem do połowy - efekt kłapania sie nie zmienił. Okazuje sie ze trzeba naładować ją do konca, a efekt pojawia się przy rozładowaniu baterii od połowy w dół.
Dziwi mnie to, ponieważ dziewczyna, która w tym samym czasie kupila D90, nie ma takiego problemu.
I tutaj moja prośba do Was - sprawdzcie proszę, czy podobnie sprawa wygląda u Was (d80 + obiektyw VR przy baterii rozładowanej od polowy w dół). Włączcie i wyłączcie VR i napiszcie, czy słyszycie jakies róznice w dzwięku migawki. Być może z uwagi, że d80 nie jest najnowszym aparatem - może tak ma być? Standartowo był przeciez wypuszczany z obiektywami bez VR, a 18-105 pojawił sie dopiero z d90...
Bardzo proszę o Wasze uwagi w powyższej sprawie
pozdarwiam
U mnie w D90 jest tak jak u Twojej dziewczyny tj. nawet jak mi bateria już całkiem miga to i tak nie odczuwam kompletnie żadnej różnicy w pracy lustra/migawki bez względu na stan włączenia VR-a.
Ale nawet jeżeli lustro klapie wolniej, to przecież nic się nie dzieje. W końcu finalnie za czas naświetlania odpowiada matryca.
simon321
15-01-2009, 14:04
co do jakości zdjec nie mam najmniejszych zastrzezen, w obu trybach zdjecia są super, jednak dzwięk migawki odbiegający od tego, do czego jestesmy przyzwyczajeni może być lekko irytujący dla wrażliwego ucha, nadal interesuje mnie poprostu dlaczego się tak dzieje i czy wszyscy tak mają w D80, biorąc oczywiscie warunki, które przedstawiłem
jacek dr
15-01-2009, 14:06
sprawdzałem własnie u siebie:vr-on ,vr off ,bateria prawie na zdechu,niby jest jakaś róznica w szybkości ale są to dosłownie ułamki sekund ,w sumie różnica niezauważalna.aaaa obiektyw 70-300vr.
simon321
16-01-2009, 00:22
ciekaw jestem jak duża jest ta rożnica u Ciebie; znalazłem kolejny temat na zagranicznym forum o poruszonej przeze mnie kwestii http://www.photozo.com/forum/viewtopic.php?t=47703&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Slawskip
16-01-2009, 00:42
W końcu finalnie za czas naświetlania odpowiada matryca.
matryca ma tu mało do powiedzenia, prędzej migawka ;)
matryca ma tu mało do powiedzenia, prędzej migawka ;)
Ale w d80 mamy do czynienia z migawką mechaniczno-elektroniczną, czyli jednak matryca ma tu coś do powiedzenia :)
ray_knox
16-01-2009, 02:35
Ale nawet jeżeli lustro klapie wolniej, to przecież nic się nie dzieje. W końcu finalnie za czas naświetlania odpowiada matryca.
matryca ma tu mało do powiedzenia, prędzej migawka
Ale w d80 mamy do czynienia z migawką mechaniczno-elektroniczną, czyli jednak matryca ma tu coś do powiedzenia
co konkretnie ma do powiedzenia?
Za czas naświetlania od zawsze odpowiada migawka, z kolei matryca odpowiada za rejestrację obrazu. Innymi słowy: jeżeli będzie ustawiony zły czas otwarcia migawki (za długi albo za krótki), to przecież matryca nie zarejestruje prawidłowego obrazu, będzie on albo prześwietlony, albo niedoświetlony.
