PDA

Zobacz pełną wersję : d40 + 18-55 + N 50/1.8 na początek?

sheste
14-01-2009, 21:50
Od dłuższego czasu mam okropny dylemat. Już dawno dawno temu postanowiłam, że muszę w przyszłości kupić lustrzankę cyfrową [do tej pory tylko poczciwy Zenit ET i Yashica 109 MP] i od jakiegoś tygodnia ten problem spędza mi sen z powiek. Mój budżet jest doprawdy niewielki jak na takie zakupy, ale dla mnie są to ogromne pieniądze zbierane już dość długo [ah to ubogie,studenckie życie]. Mam jakieś 1400zł do przeznaczenia na body + obiektyw, wiele opcji już przeszło przez moją głowę, ale w związku z ostatnim skokiem cen, moja ostatnia myśl to D40 z KITem (znalazłam nowy za 1029zł) + nikkor 50/1.8 (fakt, że taka granica cenowa wskazuje na używany, ale przecież wiele osób kupuje używane szkła w rewelacyjnym stanie). Czy ten zestaw będzie odpowiedni na start dla osoby przede wszystkim lubującej się w portrecie? Czy nikkor 50/1.8 sprawdza się również w innych dziedzinach fotografii?
Byłabym wdzięczna za wszelką pomoc, zależy mi na bardzo szybkim podjęciu ostatecznej decyzji i ewentualnym kupnie zanim okazja mi umknie sprzed nosa ;)
Pozdrawiam ciepło

blackside
14-01-2009, 22:02
Mam nadzieje że wiesz iż ze szkłem 50/1,8 musisz ostrzyć ręcznie.
A pomysł fajny tylko kit VR.

GEDAW
14-01-2009, 22:04
d40 nie ma własnego śrubokręta i przy 50 1.8 pozostaje Ci ostrzenie ręczne.

conrado
14-01-2009, 22:07
D40 nie jest złym aparatem, jednak patrząc perspektywicznie jego możliwości mogą się dla Ciebie okazać niewystarczające. Na początku nie będziesz tego widziała, ale w końcu poczujesz, że czegoś brakuje. Co do obiektywów, to 50 1.8 jest bardzo dobrym wyborem - to przyzwoite szkło za niewielkie pieniądze. W portrecie poradzi sobie bardzo dobrze. Do innych zastosowań również się nada, chociażby z tego powodu, że jest jasne i w wielu sytuacjach, gdy zabraknie Ci światła, będziesz używała właśnie 50-tki. 18-55 nie jest jakoś szczególnie rewelacyjnym szkłem, ale przyda Ci się na pewno szeroki kąt, tak więc powinnaś je mieć. Co do samej puszki, to polecam używanego nikona d70/d70s. Jest to sprzęt z wyższej półki niż d40 i na pewno długo będzie spełniał Twoje oczekiwania. Oczywiście wszystko pod warunkiem, że bierzesz w ogóle pod uwagę kupno używanego body. Możesz jeszcze rozważyć nikona d50 - ma wbudowany silnik autofocusa - to kolejna rzecz której d40 nie posiada. Dlatego 50 1.8 działałby jedynie w trybie manualnym, a nie jest to szczególnie wygodnym rozwiązaniem. Zwłaszcza gdy ostrość ocenia się za pomocą tak małego wizjera, jaki jest w d40. Wybór należy do Ciebie, ale naprawdę polecam rozejrzeć się za czymś używanym. Można znaleźć porządny sprzęt za niewielkie pieniądze. Pozdrawiam :)

sheste
14-01-2009, 22:11
Wiem o ostrzeniu ręcznym, ale nie przeszkadza mi ono. Do tej pory tylko w ten sposób robiłam zdjęcia [no nie licząc kompaktu coolpix l4], więc można powiedzieć, że się przyzwyczaiłam do tego sposobu. Jeśli chodzi o używany sprzęt, to rozważałam jakiś czas temu, ale szczerze mówiąc jest większy komfort psychiczny kiedy body jest nowe. Wolałabym np po roku użytkowania nie ponosić dodatkowych kosztów z tytułu wymiany zdechłej migawki.
Właściwie to na początku interesowałam się canonem [używany 400D vs nowy 1000D] ale jakoś odeszłam od teg pomysłu. liczę na to, że nie zostanę zlinczowana na wstępie za takie informacje w ogóle ;)

Badyl81
14-01-2009, 22:13
Widziałem nowe D40 + 18-55 +SB400 za 985zł (MediaExpert - ale w Katowicach raczej nie ma) a nowy Nikkor 50 1.8 to 399zł więc spokojnie się w 1400 zmieścisz w nowym sprzęcie. Nie będziesz miała w N50 AF bo D40 nie ma śrubokręta. N50 do portretu b. dobre, a D40 na początek powinno wystarczyć. W tym zestawie może Ci zabraknąć dłuższych ogniskowych. Możesz ewentualnie poszperać w forumowej giełdzie i kupić jakiś używany D50 czy D70S może D80 i będziesz miała śrubokręt , górny wyświetlacz, bracketing i takie tam. Używany D40 też taniej znajdziesz. Przejrzyj inne wątki bo duuuużo na ten temat już napisano. Życzę udanych zakupów!
EDIT: wyprzedzili mnie inni - chyba za długo pisałem tego posta ;)

conrado
14-01-2009, 22:17
Nie ma za co linczować. Ja pomimo tego, że jestem użytkownikiem nikona, często polecam konkurencyjne systemy. Nie ma sensu być niewolnikiem marki :)
A skoro już przy konkurencji jesteśmy: nie myślałaś może o systemie Pentaxa? Używane body np. k100d można wyrwać za grosze, a możliwość podpięcia dowolnego obiektywu przy zachowaniu pomiaru światła oraz potwierdzeniu ostrości jest niezwykle wygodne. Można sobie złożyć dobry zestaw za niewielkie pieniądze :)

sheste
14-01-2009, 22:21
i własnie stąd ten sen spędzony z powiek.
canonowcy odradzili pentaxa z uwagi na to,że ten system jakby 'przysnął' w najmniej odpowiednim momencie na rynku. Ja sie na ten temat nie wypowiadam, poniewaz nie sledze nowinek etc. zresztą tam sama go zasugerowałam ponieważ nowe również są niedrogie. kuzyn posiada K200D i jest to naprawdę przyjemny sprzęt, choć miałam okazję zrobić nim zaledwie kilka zdjęć.

wracając do tematu używanego body - jestem strachliwa. boję się, że coś wysiądzie a ja nie będę miała gwarancji i koszty, których pożałowałam na nową puszkę, zwalą mi się na głowę w ilości dużo większej. chociaż w przypadku nikona przynajmniej [podobno] łatwo sprawdzić przebieg migawki, w canonie to już jest sprawa dla serwisu.

conrado
14-01-2009, 22:37
Prawdą jest, że Pentax pozostaje trochę w tyle względem Nikona czy Canona, ale nie jest to jakąś wielką przeszkodą. We znaki może się jedynie dawać mniejszy wybór obiektywów oraz akcesoriów, ale są przecież jeszcze firmy niezależne. Zresztą, biorąc pod uwagę, że możesz pod takiego Pentaxa podpiąć dowolne szkło, to możliwości masz jeszcze większe niż u konkurencji, zwłaszcza, że nie przeszkadza Ci manualne ostrzenie. Popatrzyłem trochę na allegro i znalazłem k200d wraz z 18-55 II za 1500zł. Oczywiście nowy. Do tego dokupisz sobie jakiś taniutki obiektyw na m42 i możesz szaleć :)

sheste
14-01-2009, 22:47
przy zakupie k200d za 1500zł [też je widziałam] niestety nie zostanie ani grosz nawet na 'taniutki' obiektyw. już i tak fakt,że mam urodziny za 3 tyg podniósł kwotę z 1200 na 1400 ;)

conrado
14-01-2009, 23:08
Ale w sumie te 200 zł w górę to nie jest tak wiele. A zyskuje się jednak sprzęt wyższej klasy. Wiem, że dodatkowe wydatki nie są porządane (sam jestem studentem i znam ten ból), ale myślę że warto :)

sheste
14-01-2009, 23:11
najpierw trzeba je mieć skąd wziąć ;) a ja nie mam, 1300 na koncie i nie zapowiada się na powiększenie salda [siostra obiecała 100zł na urodziny wiec 1400 bedzie] niestety na więcej nie mam co liczyć.. :(

conrado
14-01-2009, 23:14
To może jakaś pożyczka od rodziców ;) Albo trzeba wprowadzić jakieś oszczędności żywieniowe. Zmienić dwudaniowe obiady w barach mlecznych na zupki chińskie oraz mrożone pierogi - zaraz uzbiera się jakiś grosz ;)

Psychotrop
14-01-2009, 23:16
z tego co czytam, to już praktycznie jesteś zdecydowana, tylko szukasz jeszcze potwierdzenia swojego wyboru na forum :)
wiem jak to jest z budżetem, sam pytając o sprzęt przed zakupem, wychodziło w końcu na to, że muszę wydać 3 razy więcej niż planowałem, a i tak kupiłem co chciałem :)
więc nie słuchaj tych co proponują droższy sprzęt, bo oni często sobie sprawy nie zdają ile czasem dla kogoś znaczy np 100zł

wybór za te pieniądze jest słuszny. na początku nie ma co się zastanawiać, tylko iść do sklepu i kupić.
z czasem sama będziesz wiedziała co ci potrzeba więcej, czego ci brakuje i wtedy można się ewentualnie zastanawiać.

