Zobacz pełną wersję : Przerażające N 24-70 2.8 !!!
Patrykok
15-01-2009, 13:03
Przerażające N 24-70 2.8 !!!
Mój pierwszy egzemplarz, miał takiego FF focusa, że nic się z tym nie dało zrobić – oddany jeszcze w tym samym dniu.
Mój drugi egzemplarz, przy testach w sklepie, okazał się wadliwy. Pierścień ogniskowania pracował dobrze we wszystkich położeniach aparatu, poza klasyczną. Gdy trzymałem aparat „normalnie” pierścień się wręcz zacinał a dźwięk przy tym był taki, jakby drzwi do starej stodoły zamykać.
Mój trzeci egzemplarz, został wczoraj wysłany do serwisu. Po prostu autofokus się zacina i potrafi przy tym tak mocno uderzyć, że drgania czuć na body. Miałem także zastrzeżenia co do pracy pierścienia ogniskowania, po niecałym miesiącu niezbyt intensywnego użytkowania. Poza tym wydaje mi się, że ma minimalnie przekoszoną płaszczyznę ostrości. Zażądałem nowy 4-ty egzemplarz :(
O co chodzi z tym szkłem? Gdzie jest ta słynna jakość? Na jaki czas użytkowania jest konstruowany? Dla mnie porażka, profi szkło/śmieszne. Czy ktoś miał podobne przypadki, i jak sprawa została załatwiona przez serwis?
Pozdrawiam.
Digital Story
15-01-2009, 13:13
Ciekawe historie szczególnie zważywszy na to jak wszyscy wychwalają tego Nikkora. Ja z kolei z potwierdzonego info wiem, że często przysłona lubi padać w tych Nikkorach przy intensywnym (np. kotleciarskim) użytkowaniu.
Pzdr!
Patrykok
15-01-2009, 13:24
Większa cześć użytkowników bardzo chwali to szkło, wiec je kupiłem. Może mam pecha i wszystkie wadliwe sztuki z handlu wyłapuję. Jeszcze tylko awarii przysłony brakuje. Pocieszające :(
sokrates
15-01-2009, 13:48
gdzie (w jakim sklepie) kupowałeś? może mieli "okazyjną" paletę z dalekiego wschodu jakich produkcyjnych odrzutów, lub zwrotów???
Posiadam takowy i mogę go tylko wychwalać...
Ja tez potwierdzam ze problemów z tym szkłem nie mam. Mała korekta w body, ale poza tym jest Git.
wasilewk
15-01-2009, 13:56
Większa cześć użytkowników bardzo chwali to szkło, wiec je kupiłem. Może mam pecha i wszystkie wadliwe sztuki z handlu wyłapuję. Jeszcze tylko awarii przysłony brakuje. Pocieszające :(
IMHO: za taką kasę nie kupiłbym nic byle gdzie, odwrotnie: coś drogiego kupuję u wybranego sprzedawcy, który z moich doświadczeń, sprzedaje lepszy sprzęt niż gdzie indziej.
Kup u kogoś, kto sprawdzi Ci obiektyw i wyśle fotki do zaakceptowania (jest takich wielu). Ten obiektyw bym oddał.
Pzdr.
Patrykok
15-01-2009, 13:56
Co do sklepu, to chyba nie warto pisać, jest to duża sieć. To nie wina sprzedającego a produkującego, że takie babole wypuszczają. Mam nadzieję, że w końcu trafi mi się taki egzemplarz, który mógłbym w końcu wychwalać.
wasilewk
15-01-2009, 13:58
Co do sklepu, to chyba nie warto pisać, jest to duża sieć. To nie wina sprzedającego a produkującego, że takie babole wypuszczają. Mam nadzieję, że w końcu trafi mi się taki egzemplarz, który mógłbym w końcu wychwalać.
Pogadaj z Imfoto.
Pogadaj z Imfoto.
Dokładnie.
Patrykok
15-01-2009, 14:10
To nie jest takie proste, nie dostanę zwrotu gotówki – kupione na raty. Pewnie bym skorzystał. Poza tym to w serwisie podobno mają wymienić na inną sztukę, jak się potwierdzą moje spostrzeżenia. Jest nadzieja że będzie ok :) Pożyjemy zobaczymy co z tego będzie.
sokrates
15-01-2009, 14:34
babole mogą zdarzyć (i zdarzają) się wszystkim, kwestia że nieuczciwi ludzie poza oficjalnym obiegiem wprowadzają takie babole do obrotu (pewnie i do oficjalnego też im się to udaje wprowadzić przy pomocy innych nieuczciwych) i potem trafia klient na taką partię i 4 szt pod rząd trefne....
Owszem babol może się zdażyć także w oficjalnym "nie kombinowanym" obiegu sprzętu, ale odsetek zapewne jest tak niski ze trafienie 4 szt przez 1 klienta zapewne nie jest możliwa.
Marcin_gda
15-01-2009, 14:49
Mój przed świętami trafił do serwisu - dziwne skoszenie, które ujawniło się na D700 (w D300 ledwo łapało się w zakres pola widzenia). Po dysku walają się sample z kilku innych sztuk tego szkła - także z wadami optycznymi - wyłapanymi w D300.
Trzymam kciuki za twój obiektyw. Za swój także.
Patrykok
15-01-2009, 15:00
Moje pytanie do zadowolonych użytkowników:
jak pracuje pierścień ogniskowania, czy ma jakiś nierówny opór podczas kręcenia, dźwięk itd.?
jak pracuje AF, czy czasami coś w mim stuknie podczas ustawiania ostrości itd.?
jak z ostrością na brzegu kadru z d700 i ogólnie 2.8 kontra np. F4,0 itd?
Wszystko pracuje jak na lezy, jest opor przy kreceniu ale standardowy, na brzegu jest oki, nie ma za duzej roznicy miedzy 2,8 a 4
wasilewk
15-01-2009, 15:07
Wszystko pracuje jak na lezy, jest opor przy kreceniu ale standardowy, na brzegu jest oki, nie ma za duzej roznicy miedzy 2,8 a 4
Dokładnie !
