PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ostatnie dni zimy HDR, DRI, SRI

Nemeth
14-01-2009, 21:26
Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum.8) Więc nie bijcie :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een:
Lustrzankę mam od trzech dni i to fantastyczna zabawa. :mrgreen: Niewiele umiem bo miałem do tej pory 'maupkę' :oops: i robiłem tylko na zielonym;-) ale bardzo mi się to podoba (prócz patrzenia przez to okienko bo na LCD sie nic nie wyswietla przed zrobieniem zdjecia!!!:shock::shock::shock:).

Uwielbiam też HDR. Uważam, że najpiękniejsze zdjęcia tą techniką są na digart.pl ... staram się jak mogę ale jakoś mi nie wychodzą tak jak tam:(:(:(.

Nie mam pojęcia o kadrowaniu, nie mam wyczucia smaku, uczyć mi się nie chce bo to strata czasu, szukać też mi się nie chce. Te wszystkie galerie, albumy, książki... mam od nich same Mroczki przed oczyma...

Powiedźcie co dobrze, co źle. Co poprawić i w ogóle. Zaglądam tu od dawna więc wiem, że uwielbiacie tracić czas na powtarzanie wciąż tego samego. No to jak? Pomożecie nowemu? Jak się robi fotki i w ogóle?

1. IMG]http://img229.imageshack.us/img229/6677/krakowhdrxo8.jpg[/IMG

2. IMG]http://img91.imageshack.us/img91/1630/zachodzikhdrsj8.jpg[/IMG

Edit:
Kurcze... dałem na imageshacka ale coś nie wchodzi...
Buuu ;( jakoś mętnie to wyjaśnione... na maturze tego nie było...

Edit2:
Może ktoś powiedzieć gdzie znaleźć jak się wkleja linki?

Edit3:
O mam !

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img229.imageshack.us/img229/6677/krakowhdrxo8.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img91.imageshack.us/img91/1630/zachodzikhdrsj8.jpg)

Aha... wiem, że krzywo i ogólnie tak sobie ale jestem tu nowy i wiecie... rozumiecie... Lubie tak i w ogóle... Cioci podoba się najbardziej podpis. Mnie też. Dzięki temu nikt mi nie ukradnie zdjęcia :mrgreen: No i ładnie wygląda.

POZDRAWIAM!!! :mrgreen:

autograf
14-01-2009, 21:28
Niech jakiś mod to przyklei!

P.S. ROTFL :mrgreen:

jendryn
14-01-2009, 21:28
:) To Twój pierwszy post na forum?:)

Qiubag
14-01-2009, 21:29
xDDDDDDDDDD
Dobre :)

ekonet
14-01-2009, 21:29
Niech jakiś mod to przyklei!
...bo się nam kolega opił? ;)

autograf
14-01-2009, 21:31
...bo się nam kolega opił? ;)

Ku przestrodze ;)

lechupe
14-01-2009, 21:31
mam uwagę do tytułu...
Skąd wiesz, ze ostatnie dni...? Masz jakies układy na górze ? Wiesz coś, czego nie wie TVN Meteo ? :mrgreen:

Piotr_ek
14-01-2009, 21:32
Nemeth współczuje Ci... !!!

malasana
14-01-2009, 21:32
Nemeth, Ty nie umiesz zrobic zlej foty:D:D:D

swiatlo
14-01-2009, 21:33
No więc wiem że na fotografii się kompletnie nie znasz, ale gratuluję że nauczyłeś się wreszcie gdzie się naciska na spust i efekty od razu widać. Wprawdze jedynkę trochę przesmaliłeś tym hdr-em, może za bardzo jak na moje hdr-owe uprzedzenia, ale dwójka to jest rewelacyjna. Absolutnie rewelacyjna, szczególnie uwzględniając fakt że niechcący nacisnąłeś na ten spust i jakoś tak się samo zrobiło.... :)

Piotr_ek
14-01-2009, 21:34
Nemeth, Ty nie umiesz zrobic zlej foty

za to potrafi zrobić tragiczną :)

jolcia
14-01-2009, 21:35
A swoją drogą 2 luks ;)

Piotr_ek
14-01-2009, 21:37
A swoją drogą 2 luks

a fujjjj :) nie wykorzystany potencjał miejsca... i ten podpis. Gniot.

piter670
14-01-2009, 21:40
:-D:mrgreen::)

Cześć

Witamy Cię serdecznie na forum.

Jak na pierwszy raz foty niezłe. Popracuj trochę jeszcze nad techniką hdr-ów. W szczególności pamiętaj. że w momencie składnia Hdr NIE NALEŻY wychodzić do kuchni po herbatę. Zauważyłem, że wówczas zdjęcia wychodzą znacznie gorsze, niż wtedy gdy cały czas SAM OSOBIŚCIE nadzoruję ten proces.

pozdrawiam serdecznie.

:-D:mrgreen::)

swiatlo
14-01-2009, 21:43
W szczególności pamiętaj. że w momencie składnia Hdr NIE NALEŻY wychodzić do kuchni po herbatę. Zauważyłem, że wówczas zdjęcia wychodzą znacznie gorsze, niż wtedy gdy cały czas SAM OSOBIŚCIE nadzoruję ten proces.

No właśnie, bo wtedy ta herbata może się na hdr-a rozlać i wychodzi tak jak widać na jedynce gdzie trochę tej herbaty się rozlało po niebie...