z mojej strony jedna porada - body takie jak zaplanowałaś i nowe, ale jeśli nie masz oporów co do używanych obiektywów - polecam poszperać na forumowej giełdzie, ew. alledrogo (w twoim województwie, żeby można było osobiście odebrać obiektyw, wcześniej go testując) i zastanowić się nas N 18-70 3,5-4,5 - można go dostać używanego za 450zł, a reprezentuje sobą (mimo, że to też kit, ale do D70) trochę wyższy poziom jakościowy niż N 18-55. a no i nie ma VR, ale z tego się rzadko korzysta (przynajmniej ja).
o różnicach między tymi dwoma obiektywami możesz poczytać w dziale optyka, dla przykładu pierwszy wątek na ktróy powinnaś wejść kupując obiektyw: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18348

sheste
14-01-2009, 23:22
Właściwie nie szukam potwierdzenia, ale rady. Zastanawiałam się nad używanym body, naprawdę i wciąż się zastanawiam, bo widzę jakie są ceny (niektóre doprawdy śmieszne) ale nieraz przeraża mnie ilość 20-30tys klapnięć,a to sporo i nie wiadomo czy lada chwila coś nie zdechnie a tu psikus i nie ma gwarancji. Może i gdybym nie miała przewrażliwionej rodziny, to bym zaryzykowała, ale ciągle słyszę za plecami różne nastraszające opinie.
Poważnie,jestem w kropce. nie wiem co robić.

robertG7
14-01-2009, 23:26
no to tak na świeżo m.in. d70s 799zł
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=83992

odii
14-01-2009, 23:30
ja swojego czasu kupiłem używke i to jeszcze przez eBay w UK... Do tej pory śmiga aparat (już 3 lata). Da się znaleźć coś z małym przebiegiem i od pewnych osób w giełdzie forumowej...

sheste
14-01-2009, 23:32
a orientuje się ktoś jaka jest minimalna żywotność migawki w d50/d70/d70s oraz ewentualne koszty wymiany? [warto wiedzieć takie rzeczy]

conrado
14-01-2009, 23:33
W sumie nie słyszy się wielu skarg od użytkowników używanych luster. Znam kilku osobiście i chwalą sobie swój sprzęt. Jeżeli tylko kupuje się od pewnego sprzedawcy można spodziewać się, że wszystko będzie w porządku. Najlepiej oczywiście sprawdzić sprzęt przed kupnem, to minimalizuje ryzyko.

A co do ilości wyzwoleń migawki, to rozrzut jest spory: 30 000 - 150 000. Ciężko to tak naprawdę ocenić. Ponoć nawet panowie z serwisu nikona nie orientują się zbytnio w temacie :)

Psychotrop
14-01-2009, 23:35
wiem jak to jest.
też mogłem kupić używkę body i dokupić lepsze obiektywy, a zdecydowałem się na nowy d90, bo jednak jest to sprzęt składający się z bardzo wielu elementów, a im więcej podzespołów, tym większe szanse że coś może ulec awarii.
jeśli jednak chodzi o obiektywy, tu już nie miałbym takich oporów (nie znaczy że nie ma przypadków usterek) i poszperał za czymś używanym.
weź jeszcze pod uwagę, że musisz jeszcze wydać z 50-100zł na kartę pamięci, pewnie jakaś torba, jeśli nie posiadasz.
to body które wybrałaś, na początku na pewno zaspokoi twoje potrzeby, więc nie ma co szukać innych opcji, zwłaszcza że używka nie wchodzi w grę.
z innych systemów znam tylko canona, ale lustrzanek amatorskich bym z tej stajni nie tknął - bawiłem się przez tydzień 450D i wystarczy - więcej go nie chcę mieć w rękach, bo ergonomia nie bardzo, sprawia wrażenie plastikowej atrapy (wiem że to nie ma nic do fotek, ale niektórym przeszkadza), menu jakieś takie pokręcone, przyciski nie tam gdzie trzeba .... no ale zdjęcia jednak robi :)

edit:
co do używanych body - nie mówię nie, ale pod jednym warunkiem, że są z pewnego źródła i wiesz jak z nimi się wcześniej obchodzono.
co do ilości klapnięć - nie wiem jaka jest żywotność migawki w innych apratach, ale w d90 producent deklaruje 100 000.

conrado
14-01-2009, 23:44
Karta pamięci nie musi być aż tak droga, sam ostatnio kupiłem SanDisk'a Ultra II 2GB za jakieś 28 zł na alledrogo. Może nie jest aż tak szybka jak seria Extreme, ale swobodnie wystarcza do wygodnego fotografowania.
Tak, jak pisałem - D40 na początku będzie w pełni spełniał oczekiwania, ale po pewnym czasie pojawią się wyższe wymagania i taka puszka może już nie wystarczyć. Wszystko zależy od tego na ile ambitnie masz zamiar podejść do fotografii.

Psychotrop
14-01-2009, 23:51
Karta pamięci nie musi być aż tak droga, sam ostatnio kupiłem SanDisk'a Ultra II 2GB za jakieś 28 zł na alledrogo.

a to nie wiedziałem że aż tak poszły karty w dół ;)

Tak, jak pisałem - D40 na początku będzie w pełni spełniał oczekiwania, ale po pewnym czasie pojawią się wyższe wymagania i taka puszka może już nie wystarczyć. Wszystko zależy od tego na ile ambitnie masz zamiar podejść do fotografii.

tutaj ambicje nie mają nic do rzeczy a raczej potrzeby danego fotografa - znam 2 osoby, które bardzo ambitnie podchodzą do zagadnienia fotografii i nie mają potrzeby zmieniania body (d40 i d50), inwestują w inne rzeczy, takie jak obiektywy, statywy, wyjazdy w plener i takie tam ... :)

sheste
14-01-2009, 23:53
Ja na to forum zarejestrowałam się niemalże potajemnie [;)] ponieważ otaczający mnie ludzie to z reguły canonowcy, którzy krzyczą "400D! 450D! 1000D! nie, 1000D to złom, 400D! nikon jest beznadziejny, canon!" itd, a ja osobiście nie mam zdania jeśli chodzi o robienie zdjęc tymi aparatami, bo z luster zdarzyło mi się jedynie zrobić kilka zdjęć pentaxem k200d i nikonem d40 z KITem [do tej pory kolezanka mi zdjec nie wysłała a minął już przeszło rok, więc nawet nie wiem jak mi to wyszło ;) ]. Za to mam ostatecznie wyrobione zdanie jeśli chodzi o wygodę trzymania i tutaj Nikon ma bezkonkurencyjnie pierwsze miejsce :)

w przypadku moich ambicji to jest tak, że nie potrzebuje tego aparatu na zjazdy rodzinne czy dokumentowanie rozwoju dziecka [chociaż tutaj chylę czoła przed kilkoma osobami na forum za najbardziej poruszające portrety dzieci jakie zdarzyło mi się oglądać - w tym pani Koffee, która te cuda wyczarowuje własnie głównie d40 + N 50/1.8 - mam świadomość, że ja bym czegoś takiego nie dokonała]
Chciałabym się uczyć i wyciągać z tego jak najwięcej.

Psychotrop
15-01-2009, 00:22
ponieważ otaczający mnie ludzie to z reguły canonowcy, którzy krzyczą "400D! 450D! 1000D! nie, 1000D to złom, 400D! nikon jest beznadziejny,...

canon nie jest zły, to co napisałem to moje subiektywne odczucie (zanim jeszcze miałem nikona w rękach) - zdjęcia przecież robi - tak dobre jak fotograf trzymający go w ręce :)
u mnie decyzja była prosta - stajnia wśród znajomych to nikon i zawsze istnieje możliwość pożyczenia osprzętu, obiektywu .... dopiero potem zaczęły się poszukiwania konkretnego modelu body :)

conrado
15-01-2009, 00:27
Ja w sumie, gdyby nie fakt, że miałem już dwa szkła do nikona od analogowego f80, pewnie wszedłbym w Pentaxa albo Canona. W tego drugiego głównie dlatego, że ma cmos-ową matrycę. Nawet pomimo tego, że canonowe lustrzanki niskobudżetowe są wykonane znacznie słabiej od nikonowskich.

sheste
15-01-2009, 18:49
który model jest starszy, d70 czy d50?
można któryś z nich gdziekolwiek dostać jeszcze nowy?
moja znajoma twierdzi,że w pewnym malutkim sklepiku w mieście X wciąż jest dostepny d70 i w sumie mnie to zastanawia. Juz dawno ich nigdzie nie widziałam..

rooner
15-01-2009, 19:28
Najstarszy jest d70 - 2004r jeśli dobrze pamietam...
w 2005 Nikon w kwietniu pokazał jednocześnie d50 i ulepszone d70s - ale zmian było niewiele w stosunku do d70
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2904

Psychotrop
15-01-2009, 19:35
który model jest starszy, d70 czy d50?

tu masz wszystkie ;)
http://www.dpreview.com/reviews/timeline.asp

Maciek4444
15-01-2009, 21:00
ja właściwie z bardzo zbliżonym problemem jak koleżanka, chce kupić d40 + nikkor 18-55 + nikkor 55-200. jestem już zdecydowany na taki właśnie sprzęt, ponieważ cenowo nie jestem w stanie dać więcej, a na sam początek to i tak dla spory zakres ogniskowych.
poszukuje sklepu gdzie mogło być najtaniej. jak na razie znalazłem: http://eurocamera.pl/index.php?pid=104&&productid=1460 może znacie jakiś inny gdzie ten zestaw wychodzi taniej? jak szukałem nawet na części to chyba nima opcji, a zapytać nie zawadzi.
p.s. nie interesuje mnie sprzęt używany

sheste
15-01-2009, 21:18
skoro 2004 i 2005, to chyba rzeczywiście małoprawdopodobne jest, żeby znaleźć gdzieś nówki tych modeli.. ciekawa jestem jak to z tym sklepikiem, o którym mówiła mi znajoma. w poniedziałek powinnam już sie dowiedzieć :)

rooner
15-01-2009, 21:23
Ja nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem d70s w sklepie...
ale chyba gdzieś w połowie 2007 Fotojoker miał ostatni rzut
Później chyba wszystkie źródła wyschły...;)

sheste
16-01-2009, 23:29
na allegro znalazłam body d50, rzekomo nowe i nieużywane. cena 890zł
co o tym sądzicie?