A może to jest efekt gromadzenia obiektywów felernych i ostro macanych, których nikt nie chce kupić. Z wypowiedzi autora wątku wywnioskowałem, że to pewnie jakaś duża sieć handlowa (może się mylę). Jak się tego sprzeda kilka setek, to te kilka sztuk z różnych zwrotów i macań wystawowych też jest. Jak wyrzucą na śmietnik, to starcą, więc próbują to wcisnąć na zasadzie, może ktoś weźmie. Wiadomo, że ceny pójdą w górę, czyli mało kto sprzedaje dziś pełnowartościowe szkła - woli trochę przetrzymać. Może dlatego takie nagromadzenie tych felernych. Może testujesz wszystko, co wróciło od różnych klientów.
Patrykok
15-01-2009, 15:22
A może to jest efekt gromadzenia obiektywów felernych i ostro macanych, których nikt nie chce kupić. Z wypowiedzi autora wątku wywnioskowałem, że to pewnie jakaś duża sieć handlowa (może się mylę). Jak się tego sprzeda kilka setek, to te kilka sztuk z różnych zwrotów i macań wystawowych też jest. Jak wyrzucą na śmietnik, to starcą, więc próbują to wcisnąć na zasadzie, może ktoś weźmie. Wiadomo, że ceny pójdą w górę, czyli mało kto sprzedaje dziś pełnowartościowe szkła - woli trochę przetrzymać. Może dlatego takie nagromadzenie tych felernych. Może testujesz wszystko, co wróciło od różnych klientów.
Też tak myślę.
Mój przed świętami trafił do serwisu - dziwne skoszenie, które ujawniło się na D700 (w D300 ledwo łapało się w zakres pola widzenia). Po dysku walają się sample z kilku innych sztuk tego szkła - także z wadami optycznymi - wyłapanymi w D300.
Trzymam kciuki za twój obiektyw. Za swój także.
Spoko - wymienią między Wami te obiektywy i reklamowana wada zniknie. Za to pojawi się inna. :lol:
Patrykok
15-01-2009, 15:39
Spoko - wymienią między Wami te obiektywy i reklamowana wada zniknie. Za to pojawi się inna. :lol:
Ale nam dobrze życzysz :( Może zrobimy wątek z nr seryjnymi wadliwego sprzętu :)
Każdy będzie mógł sobie sprawdzić, czy nie ma sprzętu ze zwrotu lub naprawy.
Ale nam dobrze życzysz :(
Taki dżołk dla rozluźnienia atmosfery. ;)
Może zrobimy wątek z nr seryjnymi wadliwego sprzętu :)
To według mnie nie ma sensu - sam chciałbym mieć tak nieostry obiektyw jak z tego wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84045. Niestety większość "problemów" jest wydumanych i wynika z niezdrowego stosunku lektury rozmaitych testów do robienia i oglądania fotografii. Testujący często sam nie wie, co testuje, ale krzyk na forum podnosi. ;)
Marcin_gda
15-01-2009, 16:21
To według mnie nie ma sensu - sam chciałbym mieć tak nieostry obiektyw jak z tego wątku: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84045. Niestety większość "problemów" jest wydumanych i wynika z niezdrowego stosunku lektury rozmaitych testów do robienia i oglądania fotografii. Testujący często sam nie wie, co testuje, ale krzyk na forum podnosi. ;)
Uwielbiam generalizowanie.
A tak swoja drogą, to ktoś te obiektywy w końcu "łyka" i cieszy się, że jest super. Albo ma to w nosie, bo szkło kupiła mu instytucja dla której coś tam robi - więc to nie jego problem.
Mam pod ręką to, jak pracuje mój 24-70:
http://www.box.net/shared/murbrqv1fg
Rzuć okiem na prawą stronę.
Mam takie zdjęcia dla płaszczyzn idealnie równoległych do płaszczyzny matrycy - z identycznym efektem. Więc proszę nie pisać, że plan "nie był równoległy" - bo w tych warunkach nie ma to żadnego znaczenia.
Jak mi serwis tego nie naprawi, skłonny Ci będę sprzedać ten obiektyw z rabatem. Dajmy na to 10%. Reflektujesz?
Nie napisałem "wszystkie" - napisałem "większość". ;) A z Twojej oferty niestety nie skorzystam, bo nie potrzebuję tego szkła. Za duże i za ciężkie jest dla mnie jak na standard ;)
Patrykok
15-01-2009, 20:50
Taki dżołk dla rozluźnienia atmosfery. ;)
W większości przypadków jest jak "mówisz". Gdy bierzemy pod uwagę osiągi optyczne, często zdarza się, że albo, test jest źle przeprowadzony, albo użytkownik nie rozumie pewnych praw optyki-fizyki, lub faktycznie (rzadko) szkło jest walnięte. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę budowę mechaniczną, to już chyba każdy może ocenić czy coś jest nie tak.
Najgorsze jest dla mnie to, że po takich przejściach, nigdy nie będę miał pewności, czy takie szkło jest w normie produkcyjnej i jaki jest rozrzut tej normy. Najśmieszniejsze jest to, że cała ta "impreza" kosztuje jedyne 5 tyś zł a radość z wymian kolejnych egzemplarzy, wykonanych telefonów, powrotów do sprzedawcy i oczywiście straconego czasu, jest "bezcenna". Taki jest profi sprzęt w dzisiejszych czasach.
Kiedyś, gdzieś przewinął mi się wątek w którym wykryto wadę tego szkła, związaną z płaszczyzną ostrości. Jeżeli ktoś zna takowy link, to będę wdzięczny.
Mam jeszcze jedną prośbę jak w warunkach sklepowych, sprawdzić jakość optyczną obiektywu, nie chodzi mi tu o FF/BF tylko np. przekoszenie płaszczyzny ostrości, ogólnej ostrości w kadrze i co mogę uznać za normę na d700. Ewentualnie jak by ktoś mógł podesłać próbkę zdjęć, ostrzonych na blisko i nieskończoność, co uznaje za super wynik na f2.8, będę wdzięczny. :) Może muszę zweryfikować swoje wymagania co do tego szkła.