Z tego, co się orientuję, to w serii Dxx nikona migawka stricte mechaniczna działa do przy czasach dłuższych od 1/500s. Natomiast przy czasach krótszych migawka otwierana jest na dłużej, a o faktycznym czasie naświetlania decyduje matryca. Czyli źle się wyraziłem w pierwszym zdaniu - za czas naświetlania odpowiada migawka oraz matryca :)
SlaWasII
16-01-2009, 09:12
No to trza zrobić test, czy przy czasie krótszym niż 1/500 lustro zdąża ze swym wolnym kłapaniem otworzyć się na czas.
simon321
16-01-2009, 12:30
Panowie dziekuje za dotychczasowe wypowiedzi, jednak cały czas czekam na czyjes opinie odnosnie: stan naładowania baterii a szybkość cyklu lustra przy włączonym i wyłączonym VR... Cały czas mysle sobie ze kiedy wyszedł D80 to chyba nie planowali go wypuszczac z obiektywami VR, najpopularniejszym zestawem był 18-135 bez stabilizacji. Wolniejsze kłapanie lustra pojawia się przy spadku poziomu baterii od połowy w dół na wszystkich trybach PSAM kiedy VR jest "on". Tak jak napisałem - być może tak ma być, być może body nie jest najnowsze i przy niskim poziomie baterii nie dostarcza odpowiednio dużo prądu, no nie wiem...
okoterroru
20-01-2009, 19:06
Ja mam D80 + 18-200 VR, niezależnie od poziomu naładowania baterii a także od jakichkolwiek ustawień aparatu lustro przy włączonym VR działa wyraźnie wolniej. Nawet przy całkowicie naładowanej baterii. Nie wiem co to jest, ale przy zdjęciach seryjnych, gdzie właśnie zależy mi na możliwie największej liczie ujęć w ciągu sekundy doprowadza mnie to do szału. D80 w/g instrukcji powinien rejestrować 3 kl/s, z VR rejestruje może 1,5 kl/s.
simon321
21-01-2009, 00:24
A jednak! Powiem więcej - byłem dzis u goscia, który zajmuje się pogwarancyjną naprawą aparatów i powiedział, że gdy spadnie poziom baterii, wtedy akumulator ma mniejsze napięcie, a VR potrzebuje przecież prądu - stąd ten efekt. I jeszcze raz powtórze: nie chodzi tu o różne nastawienia priorytetu czasu itd - wystarczy ustawić aparat na statywie, czy celować w jedno i to samo miejsce (tak zeby były te same dane EXIF), włączyć i wyłączyć VR i będzie różnica.
Sprawdziłem ten "przypadek" w moim aparacie, potem w sklepie na aparacie z półki, gdy sie bałem ze to tylko z moim coś nie tak i w końcu dzis pojechalem do innego sklepu - pan rozpakował mi zestaw D80 + 18-55 VR i TO SAMO!!! bez VR zdjęcie robi się ciach / trach. Z włączonym VR cia-ciach / tra-trach. Aparat dzis byl testowany z zupełnie innego sklepu, więc to każe mi myśleć, że wszyscy właściciele D80 tak mają z obiektywami VR przy spadku poziomu naładowania baterii, tylko poprostu sie temu nie przyglądają / przysłu****ą. Innego wyjscia nie widze, a jeszcze nie natrafiłem na D80, który by tak nie miał....
Witajcie,
kupiłem pare dni temu Nikona d80 w zestawie z obiektywem 18-105 VR. Zdziwiła mnie następująca sprawa: przy wyłączonym VR kłapanie lustra jest bardzo szybkie - w trybie auto, na dworze. Natomiast po włączeniu VR kłapanie lustra jest zdecydowanie wolniejsze, tak jakbysmy ustawili troche dłuzszy czas naswietlania.
pozdarwiam
Ja tak miałem jak mi się uszkodził moduł VR w obiektywie 16-85VR
Nie wszstkie DXX mają mechaniczną migawkę D70 ma hybrydową. Co do spowolnień to oczywiście VR bedzie zawsze wolniej działał bo musi się np. uruchomić. Pozatym sprawdzę to jak tylko spadnie mi poziom baterii bo obecnie 2 mam naładowane powyżej 70%.