Grzegorka
14-01-2009, 21:45
Witamy nowego Kolegę na forum :mrgreen:
Koledzy przede mną powiedzieli już wszystko! :mrgreen: Ja mogę jedynie dodać, że masz bardzo profesjonalny podpis i na pewno nikt nie ukradnie Ci tych zdjęć i ciocia ma wspaniały gust :mrgreen: A poza tym bardzo pragnęłabym, żebyś w przyszłości zrobił jakiegoś tutka o tej ostatniej technice z tytułu :mrgreen:

Piotr_ek
14-01-2009, 21:48
jakiegoś tutka o tej ostatniej technice z tytułu

Feko...cośtam... :)

mikkay
14-01-2009, 21:49
Bestia :P

PS stawiam piwo na to, że zdjęcia są z zimy 2006/2007 :)

harb
14-01-2009, 21:54
....W szczególności pamiętaj. że w momencie składnia Hdr NIE NALEŻY wychodzić do kuchni po herbatę. Zauważyłem, że wówczas zdjęcia wychodzą znacznie gorsze, niż wtedy gdy cały czas SAM OSOBIŚCIE nadzoruję ten proces.....

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Nemeth - TY,Ty,TY,TY .............. nie zawyżaj poziomu :-D

Calme
14-01-2009, 21:59
M A S T A K I L L A :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

elix
14-01-2009, 22:00
Foty nie najgorsze jak na początkującego amatora, ale spróbuj przyciąć w kwadrat i dać grube passepartout i powinno być wtedy zdecydowanie lepiej ;)

Seeker
14-01-2009, 22:38
"Foty nie najgorsze jak na początkującego amatora"

Fakt. W 2007 roku byly az 3 gorsze.

"ale spróbuj przyciąć w kwadrat i dać grube passepartout"

Grube i szerokie. Biale, jak Sabiny blask.
I tez je podpisz, bo zdjecia ci juz nie ukradnie, ale...

"i powinno być wtedy zdecydowanie lepiej"

NAJlepiej.

Dam 1 gwiazdke na zachete. ;)

kulten
14-01-2009, 22:39
Tytuł wątku powinien brzmieć "ku przestrodze" :mrgreen:

nothing
14-01-2009, 22:50
Maciek. Weź mi tam wszystkiego nie wypal... :mrgreen:

Sowulus12
14-01-2009, 22:51
Jest dobrze, ale brakuje wierzby...i w kwadrat!!!

anchel
14-01-2009, 22:57
Przede wszystkim kolego zapomnij o tych szajsowatych programach do robienia pseudo HDR!

Jak chcesz się nauczyć jak to się robi poprawnie to proszę użyj tak przydatnej dla początkującego opcji "szukaj" na tym forum na litość boską - to naprawdę kopalnia wiedzy tylko chciej się uczyć! Pooglądaj zdjęcia ludzi z tego forum, zobaczysz jak wiele możesz zyskać niezapomnianych wrażeń.
I kup książkę jakąś o podstawach fotografowania, popatrz na prace mistrzów (oni naprawdę wiedzą co robią: "Creativity is allowing yourself to make mistakes. Art is knowing which ones to keep" - Scott Adams), poszperaj w internecie ale u licha nie wrzucaj bezmyślnie takich gniotków! Myślisz, że jak masz trochę dobrego sprzętu to on zrobi dobre zdjęcia za ciebie? Mylisz się!
Myślisz, że jak dostałeś dobre oceny za to co tu prezentujesz na fotka.pl czy podobnym serwisie podporządkowanych TWA to tutaj padniemy przed tobą na kolana? Jak tak myślisz to nie miejsce dla ciebie - tu się można nauczyć fotografii ale trzeba chcieć to zrobić, to forum ma S T Y L, to forum ma P O Z I O M, to forum o F O T O G R A F I rozumiemy się?? Tu nikt nie ocenia zdjęć po znajomości kochany.

Pozdrawiam serdecznie.

Seeker
14-01-2009, 22:58
Zagapilem sie, a informacja bardzo wazna.

Byl gdzies tutek o prostowaniu, popraw 1 zdjecie,
bo ten samochod dziwnie wyglada...

Shooter
14-01-2009, 23:02
:)

cialat
14-01-2009, 23:15
ot taki mały żarcik :-D to chyba nie tu miało być wstawione ??? pozdrawiam

autograf
14-01-2009, 23:18
Co za kretyn dał pięć gwiazdek?!

Ode mnie jedna. *

Wioletta
14-01-2009, 23:22
:mrgreen: Pieknie

Ode mnie jedna. *

A Ty autograf odrazu tych biednych panow wyzywach, a moze to jakas kretynka :twisted:

Grzegorka
14-01-2009, 23:31
A Ty autograf odrazu tych biednych panow wyzywach, a moze to jakas kretynka :twisted:

...ki - ja dałam za ten podpis od cioci :)

Wioletta
14-01-2009, 23:34
...ki - ja dałam za ten podpis od cioci :)

A dla mnie REWELACJA :mrgreen::twisted:

Dyziek
14-01-2009, 23:35
Nemeth chłopie kup ND400* i zobaczysz co będzie się działo. Jak na amatora nie jest źle;)

* taki filterek

Seeker
14-01-2009, 23:35
:) :) :)

To sie nie moze dobrze skonczyc... a szkoda, bo widac, ze ma czlowiek talent,
tylko nie chce mu sie czytac. Jakie to by bylo "dys..."?
Jeszcze sie zniecheci i juz zawsze bedzie walil gnioty...

autograf
15-01-2009, 01:29
A co tam na masce jest napisane?

RO... ?

Seeker
15-01-2009, 04:46
Moze "ROBOCOP"...? ;) bo "ROBUR", to chyba nie...

Paablitos
15-01-2009, 08:45
Nemeth... Ty i kadr bez wody? 1-ka to napewno nie Twoja robota:D....
Poczatkujacemu wybaczam wszystkie bledy...