Marcin_gda
15-01-2009, 23:15
Ewentualnie jak by ktoś mógł podesłać próbkę zdjęć, ostrzonych na blisko i nieskończoność, co uznaje za super wynik na f2.8, będę wdzięczny. :) Może muszę zweryfikować swoje wymagania co do tego szkła.
W moim poście masz sampla 24mm, 2,8 . Jak twój obiektyw będzie cały taki jak mój z lewej strony - to masz dobre szkło.
Patrykok
15-01-2009, 23:33
W moim poście masz sampla 24mm, 2,8 . Jak twój obiektyw będzie cały taki jak mój z lewej strony - to masz dobre szkło.
u mnie było dużo lepiej pod względem wad optycznych
Może ktoś podać przykład super ostrości w całym kadrze na f2.8, chciałbym po prostu się dowiedzieć na co stać to szkło pod tym względem.
Tak to niestety wygląda, jak napisał JK, z tym że niekoniecznie sam sklep (sieć) uzbierał te gorsze/wadliwe sztuki, ale prędzej to dystrybutor puszcza te wadliwe egzemplarze, po zwrotach, z powrotem w obieg - do innych sklepów...
Miałem taką sytuację z Nikkorem 105VR, gdy w dwóch różnych sklepach sprzedawcy sprowadzili dla mnie (w odstępie ok. 2 tygodni) od dystrybutora, ten sam, wadliwy i używany egzemplarz!!! To było już przegięcie i zdecydowałem się na zakup szkła w ciemno z Hongkongu i było super.
Patrykok
16-01-2009, 00:14
Tak to niestety wygląda, jak napisał JK, z tym że niekoniecznie sam sklep (sieć) uzbierał te gorsze/wadliwe sztuki, ale prędzej to dystrybutor puszcza te wadliwe egzemplarze, po zwrotach, z powrotem w obieg - do innych sklepów...
Miałem taką sytuację z Nikkorem 105VR, gdy w dwóch różnych sklepach sprzedawcy sprowadzili dla mnie (w odstępie ok. 2 tygodni) od dystrybutora, ten sam, wadliwy i używany egzemplarz!!! To było już przegięcie i zdecydowałem się na zakup szkła w ciemno z Hongkongu i było super.
To już niezłe przegięcie :( Rozumiem, że to po numerach seryjnych poznałeś, aż się nie chce wierzyć.
To już niezłe przegięcie :( Rozumiem, że to po numerach seryjnych poznałeś, aż się nie chce wierzyć.
tak, a do porównania numerów skłoniła mnie spora plamka na pierścieniu przy przedniej soczewce i wytarty bagnet,
to przypadek niewiarygodny wydawałoby się, ale ten sam, wyraźnie używany obiektyw, dystrybutor wysłał do innego sklepu, licząc pewnie na to, że rynek go "wchłonie" :shock:
ciekawe, którą osobą byłem z kolei i ile jeszcze osób po mnie oglądąło tę sztukę...
Marcin T
16-01-2009, 09:36
Nie ruszając się stamtąd i trzymając szkło w ręku wezwałeś na miejsce Policję?
Ja ze swoim egzemplarzem nie mam większych problemów, chodzi jak brzytwa i nie zauważyłem żadnych problemów z autofocusem czy pierścieniem ogniskowania (oczywiście w różnych pozycjach). Fakt czuje się jakiś lekki naprawdę delikatny opór na skrajach 24 oraz 70 ale kumpel nazwał mnie aptekarzem bo ma taki sam i chyba czytając wątki jakie to problemy mają ludzie z tym obiektywem nabawiłem się lęków. Podobnie miałem jak czytałem o FF, BF. Mogę jedynie poradzić że jeżeli towar jest wadliwy oddaj go na gwarancję a po gwarancji proponuję przetestować go na swoim body i np. body jakiegoś kumpla (fajnie jest sprawdzić czy wszystko będzie ok również na FX - tutaj kilka wątków o skoszeniu soczewki na przejściu z formatu DX na FX przeczytałem).
Współczuje , jednocześnie zazdraszczając :mrgreen:
.
skłaniam się również do prośby, czy ktoś może zrobić zdjęcie tym obiektywem na jakieś baterii przy przesłonie 2.8 i 4.0 - być może jestem przewrażliwony - natomiast chciałbym mieć pewność czy to szkło tak ma czy może mam wadliwy egzemplarz. Proszę nie dziwcie się ludziom, którzy wydają 5k i chcą mieć 100% pewność iż szkło działa tak jak powinno.
Pozdrawiam
skłaniam się również do prośby, czy ktoś może zrobić zdjęcie tym obiektywem na jakieś baterii przy przesłonie 2.8 i 4.0 - być może jestem przewrażliwony - natomiast chciałbym mieć pewność czy to szkło tak ma czy może mam wadliwy egzemplarz. Proszę nie dziwcie się ludziom, którzy wydają 5k i chcą mieć 100% pewność iż szkło działa tak jak powinno.
Pozdrawiam
No to ja też się dorzucę do tematu, byłem dziś w Fotojoker i przy okazji zapiąłem 24-70, cyknąłem parę fot, porównałem z "kitem" 18-70 i oto wyniki (cropy) :)
1. 24-70 przy F: 1/4.0
http://img510.imageshack.us/my.php?image=dsc0197mj6.jpg
2. 18-70 przy F: 1/4.5
http://img292.imageshack.us/my.php?image=dsc0198vk5.jpg
Wniosek jak dla mnie: szanuj kita swego :-)
Bardzo niepokojące wieści.
I przez głowę przemknęła nagle taka myśl (tylko bez obrazy proszę), nadchodzi nowa jasna Sigma 24-70. Oczywiście nic nie przesądzam, ale może jeszcze warto troszkę poczekać...kto wie? Nową 50-ką Sigma pokazała, że na projektowaniu optyki się zna.
Marcin T
16-01-2009, 23:29
oto wyniki (cropy) :)
Czy tylko ja ich tu nie widzę?
Patrykok
16-01-2009, 23:30
Czy tylko ja ich tu nie widzę?