simon321
21-01-2009, 00:36
Ja tak miałem jak mi się uszkodził moduł VR w obiektywie 16-85VR
moduł VR na pewno nie jest uszkodzony, słychać, że ładnie działa, poza tym to samo występowało na D80 z obiektywem 18-55 VR z innego sklepu; na pewno w tych 3 przypadkach nie były popsute układy VR
jeśli aparat miałby wolniej machać lustrem po włączeniu VR to wg mnie robiłby to cały czas, a nie od 50% naładowania baterii
SlaWasII
21-01-2009, 00:50
Z ciekawości zrobiłem testy na swoim D60 + 55-200VR. Nie zauważam żadnej różnicy między kłapnięciami z VR i bez. Na słuch (nieomal absolutny) też żadnej różnicy nie słychać. Bateria naładowana w 2/3. Jak będzie dogorywać sprawdzę jeszcze raz.
simon321
21-01-2009, 00:55
D60 byc może ta sprawa w ogole nie dotyczy, to jest nowy sprzet, chodzi tu raczej o D80. Ale sprawdz jak bateria spadnie poniżej 55 % :) pozdrawiam
SlaWasII
21-01-2009, 01:50
Sprawdzę na pewno. Nie wiem czy dzisiaj, bo mam mocny akumulator.
simon321
25-01-2009, 00:14
Tak więc podsumowując temat - sprawdziłem łącznie 5 czy 6 Nikonów D80 w różnych sklepach - w każdym z nich pojawiało się opisane przeze mnie zjawisko. Poprosiłem również o D60 - w tym modelu owe zjawisko było jeszcze wyraźniejsze... Tak więc - Nikony D40, D60 i D80 tak poprostu mają, taki ich urok, dla wrażliwego ucha może to być nieco drażniące. Mało osób porusza tą kwestię, ponieważ mało kto się temu przysłu****e i zwraca na tą sprawę uwagę - być może wiele osób nie ma poprostu porównania. Fakt faktem, w D90 zostało to już poprawione i sprzęt działa jednakowo w obu trybach niezależnie od naładowania baterii. Tak więc to by było na tyle :) pozdrawiam!
Witam,
miałem taki sam efekt. Używanie baterry-packa naprawia opisywany w temacie problem ze względu na że VR ciagnie prądu sporo a dwie bateria to nie jedna :)
Pozdrawiam
simon321
25-01-2009, 00:31
dlatego grip i dodatkowa bateria jest juz w planie :) to VR jest cholernie głodne na prąd!! dzieki za odp.
SlaWasII
25-01-2009, 02:33
W moim D60, na słabej baterii działa normalnie.
ja tylko dodam ze sam sie nad tym zastanawialem bo rowniez w moin d80 da sie uslyszec roznice w klapnieciu lustrem ale jakos bardzo tym sie nie przejalem, wole cykac foty i raczej zadko uzywam VR
(...)bez VR zdjęcie robi się ciach / trach. Z włączonym VR cia-ciach / tra-trach. (...)
Tak więc podsumowując temat - sprawdziłem łącznie 5 czy 6 Nikonów D80 w różnych sklepach - w każdym z nich pojawiało się opisane przeze mnie zjawisko. Poprosiłem również o D60 - w tym modelu owe zjawisko było jeszcze wyraźniejsze... (...)