conrado
17-01-2009, 00:05
Podaj link do aukcji, będzie nam łatwiej coś o tym sprzęcie powiedzieć.

sheste
17-01-2009, 00:07
ajj, chciałam, ale wydawało mi się, że nie moge ;d
ale skoro moge,to podaje :
http://www.allegro.pl/item531928298_nikon_d50_body_nowy_lustrzanka_cyfro wa.html

i jeszcze zastanawia mnie ten,, tylko czekam na odpowiedź odnośnie zużycia migawki:
http://www.allegro.pl/item532152717_nikon_d70_body_karta_1gb_kingston.ht ml

rutelz
17-01-2009, 00:11
Chyba na forum wisi ogłoszenie sprzedaży body d70s ostatnio na allegro idzie dorwać w okolicach 700 zł używanego albo za około 500 zł D40 i wydawało mi się że z nowymi 50/1.8 AF-S działa ustawianie ostrości. Ale ogólnie to widzę to dwojako:
D70s (700zł) + używana 50/1.8 (300zł)
D40 (500 zł) + nowa 50/1.8 AF-S (415zł)

Ogólnie to zależy czy gabaryty nie będą Ci przeszkadzać, dzisiaj przykręciłem do swojej D70s 50 i trochę śmiesznie wygląda a D40 zawsze wszędzie a na pewno prędzej wciśniesz w bagaż podręczny, ale odbierze Ci to parę funkcji za to doda większy wyświetlacz. Co wolisz :)

sheste
17-01-2009, 00:13
No własnie powoli odchodze od pomyslu kupna d40, jesli bym sie zdecydowała, to w tym wypadku mogłabym kupić nowe. Z tym,że ostatnio skłaniam się ku czemuś starszemu, lepszemu no i tańszemu ;) czyli d50/d70/d70s :)

rutelz
17-01-2009, 00:18
Wg. mnie to już kwestia tylko i wyłącznie dłoni. Modele podobne do siebie a gabarytami D70s bardzo się różni, ja go mam ze względu, że jest idealnie wpasowany w moją dłoń :)
Jeżeli szukałabyś czegoś to te modele ostatnio pospadały cenowo i 600 zł za D50 to chyba max co można dać bo wyżej to już D70s schodzi.

conrado
17-01-2009, 00:20
No niestety, wraz z zaawansowaniem sprzętu zwiększają się jego rozmiary i waga. Nic się na to nie poradzi. Ale miałem nieraz d70 w rękach i nigdy nie wydawała mi się ani zbyt duża ani zbyt ciężka. Była tak "w sam raz". D50 nie miałem nigdy w rękach, ale powinien dobrze leżeć. A co do aukcji, które podałaś, to wydają się interesujące.
I wydaje mi się, że ceny nie są jakoś szczególnie wygórowane. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że sprzęt jest nieużywany. A d70-tka z drugiego linku wygląda na bardzo zadbaną. Ale nie orientuję się za bardzo w ostatnich cenach tych puszek, tak więc poczekaj jeszcze na opinie innych użytkowników :)

sheste
17-01-2009, 00:26
ten aparat z drugiego linku jest własnie zastanawiajaco tani, aż sie boje dostać odpowiedź o jego przebiegu ;)
jesli sie zdecyduje na sprzet z allegro, może poproszę o którąś z oferowanych na tym forum 'Pomocną Dłoń', bo nigdy nic nie wiadomo (z katowic do gdanska czy szczecina nie pojade, zresza nie znam sie na tyle,zeby na szybko ocenic czy wszystko w porządku, niestety)

rooner
17-01-2009, 00:43
Może wstaw też ogłoszenie na naszej giełdzie np. "kupię d50/70s, do xx przebiegu, do xxx zł"
Często ludzie sprzedają te aparaty w świetnym stanie, zadbane ze śmiesznym przebiegiem itp.

sheste
17-01-2009, 15:02
Z giełdy zaczynają napływać oferty, a aparat z drugiego linku już mi sprzątnięto sprzed nosa ;) [nawet sie nie doczekałam na informację o przebiegu]

a co sądzicie o tym?:
http://www.allegro.pl/item524826917_nikon_d50_dodatki.html

poprosiłam wystawiającego o dodatkowe zdjęcia, wysłał mi ich całe mnóstwo i przyznam, że sprzęt jest bardzo zadbany. myślicie, że zgłosić się do kogoś kto oferuje Pomocną dłoń z gdańska, żeby zobaczył czy faktycznie warto?

ten obiektyw nikkor 28-80 jest dobry?

robertG7
17-01-2009, 16:27
Ale masz jeszcze korpus do kupienia z linku, który ja podałem. Pewniejszy moim zdaniem zakup niż import używanego z USA. No i to D70s
Wyjaśniam, że nie mam żadnego w tym interesu:)

sheste
17-01-2009, 16:37
ale ja strasznie lubię sobie utrudniać życie niepotrzebnymi dylematami ;)
sugeruje się przebiegiem migawki,szczerze mówiąc, bo nie wiem jakie minimum przeżywa ona w tych modelach.
w sumie cieżko dostać gdzies któryś z tych trzech, gdzie migawka miałaby mniej niz 10tys.. i moze faktycznie lepiej od kogoś z forum niż z allegro.

blackside
17-01-2009, 16:41
Tak z ciekawości co to jest 10tyś ...? :-)

sheste
17-01-2009, 16:44
Tak z ciekawości co to jest 10tyś ...? :-)

chodzi mi o ilość zrobionych zdjec, chyba, że pytanie było zadane w sensie 'a czymże jest 10tys w obliczu możliwosci migawki' ;)

rooner
17-01-2009, 17:25
chodzi mi o ilość zrobionych zdjec, chyba, że pytanie było zadane w sensie 'a czymże jest 10tys w obliczu możliwosci migawki' ;)

Na to nie ma reguły. Może zrobić 10, 30 albo i 100k. W serii dwucyfrowej Nikon nie podaje na ile klapnięć testowana jest migawka. Dopiero w trzycyfrowej mowa jest o np. 100k dla d200 czy 150 dla d300.
Polecam wątek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49800
a także
http://www.olegkikin.com/shutterlife/

tmadzik
20-01-2009, 20:19
Mam podobny dylemat :)

Niestety mam opory przed zakupem używanego aparatu, zależy mi też na wystawieniu fakturki. Budżet niewielki, a chęci duże. Będę głównie robić zdjęcia mojej córeczce - czyli myślę o zakupie dodatkowo 50-tki.
Jeśli chodzi o ręczne ostrzenie to do tej pory bawiłam się Zenitem. Czy ostrzenie przy 50-tce wygląda podobnie?

Duser
20-01-2009, 20:26
Jak masz dobre oko, to nie będziesz mieć większych trudności , ale pamiętaj, w Zenicie miałaś raster lub klin, a tutaj masz tylko matówkę. Jest co prawda potwierdzanie ostrości diodą , ale z moich doświadczeń różnie bywa z dokładnością tego potwierdzania.

janpa
20-01-2009, 21:01
Jak masz dobre oko, to nie będziesz mieć większych trudności , ale pamiętaj, w Zenicie miałaś raster lub klin, a tutaj masz tylko matówkę. Jest co prawda potwierdzanie ostrości diodą , ale z moich doświadczeń różnie bywa z dokładnością tego potwierdzania.

Niestety, moim zdaniem wcale nie jest tak różowo... Różnica między wizjerem w Zenicie a w D40 jest mniej-więcej taka jak między D40 a przeciętną "małpką". Co oczywiście nie oznacza, że się nie da... Jednak komfort ostrzenia wg mnie jest nieporównywalny :( Co do rastra, to można sobie pomóc wymieniając matówkę.

jurekb
20-01-2009, 21:03
KUP SOBIE D40 z kitem. Goście piszący że N18-55 jest gorszy od 18-70 piszą bzdury i chwalą (tak jak każda sroczka) "swój ogonek" zerknij na testy na www.photozone.de N18-55 ma lepsze wyniki rozdzielczości od N18-70

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/235-nikkor-af-s-18-70mm-f35-45-g-if-ed-dx-review--test-report?start=1

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/234-nikkor-af-s-18-55mm-f35-56-g-ed-dx-ii-review--test-report?start=1

N18-55 bije na głowę N17-70

Miałem byłem bardzo zadowolony, robi BARDZO ŁADNE ZDJĘCIA. Jeśli masz ograniczony budżet to kup sobie go na raty w EURO-AGD raty są bez odsetek. Zapłacisz 1099zł (na 30rat 36.63zł).
Kupując w sklepie, masz 2 lata gwarancji-rękojmi sprzedawcy. W przypadku używki nie.
Z kupnem N50 1.8 wstrzymaj się. Obiektyw doskonały ale ręczne ostrzenie irytuje.

PS
Przez 2,5 roku spłacania rat, skończysz studia, zrobisz tysiące fajnych fotek, dojdziesz do wniosku "czu to jest to?". Kupisz drugie body nowe szkiełko .....
POLECAM

conrado
20-01-2009, 21:15
N18-55 bije na głowę N17-70

Troszkę poniosła cię fantazja. Szkła mają porównywalną optykę ale zakres ogniskowych, pierścień ostrości oraz ogólne lepsze wykonanie, włączając w to metalowy bagnet, przemawiają na korzyść N 18-70. Miałem do czynienia z obydwoma szkłami i uważam, że lepiej wziąć właśnie 18-70-tkę.

jurekb
20-01-2009, 21:23
Troszkę poniosła cię fantazja. Szkła mają porównywalną optykę ale zakres ogniskowych, pierścień ostrości oraz ogólne lepsze wykonanie, włączając w to metalowy bagnet, przemawiają na korzyść N 18-70. Miałem do czynienia z obydwoma szkłami i uważam, że lepiej wziąć właśnie 18-70-tkę.