Pozdr.
Zawodowiec;) hahahaha

P.S. ucz sie chlopie, trenuj... moze kiedys zrobisz jakies ladne zdjecie ;)

P.S.2. no i sie wesolo z rana zrobilo:)

jerezano
15-01-2009, 08:58
To są skutki parkowania na chodniku (zdj. nr 1) :mrgreen:

Dark
15-01-2009, 09:49
Uwielbiam też HDR. Uważam, że najpiękniejsze zdjęcia tą techniką są na digart.pl ... staram się jak mogę ale jakoś mi nie wychodzą tak jak tam:(:(:(.
Eeeee... powinieneś popatrzeć na plfoto.

Do 2jki dokleiłbym, jeśli nie jakąś dużą łódkę, to najlepiej lotniskowiec.

jarek76
15-01-2009, 10:02

Ode mnie jedna. *

Ładnie mnie oceniłeś, ban nadchodzi wielkimi krokami :mrgreen: :-P

Mnie te zdjęcia wyjątkowo się podobają a ten HDR ( chociaż nie wiem co to jest ) bardzo mi odpowiada
Pięknie mogę zrobić tylko jedno, dać *****

borregaard
15-01-2009, 10:03
Eeeee... powinieneś popatrzeć na plfoto.

Do 2jki dokleiłbym, jeśli nie jakąś dużą łódkę, to najlepiej lotniskowiec.
Niech wstawi Nimitza...ma podobnego nicka....:mrgreen:

Seeker
15-01-2009, 13:56
:) :) :) tylko czy sie w kadrze zmiesci...?

Guancho
15-01-2009, 14:05
Happening się udał. Zastanawiam się tylko czemu miał służyć? No bo przecież nie wyśmianiu początkujących...

Nikonozaur
15-01-2009, 14:21
Hiciarski tekścior.

Seeker
15-01-2009, 14:23
Kac chlopakom przejdzie, to sie wszystko wyjasni...

piter670
15-01-2009, 14:31
a bo dlatemu (jak się domyślam) ;) (str. 3 i następne w szczególności).

http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=84041

Calme
15-01-2009, 14:38
Ja chciałbym bliżej poznać tą technikę SRI -bardzo mnie intryguje - mam cichą nadzieje, że jak Ptak ponownie nawiedzi miasto Lublin pokaże...jak się to robi praktycznie :mrgreen:

Nemeth
15-01-2009, 14:53
a bo dlatemu (jak się domyślam) ;) (str. 3 i następne w szczególności).

http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=84041

Bingo! (http://www.nikon.org.pl/showpost.php?p=1067427&postcount=27)

Happening się udał. Zastanawiam się tylko czemu miał służyć? No bo przecież nie wyśmianiu początkujących...

Protest song. Nic to pewnie nie zmieni, ale musiałem odreagować.

Ps.
Nie byłem nietrzeźwy pisząc posta. :)

Firefighter
15-01-2009, 15:21
Totalny brak talentu - i jakiejkolwiek inwencji twórczej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:twisted: .... ale nie u Ciebie !! dobre foto pozdrawaim

<| MICHAŁ |>
15-01-2009, 17:13
czuje sie zniesmaczony po przeczytaniu tego posta.
takie zachowanie skutecznie odstraszy wszystkich "nowych" przed publikowaniem na forum - mlodych trzeba edukowac a nie wysmiewac. Kazdy kiedys zaczynal - jedni mniej, inni bardziej udanie.
ani to smieszne, ani pouczajace.
szkoda - mozna bylo ten potencjal wykorzystać w inny sposb.
:(

carl00s
15-01-2009, 17:16
Nemeth, jak tam kacyk dzisiaj? ;).

:mrgreen:

krokus66
15-01-2009, 17:16
Witaj Nemeth!
Ale jaja sobie zrobiłeś! JAJA JAK BERETY! Ja po przeczytaniu 30% stwierdziłem, że to jaja. Zdjęcia to potwierdziły. Nieźlie Ci to wyszło ... Cieszę się, że jesteś gdyż lubię ludzi z poczuciem humoru. Pozdrawiam.

samek
15-01-2009, 17:19
...ani to smieszne, ani pouczajace...

Pozwolę sobie na wyrażenie braku zgody.
To jest cholernie śmieszne i pouczające.
Trzeba tylko odpowiednio spojrzeć, a nie z 'pretensjami' do rządzenia światem.

borregaard
15-01-2009, 17:20
Witaj Nemeth!
Ale jaja sobie zrobiłeś! JAJA JAK BERETY! Ja po przeczytaniu 30% stwierdziłem, że to jaja. Zdjęcia to potwierdziły. Nieźlie Ci to wyszło ... Cieszę się, że jesteś gdyż lubię ludzi z poczuciem humoru. Pozdrawiam.

Strasznie długo Ci zeszło....:wink:

<| MICHAŁ |>
15-01-2009, 17:29
Pozwolę sobie na wyrażenie braku zgody.
masz prawo

To jest cholernie śmieszne i pouczające.
oczywiscie masz racje - wszystko zalezy od odbiorcy - mnie akurat nie smieszy - raczej rozczarowuje

Trzeba tylko odpowiednio spojrzeć, a nie z 'pretensjami' do rządzenia światem.
ze niby ja mam takie pretensje?
napisale co mysle, a jak Ci sie nie podoba moja ocena, to Twoj problem

Nemeth
15-01-2009, 17:40
takie zachowanie skutecznie odstraszy wszystkich "nowych" przed publikowaniem na forum - mlodych trzeba edukowac a nie wysmiewac. Kazdy kiedys zaczynal - jedni mniej, inni bardziej udanie.