Ja też ich nie widzę, może z dekielkiem robione :)
Chyba poza autorem nikt tu niczego nie widzi
Chyba poza autorem nikt tu niczego nie widzi
chyba tak bo ja też nic tutaj nie widzę ... poczekamy może ZOBACZYMY :D;)
Zobaczcie teraz, edytowałem linki z plikami, po kliknięciu wyświetlają się w nowych oknach.
yyy teraz widać ... hmm sam nie wiem co o tym myśleć czy mogę prosić o nefy na e mail?
Marcin_gda
17-01-2009, 15:24
yyy teraz widać ... hmm sam nie wiem co o tym myśleć czy mogę prosić o nefy na e mail?
Nie ma się co dziwić, 18-70 to obiektyw pod wieloma względami znakomity. A już na pewno nie można czepiać się do ostrości.
24-70, poza tym, że 2,8 (użyteczne, jeżeli obiektyw jest o'k) to przede wszystkim FF, AF-S w tym obiektywie to inna bajka...
Hmm, gdybyś jeszcze podał jakiś adres e-mail, zdecydowanie ułatwiłoby mi to wysłanie tych Nef'ów :)
Patrykok
17-01-2009, 17:22
Nie ma się co dziwić, 18-70 to obiektyw pod wieloma względami znakomity. A już na pewno nie można czepiać się do ostrości.
24-70, poza tym, że 2,8 (użyteczne, jeżeli obiektyw jest o'k) to przede wszystkim FF, AF-S w tym obiektywie to inna bajka...
Nikon w swoich reklamach opisuje 24-70 2.8, że dorównuje ostrością stałkom. Ciekawie więc wypada to porównanie. Czyżby kolejna uszkodzona sztuka:(
Marcin_gda
18-01-2009, 14:18
Oto obrazek z mojej pierwszej przymiarki do 24-70.
http://farm4.static.flickr.com/3081/2298195835_6136c1b884_b.jpg
obrazek przedstawia wycinek obrazu zaczynający się w środku obrazu (lewa strona) do prawego skraju kadru (prawa strona).
Po wprowadzeniu korekcji FF/BF dawało sie to poprawić, ale wyłaziło inne paskudztwo...
Kurcze, topowe szkło Nikona za kupę kasy i coraz więcej głosów o trefnych egzemplarzach... eeehhh... niedobrze...
Patrykok
18-01-2009, 14:49
Kurcze, topowe szkło Nikona za kupę kasy i coraz więcej głosów o trefnych egzemplarzach... eeehhh... niedobrze...
Niestety, coraz więcej jest takich "sztuk" :( Mój 18-70 KIT też był ostrzejszy przy krawędzi kadru :(
Więc obiektyw jest w serwisie, zobaczymy czy Panowie serwisanci potwierdzą moje spostrzeżenia. Mam nadzieje że tak. Będę informował jak sprawa została załatwiona. Może im podeślę parę wątków o tym szkle :)
shadow_alex
18-01-2009, 16:26
Kurcze, na dniach najprawdopodobniej będę zamawiał szkiełko u Sławka i aż zacząłem się bać :|
Marcin_gda
18-01-2009, 17:23
Niestety, coraz więcej jest takich "sztuk" :( Mój 18-70 KIT też był ostrzejszy przy krawędzi kadru :(
Więc obiektyw jest w serwisie, zobaczymy czy Panowie serwisanci potwierdzą moje spostrzeżenia. Mam nadzieje że tak. Będę informował jak sprawa została załatwiona. Może im podeślę parę wątków o tym szkle :)
Moje szkło, jak wspomniałem, trafiło do serwisu przed świetami. Czekam na wyniki. Póki co, nikt nie skontaktował się w sprawie szkła zastępczego, choć w rozmowie o nie pytałem (jestem członkiem NPS)... "Szczęśliwie" nie mam żadnej pilnej pracy, ale to w każdej chwili może się zmienić.
Rozmowa z serwisem przebiegała dość dziwnie - próbowali obalić rzetelność moich prób (że niby nie równoległe zdjęcia do matrycy - choć stałem vis-a-vis "szafy", i to nie jednej), coś wspominali o tym, że na ich tablicy jest o'k (prosiłem o podesłanie wyników, co nie nastąpiło), chcieli jakieś pieniądze w przypadku odrzucenia reklamacji przez serwis w Niemczech. Pisałem o tym w innym wątku (gdzie chciałem się dowiedzieć, czy komuś serwis pomógł przy wadzie optycznej).
Ciekawe kiedy i w jakim stanie szkło wróci. Dam znać.
Patrykok
18-01-2009, 17:34
Moje szkło, jak wspomniałem, trafiło do serwisu przed świetami. Czekam na wyniki. Póki co, nikt nie skontaktował się w sprawie szkła zastępczego, choć w rozmowie o nie pytałem (jestem członkiem NPS)... "Szczęśliwie" nie mam żadnej pilnej pracy, ale to w każdej chwili może się zmienić.
Rozmowa z serwisem przebiegała dość dziwnie - próbowali obalić rzetelność moich prób (że niby nie równoległe zdjęcia do matrycy - choć stałem vis-a-vis "szafy", i to nie jednej), coś wspominali o tym, że na ich tablicy jest o'k (prosiłem o podesłanie wyników, co nie nastąpiło), chcieli jakieś pieniądze w przypadku odrzucenia reklamacji przez serwis w Niemczech. Pisałem o tym w innym wątku (gdzie chciałem się dowiedzieć, czy komuś serwis pomógł przy wadzie optycznej).
Ciekawe kiedy i w jakim stanie szkło wróci. Dam znać.
No to jest nas dwóch czekających, na dwóch krańcach Polski :)
Mam 24-70 sprowadzone z USA i wszystko pięknie działa, szkło niesamowicie ostrzy.
Ostatnio doszedłem do wniosku że, to co kupiłem w USA było super, a to co kupiłem w PL....pozostawiało wiele do życzenia. No ale może to zupełny przypadek...
DonAlberto
18-01-2009, 23:28
A ma ktoś link do opisu jak rozebrać 24-70, kiedyś widziałem a teraz nie mogę znaleźć. Mój po 2 miesiącach zacząć obcierać gdzieś wewnątrz pod pierścieniem ustawiania ostrości. Z tego co pamiętam to jakaś taśma może tam przeszkadzać i chciałbym sprawdzić. Może się uda i nie rozwalę obiektywu.