No z tym "bije na głowę" to może rzeczywiście ponosła mnie fantazja, ale jak przeczytałem jednym z postów że 18-55 jest dużo gorszy, to czytając takie bzdury poniosły mnie nerwy. Ma tylko tą zaletę że jest o 15mm dłuższy, no i może ten bagnet z metalu. Ale chodziło mi o podkreślenie że jeśli dziewczyna kupi kit D40+18-55, to nie wybierze źle.
A z tego co wiem to nie ma kita D40+18-70

Umbra
20-01-2009, 21:45
Jestem w podobnej sytuacji i zastanowiłbym się nad używanym D70(s)/D50 + 50/1.8 - powinno wyjść koło 1000 zł. Będzie AF.

sheste
20-01-2009, 23:12
Ja podjęłam decyzję ostateczną i jestem własnie w trakcie licytacji używanego d70s. W sobotę zobacze czy mi się powiodło,ale jestem zdeterminowana, żeby kupic to body więc zrobie duzo, żeby mi sie udało ;)

no i teraz pytanie: jaki obiektyw kupić jako pierwszy?
zastanawiałam się nad tamronem 55-200, jest niedrogi a ponoć dobry. zastosowanie też ma dość uniwersalne z tego co czytałam.
podkreślę, że na razie mogę kupić tylko jeden obiektyw, na więcej już mnie nie stać, więc zależy mi na opinii.

conrado
20-01-2009, 23:29
Jeżeli tylko nie będzie Ci brakowało szerokiego kąta, to taki zakres ogniskowych powinien być optymalny. Co do samego szkła, to raczej nic Ci nie podpowiem bo nie miałem z nim do czynienia. Słyszałem tylko, że Tamrony mają tendencje do ff/bf, tak więc polecam, abyś przetestowała ten obiektyw ze swoją puszką przed kupnem.

sote
20-01-2009, 23:29
ten tamron jest spoko jak na obiektyw za taka kase :)
ale jesli mialbym Ci doradzic to jak bedziesz miala d70s to dokup do tego nikkora 50mm f1.8

sheste
20-01-2009, 23:34
ten tamron jest spoko jak na obiektyw za taka kase :)
ale jesli mialbym Ci doradzic to jak bedziesz miala d70s to dokup do tego nikkora 50mm f1.8

Własnie mój dylemat polega na tym, że nie wiem czy lepiej coś z większym zakresem ogniskowych jak ten tamron, czy stałkę N 50/1.8.
Mimo, że głównie robię portrety i ogólnie pojętą fotografie ludzi [raczej nie bawię się w krajobrazy czy architekturę], to boję się, że za chwile odczuję brak zooma i wtedy bede musiała się mocno sprężyć, żeby coś dokupić ;)

sote
20-01-2009, 23:56
ale zoom z takim zakresem (55-200) do krajobrazow czy architektury tez by Ci sie nie bardzo przydal,
50ka zreszta tez tak sobie. Przewaga 50ki nad zoomem jest jej swiatlo.
Przy fotografowaniu ludzi zalezy czy robisz to z ukrycia czy wolisz miec z nimi kontakt,
jesli wolisz zdjecia z ukrycia to tamron, a jesli masz wiecej smialosci to zdecydowanie stalka.
Minusem tamrona jest jego swiatlo, a zeby fotki byly ostrzejsze trzeba go przymykac,
a wtedy staje sie jeszcze ciemniejszy...
Uzywalem tego tamrona jakis czas (z d50) i w sumie dawal rade, ale zdecydowanie za duzo czasu spedzal w torbie
i go sprzedalem, 50ki nie sprzedalem bo taki jasny obiektyw warto miec w torbie.

Yuras
20-01-2009, 23:56
Jeśli jesteś zdeterminowana do zakupu D70s (..dobry wybór za te pieniądze..) i myślisz o portrecie przede wszystkim, to może odpuść sobie póki co tego Tamrona i zainwestuj w N50/1,8. Kupiłem to szkiełko (T55-200) ostatnio w FJ i ma ono jedną podstawową zaletę - jeśli ktoś prawie nie używa tele, to mimo wszystko dobrze go mieć w najmniejszej przegrodzie torby, bo lekki jest i miejsca nie zajmuje, a optycznie jest poprawny. Niemniej do portretu, to nie patrz na to, że on ma wiekszy zakres ogniskowych od stałki.. patrz na ostrość, rozmycie, światło, głębię ostrości itd.. czyli tutaj zdecydowanie N50/1,8 polecam.

mpwt
21-01-2009, 00:00
Przewaga 50ki nad zoomem jest jej swiatlo.

Ekhm... oczywiście nie tylko światło, prawda? :D

sheste
21-01-2009, 00:06
W sumie racja, najpierw mogę kupić n 50/1,8 w końcu i tak bym go kupiła. najwyżej niedługo [za dwa/3 miesiace] dokupię coś jeszcze :)
pytanie: czy n 50/1.8 sprawdza się tylko w portretach?

mpwt
czy n 50/1.8 sprawdza się tylko w portretach?

Nie tylko.

sote
Ekhm... oczywiście nie tylko światło, prawda? :D

eee nie czepiaj sie ;)
i w stalce zoom jest w nogach fotografa :mrgreen:

sote
21-01-2009, 00:08

zdecydowanie nie!
ostatnio nawet ktos tu na forum pokazywal dorobek czlowieczka,
ktory robi fotki przyrodnicze 50ka z czatowni (czy jak to sie zwie ;) )

edit: ooooo tu jest ten watek: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84454

mpwt
21-01-2009, 00:09
eee nie czepiaj sie ;)

Wiesz, tu nie chodziło o czepialstwo a zainteresowanie innych jakie inne zalety ma N50/1.8 nad T55-200. Wady ma, bo zoom w nogach. Ale zalet chyba więcej ;)

Yuras
21-01-2009, 00:10
W sumie racja, najpierw mogę kupić n 50/1,8 w końcu i tak bym go kupiła. najwyżej niedługo [za dwa/3 miesiace] dokupię coś jeszcze :)

..nie licz na zbytnią uniwersalność tego szkiełka.. portret i krótkie tele na powietrzu. Niemniej zgodnie z zasadą "im co bardziej uniwersalne tym bardziej do ......." ..raczej bym sie z tego faktu cieszył.. ;)

sheste
21-01-2009, 00:12
zoom w nogach jest do przeżycia, przynajmniej kadry są bardziej świadome.

i kolejne pytanie.. jako, że wcześniej zajmowałam się robieniem zdjęc lustrzankami analogowymi [yashica 109 MP, ale niestety dziś oddałam.. i zenit ET] czy jest jakakolwiek mozliwość używania obiektywu z zenita (MC Flektogon 2.8/20 Carl Zeiss) z d70s? strasznie cenie sobie ten obiektyw i byłabym przeszczęśliwa, jesli byłaby taka mozliwość.

mpwt
21-01-2009, 00:14
czy jest jakakolwiek mozliwość używania obiektywu z zenita.

Jest jak najbardziej, ale dochodzi kilka problemów. M.in. problemy z ostrzeniem na nieskończoność... Poczytasz o tym na forum w odpowiednich działach.

sheste
21-01-2009, 00:15
Jest jak najbardziej, ale dochodzi kilka problemów. M.in. problemy z ostrzeniem na nieskończoność... Poczytasz o tym na forum w odpowiednich działach.

poszukam w takim razie, dzieki :)

mpwt
21-01-2009, 00:16
Powodzenia

;)

SlaWasII
21-01-2009, 00:17
...jak przeczytałem jednym z postów że 18-55 jest dużo gorszy, to czytając takie bzdury poniosły mnie nerwy. Ma tylko tą zaletę że jest o 15mm dłuższy, no i może ten bagnet z metalu...

Zwróćcie uwagę, że technologia tworzyw sztucznych dość mocno poszła do przodu. Jeśli aparat nie skrzypi, a Nikony nie skrzypią, to fakt że ma coś z tworzywa w niczym nie przeszkadza. Ułamać się tego tak łatwo nie da, a i ścieranie nowoczesnych tworzyw jest mniejsze od metalu. Zwróćcie uwagę jak się zachowują zderzaki samochodowe przy delikatnych stłuczkach. Na tych z tworzywa nie ma śladu, te metalowe zawsze będą pogięte... ;)

Dziewczyno, bierzi kit D40+18-55.
Nic taniej nie dostaniesz. Jeśli ktoś radzi wyższy model, to ma dobre chęci ale cóż z tego. Ja uważam, że najważniejszy jest fotograf, potem obiektyw, na końcu body. Dobre obiektywy zaczynają się od 2500zł, niezłe od 1500zł. Kity są poniżej 1000zł i uważam, że spoko na początek wystarczą. Jeśli chodzi o używane body to jest ryzyko, że padnie ale cóż... Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że do 70-100tys. pstryknięć nic się nie powinno zdarzyć - tak mówią statystyki: http://olegkikin.com/shutterlife/nikon_d40.htm Baza niebogata, niekoniecznie wiarygodna ale do 132tys. mniej niż 5% awarii migawki. To się daje naprawić!

Jeśli chodzi o ostrzenie ręczne, ja tak robiłem przez kilkadziesiąt lat. ;) W DSLR jest to bardziej kłopotliwe. Złapać idealnie ostrość jest często bardzo trudno, minimalne drgnięcie pierścienia i już nieostro. Ale się da :mrgreen:

Daj znać co wybrałaś. Powodzenia!