Twoje prawo czuć co chcesz. Może jak to ująłeś "młodzi" zastanowią się chwilę. Ja na ten przykład parę miesięcy bałem się pokazać tutaj swoje gniotki. Pokazałem pierwsze zdjęcie gdy uznałem, że czymkolwiek mogę się pochwalić. Dostałem jednak rzeczową poradę, która pod warstwą kpiny zawierała przekaz bym się douczył podstaw :mrgreen:.
Raz, drugi, trzeci. Ileż można. Kupiłem cyfre! Powiedzcie mi co robię źle. A oceniać nie ma czego.
Jeśli czujesz się na siłach i odczuwasz potrzebę mentorstwa - to edukuj.

Nemeth, jak tam kacyk dzisiaj? ;).

Czytanie ze zrozumieniem zamiera w Narodzie :mrgreen:

(...)
Nie byłem nietrzeźwy pisząc posta. :)

PaweleM
15-01-2009, 17:45
mlodych trzeba edukowac a nie wysmiewac. Kazdy kiedys zaczynal - jedni mniej, inni bardziej udanie.

podpisuje sie pod tym...

wojtekwu
15-01-2009, 17:56
Myślę, że jak jakiś początkujący chce się czegoś nauczyć, to najpierw przeczyta trochę materiałów z forum, a następnie jeśli już coś mu wyjdzie (przynajmniej tak będzie myślał) to i tak umieści tu foto :) Więc, nic strasznego dla chcącego. Krytyka jest krokiem do lepszych prac.

<| MICHAŁ |>
15-01-2009, 18:01
Twoje prawo czuć co chcesz. Może jak to ująłeś "młodzi" zastanowią się chwilę. Ja na ten przykład parę miesięcy bałem się pokazać tutaj swoje gniotki. Pokazałem pierwsze zdjęcie gdy uznałem, że czymkolwiek mogę się pochwalić. Dostałem jednak rzeczową poradę, która pod warstwą kpiny zawierała przekaz bym się douczył podstaw :mrgreen:
ale dlaczeo mierzysz wszystkich swoja miarka?
przeciez nie kazdy jest z urodzenia idelany, a wlasciwie nikt nie jest - trzeba pracowac nad soba, a ze jednym przychodzi to trudniej a innym latwiej - to juz inna rzecz. jedni sami potrafia zlapac kadr, a innym trzeba to uswiadomic. takie jest moje zdanie.

Raz, drugi, trzeci. Ileż można. Kupiłem cyfre! Powiedzcie mi co robię źle. A oceniać nie ma czego.
i to jest wlasnie Twoj problem - Ty nie masz czego oceniac, bo z pewna dawka wiedzy i doswiadczenia traktujesz te zdjecia jak gnioty i nie widzisz w nich niczego wartosciowego, ale nie widzisz tez, ze dla osob publikujacych te zdjacia stanowia wartosc. Sa wedlug ich oceny dobre i wartosciowe i zasluguja na to, aby je zaprezentowac.

Jeśli czujesz się na siłach i odczuwasz potrzebę mentorstwa - to edukuj
moze bede, ale jesli Ty nie czujesz sie na silach aby edukowac, to chociaz nie wysmiewaj

Myślę, że jak jakiś początkujący chce się czegoś nauczyć, to najpierw przeczyta trochę materiałów z forum, a następnie jeśli już coś mu wyjdzie (przynajmniej tak będzie myślał) to i tak umieści tu foto :) Więc, nic strasznego dla chcącego. Krytyka jest krokiem do lepszych prac.
dobrze to napisales - KRYTYKA, rzeczowa i napisana w odpowiedniej formie
To co napisal Maciek ma sens - ja tego nie neguje, ale absolutnie nie zgadzam sie z forma przekazu

Nemeth
15-01-2009, 18:18
(...)

i to jest wlasnie Twoj problem - Ty nie masz czego oceniac, bo z pewna dawka wiedzy i doswiadczenia traktujesz te zdjecia jak gnioty i nie widzisz w nich niczego wartosciowego, ale nie widzisz tez, ze dla osob publikujacych te zdjacia stanowia wartosc. Sa wedluch ich oceny dobre i wartosciowe i zasluguja na to, aby je zaprezentowac.

I na tym polega problem. "Według ich oceny"... ale powiedz, że to gniot. To w większości wypadków wielkie obruszenie. "Zasługują na to, aby je zaprezentować" ... ale w tak zwanym międzyczasie warto by było zapoznać się z pracami innych. Nie tylko na tym forum. Pooglądać prace Mistrzów. Nie tylko fotografii. Fotografia to nie Burger King. Tu trzeba wiele pracy. S a m o d z i e l n e j.

moze bede, ale jesli Ty nie czujesz sie na silach aby edukowac, to chociaz nie wysmiewaj

Ja się nie czuję na siłach edukować bo sam się uczę ale gratuluję wiary we własne umiejętności.
Wyśmiewam postawę. I mam do tego takie samo prawo jak Ty do zniesmaczenia.
Bo mnie samego zniesmacza takie zachowanie - nic nie wiem, nic nie umiem, nie mam czasu się uczyć bo to dużo czasu zajmuje ale powiedźcie mi co zrobiłem źle. :|