Philip Marlowe i porucznik Columbo mogli by brać u Ciebie korki ;)
simon321
25-01-2009, 11:21
Philip Marlowe i porucznik Columbo mogli by brać u Ciebie korki ;)
Ja preferuję Agathę Christie i jej Herkulesa Poirot, a korki, fakt, daję, ale z czego innego :twisted: w każdym bądz razie sledztwo przeprowadzone :)
simon321
25-01-2009, 14:37
Czyściłem wczoraj aparat, dzis go włączyłem i zaobserwowałem jeszcze jedną sprawę, w związku z tym mam jeszcze jedno małe pytanie: dzisiaj robiłem zdjecia nieba i kiedy
kieruje obiektyw na jednolitą warstwę nieba lub ścianę o jednolitym kolorze,
to w wizjerze zanim nacisne spust migawki do połowy widzę wokół środkowego/
głównego punktu ostrości jaśniejszą otoczkę/ punkt, przezroczystą plamkę, hmm trudno to zdefiniować. Tzn nie jest to
zabrudzenie, kurz itp, tylko w miare regularne "kółko" przezroczyste, jaśniejsze, niż reszta kadru do
okoła. Tak to wygląda jakby środkowy punkt autofokusa znajdował się w jasnym
kółeczku. Nie widać tego w ogóle na niejednolitym tle. Chyba mi się
wyostrzają zmysły... Ciekaw jestem czy tak było od zawsze i u Was tez tak jest, czy może ja cos zrobilem nie tak... mam nadzieję, że nic nie
popsułem... :)
pozdrawiam
Szymon
Damianollo
25-01-2009, 14:59
Witam,
W moim D80 przy baterii 87% nie ma różnicy w szybkości zdjęć seryjnych z VR i bez VR. Zobaczę czy przy poziomie poniżej 50% stanu naładowania baterii będzie tak samo.
Ja mam D80 + 18-200 VR, niezależnie od poziomu naładowania baterii a także od jakichkolwiek ustawień aparatu lustro przy włączonym VR działa wyraźnie wolniej. Nawet przy całkowicie naładowanej baterii. Nie wiem co to jest, ale przy zdjęciach seryjnych, gdzie właśnie zależy mi na możliwie największej liczie ujęć w ciągu sekundy doprowadza mnie to do szału. D80 w/g instrukcji powinien rejestrować 3 kl/s, z VR rejestruje może 1,5 kl/s.
tez mam ten obiektyw i wlaczone vr nie ma zadnego znaczenia na szybkosc cyklu :) lapie mi za kazdym razem 3kl/sek. moze masz wlaczone odszumianie ale inne szmery bajery? nie zaobserwowalem tez zwolnienia przy wl. vr nawet na slabej baterii..
a co do koleczka to ja tez je mam, tak jak kazdy posiadacz d80. to normalne i juz bylo pare postow o nim wlasnie:)
simon321
25-01-2009, 16:20
Witam,
W moim D80 przy baterii 87% nie ma różnicy w szybkości zdjęć seryjnych z VR i bez VR. Zobaczę czy przy poziomie poniżej 50% stanu naładowania baterii będzie tak samo.
Przy 87% zjawisko to sie nie pojawi, poziom baterii musi zejsc do 55% conajmniej :)
tez mam ten obiektyw i wlaczone vr nie ma zadnego znaczenia na szybkosc cyklu :) lapie mi za kazdym razem 3kl/sek. moze masz wlaczone odszumianie ale inne szmery bajery? nie zaobserwowalem tez zwolnienia przy wl. vr nawet na slabej baterii..
to musze Ci powiedziec ze masz szczescie, testowałem juz kilka nowych D80 z obiektywami 18-55 VR, 18-105 VR oraz 70-300 VR i w każdym wsytepowało owo zjawisko spowolnienia; w serwisach jak pokazywałem o co chodzi, to dziwili sie, bo nigdy wczesniej tego nie widzieli, ale przyznają, że pewnie tak musi byc - i rzeczywiscie tak jest; szkoda ze Nikon odwalił cos takiego, chociaz jeszcze mysle ze to moze byc wina nowego oprogramowania 1.11, czasem tak jest, że jedno naprawią, a drugie spier.. popsują :)
a co do koleczka to ja tez je mam, tak jak kazdy posiadacz d80. to normalne i juz bylo pare postow o nim wlasnie:)
a to ciekawe, bo zanim napisałem, to szukałem na forum, ale nic o tym nie znalazłem, ale ponownie dobrze wiedziec, że nie tylko ja tak mam :) poprostu ucze sie tego aparatu na razie, poznaje z każdym dniem cos nowego :)