Yuras
21-01-2009, 00:17
zoom w nogach jest do przeżycia, przynajmniej kadry są bardziej świadome.

i kolejne pytanie.. jako, że wcześniej zajmowałam się robieniem zdjęc lustrzankami analogowymi [yashica 109 MP, ale niestety dziś oddałam.. i zenit ET] czy jest jakakolwiek mozliwość używania obiektywu z zenita (MC Flektogon 2.8/20 Carl Zeiss) z d70s? strasznie cenie sobie ten obiektyw i byłabym przeszczęśliwa, jesli byłaby taka mozliwość.

..w szukajce znajdziesz dziesiątki wątków na ten temat. Kupisz konwerter N/M42 bez soczewki (jakies 25zł) i możesz używać, jednak nie będzie on ostrzył na nieskończoność, własciwie nawet portret trudno zrobić. Kupisz konwerter z soczewką (ok 100zł) będzie ostrzył w całym zakresie, ale straci optycznie.. to Ci już chyba mpwt opisze, bo testy kiedyś robił.

mpwt
21-01-2009, 00:18
Dziewczyno, bierzi kit D40+18-55.

Już nie utrudniaj! Dziewczyna dobrze kombinuje! :D

Złapać idealnie ostrość jest często bardzo trudno, minimalne drgnięcie pierścienia i już nieostro.

To nie tylko problem pierścienia!

Przykład od glenia (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=821467&postcount=3):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/08/0eadaba2226fcbad-1.png
źródło (http://images24.fotosik.pl/259/0eadaba2226fcbad.png)

Coś to mówi? :D

amorphis
21-01-2009, 00:20
Myślę, że jako pierwszy obiektyw najlepiej kupisz Nikon 50mm 1.8. Jest ostry i wspaniały do portretów, jak i do sytuacji słabej światła. Tamron 55-200 bym nie polecał, bo dla takiego zakresu bez stabilizatora obrazu jest problem (a sam obiektyw jest przeciętny). Jeśli chesz obiektyw zoomowy, to polecałbym Nikon 70-300 VR, ale to kosztuje trochę.
Tak więc w każdym razie: kup 50mm 1.8, zrób zdjęcia, i będziesz wiedziała dokładnie co chcesz więcej.
Aha, gdyby chciałaś korzystać z obiektywów Zenit, Carl Zeiss... (tzw. obiektywy M42), to dSLR-y Nikon nie bardzo się nie przydały. M42 to raczej dla dSLR-ów Canon.

SlaWasII
21-01-2009, 04:01
Coś to mówi? :D
Mówi. Poczytałem ten wątek od glenio (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=821467#post821467) i znowu zacząłem się skrobać po portfelu... A tu jeszcze trza kupić SB-900, S24-70, no i S150-500. Że o D300 nie wspomnę! Trza było od razu brać D300.

sote
21-01-2009, 09:21
Aha, gdyby chciałaś korzystać z obiektywów Zenit, Carl Zeiss... (tzw. obiektywy M42), to dSLR-y Nikon nie bardzo się nie przydały. M42 to raczej dla dSLR-ów Canon.

Nie wprowadzaj zamieszania!
obiektyw z mocowaniem M42 mozna podpiac do Nikona przez odpowiednia przejsciowke,
jakie sa tego konsekwencje juz ktos przede mna napisal wiec nie musze powtarzac.

mpwt
21-01-2009, 10:27
A tu jeszcze trza kupić SB-900(...)

No nie wiem, SB-900 nie działa w pełni z analogami ;)

sheste
21-01-2009, 10:35
czy są znaczne różnice w jakości zdjęć w przypadku używania nikkora/nikona/sigmy/tamrona, każdy to 70-300?

sote
21-01-2009, 10:52
czy są znaczne różnice w jakości zdjęć w przypadku używania nikkora/nikona/sigmy/tamrona, każdy to 70-300?

nikon to aparaty, obiektywy - nikkor ;)

poszperaj w sieci za samplami, polecam http://www.pixel-peeper.com/ mozesz wybrac konkretny obiektyw i body

Wedlug mnie, jak kupisz 70-300 jako jedyny obiektyw to bedzie Ci brakowalo czegos szerszego...
70mm we wnetrzach bedzie bardzo ciasno :(

nadal sugeruje kupic 50ke ;)

mpwt
21-01-2009, 10:52

Tak. Wejdź na optyczne.pl. Masz tam testy obiektywów.

sheste
21-01-2009, 10:56
nikon to aparaty, obiektywy - nikkor ;)

nie chce się spierać, bo nie jestem zbyt obeznana w temacie, ale nieraz spotkałam się z obiektywem nikon 70-300 który rzekomo zbliżony jest konstrukcyjnie do nikkora, ale zrezygnowano w nim zz szkła o niskiej dyspersji.

mpwt
21-01-2009, 11:00
Nikkor to marka Nikona pod którą sprzedaje obiektywy.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikkor

sheste
21-01-2009, 11:02
wiem. nie zmienia to faktu, że na rynku sa obiektywy opatrzone nie nazwą nikkor a nikon i różnią się one od siebie więc raczej nie jest to zamienne używanie marki obiektywu z marką aparatu.

mpwt
21-01-2009, 11:04
na rynku sa obiektywy opatrzone nie nazwą nikkor a nikon i różnią się one od siebie

Które?

http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html

sheste
21-01-2009, 11:10
mówiłam wcześniej,że nie jestem obeznana w temacie, po prostu zapytałam, bo kilkakrotnie się natknęłam na obiektyw opatrzony ta nazwa i podpisany "Obiektyw jest konstrukcyjnie zbliżony do AF-Nikkora 70-300 f/4.5-5.6D ED, ale zrezygnowano w nim ze szkła o niskiej dyspersji (i oczywiście z pierścienia przysłon)"

w takim razie mogę się poczuć wprowadzona w błąd.

nie bierzcie do siebie tego, że się nie znam i pytam o opinie.

mpwt
21-01-2009, 11:11
Nie, nie możesz się poczuć wprowadzona w błąd. Obiektywy Nikkor produkuje Nikon. Choć w przeszłości zdarzało się, że dla Nikona robiły inne firmy. Ale nadal sprzedawał je Nikon pod marką Nikkor. Tak w skrócie i uproszczeniu :)

amorphis
21-01-2009, 12:04
Nie wprowadzaj zamieszania!
obiektyw z mocowaniem M42 mozna podpiac do Nikona przez odpowiednia przejsciowke,
jakie sa tego konsekwencje juz ktos przede mna napisal wiec nie musze powtarzac.

Źle napisałem. Powinno brzmi "...obiektywy M42 nie bardzo się przydały do dSLRów Nikona" (moim zdaniem). Są przejściówki, które pozwalają na ostrzenie na nieskończoność (~100 zł na Allegro), ale wtedy wymagane będzie dodatkowe szkło w przejściówce.
@sheste: chodziło mi o AF-S Nikkor (=Nikon) 70-300 VR, a nie Nikkor AF 70-300 G/D.

mpwt
21-01-2009, 12:14
Są przejściówki(...)

Albo "dupki" ( ;) ), które można podmienić w obiektywie i zamieniasz swoje szkiełka z bagnetem M42 na bagnet F :D

Paulus
21-01-2009, 17:50
Już nie utrudniaj! Dziewczyna dobrze kombinuje! :D
Ja też zamieszam, choć akurat nie uważam żeby to było mieszanie. Też uważam że lepszą opcją jest nowe body (w tym przypadku D40), szczególnie przy ograniczonym budżecie. Nawet "z pewnych rąk" używki swoje już przeszły i gwarancji jakby co, brak. A kupowanie używki z alledrogo "w ciemno" to już kompletna moim zadniem pomyłka. Jak ktoś słusznie zauważył, aparat to dość złożone urządzenie (mechanika, elektronika), do tego często używane w nie sprzyjających warunkach. Tymczasem potencjalny sprzedawca nie przyzna się, czy mu przypadkowo aparat kiedyś nie gruchnął na podłogę itp. Jeśli kupujemy "na styk" z kasą, to dopiero będzie rozpacz, jak coś w sprzęcie klęknie i nie będzie za co naprawić.

conrado
21-01-2009, 18:16
Paulus przesadzasz trochę. Kupowałem już na allegro wiele elektronicznego i optycznego sprzętu i nigdy nie zdarzyło mi się, abym otrzymał uszkodzony sprzęt. Warunek jest taki, żeby kupować od osoby z dużą ilością pozytywów. Mam tu na myśli od 20 wzwyż. Poza tym nie możesz zakładać, że sprzęt na allegro nie był szanowany przez użytkownika. Popatrz na siebie. Czy używasz sprzętu w jakiś szczególnie niesprzyjających warunkach, narażasz go na uderzenia czy obicia? Raczej nie. Myślę nawet, że obchodzisz się ze swoim sprzętem jak z jajkiem. I tak samo robi większość użytkowników sprzętu na allegro.
W kwestii uszkodzeń bardziej obawiał bym się poczty/kuriera. Na całe szczęście paczkę można ubezpieczyć.

Paulus
21-01-2009, 18:33
Popatrz na siebie. Czy używasz sprzętu w jakiś szczególnie niesprzyjających warunkach, narażasz go na uderzenia czy obicia? Raczej nie. Myślę nawet, że obchodzisz się ze swoim sprzętem jak z jajkiem. I tak samo robi większość użytkowników sprzętu na allegro.
No to prawda, od siebie bym kupił. ;) Ale miałem takiego niefarta, że trochę kupionej elektroniki (z allegro i nie tylko) nie bardzo chciało działać. I co gorsza w 2 przypadkach było to tak, że sprzęt czasami działał, a czasami nie, także nie udało mi się go nawet reklamować. Po tych smutnych doświadczeniach i o sporą kasę lżejszy, postanowiłem sobie solennie że nigdy już żadnej elektroniki ani urządzeń bardziej złożonych, używanych nie kupię. Z działki foto - obiektyw chodzony bym wziął, ale body już nie.