A ma ktoś link do opisu jak rozebrać 24-70, kiedyś widziałem a teraz nie mogę znaleźć. Mój po 2 miesiącach zacząć obcierać gdzieś wewnątrz pod pierścieniem ustawiania ostrości. Z tego co pamiętam to jakaś taśma może tam przeszkadzać i chciałbym sprawdzić. Może się uda i nie rozwalę obiektywu.
O to chodzi?
http://www.cyberfoto.pl/obiektywy-i-lampy-blyskowe/96319-nikkor-af-s-24-70-f.htm
kurka, tak czytam o wadach obiektwyów i się zastanawiam. Mam co prawda 70-200 ale to ta sama półka. Z moich uwag to piersien ogniskowej ma dziwną "dziure" (większy luz) w granicach 135mm do 200. No i nie zawsze chce ostrzyc tam gdzie ma (BF) z moim D80.
Czyżby nikkor tracił markę, czy znowu wina pl.
btw jak ktos bedzie w okolicy z lepszym aparatem i by chciał poświecic troche czasu na tescik af z w/w obiektywem to zapraszam.
Marcin_gda
22-01-2009, 02:52
Yest, yest, vroocił z serwisu mój obiektyw!!!
We wtorek, 20.01, czyli mimo świąt, po nie całych trzech tygodniach (ponieważ był słany do enerde, uważam to za sukces, i chwalę ich za to).
Wystawiłem mu trąbkę przez okno i czyknąłem szpetne osiedle, które jest najlepszym znanym mi poligonem do testowania szkieł.
I wygląda na to, że jest dobrze!
Czekam na chwilę czasu i lepszą pogodę, aby to ostatecznie sprawdzić - wygląda jednak, że moje ISO zostało spełnione. Ostrość równa w całym kadrze. I chyba nie osiągnęli tego sztuczką z FF/BF.
MadOnion
22-01-2009, 08:30
Tyle dobrego w Twoim nieszczesciu.
Gratuluje. Miłego cykania ;p
Patrykok
23-01-2009, 10:00
Yest, yest, vroocił z serwisu mój obiektyw!!!
We wtorek, 20.01, czyli mimo świąt, po nie całych trzech tygodniach (ponieważ był słany do enerde, uważam to za sukces, i chwalę ich za to).
Wystawiłem mu trąbkę przez okno i czyknąłem szpetne osiedle, które jest najlepszym znanym mi poligonem do testowania szkieł.
I wygląda na to, że jest dobrze!
Czekam na chwilę czasu i lepszą pogodę, aby to ostatecznie sprawdzić - wygląda jednak, że moje ISO zostało spełnione. Ostrość równa w całym kadrze. I chyba nie osiągnęli tego sztuczką z FF/BF.
Dobra wiadomość, serwis się spisał na pięć. Gratulacje.:)
Teraz ja czekam na swoje szkło.
Od dwóch dni jestem posiadaczem N 24-70 i chyba szczęśliwym , po szybkim spacerze i krótkich testach porównawczych
z stałkami jakie posiadam lub posiadałem N50 1.4 , N180 1.8 i zommem 80-200 ED 2.8, jestem zaskoczony efektami zdjęciowymi ,
podpiety pod D300 , żadnych FF czy BF , to juz sprawdzałem u sprzedawcy , żyleta naprawdę bajka . Pierscień nie pracuje
z równym oporem ale nie jestem malkontentem , sądzę że się wyrobi , żadnych skrzypień czy tarć , składany
,,japan,, magazyn nikona w Niderlandach ( zakupiłem w sklepie sieciowym w PL , ) nie będę uzywał nazwy ale w tajemniczeni
wiedzą gdzie jest promocja tego szkła w c. 4.666 polecam , gdyby padł to niezwłocznie dam znać .
Od czwartku się nim bawię..żadnych problemów (odkukać).. kupiony w sklepie w Krakowie, pracuje bez zarzutu. I Faktycznie super szkło...mam z nim masę frajdy - nic tylko polecić:)
babole mogą zdarzyć (i zdarzają) się wszystkim, kwestia że nieuczciwi ludzie poza oficjalnym obiegiem wprowadzają takie babole do obrotu (pewnie i do oficjalnego też im się to udaje wprowadzić przy pomocy innych nieuczciwych) i potem trafia klient na taką partię i 4 szt pod rząd trefne....
Owszem babol może się zdażyć także w oficjalnym "nie kombinowanym" obiegu sprzętu, ale odsetek zapewne jest tak niski ze trafienie 4 szt przez 1 klienta zapewne nie jest możliwa.
Aż dziw człowieka bierze, że są jeszcze tak naiwni ludzie wierzący w "lepszość" oficjalnej dystrybucji :)
A jaki to niby ten "kombinowany obieg"? Cały asortyment w Europie to sprzęt , który z JP przypływa do NL. Stamtąd dystrybuowany jest do przedstawicieli. Niekiedy jeszcze do centrali we Wiedniu. Przedstawiciel nakleja na pudełeczko etykietkę Nikon Polska, wrzuca papierki pod tytułem "instrukcja" i puszcza dalej po nałożeniu swojej marży. Taka to różnica...
Napisałbym Ci kilka ciekawostek o sprzęcie z "polskiej dystrybucji" sprzedawanych w takich właśnie - jak w tytule wątku - renomowanych sieciach ale i tak nie uwierzysz. Może jako przykład niech służy problem autora. Wiele prawdy jest w słowach JK ale to temat rzeka.
Jakoś bezpośrednio z USA czy DE nigdy nie widziałem walniętego egzemplarza. A widziałem ich sporo...
Dobra wiadomość, serwis się spisał na pięć...
...szkoda tylko, że na pięć spisuje się przeważnie serwis w De...
ale liczy się efekt i to jest dla właściciela najważniejsze :)
Od grudnia mam to szkło na stanie, kupilem trochę w ciemno przez sieć. nie miałem z nim najmniejszych problemów.
Tak na marginesie po przeisadce z 18-135 jestem tym szkłem zauroczony.