<| MICHAŁ |>
15-01-2009, 19:11
I na tym polega problem. "Według ich oceny"... ale powiedz, że to gniot. To w większości wypadków wielkie obruszenie. "Zasługują na to, aby je zaprezentować" ... ale w tak zwanym międzyczasie warto by było zapoznać się z pracami innych. Nie tylko na tym forum. Pooglądać prace Mistrzów. Nie tylko fotografii. Fotografia to nie Burger King. Tu trzeba wiele pracy. S a m o d z i e l n e j.
mowisz, jakbys nigdy nie chodzil do szkoly - tam tez jest nauczyciel i sa uczniowie - czym to sie rozni od oceniania zdjec na forum? taka jest wlasnie istota edukacji. mozna przeczytac i 100 ksiazek, ale to nie jest gwarancja rozwoju. Samodzielnie, to mozna praktykowac, ale nic nie zastapi dobrej rady lub rzeczwej krytyki, ale pod warunkiem, ze krytyka jest rzeczywiscie rzeczowa. Jesli napiszesz pod zdjeciem, ze jest do dupy, to kazdy sie bedzie ciskal i agresywnie reagowal, ale wystarczy, ze podeprzesz swoja ocene argumentami i mozesz sprzedac kazda, nawet najbardziej bolesna prawde.
Ale jesli pomozesz komus, popchniesz w odpowiednim kierunku, to sam bedziesz miec duza satysfakcje patrzac jak osoba sie rozwija i bedziesz miec swiadomosc, ze to dzieki Tobie.

Ja się nie czuję na siłach edukować bo sam się uczę ale gratuluję wiary we własne umiejętności
i to jest wlasnie niezrozumienie problemu w czystej formie i postaci
bo kto wedlug Ciebie ma kompetencje, aby edukowac? kim trzeba byc i co osiagnac? co decyduje, ze ktos jest mistrzem, a kto czeladnikiem? wiesz co to jest team? wiesz czym jest umiejeatnosc wzajemnej pomocy?
czy jam dobrze interpretuje, ze nie masz wystarczajaco sil aby edukowac, ale wystarczajaco, aby sie wysmiewac? czy to znaczy, ze Twoje umiejetnosci przesmiewcy sa wyzsze niz umiejetnosci fotografa czy fotografika? :mrgreen:

Bo mnie samego zniesmacza takie zachowanie - nic nie wiem, nic nie umiem, nie mam czasu się uczyć bo to dużo czasu zajmuje ale powiedźcie mi co zrobiłem źle. :|
a moze to brak umiejetnosci obiektywnej oceny wlasnych prac i przerost subiektywizmu, bo zdjecia podobaja sie zonie, dziewczynie, mamie, kolegom. kto lepiej oceni zdjecia niz uzytkownicy forum, ktorego istota jest fotografia? a moze umiem, bo przeczytalem 100 ksiazek, tylko nie mam jakiejkolwiek praktyki? gdzie ma sie zwrocic taka osoba? chyba tu jest nalepsze miejsce? a moze ono jest zarezerwowane dla wybranych
moze odciac mozliwosc publikowania osobom ponizej 1000 postow? nie, tysiac to za malo! 5 tysiecy
sorry, nie tedy droga.

Maciek, juz to napisalem wczesniej - sama idea, ktora Ci przyswiecala jest sluszna, ale nie w takiej formie. Wysmiewanie innych nie jest dobra forma budowania wizerunku, chyba, ze Ci na takim zalezy.

Nemeth
15-01-2009, 19:26
Wybacz, że nie odniosę się do pytań w Twojej ostatniej wypowiedzi, bo zapętlimy się w zbędnej dyspucie rozmydlającej meritum. Wyraziłem co chciałem w pierwszym poście.

Wyśmiewam postawę - pewien typ zachowania obecny na forum a nie poszczególnych użytkowników.
Choć jest to śmiech przez zaciśnięte zęby.

december
15-01-2009, 19:31
a jaki aparat robi takie zdjęcia?

PaweleM
15-01-2009, 20:07
a jaki aparat robi takie zdjęcia?

dentystyczny!:mrgreen:

<| MICHAŁ |>
15-01-2009, 20:30
Wybacz, że nie odniosę się do pytań w Twojej ostatniej wypowiedzi, bo zapętlimy się w zbędnej dyspucie rozmydlającej meritum.
to jest wlasnie dyskusja o meritum, ale niech Ci bedzie :mrgreen:

krokus66
15-01-2009, 21:33
Strasznie długo Ci zeszło....:wink:

Nie chcę Ciebie martwić, ale zauważyłem błyskawicznie. Na Forum jestem tylko po pracy, jak mam czas, a mam go bardzo mało. Zaskoczę Ciebie. Lubię Cię. A wiesz dlaczego? Jesteś z Podlasia. Ja kocham Podlasie, ten niesamowity nastrój, atmosferę i ludzi, którzy są bardziej sympatyczni, uczciwi i b.b.b. życzliwi. Ciepło wspominam.

krokus66
15-01-2009, 21:43
Koledzy na Forum.
Dosyć tych docinków i złośliwości! Każdy ma prawo do własnego zdania, ale b. ważne jest jak je formułuje. Fotograficy! Zachowujmy POZIOM nie tylko na zdjęciach! Niech spotkania na Forum będą PRZYJEMNOŚCIĄ!
Zniesmaczony.

borregaard
15-01-2009, 21:55
Nie chcę Ciebie martwić, ale zauważyłem błyskawicznie. Na Forum jestem tylko po pracy, jak mam czas, a mam go bardzo mało. Zaskoczę Ciebie. Lubię Cię. A wiesz dlaczego? Jesteś z Podlasia. Ja kocham Podlasie, ten niesamowity nastrój, atmosferę i ludzi, którzy są bardziej sympatyczni, uczciwi i b.b.b. życzliwi. Ciepło wspominam.
Dzięki za deklarację,doceniam...:-D