SlaWasII
21-01-2009, 18:52
No nie wiem, SB-900 nie działa w pełni z analogami ;)
Qrcze, nie qmam...
Ja chcę SB-900 podpinać do D60. Do Prakticy mam starego Unomata B24TAC, którego również używam z D60 via fotocela (własnoręcznie sklecona). Póki co.

mpwt
21-01-2009, 19:12
Ja chcę SB-900 podpinać do D60.

Spoko, gorzej jak sobie sprawisz F80/F100 na przykład ;)

sheste
21-01-2009, 19:21
Na forum nie znalazłam nic na ten temat [zeby nie było,ze jestem zbyt leniwa,zeby sprawdzic ;) ] więc pytam tutaj: wiecie coś na temat obiektywu Cosina 28-210/3,5-5,6 AF?

sheste
21-01-2009, 23:41
... W kwestii uszkodzeń bardziej obawiał bym się poczty/kuriera. Na całe szczęście paczkę można ubezpieczyć.

O to akurat sie nie martwię, bo aparat mam zamiar odebrać osobiście :) [fakt,ze to 2h jazdy pociagiem w jedna strone, ale koszty biletu są prawie równe z kosztami kuriera, a przynajmniej mam pewność, że aparat bezpośrednio od sprzedawcy trafi do mnie bez żadnych przygód w miedzyczasie, i pozwoli mi to również na wstępne ocenienie aparatu]

conrado
22-01-2009, 08:50
Przy takim układzie raczej nie ma szans żebyś kupiła niesprawny sprzęt. Tylko przetestuj go dokładnie. Weź może jakiegoś laptopa, żeby móc ocenić czy wszystko jest w porządku z wykonanymi zdjęciami.

sheste
22-01-2009, 11:01
Niestety, nie mam dostępu do laptopa.. No i jade tam sama, bo jakoś nikt z moich znajomych wtedy nie może, a ja znów nie mogę później.

Podczas nocy bezsennej dzisiejszej, żeby się czymś zająć, wygrzebałam z szafki mojego Zenita i jego wszystkie obiektywy, zaczełam je czyścić bo trochę sie przykurzyły i bawić w porównywanie. No i wniosek był taki, że każdy z trzech ma przecież stałą ogniskową. Przypomniało mi się też, że kiedy zdjęcia robiłam kompaktem, to też nigdy nie używałam zooma [prócz tego w nóżkach ;) ] i jedynie Yashica i jej obiektyw [yashica 28-80] mnie tak rozleniwiły, że teraz chciałam kupić coś z zoomem. A prawda jest taka,że rzadko kiedy z niego korzystałam, zatem wniosek ostateczny: kupuję nikkora 50/1.8 ;)

sote
22-01-2009, 11:07
AMEN ;)
napewno bedziesz zadowolona!
Jak juz kupisz aparat i obiektyw, pochwal sie zdjeciami.

sheste
22-01-2009, 11:08
po tym, jakie widziałam tu zdjęcia, chyba nigdy się nie przełamię, żeby pokazać swoje.. ^^

sote
22-01-2009, 11:13
dasz rade!
Postarasz sie i napewno bedize dobrze! :)
Jezeli ogladalas juz tu fotki to wiesz co mozna pokazac a czego raczej nie wypada;)
Bedzie dobrze.

sheste
22-01-2009, 11:16
Własnie przezyłam szok z kategorii 'nie rozumiem'
dlaczego zamawiając w fotojokerze za kuriera płaci sie niecałe 20zł, a za odbiór osobisty 30? xD

[cena łączna 428zł za nowego nikkora 50/1.8 D AF to chyba nie jest duzo, prawda? ]

mpwt
22-01-2009, 11:22
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83788
A Imfoto to sklep, który prowadzi jeden z naszych forumowych kolegów :)

sote
22-01-2009, 11:27
na forumowej gieldzie ostatnio chodzily 50ki za ok 300PLN albo nawet taniej z tego co pamietam...
Nie masz fotojokera w Katowicach, zeby sie przejsc osobiscie?

sheste
22-01-2009, 11:28
Taktak, sprawdzałam na skąpcu, z tym że z zaznaczeniem śląska a tutaj cena najniższa to te 399 z fotojokera, z tym, że z tą dopłatą dziwną. [studiuje marketing a nie mam pojęcia za co ta dopłada przy odbiorze jest]
zanim zamówię, pójdę do sklepu i najwyzej kupie od ręki jesli wyjdzie na to samo [np 429] a jeszcze w Saturnie sprawdzę, może jest [chociaz nie sądze, żeby tam było taniej, niby saturn a ceny nieraz zaskakują swoją wysokością]

malyr
22-01-2009, 11:31
miałem to samo jak kupowałem lampę błyskową z odbiorem w sklepie fotojoker :)
pytanie czy w sklepie mają taki obiektyw na stanie?

ragnar
22-01-2009, 11:38
U mnie w FJ, cena z wczoraj 444zł.

sheste
22-01-2009, 11:43
No własnie nie wiem, pójde, sprawdzę i najwyzej wroce do domu i zamówie (; do fotojokera w Silesii mam 15 minut pieszo, więc nie jest to jakas straszna droga, a i tak musze wpaść do Rossmana (;

sote
22-01-2009, 11:44
To ciagle bardzo popularny obiektyw, wiec jest spora szansa ze beda mieli w sklepie - najlepiej najpierw zadzwon i bedziesz wiedziala :)
Ta doplate FJ liczy sobie niby za przesylke z magazynu centralnego do konkretnego sklepu. Tak maja i juz ;) nie ma co probowac tego zrozumiec ;)

Yuras
22-01-2009, 12:33
No własnie nie wiem, pójde, sprawdzę i najwyzej wroce do domu i zamówie (; do fotojokera w Silesii mam 15 minut pieszo, więc nie jest to jakas straszna droga, a i tak musze wpaść do Rossmana (;

W SCC (Fotojoker) stoi po 444 też, ale jak wrócisz do domu i zamówisz przez net z odbiorem tam właśnie dostaniesz ten, który mają na stanie i zapłacisz troszke taniej. Zadzwoń też do FotoLandu w Chorzowie, też mają na stanie po 447, a zawsze tam coś spuszczą (przynajmniej mnie się zdarza). Już nie mówię, żeby gonić tramwajem po pare zł rabatu, ale warto odwiedzić i sie rozejrzeć.. jeśli oczywiście nie miałaś wcześniej okazji.

sote
22-01-2009, 12:36
ja bym sie na Twoim miejscu rozejrzal za uzywanym nikkorkiem, np. tu: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=82240 poszedl za 280 PLN...

sheste
22-01-2009, 12:41
rozglądałam się, ale na allegro nie schodzą poniżej 350 [+wysyłka] więc uznałam, że wolę dopłacić te paredziesiąt zł i mieć nowy. No i zalezy mi na tym, zeby mieć ten obiektyw już jak będę odbierać body w niedziele więc na licytacje nie zostało zbyt wiele czasu [juz nie mówiąc o czasie wysyłki] (:
z racji kupowania używanego body, mogę wyłozyć te 400zł na obiektyw,bo trochę zaoszczędziłam (:

sote
22-01-2009, 12:46
aaa to inna sprawa :)
rozumiem.

sheste
22-01-2009, 12:59
idę odebrać mój obiektyw. ah, szkoda, że jeszcze nie mam jak go wypróbować ;)

ragnar
22-01-2009, 13:05
Mam nadzieje, że wygrasz tą licytację. Z tym też musiusz się liczyć. Ogólnie stan świetny moim skromnym zdaniem.

sheste
22-01-2009, 14:33
Mam nadzieje, że wygrasz tą licytację. Z tym też musiusz się liczyć. Ogólnie stan świetny moim skromnym zdaniem.

Czy ja dawałam gdzieś link do tej aukcji, w której licytuję? ^^ bo własnie wydaje mi sie, ze do innych dawalam ale akurat do tej nie.

Ja również mam nadzieje, ze ją wygram, ale obserwowałam juz jakiś czas jakie tendencje cenowe panują na aukcjach d70s i wiem, ze 800zł przekroczyć nie powinno oraz, że ludzie zabijać się o niego nie będą :)
chyba,że trafiłam na jakiś niezwykły wyjątek ^^

ragnar
22-01-2009, 14:41
Czy ja dawałam gdzieś link do tej aukcji, w której licytuję? ^^ bo własnie wydaje mi sie, ze do innych dawalam ale akurat do tej nie.

Ja również mam nadzieje, ze ją wygram, ale obserwowałam juz jakiś czas jakie tendencje cenowe panują na aukcjach d70s i wiem, ze 800zł przekroczyć nie powinno oraz, że ludzie zabijać się o niego nie będą :)
chyba,że trafiłam na jakiś niezwykły wyjątek ^^

Nie dawałaś ale domyśliłem się, która to aukcja, trzymam kciuki.

amorphis
22-01-2009, 16:55
sheste, wysłałem Ci prywatną wiadomość...
(panowie, bądź spokojnie, to tylko sprawa służbowa :p)

conrado
22-01-2009, 17:04
Odebrałaś już ten obiektyw? Jeśli nie, to zajrzyj jeszcze najpierw do Media Marktu. Widziałem tam ostatnio 50-tkę za 380zł. Z tym, że było to we Wrocławiu. Ale ceny mają chyba porównywalne w całej Polsce :)

tomekk_gdy
23-01-2009, 15:08
witam,

korzystam stosunkowo od niedawna z "50", na tą chwilę wyparła ona obiektyw kitowy... głównie portrety.
Za cenę około PLN 400,- myślę że warto jest mieć ten obiektyw w swojej kolekcji.