Ja też jakoś na razie nie narzekam. Relatywnie mało jeszcze nim zdjęc zrobiłem, a i puszka nie najlepsza, ale wygląda, że wszystko jest w porządku.
everyman
31-01-2009, 00:34
Patrykok: pocieszę Ciebie i się przy okazji wyżalę. Obiektyw zamówiłem: 2008-12-03 w sklepie, który się cieszy wzorową opinią. Do stycznie dostawałem informacje pt: kłopoty z dostępnością, że Nikon Polska daje ciała, itd, itp. Dopiero gdzieś w okolicach 10 stycznia zapukał kurier i że obiektyw był jak wyjęty z lodówki sprawdziłem tylko stan soczewek. Odłożyłem żeby doszedł do siebie, a że byłem zabiegany podpiąłem go dopiero po dłuższym czasie i... (pisałem o tym w innym temacie na forum) ...przekręcam pierścień od ogniskowania - obiektyw zagrał tak pięknie, że szkoda gadać - dosłownie drgająca osłona wydawała wyraźne dźwięki; pierścień stawiał przy tym opór. No nic, zdarza się, dzwonię następnego dnia do sklepu... słyszę, że problemów z wymianą nie będzie, dlatego odsyłam i... tak dobrze się domyślacie: czekam do dzisiaj! Zamarzyła mi się pełna klatka za jakiś czas, dlatego chciałem zacząć zbierać stopniowo szkła, ale po tym co ostatnio czytam jak się okaże, że mój kolejny egzemplarz będzie miał wady to zażądam zwrotu pieniędzy i zostanę przy prawie dobrym Tamronie - przynajmniej jego cena jest adekwatna do rzeczywistych osiągów.
Jak więc widzisz nie jesteś sam. ;)
Patrykok: pocieszę Ciebie i się przy okazji wyżalę. Obiektyw zamówiłem: 2008-12-03 w sklepie, który się cieszy wzorową opinią. Do stycznie dostawałem informacje pt: kłopoty z dostępnością, że Nikon Polska daje ciała, itd, itp. Dopiero gdzieś w okolicach 10 stycznia zapukał kurier i że obiektyw był jak wyjęty z lodówki sprawdziłem tylko stan soczewek. Odłożyłem żeby doszedł do siebie, a że byłem zabiegany podpiąłem go dopiero po dłuższym czasie i... (pisałem o tym w innym temacie na forum) ...przekręcam pierścień od ogniskowania - obiektyw zagrał tak pięknie, że szkoda gadać - dosłownie drgająca osłona wydawała wyraźne dźwięki; pierścień stawiał przy tym opór. No nic, zdarza się, dzwonię następnego dnia do sklepu... słyszę, że problemów z wymianą nie będzie, dlatego odsyłam i... tak dobrze się domyślacie: czekam do dzisiaj! Zamarzyła mi się pełna klatka za jakiś czas, dlatego chciałem zacząć zbierać stopniowo szkła, ale po tym co ostatnio czytam jak się okaże, że mój kolejny egzemplarz będzie miał wady to zażądam zwrotu pieniędzy i zostanę przy prawie dobrym Tamronie - przynajmniej jego cena jest adekwatna do rzeczywistych osiągów.
Jak więc widzisz nie jesteś sam. ;)
A w jakim sklepie zamawiałeś ?Obecnie też zamówiłem w jakimś dobrym sklepie w W-wie ten obiektyw i czekam już tydzień bo nie mają na stanie.
everyman
05-02-2009, 18:43
Chyba wszędzie są kłopoty z dostępnością... do mnie już doszedł i śmiga.
Optycznie na żyletce go nie testowałem, mam wrażenie minimalnego FF,
jednak w moim body większość obiektywów cierpi na taką przypadłość,
więc drobna korekta załatwi sprawę. Niebawem bez marudzenia zacznę
się nim bawić i cieszyć...
Powiem tak znane usterki w 24-70
Jednemu koledze padła sprężynka od przysłony, naprawił nikon serwis i po chwili robienia zdjęć znowu padła.
Drugiemu zacinał się/blokował pierscien ogniskowania jak by sie posypało coś w środku
Trzeci na dzień dobry miał gumy rozklejone.
Dlatego czwarty używa 28-70 i nic sie z nim nie dzieje, szkoda że juz go nie robią :(
Potwierdzam nie kupujcie N24-70, dawno temu używałem D50 z 18-70 do tego bylo 50/1,8 i uwazalem ze 50/1,8 to najlepsze szklo na swiecie.... potem bylo wiele zmian wkoncu wyladowalem z D200 (potem D700) i 24-70 wszystko fajnie na FX tez. Tyle Wam powiem, ze potem juz sie nie chce robic zdjec z 70-200/2,8 /mydlo/ kupilem 50/1,8 tez jakos nie to... chyba juz z zadnego szkla w zyciu nie bede zadowolony.. porównując je do N24-70/2,8. I co ja biedny mam teraz poczac ? Chyba tylko Zeissy zostaja .... bo czlowiek sie przestanie rozwijac sprzetowo...
Ach, ten metal obudowy 28-70... Aż się rozmarzyłem :)
Troszkę OT, ale jak ja chciałem kupić ten obiektyw przed ważnym festiwalem w lutym 2008, to nigdzie go nie było, więc kupiłem w zamian trzy "stałki", które dołączyły do wcześniej posiadanej 50, z myślą, że jak wrócę, to na spokojnie kupię. No i jakoś do dziś mi zooma w tym zakresie nie brakuje :) (mam sigmę 24-70 2.8, której nie przypiąłem do aparatu od ponad roku :) )
Jednak jak czytam o wadach tego obiektywu, to włosy na głowie stają...
Potwierdzam nie kupujcie N24-70, dawno temu używałem D50 z 18-70 do tego bylo 50/1,8 i uwazalem ze 50/1,8 to najlepsze szklo na swiecie.... potem bylo wiele zmian wkoncu wyladowalem z D200 (potem D700) i 24-70 wszystko fajnie na FX tez. Tyle Wam powiem, ze potem juz sie nie chce robic zdjec z 70-200/2,8 /mydlo/ kupilem 50/1,8 tez jakos nie to... chyba juz z zadnego szkla w zyciu nie bede zadowolony.. porównując je do N24-70/2,8. I co ja biedny mam teraz poczac ? Chyba tylko Zeissy zostaja .... bo czlowiek sie przestanie rozwijac sprzetowo...