Musze ,chyba,jednak ograniczyć żarty ,bo ostatnio mam za dużo zapewnień o przyjażni
i wzajemnym szacunku,szczególnie po różnych uwagach i docinkach,co brzmi cudownie ,ale znaczyć może .....no różnie...:mrgreen:

Naprawdę żartuję....ja nigdy nie mam nic do nikogo...lubię się pośmiać...ot co...:-D
Pzdr
Andrzej

PaweleM
15-01-2009, 21:58

Musze ,chyba,jednak ograniczyć żarty ,bo ostatnio mam za dużo zapewnień o przyjażni
i wzajemnym szacunku,szczególnie po różnych uwagach i docinkach,co brzmi cudownie ,ale znaczyć może .....no różnie...:mrgreen:

Naprawdę żartuję....ja nigdy nie mam nic do nikogo...lubię się pośmiać...ot co...:-D
Pzdr
Andrzej

No wlasnie...ja tam lubie Twoje teksty pod zdjeciami...duzo w nich pogody ducha takiej jakiejs :-)

MARTINK
15-01-2009, 22:18
Sarkazm pierwsza klasa...

Wyśmiewam postawę - pewien typ zachowania obecny na forum a nie poszczególnych użytkowników.
Choć jest to śmiech przez zaciśnięte zęby.

Kazdy to widzi... (wiekszosc ??) ;)

PS. 2-ka sliczna

Seeker
15-01-2009, 22:27
Krokus66, ja tez poniekad jestem z podlasia. Czy juz mnie lubisz? ;)

mswilk
15-01-2009, 22:30
co brałeś ?! ;)

barbi
15-01-2009, 23:01
I tu kolega ma rację! Szkoda wielka, że autor wątku tak się zachował. Sama jestem nowicjuszką na tym forum (nawet nowicjuszką zdjęciową w ogóle). Przeglądając to forum od jakiegoś czasu (lubię piękno) sama zapaliłam się do fotografowania. Nawet umieściłam kilka wątków. Ale dla takich ludzi jak ja są potrzebni "wyjadacze", którzy będą życzliwi i nas wspomogą. Niestety autor wątku do nich nie należy. Może jego ikonka (d... i figa) świadczy o jego nastawieniu do innych. A może chciał w niekonwencjonalny sposób zmienić image swoich zdjęć i przejść na wykonanie w tym nowym stylu (tradycyjnym), ale nie umiał się do tego przyznać w inny sposób?! Na marginesie dwójka bardzo mi się podoba!!!

Nemeth
15-01-2009, 23:37
(...)Szkoda wielka, że autor wątku tak się zachował.

Mam prawo zauważyć, że poziom zdjęć na forum się sukcesywnie obniża.

Sama jestem nowicjuszką na tym forum (nawet nowicjuszką zdjęciową w ogóle). Przeglądając to forum od jakiegoś czasu (lubię piękno) sama zapaliłam się do fotografowania. Nawet umieściłam kilka wątków.

No i chwała. Tylko mnie nie o to chodziło, że każdy "nowy" to zło które trzeba tępić i pouczać lub 'edukować' :)

Ale dla takich ludzi jak ja są potrzebni "wyjadacze", którzy będą życzliwi i nas wspomogą. Niestety autor wątku do nich nie należy.

Chyba jestem na forum dłużej od Ciebie. Skąd taka śmiała teza?

Może jego ikonka (d... i figa) świadczy o jego nastawieniu do innych.

Ciekawe podejście :D Oceniać człowieka po avatarku :D

A może chciał w niekonwencjonalny sposób zmienić image swoich zdjęć i przejść na wykonanie w tym nowym stylu (tradycyjnym), ale nie umiał się do tego przyznać w inny sposób?!

Co to jest ten tradycyjny styl?

Na marginesie dwójka bardzo mi się podoba!!!

No to mi miło. Tak tylko zaznaczę, że wybrałem dwa potencjalnie 'pseudoHDR'owate' pstryki, z których miałem zamiar zrobić coś co zwykło się już nazywać HDRem a co jest niczym innym jak pospolitym gniotem.

cyrusvirus
16-01-2009, 00:10
Yyyy... no to i ja dodam coś od siebie...

hmm...

o mam: A w B/W próbowałeś? :D

autograf
16-01-2009, 00:22
Naprawdę uważacie, że ten Nemeth to "zły Nemeth"?

Naprawdę myślicie, że pół godziny pisał post, kolejne 30 minut masakrował te focisze - aby uzyskać "poklask"?
Prowokacja?

Pomyślcie. Wszystkie techniczne błędy w jednym miejscu.
Włącznie z opisem, śmiesznymi ciągami emotek, stylem słowa pisanego, bezsensownymi editami etc.

Pewien jestem, że przekaz jest głębszy.

Piotr_ek
16-01-2009, 00:51
Kto zabrał tym zdjęciom te kilka gwiazdek ? one zasługują na 5...
zwracam się do administracji o podanie nicka tego złoczyńcy !!!

barbi
16-01-2009, 01:16
"Nemeth: Mam prawo zauważyć, że poziom zdjęć na forum się sukcesywnie obniża."

Odp:Oczywiście, że masz prawo do takiej wypowiedzi, ale czy wszyscy się z Tobą zgadzają?! Na tym forum jestem dopiero chwilę, trudno mi się wypowiedzieć na ten temat. Mimo wszystko zwróć uwagę na to, że to forum jest dla wszystkich i każdy ma "prawo" pokazać coś swojego. Czy będzie to przyjemne dla oka, czy nie, właśnie oceniają to forumowicze.

"Nemeth:No i chwała. Tylko mnie nie o to chodziło, że każdy "nowy" to zło które trzeba tępić i pouczać lub 'edukować'"

Odp:A o co Ci chodziło robiąc taką wrzutkę?