- świetna jakość obrazu
- bardzo dobry stosunek jakości do ceny

Polecam...no. !

RBT
24-01-2009, 19:10
...zoom w nogach jest do przeżycia, przynajmniej kadry są bardziej świadome...
Niestety nie. Jest wręcz przeciwnie, bo stała ogniskowa (jeśli nie mamy wyboru) narzuca określoną perspektywę.

sheste
24-01-2009, 19:53

No cóż. nie zdążyłam.
trochę mi przykro, ale przecież to nie koniec świata... ):

tmadzik
26-01-2009, 21:58
Pisałam wcześniej, że również rozważam zakup d40 jednak po przemyśleniu zastanawiam się nad D60 body + 50'tke. Co lepiej D40 czy D60?

ragnar
26-01-2009, 22:36
Pisałam wcześniej, że również rozważam zakup d40 jednak po przemyśleniu zastanawiam się nad D60 body + 50'tke. Co lepiej D40 czy D60?

D80, te dwa modele co wymieniłeś nie mają śrubokręta w body (wałkowane na forum chyba kilkanaście tysięcy razy) 50-tka chodzi o stałkę 1.8? Z nią tylko kręcenie ręczne focusa z tymi modelami co wymieniłeś.. Niektórzy to lubią ale w sumie to taka loteria.

tmadzik
29-01-2009, 19:19
Wiem ma kolejne pytanie :D Czy warto kupić Sony Alfa 200? Jest teraz w dość atrakcyjnej cenie. Oglądałam cenę dedykowanej dla sony 50/1.4, ale cena trochę wysoka. Czy można do niej zamocować nikonowską 50'tke? Stosując jakąś przejściówkę? Przepraszam, ale jestem w temacie optyki jeszcze zielona.

sheste
23-02-2009, 21:49
powróciłam ^^
zakup aparatu wciąż nieuskuteczniony [byłam w Anglii, nie znalazlam nic okazyjnie taniego, wróciłam do polski, szukam dalej tutaj.. ;) ]
znalazłam na allegro ofertę sprzedaży Nikona d50, powystawowy, z Kitem 18-55 za 999zł [kup teraz 1099] z gwarancją 12msc. warto?

[jedyne,co mnie boli to to, że jest srebrny, ale cóż. aparatu nie kupuje się dla jego wyglądu ;d ]

amirez
23-02-2009, 21:55
powróciłam ^^
zakup aparatu wciąż nieuskuteczniony [byłam w Anglii, nie znalazlam nic okazyjnie taniego, wróciłam do polski, szukam dalej tutaj.. ;) ]
znalazłam na allegro ofertę sprzedaży Nikona d50, powystawowy, z Kitem 18-55 za 999zł [kup teraz 1099] z gwarancją 12msc. warto?

[jedyne,co mnie boli to to, że jest srebrny, ale cóż. aparatu nie kupuje się dla jego wyglądu ;d ]
-------------------------
Nie bardzo.

Rycerz
23-02-2009, 23:03
teraz jest na forumowej giełdzie d7o

sheste
23-02-2009, 23:16
teraz jest na forumowej giełdzie d7o

d70s widziałam, ale na mój gust ma troszkę za duży przebieg migawki, zwlaszcza za cene 750zł.

ragnar
24-02-2009, 07:54
D50 srebrny, czyli USA, za tą cenę się nie opłaca.

sheste
24-02-2009, 09:33
Dzięki za odpowiedzi :)

sheste
27-02-2009, 12:43
no to problem uważam za rozwiązany, umówilam się na oglądanie i odbiór d50 z kitem i torbą w cenie 840zł, przebieg 7tys klatek ;) oby wszystko było w porządku.. :)

smokwaw
27-02-2009, 15:41
7 tys kletek na D50 to chyba mało możliwe, wiesz jak się pójdzie w teren to czasem z 400 zdjęć jednego dnia się pyknie, a w przypadku aparatu kilku letniego to było by to możliwe jeśli ktoś go prawie nie używał.

Polecam programik: Opanda IExif 2.3 (jest free na necie wystarczy wpisac w google)

Trzeba tylko zrobić fotkę, wrzucić ja na kompa i tym programikiem zobaczyć jak jest wartość "Total Number of Shutter Relasees for Camera" (na samym dole tabelki)

velaskez
27-02-2009, 16:58
No chyba Ty pykasz 400 zdjęć w terenie ;) To możliwe, że ma 7k klatek:)

smokwaw
27-02-2009, 18:38
Może, ale to mało prawdopodobne, mój aparat ma rok i ma teraz 13 tys i wcale nie robię zdjęć codziennie.
Zdjęcia seryjne nie są mi obce (np. mewy czy gołębie w locie) a numerki lecą....

velaskez
27-02-2009, 18:40
Jeśli się przesiadasz z analoga gdzie masz 24 w porywach 36 klatek do zrobienia to na prawdę, nie ma odruchu pstrykania ile wlezie:D I jeszcze jak robisz w NEF'ach to uważasz, bo potem się po prostu nie chce obrabiac:)

smokwaw
27-02-2009, 18:52
Właśnie dlatego, że używałem analoga i miałem tylko tyle, to teraz doceniam cyfre i pykam ile chcę (aż bateryjka lub pamięć się skończy) :D A NEF-ów mało kiedy używam chyba, że jakieś ważniejsze foty.

ozi1024
27-02-2009, 19:50
Witajcie. Wracając do tematu tego wątku; chciałbym dokupić sobie jasny obiektyw, żeby czynić zdjęcia na wakacjach - jakieś oświetlone budynki wieczorem, itp. Mam D40, więc nie mam śrubokręta, zastanawiam się właśnie nad 50/1,8. Wiem, że na APS-C wyjdzie mi portretówka, ale głównym kryterium w moim wypadku jest cena. Sama kwestia ręcznego ostrzenia mnie nie przeraża, chciałbym tylko wiedzieć czy wieczorem jest to po prostu wykonalne:) Doradźcie coś!

SlaWasII
27-02-2009, 22:27
Ja właśnie dokupiłem na allegro, za sto kilka zeta, adapter na m42 (ostrzy na nieskończoność) do mojego kultowego Pentacona 1.8/50.
Nie tylko ostrość będzie manualna ale wszystko! Zobaczymy jaki będzie efekt - początkiem przyszłego tygodnia spodziewam się przesyłki.

mpwt
27-02-2009, 22:34
Może, ale to mało prawdopodobne, mój aparat ma rok i ma teraz 13 tys i wcale nie robię zdjęć codziennie.

Tia, średnio na dzień wychodzi Ci 35 klatek... To tak jakbyś codziennie jedną rolkę filmu wypstrykał :D

sheste
27-02-2009, 23:11
oj, znam ludzi, którzy kupili lustrzankę kilka lat temu, pobawili się i włożyli do szafy. na allegro również mnóstwo jest takich przypadków. wszystko zależy od zacięcia fotograficznego posiadacza.

xxxam
28-02-2009, 00:11
powodzenia przy zakupach sheste - mam nadzieję że sprzęt ci przypasuje, a z 50/1.8 napewno będziesz zadowolona
mam podobny zestaw jak ty i powiem ci że 18-55 mialem założone 3 razy: raz do testu, raz na imprezie rodzinnej do zdjecia zbiorowego i raz na spacerze z młodą kiedy to zupełnie sie nie sprawdziło bo było pochmurne popołudnie ... a dziecko na spacerze ciężko uchwycić poniżej 1/100 ...
podsumowując 50 to fajny obiektyw

pozwolicie że wyjaśnię o co chodzi z fotojokerem (tego nie uczą na studiach sheste :) )
20 zł za kuriera - to średnia cena przesyłki kurierskiej + jakies tam opakowanie (sam płacę 15 zł za pakę do 30 kg) i generalnie poza odebraniem zamówienia, wypisaniem kwitów i zapakowaniem paczki to nic się nie robi
30 zł za odbiór osobisty - przesyłka z magazynu do sklepu jest w cenie sprzedaży uwzględniona a te 30 zł to opłata za "zawracanie dupy". Przychodzisz odebrać - gość musi aparat rozpakować i zapakować spowrotem, zrobisz jakieś zdjęcie, zadasz parę pytań - zejdzie dobre 15-20 min - chyba nie musze pisać ile to kosztuje ? A pomyśl że przez ten czas mogliby opchnąc komuś Soniaka ;-D
Druga bardzo ważna sprawa - kupujesz przez net z kurierem - masz 10 dni na zwrot .Czyli np 50 ma ff/bf lub nieostrzy lub ma za duże luzy (pamiętajmy że te po 400 zł to zdiełano w kitaju) - zwracasz i bierzesz drugi
ale jak kupujesz przez net z odb własnym to juz sprzed bezpośrednia i zwrotów nie ma ... czyli wszstkie nizgodności ida przez procedurę reklamacji - a ta w FJ to podobno gorzej niż gorący pogrzebacz w d ....

sheste
28-02-2009, 11:08
powodzenia przy zakupach sheste - mam nadzieję że sprzęt ci przypasuje, a z 50/1.8 napewno będziesz zadowolona

dzięki :)
za jakieś 1,5h pakuję się w pociąg do wrocławia i frruu, po moją d50tke :) ah, jakże się cieszę!
wczoraj robiłam zdjęcia minoltą dynax 5d, z 50/1.7 minolty. pracowało mi się z nią znakomicie, choć przyznam, że pod względem ergonomii jak zwykle Nikon bije wszystkich na łeb ;)

ozi1024
28-02-2009, 14:22
To super, ja mam na przykład 14 tys klatek a rok będzie miała dopiero za ponad trzy miesiące:)
To tak odnośnie kilku postów wcześniej.