Zapomniales jeszcze o N14-24/2.8, moge tylko powiedziec: rewelacja.
14-24 to inna bestia zupelnie.
a z 24-70 jest tak jak z fordami, ci co maja problemy sie zala, ci co nie maja, nic nie mowia, proste.
!AGresT - nie przypiales bo sigma ;) nikona bys nie zdejmowal :D
grzegorzant
06-02-2009, 10:20
14-24 to inna bestia zupelnie.
a z 24-70 jest tak jak z fordami, ci co maja problemy sie zala, ci co nie maja, nic nie mowia, proste.
!AGresT - nie przypiales bo sigma ;) nikona bys nie zdejmowal :D
a nawet chwalą i to bardzo np. zawieszenie :)
pozdrawiam
Dlatego czwarty używa 28-70 i nic sie z nim nie dzieje, szkoda że juz go nie robią :(
tak samo jak 17-35 :( w przyszlym miesiacu mialem go kupic :(
a z 24-70 jest tak jak z fordami, ci co maja problemy sie zala, ci co nie maja, nic nie mowia, proste
ja nie mam problemów i powiem: szkiełko REWELACJA ...:)
grzegorzant - nie wiem, nie zawieszalem nigdy forda :mrgreen:
tzk - to ja tez sie przyznam ze nie mam problemow z moim (no moze poza waga, ale to juz czepianie sie z mojej strony :oops:)
grzegorzant
07-02-2009, 13:33
grzegorzant - nie wiem, nie zawieszalem nigdy forda :mrgreen:
tzk - to ja tez sie przyznam ze nie mam problemow z moim (no moze poza waga, ale to juz czepianie sie z mojej strony :oops:)
...ale żeś wymyślił teraz... ;)
pora odgrzebac watek
dzisiaj mialem niefart podpiac 14-24 i...
po lekkim zdziwieniu ze w 28-70 pierscienie chodza lekko lepiej niz w 24-70, teraz musze stwierdzic ze w 14-24 pierscienie tez chodza lepiej.
pytanie do posiadaczy obu szkiel - czy to tylko ja mam takie wrazenie, czy jednak w 24-70 troche poszli na latwizne?
Marcin_gda
28-02-2009, 13:01
pora odgrzebac watek
dzisiaj mialem niefart podpiac 14-24 i...
po lekkim zdziwieniu ze w 28-70 pierscienie chodza lekko lepiej niz w 24-70, teraz musze stwierdzic ze w 14-24 pierscienie tez chodza lepiej.
pytanie do posiadaczy obu szkiel - czy to tylko ja mam takie wrazenie, czy jednak w 24-70 troche poszli na latwizne?
Moje szkła nie są bardzo zużyte, więc pierścienie obracają się, a nie chodzą ( ;) ) . I robią to podobnie. W 14-24 czuć przesuw większej masy niż w 24-70 podczas zmiany ogniskowej, ale mam wrażenie podobnej solidności i płynności.
nie wiem czy zauwazyliscie ale 24-70 ma cos co sie zwie 'field curvature', moj skromny tamron 17-50 tez ma taka przypadlosc, latwo to zauwazyc ze gdy lapiemy ostrosc w centrum to boki odlatuja (tak jak by ostrosc byla sfera a nie plaszczyzna), szkoda ze za taka kase jak 24-70 cos takiego nie jest skorygowane : |
wasilewk
28-02-2009, 19:49
nie wiem czy zauwazyliscie ale 24-70 ma cos co sie zwie 'field curvature', moj skromny tamron 17-50 tez ma taka przypadlosc, latwo to zauwazyc ze gdy lapiemy ostrosc w centrum to boki odlatuja (tak jak by ostrosc byla sfera a nie plaszczyzna), szkoda ze za taka kase jak 24-70 cos takiego nie jest skorygowane : |
A czy w tym wątku można chwalić ten obiektyw ?
Jeśli tak, to ja chcę napisać, że mój N24-70 działa idealnie. W ogóle go nie słychać, reaguje szybko na polecenia D700. W ogóle malina ! Do szczęścia brakuje mi... ... pokrycia pozostałych zakresów ogniskowych takimi obiektywami.
Pzdr.
PS.
Narzekania, to ja mam już po dziurki w nosie ze strony mojej żony !
Niestety, w jasnych zoomach krzywizny pola nie da się skorygować idealnie. Ale jednak powinna być nieco mniejsza.
Darek_D80
01-03-2009, 00:20
Witam
To i ja podobnie jak przedmowca WASILEWK, rowniez chcę "powiedziec" iz jest to swietny obiektyw, wzorowo sprawujacy sie z moim body. I tylko tyle, bo wszystko co dobre o tym szkle zostało juz w tym forum napisane.
Pozdrawiam
Darek
A czy w tym wątku można chwalić ten obiektyw ?
...
PS.
Narzekania, to ja mam już po dziurki w nosie ze strony mojej żony !
Widać więc, że to nie jest wątek dla Ciebie ;)
Tytuł wątku wiele wyjaśnia, więc się nie stresuj, tylko omijaj go z daleka :D
Patrykok
01-03-2009, 16:08
Też to zauważyłem u siebie :( Tak już jest i nic nie zrobimy, trzeba się przyzwyczaić.
Moje szkło wróciło jakiś czas temu z naprawy i teraz jest wszystko ok. Muszę tu bardzo pochwalić serwis. Czas naprawy był wyjątkowo krótki, cztery dni :) Poza naprawą sprawdzili też szkło pod względem optycznym i technik zapewnił, że wszystko jest w porządku.
Pozdrawiam
no to pięknie, człowiek przymiarki robi do zakupu, a wy mętlik w głowie robicie:mrgreen:, chyba zakręce sie obok 17-55/2.8
jak nie planujesz fx to sie krec, ja planowalem wiec wykrecilem 24-70.
apropo mojego pytania, to sprawdzalem nowa sztuke 24-70 i chodzi tak jak moja po prawie roku uzywania. czyli 14-24 chodzi po prostu inaczej i tyle.