"Nemeth:Chyba jestem na forum dłużej od Ciebie. Skąd taka śmiała teza?"

Odp:Pomyśl, ilu "nowym" coś podpowiedziłeś (oczywiście oprócz krytycznych komentarzy)?!

"Nemeth:Ciekawe podejście :D Oceniać człowieka po avatarku"

Odp:O może słowa:"jak Cię widzą, ...przeglądają Twoje komenty, tak ...o Tobie piszą" są prawdziwe.

"Nemeth:Co to jest ten tradycyjny styl?"

Odp:Zdjęcia rzeczywiste, naturalne.

"Nemeth:No to mi miło. Tak tylko zaznaczę, że wybrałem dwa potencjalnie 'pseudoHDR'owate' pstryki, z których miałem zamiar zrobić coś co zwykło się już nazywać HDRem a co jest niczym innym jak pospolitym gniotem."

Odp:Nie znam się na HDR, ale to zdjęcie po prostu, zwyczajnie mi się bardzo podobało!

P.S.
Jeszcze złośliwość rzeczy martwej, wywaliło mnie z Twoimi cytatami, musiałam "z buta" bawić się w odpowiedzi.

Nemeth
16-01-2009, 01:56
"Nemeth: Mam prawo zauważyć, że poziom zdjęć na forum się sukcesywnie obniża."

Odp:Oczywiście, że masz prawo do takiej wypowiedzi, ale czy wszyscy się z Tobą zgadzają?! Na tym forum jestem dopiero chwilę, trudno mi się wypowiedzieć na ten temat. Mimo wszystko zwróć uwagę na to, że to forum jest dla wszystkich i każdy ma "prawo" pokazać coś swojego. Czy będzie to przyjemne dla oka, czy nie, właśnie oceniają to forumowicze.

Wszyscy? Nie i chwała Bogu. Czy ja powiedziałem, że ktoś nie ma "prawa" do publikacji? Nie. Rzecz w tym, że coraz częściej nie ma CZEGO oceniać. "Kupiłem sobie lustrzankę a to moje pierwsze zdjęcie - powiedzcie co poprawić" - i co tu powiedzieć... Za którymś razem cierpliwość się kończy bo ileż razy można omawiać absolutne podstawy.

"Nemeth:No i chwała. Tylko mnie nie o to chodziło, że każdy "nowy" to zło które trzeba tępić i pouczać lub 'edukować'"

Odp:A o co Ci chodziło robiąc taką wrzutkę?

Sądząc po wypowiedziach większość zrozumiała aluzje. Sedno, clou tego o co mi chodziło tkwi w tym cytacie a co odnosi się do pewnej postawy:

(...)

Nie mam pojęcia o kadrowaniu, nie mam wyczucia smaku, uczyć mi się nie chce bo to strata czasu, szukać też mi się nie chce. Te wszystkie galerie, albumy, książki... mam od nich same Mroczki przed oczyma...

Powiedźcie co dobrze, co źle. Co poprawić i w ogóle. Zaglądam tu od dawna więc wiem, że uwielbiacie tracić czas na powtarzanie wciąż tego samego. No to jak? Pomożecie nowemu? Jak się robi fotki i w ogóle?

(...)

"Nemeth:Chyba jestem na forum dłużej od Ciebie. Skąd taka śmiała teza?"

Odp:Pomyśl, ilu "nowym" coś podpowiedziłeś (oczywiście oprócz krytycznych komentarzy)?!

Mam się teraz zasmucić i głowę popiołem posypać? O ja, Nemeth, prześmiewca... żałuję!
Ale mam Ci to określić procentowo? Wymieniać nickami? Liczbą godzin spędzonych na rozmowach i obróbce, wyjaśnianiu co z czym, po co i czemu tak a nie inaczej? Trochę tego by się uzbierało. Cieszy mnie to tym bardziej, że robią coraz lepsze zdjęcia i mam poczucie, że pokazałem kierunek a droga którą kroczą chwilami mnie olśniewa.

"Nemeth:Ciekawe podejście :D Oceniać człowieka po avatarku"

Odp:O może słowa:"jak Cię widzą, ...przeglądają Twoje komenty, tak ...o Tobie piszą" są prawdziwe.

Bardzo złudne i niebezpieczne myślenie sprowadzające na manowce. To tylko forum. Ale trzeba czasu by zrozumieć, że [Nick] na forum to niekoniecznie [Nick] w rzeczywistości. A zapomnieć o tym bardzo łatwo.
Jeśli chodzi o mnie... nie ważne co piszą - ważne żeby nazwiska nie przekręcili :twisted:

"Nemeth:Co to jest ten tradycyjny styl?"

Odp:Zdjęcia rzeczywiste, naturalne.

Wciąż nie rozumiem :) To moje zdjęcia nie są rzeczywiste? :D Czemu mam zmieniać styl? O ile takowy posiadam... Ale mniejsza o to. To nie wątek o mnie :D

"Nemeth:No to mi miło. Tak tylko zaznaczę, że wybrałem dwa potencjalnie 'pseudoHDR'owate' pstryki, z których miałem zamiar zrobić coś co zwykło się już nazywać HDRem a co jest niczym innym jak pospolitym gniotem."

Odp:Nie znam się na HDR, ale to zdjęcie po prostu, zwyczajnie mi się bardzo podobało!

Gdyby nie ten wątek w życiu bym tego nie pokazał w takiej formie :D

Wioletta
16-01-2009, 02:16
Jej, a sie narobilo :mrgreen:

barbi przeczytaj watek od poczatku prosze :) Jesli bedziesz tego samego zdania co teraz to przeczytaj jeszcze raz.

piter670
16-01-2009, 08:21
Coś tu się chyba pokręciło.