Sheste, jak już kupisz, to daj znać jak się nim ręcznie ostrzy - też myślę nad zakupem, ale nie mam śrubokręta:)

sheste
28-02-2009, 20:03
ostrzenie ręczne jest swietne moim zdaniem, póki co narazie na nim sie opieram bo chyba mam jakis problem z dzialaniem AF.. na 18-55 AF-S dziala. na 50/1.8 AF nie dziala i nie wiem dlaczego. obiektyw jest po raz pierwszy podpiety do korpusu. z d50 przeciez AF powinien dzialac?

podejrzewam,ze teraz wyjdzie całe moje amatorstwo ^^ wydaje mi sie, ze cos gdzies przycisnęłam (przelacznik na aparacie wskazuje AF) a nie mam instrukcji,zey sie w to bardziej zagłębić. no i AF jakos w 18-55 tez przestał dzialac (a robil to jeszcze kilka h temu ;d)
jestem pewna,ze wiecie o co chodzi i wspomozecie mnie, glupiutkiego czlowieczka z dobrymi intencjami ;)

ok, juz wszystko w porzadku ;d

SlaWasII
28-02-2009, 22:06
wydaje mi sie, ze cos gdzies przycisnęłam (przelacznik na aparacie wskazuje AF) a nie mam instrukcji,zey sie w to bardziej zagłębić.
TU (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_alp.php?p_sid=TbRboDrj&p_prods=19%2C244&p_pv=2.244&p_cats=650&p_cv=1.650) masz instrukcję w formacie PDF. Musisz się tylko zarejestrować.

ozi1024
01-03-2009, 00:23
Sheste, jak już się nacieszysz, podeślij jakieś zdjęcia:) Poza portretowymi, przypuszczam, że interesują nas te w kiepskich warunkach oświetleniowych na f/1,8
:D

sheste
01-03-2009, 02:17
juz zrobilismy ze znajomymi ok 500 xd
przyjaciolka lezy na podlodze w jakis dziwnych strojach i generalnie przezywam ogromna ekstaze z posiadania wlasnego aparatu. cudownie. jak tylko je zgram i w ogole obejrze, to sprobuje cos Wam podeslac :) moze wyjdzie cos wartego pokazania. nareszcie w swoim zywiole!

ozi1024
01-03-2009, 14:34
No to fajnie!

xxxam
01-03-2009, 22:08
te 50-tki za 400 parę zł, na przesłonie 1.8 nie są do końca ostre (bynajmniej te dwa z którymi miałem doczynienia). Ale po przymknięciu do2 jest już lepiej

ozi1024
02-03-2009, 14:53
No to i tak dobrze:)
W mojej szklarni najjaśniejszy jest kit (f/3,5 na 18mm), więc f/2 to i tak dobrze. A na lepsze modele, np. Af-S 35mm/1,8 (podobno jest bardzo dobry optycznie) mnie nie stać:)

Jeszcze pytanko - ma ktoś zdjęcia makro zrobione Nikkorem 50mm/1,8 przy użyciu pierścienia odwrotnego mocowania? Fajnie by było przed zakupem tego szkła obejrzeć co może:)

smokwaw
02-03-2009, 19:28
Witajcie. Wracając do tematu tego wątku; chciałbym dokupić sobie jasny obiektyw, żeby czynić zdjęcia na wakacjach - jakieś oświetlone budynki wieczorem, itp. Mam D40, więc nie mam śrubokręta, zastanawiam się właśnie nad 50/1,8. Wiem, że na APS-C wyjdzie mi portretówka, ale głównym kryterium w moim wypadku jest cena. Sama kwestia ręcznego ostrzenia mnie nie przeraża, chciałbym tylko wiedzieć czy wieczorem jest to po prostu wykonalne:) Doradźcie coś!
Jak jest ciemno to w dość małym wizjerze optycznym z ostrości za dużo chyba nie zobaczysz.
Ja też zastanawiam się nad najnowszym dziełem Nikona AF-S 35mm f=1,8 G DX w ceneo jest za 803 zł. Ale podobnie jak Ciebie ta cena też troche mnie odstrasza.

Może wypowie się ktoś kto robił nocne zdjęcia ostrząc recznie jak to mu wychodziło tj. nie mówię o ustawieniu na nieskończoność i fotografowaniu dalekich obiektów, lecz nieco bliższych.

ozi1024
02-03-2009, 23:06
No otóż to, to my z kolegą smokaw czekamy na opinie:D

sheste
03-03-2009, 00:39
No otóż to, to my z kolegą smokaw czekamy na opinie:D

Jak będę miała okazję wyjść i coś pokombinować w ciemności na dworze, to dam znać jak poszło ;)
póki co wieczna zima w katowicach mnie odstrasza :P

xxxam
03-03-2009, 10:12
ja to nie popróbuje - ostrzenie ręczne przy mojej wadzie wzroku to nieporozumienie (dawno nie zmieniałem okularów)

ozi1024
03-03-2009, 16:15
Wieczna zima w Katowicach? 10km od nich już jest wiosna, to dziwne:D

Krótkie porównanie 2 obiektywów:

Nikkor 50mm/1,8:
*Koszt 450zł
*Pierścień przysłony, czyli zakup pierścienia odwrtonego mocowania i już mamy dobre makro
*Na D40/40x/60 tylko MF

Nikkor AF-S 35mm/1,8:
*Koszt 790zł (www.cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl) - na dzień dzisiejszy)
*Brak pierścienia przysłony, czyli z odwrotnego mocowania kicha
*Silnik AF
*W zestawie osłona przeciwsłoneczna i pokrowiec

A tutaj:

http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=none&camera=403&perpage=12&focal_min=50&focal_max=50&aperture_min=1.8&aperture_max=1.8&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3&p=1

są zdjęcia zrobione Nikonem D40 z Nikkorem 50mm/1,8, czyli wszystkie musiały być robione na MF.

smokwaw
05-03-2009, 00:17
Tak, ale mało tu nocnych a po drugie tu nikt nie wklei nieudanej foty. Mnie ciekawi jak to jest naprawdę.

GeparD
05-03-2009, 05:00
(...)

Jeszcze pytanko - ma ktoś zdjęcia makro zrobione Nikkorem 50mm/1,8 przy użyciu pierścienia odwrotnego mocowania? Fajnie by było przed zakupem tego szkła obejrzeć co może:)

ja cyknalem pare fotek ale nie sa ostre gdyz... nie posiadam jeszcze pierscienia odwrotnego mocowania ;)

przystawilem odwrotnie obiektyw od zenita przytrzymujac reka i zrobilem pare fotek roslinkom - efekty wychodza ciekawe - juz wyobrazam sobie jak to bedzie wygladalo kiedy nie bede musial trzymac go reka ;)

pod koniec marca bede w kraju i kupuje pierscien na alledrogo bo na ebay uk nie moge zalezc 52/52

SlaWasII
05-03-2009, 07:36
sorry za wielokrotne posty, nie wiem co jest, ale zauwazylem ze w ok 4 rano polskiego czasu forum sie wiesza...
Ja robiłem ankietę (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=89578) przed 4 rano i wysyłałem ją dokładnie o czwartej. Też miałem jaja, ale się udało. Jedna rzecz nie wyszła - trudno.

Odnośnie pierścienia, to niedawno go nabyłem. W połączeniu z obiektywem 200mm, pierścieniem pośrednim 50mm i obiektywem 50mm od Prakticy (zamocowanym odwrotnie), wychodzi niezły mikroskop. Skala odwzorowania ok. 8:1.

GeparD
05-03-2009, 08:29
SlaWasII mozesz mi powiedziec jak liczyc skale odwzorowania?

SlaWasII
05-03-2009, 09:39
SlaWasII mozesz mi powiedziec jak liczyc skale odwzorowania?
W praktyce jest to szalenie trudne.
W uproszczeniu, skala odwzorowania zależy odwrotnie proporcjonalnie od odległości do obiektu i wprost proporcjonalnie od odległości matówki, wg. wzoru:
R = v / d
gdzie R - skala odwzorowania, v - odległość obrazu obiektu od soczewki, d - odległość od soczewki do obiektu.
Gdy mamy układ soczewek (obiektyw), trzeba znać miejsce gdzie jest węzeł optyczny. Ponieważ zdjęcia makro robi się z bardzo bliskich odległości, w praktyce ułamki milimetra decydują o skali odwzorowania. A my na dodatek nie wiemy dokładnie gdzie leży węzeł optyczny obiektywu czy też układu obiektywów.

Dużo ważniejsze dla nas jest to, jak fotografować.
Polecam Wykład IV (http://www.eko.uj.edu.pl/laskowski/Fotografia.htm) napisany przez prof. dr hab. Ryszarda Laskowskiego - opisane tam są ciekawsze rzeczy niż to, jak się dokładnie liczy skalę odwzorowania.

ozi1024
05-03-2009, 18:24
Tak, ale mało tu nocnych a po drugie tu nikt nie wklei nieudanej foty. Mnie ciekawi jak to jest naprawdę.

Ja już się raczej na 100% zdecydowałem na zakup 50/1,8 (cena), ale zrobię to dopiero przed wakacjami. jesli do tego czasu nie dowiemy się "jak to jest naprawdę" to napiszę coś o moich wrażeniach:)

ozi1024
05-03-2009, 18:42
Odnośnie pierścienia, to niedawno go nabyłem. W połączeniu z obiektywem 200mm, pierścieniem pośrednim 50mm i obiektywem 50mm od Prakticy (zamocowanym odwrotnie), wychodzi niezły mikroskop. Skala odwzorowania ok. 8:1.

A zestaw 200mm i 50mm zamontowany odwrtonie (czyli bez pierścienia pośredniego) to jak wychodzi?:) Chodzi mi o wrażenia a nie o skalę odwzorowania:)