Dziś kupiłem nikkora 24-70 f2,8. REWELACYJNY obiektyw. AF diabelnie szybki w porównaniu do 50 AF-S ;)
I ta ostrość na f2,8 u mnie praktycznie tak jak na f4 ;)
Mam 24-70 sprowadzone z USA i wszystko pięknie działa, szkło niesamowicie ostrzy.
Ostatnio doszedłem do wniosku że, to co kupiłem w USA było super, a to co kupiłem w PL....pozostawiało wiele do życzenia. No ale może to zupełny przypadek...
Może jednak nie przypadek. Sprowadziłem z USA kilka body canona i kilka L-ek. W Polsce wybierałem z 4 egzemplarzy
i była kupa, z USA 5D+24-105L rewelacja...Tez przychylam się do teorii, że z USA sprzęty są jakby lepiej wyselekcjonowane ;)
Myślę że jednak przypadek, miałem w ręku afs14-24 z USA i był marny, mam swojego też USA i jest suuuper.
Mariusz888
11-03-2009, 22:37
wuqa - tego 24-70 też brałeś z USA? Ile Cię to wyszło i gdzie ew kupowałeś (może być na PW jak nie chcesz się chwalić na forum ;) ) - bo zastanawiam się nad tym szkłem ale nie uśmiecha mi się trafić jakiejś padaki ;)
Akurat ten kupiłem na allegro z VAT. 5200 mnie to kosztowało, ale szkło jak nowe, z grudnia - tak, że gwarancję ma. Idealnie gada z moim d700. Miałem chrapkę na tę nową sigmę 24-70 HSM, ale cóż, niecierpliwy jestem ;)
Pogadaj z Imfoto.
Raczej pogadaj w imfoto ;)
Mam od Sławka praktycznie wszystko co mam nikona i na chwile obecnę nic mi sie nie zepsulo nic nie odpadlo .
Nie mam BF/FF i innych tego typu problemow ( a nawet jak jest lekki to foto zyletce pod kontem 45 stopni pod wplywem 40% robic nie chce )
... a co do N24-70 2.8 - jest taki jak chcialem to obiektyw jaki byl mi potrzebny pracuje sie z nim rewelacyjnie .
wasilewk
12-03-2009, 20:22
Raczej pogadaj w imfoto ;)
Mam od Sławka praktycznie wszystko co mam nikona i na chwile obecnę nic mi sie nie zepsulo nic nie odpadlo .
Nie mam BF/FF i innych tego typu problemow ( a nawet jak jest lekki to foto zyletce pod kontem 45 stopni pod wplywem 40% robic nie chce )
... a co do N24-70 2.8 - jest taki jak chcialem to obiektyw jaki byl mi potrzebny pracuje sie z nim rewelacyjnie .
Cytuj dokładnie.
Polecałem Imfoto, bo facet narzekał na swój dotychczasowy sklep - a ja na Imfoto nigdy się nie zawiodłem.
Pzdr.
Cytuj dokładnie.
Polecałem Imfoto, bo facet narzekał na swój dotychczasowy sklep - a ja na Imfoto nigdy się nie zawiodłem.
Pzdr.
Dokladniej sie nie dalo :)
Michał Jędrak
13-03-2009, 22:59
A ja kupiłem z USA. Jakiejś znajomej z amerykańskiego forum fotograficznego przelałem pieniądze i ona go kupiła. Wyszło tanio, bo ona jest w NPS i z tego tytułu miała obiektyw za $1400 zamiast $1600. Oczywiście jeszcze za czasów dolara po 2zł. Oczywiście obiektyw pracuje idealnie, więc albo ja miałem szczęście albo inni mają pecha. Albo do PL trafia inny sprzęt. Albo wszędzie trafia taki sam sprzęt, ale dla NPS jest inny? Taka mała dygresja od serca...
paparazzi89
06-12-2010, 17:03
ja mam pytanie lepiej kupić obiektyw/aparat z importu Polskiego czy zagranicznego np anglia
w przypadku mojego iPhona zauważyłem różnicę- ten z USA ma lepszą jakość ... jak jest w przypadku nikona?
w przypadku mojego iPhona zauważyłem różnicę- ten z USA ma lepszą jakość ... jak jest w przypadku nikona?
Te kupowane w polsce mają drewnianą okładzinę na gripie... Ludzie, jak można pisać takie pierdoły??? Jeszcze ma zapewne szybszą szybkość i dokładniejszą dokładność...
Te kupowane w polsce mają drewnianą okładzinę na gripie... Ludzie, jak można pisać takie pierdoły??? Jeszcze ma zapewne szybszą szybkość i dokładniejszą dokładność...
Nie drewnianą okładzinę, ale na przykład kiepsko wypadły na testach kontroli jakości, Żal wysłać na przemiał, niech Irokezi w Polandzie kupią, na serwis majątku nie wydadzą, bo ten na podstępu z reguły i tak udaje, że naprawia.
Marcin Borkowski
06-12-2010, 22:17
d3 z anglii maja 15 klatek na sekunde a te z polski 11 :D
A ja kupiłem z USA. Jakiejś znajomej z amerykańskiego forum fotograficznego przelałem pieniądze i ona go kupiła. Wyszło tanio, bo ona jest w NPS i z tego tytułu miała obiektyw za $1400 zamiast $1600.What? To amerykanskie NPS daje nawet takie znizki na zakupy??
Nie drewnianą okładzinę, ale na przykład kiepsko wypadły na testach kontroli jakości, Żal wysłać na przemiał, niech Irokezi w Polandzie kupią, na serwis majątku nie wydadzą, bo ten na podstępu z reguły i tak udaje, że naprawia.
Polski chrystianizm wiecznie żywy...
What? To amerykanskie NPS daje nawet takie znizki na zakupy??
Też jestem w szoku....Ja się nie mogę doprosić 24/1,4 na test....Prostuję, dostałem właśnie info, że na święta mam szansę potestować 24/1,4:)