Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Las...
Nostromo
14-01-2009, 22:31
Jesienny las...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Pozdrawiam
:-D
Ładnie pokazany las, światełko extra. Długo Cię nie było.:-D
O, wrocil...
z lasu.
Do tej pory tam siedziales? ;)
Sugestywnie, bajkowo, nie za kolorowo... moze byc.
Klasa fota. Gratulki.
Witaj na forum ;)
czesc, gdzie sie podziewałes chłopie - fotka sie podoba
pozdro:-D
Ładnie te promienie przechodzą.
malasana
15-01-2009, 00:00
Bardzo dobre zdjecie. Idealnie sfotografowane swiatlo. Gratulacje!
borregaard
15-01-2009, 00:21
Witaj,
Ładnie wyszło...tak po przerwie .:-D
Pzdr
Andrzej
świetne światło i świetne zdjęcie
Marek-frotka
15-01-2009, 00:29
Ładna fota - ciekawie pokazane światło.
Miło znów oglądać.:)
Pozdrawiam
Marek
Witamy, witamy...
Przednie zdjecie. Kolory, kadr... - wszystko na tak :)
P.S.
No moze ucial bym troszke dolu :)
Nikonozaur
15-01-2009, 03:13
Fajnie światełko pojechane. Czoła chylę.
No ja niestety nie dołączę się do zachwytów. Jak dla mnie naprawdę kiepsko wygląda to ratowanie przepałów na niebie. Pierwsza rzecz która się rzuca w oczy.
Jak dla mnie naprawdę kiepsko wygląda to ratowanie przepałów na niebie. Pierwsza rzecz która się rzuca w oczy.
Muszę tutaj poprzeć przedmówcę. Nie wiem zupełnie, Autorze, po co mazałeś tym szaroburym kolorem po przepalonym niebie - przecież oczywiste jest, że te piękne promienie nie wzięły się z niczego. To chyba jakaś obsesja fotografii cyfrowej - strach przed przepałami. To już na zdjęciu nie ma prawa być bieli?
Dla mnie - ciekawe światło. Reszta bez rewelacji.
Nikonozaur
15-01-2009, 13:41
To chyba jakaś obsesja fotografii cyfrowej - strach przed przepałami. To już na zdjęciu nie ma prawa być bieli?
Nie wiedziałem, że biel to przepał, a przepał to biel. Mógłbyś rozwinąć myśl?
Jestem świadom tego, że biel występuje w wielu odcieniach - np inna jest biel płótna, inna biel śniegu, jeszcze inna biel kości słoniowej a jeszcze inna jest biel tytanowa, ale w tym szczególnym przypadku miałem na myśli biel opisaną przez współrzędne RGB o wartościach 255, 255, 255. Ponieważ są to maksymalne wartości dla każdego kanału w 24-bitowym systemie opisu koloru - można przyjąć, że przepał w każdym kanale da w efekcie biel. Nie czepiajmy się słówek, bo to do niczego nie prowadzi. ;)
Niebo na szczescie mozna poprawic, a kadr i motyw jest bardzo dobry.
Moznaby tez odrobine wydobyc z cieni niektore z blizszych elementow kadru.
Firefighter
15-01-2009, 15:25
Barszo ładne zdjęcie - jak dla mnie troszeczke ciemniej i stworzył by się troszeczkę mroczniejszy klimacik :) ... ale i tak ma w sobie duży potencjał - gratulacja ujęcia :)
Niebo bardzo rzuca się w oczy i trzeba by to poprawić. Poza tym ok
Nostromo
15-01-2009, 18:57
Musze Cie zmartwic, fota nie była ratowana. Czasami na niebie bywają szare deszczowe chmury a słonce przeswituje przez małe przeswity. Czy mam rozumiec ze trzeba zmieniac kolor chmur na biały albo inny bo szare niebo jest beee i nie za bardzo jest tu na miejscu? :D
Nostromo
15-01-2009, 19:04
Niczym szarym kolego nie mazałem po niebie. To był naturalny kolor pochmurnego nieba. Wnioskuje ze szare niebo nie jest trendy.
I nie boje sie przepałow bo inaczej nie popełniłbym tej foty.
Nostromo
15-01-2009, 19:07
Dzieki wszystkim za odwiedziny i komentarze.
Pozdrawiam.
bardzo ladnie uchwyciłeś światło :)
super!
Musze Cie zmartwic, fota nie była ratowana. Czasami na niebie bywają szare deszczowe chmury a słonce przeswituje przez małe przeswity. Czy mam rozumiec ze trzeba zmieniac kolor chmur na biały albo inny bo szare niebo jest beee i nie za bardzo jest tu na miejscu? :D
Nie, według mnie po prostu to wygląda tak jakbyś użył pędzla i zamalowywał przepalenia. Są na tym zdjęciu miejsca między drzewami gdzie widać jaśniejsze aureole przy granicy gałęzi wokół samego zaciemnienia. To dało mi podstawy do tego, aby sądzić, że "mazałeś szaroburym", bowiem trudno mi było wyobrazić sobie, że ciemniejsze chmury idealnie trafiają kształtem i rozmiarem w prześwity między gałęziami. Z kilkupikselową aureolą.
Niczym szarym kolego nie mazałem po niebie. To był naturalny kolor pochmurnego nieba. Wnioskuje ze szare niebo nie jest trendy.
I nie boje sie przepałow bo inaczej nie popełniłbym tej foty.
Osobiście bardzo lubię szare niebo. Możesz się zresztą przespacerować po wątkach. ;) To czy był naturalny, czy nie - nie ma sensu dywagować. ;)
Pomysl z malowaniem nie bardzo mnie przekonywal, ale nienaturalne rozjasnienia
(drobne i tylko w malych "otworkach") jednak widac.
Byc moze, to pozostalosc po ostrzeniu.
borregaard
15-01-2009, 19:52
Osobiście bardzo lubię szare niebo. Możesz się zresztą przespacerować po wątkach. ;) To czy był naturalny, czy nie - nie ma sensu dywagować. ;)
Teraz to mnie ubawiłeś....to po jasną ch.......ę wydziwiałeś....Zawsze jest sens udzielić odpowiedzi i wyjaśnić...błądzącym....;) :mrgreen:
to po jasną ch.......ę wydziwiałeś...
Bo mi się nie podobało. O naturalności nie rzekłem ani słowa. ;)
Nie no - doprawdy komiczne :D
Mam uwierzyć, ze z tym niebem, to "tak tam było"? :D
Tam tak zdecydowanie nie bylo, ale efekt mogl sie pojawic bez malowania.
W zupelnie innym procesie obrobki.
A ja się absolutnie nie upieram, że to malowane było. Sposobów na sztuczne przyszarzenie jest bardzo dużo :)
EDIT: Zresztą jakkolwiek by to nie było zrobione - po prostu wygląda to źle.
Nostromo
15-01-2009, 20:58
Obrabiam w CNX wiec nic nie malowałem :). Fakt , czasami pojawiają sie aureolki naokoło obiektow o duzym kontrascie. Mysle ze faktycznie efekt zmniejszania i ostrzenia. Ale MZ nie ma co bić piany :D.
Pozdrawiam.