Sam jestem fotoamatorem z naciskiem na słowo amator, ale będąc na tym forum staram się stosować do paru zasad:
1. myślę co robię i zdaję sobie sprawę, że pokazując zdjęcie narażam się na krytykę.
2. punkt pierwszy powoduje, że wybierając zdjęcie do pokazania zastanawiam się, czy jest ono "dobre" - oczywiście w moim skromnym pojęciu.
3. od forum oczekuję oceny technicznej zdjęcia - rzadko kiedy oceny artystycznej. W jednym z ostatnio prezentowanych zdjęć dostałem następujące rady od użytkowników:
obetnij górę
obetnij dół
zostaw tak jak jest :twisted::mrgreen:

Dlatego oczywiście jeżeli estetyka zdjęcia budzi pozytywne emocje to super, ale ja mam swoje "czucie" tego co chcę pokazać i tego typu rady traktuję, jako czyjeś inne poczucie stylu (czasami po zastanowieniu uważam że ktoś miał rację, czasami, nie) a nie obrażam się, że ktoś mówi "słabo koleś".

4. Natomiast dostrzegam istotną różnicę między greenhornem wstawiającym pierwsze zdjęcie - nawet "nieudane", od kolegi, który wstawia zdjęcie będące wynikiem zaawansowanej obróbki komputerowej, o której nie ma zielonego pojęcia, a który następnie w wyniku krytyki tego zdjęcia pisze, że on to se robił to zdjęcie lewą ręką przez prawe ucho bo chciał sprawdzić jak go ocenię. :???:. Sorry ale w ten sam sposób jak gościa, który wejdzie do knajpy i zamiast jeść nożem i widelcem będzie jadł palcami, tłumacząc, że chciał sprawdzić jak na to zareaguje obsługa i pozostali goście.

5. barbi - przejrzałem twoje wątki i mogę powiedzieć jedno. Masz kupę MERYTORYCZNYCH uwag od starych userów forum (czyli nie jest tak źle), ale też starasz zamieszczać się zdjęcia, które są według ciebie niezłe i coś pokazują (część dla mnie jest naprawdę fajnych). Co do estetyki jak napisałem wyżej - to twoje zdjęcia i trzymaj się swojego :), co do rad technicznych przyjmuj je z pokorą:razz:.

Szuwar
16-01-2009, 09:13
A ja posłużę się słowami jednego z tych, których bardzo szanuję na tym forum:

pamiętam piękne czasy gdy dewizą forum było zdanie "podstawą tego forum jest fotografia"

Jak dla mnie wszystko w temacie.

PS > Przerzuciłbym to do cafe.

Seeker
16-01-2009, 11:30
"Sorry ale w ten sam sposób jak gościa, który wejdzie do knajpy i zamiast jeść nożem i widelcem będzie jadł palcami, tłumacząc, że chciał sprawdzić jak na to zareaguje obsługa i pozostali goście."

W cywilizowanym kraju nikt nie zwroci na to uwagi.
Oczywiscie w pewnych granicach.
Przerobilem kiedys sytuacje odwrotna.

piter670
16-01-2009, 12:13
"

W cywilizowanym kraju nikt nie zwroci na to uwagi.
Oczywiscie w pewnych granicach.
Przerobilem kiedys sytuacje odwrotna.

no właśnie chodzi o granice. :)
Jak napisałem jeżeli ktoś wstawia swoją fotkę nawet słabą lub bardzo słabą, ale jest to próba dowiedzenia się czegoś lub nauczenia, to jak najbardziej masz rację (sam wstawiałem takie parę razy licząc na wskazówki i się ich doczekałem - nie zawsze podane w miłej formie). Jeżeli natomiast ktoś robi coś na zasadzie "se pstrykłem" jedną ręką i wstawiłem bo czemu nie ?, to jakoś mam wrażenie, że granice, o których piszesz zostały przekroczone.

borregaard
16-01-2009, 12:20
Chcą niektórzy "bezstresowego wychowania",braku klapsa"w dobrej wierze".......NIEDOCZEKANIE...!....:-D
Pzdr
Andrzej

Nemeth
16-01-2009, 12:33
Chcą niektórzy "bezstresowego wychowania",braku klapsa"w dobrej wierze".......NIEDOCZEKANIE...!....:-D
Pzdr
Andrzej

:twisted: niedobry borregaard... oj niedoobryy :mrgreen: a polityczna poprawność gdzie? :twisted:

borregaard
16-01-2009, 12:40
:twisted: niedobry borregaard... oj niedoobryy :mrgreen: a polityczna poprawność gdzie? :twisted:
Mniej więcej tam gdzie figa na awatarze....:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

Seeker
16-01-2009, 12:53
To nie figa, to żartobliwy kułak ! ;)

Jak dobrze, ze wszyscy jeszcze zyja...

harb
16-01-2009, 13:54

Michale naprawdę Ci sie dziwię - Nemeth nie miał na mysli napiętnowania kogokolwiek (dla kogo jak dla kogo ale chyba dla Ciebie odbiór intencji Nemetha powinien być jasny) --- przedstawił w wesołej formie zachowania niektórych PODKRESLAM NIEKTÓRYCH nowych forumowych kolegów, ktorzy nie maja dystansu do swojej twórczosci i bez wzgledu na wszystko wrzuciliby na forum kazdą fotkę
w swoim czasie w innym watku w podobnej dyskusji napisałem
czy ucznia który skonczył szkołę podstawową można z pominięciem liceum wysłać na studia - nie ma w moich słowach żadnego przekąsu żadnej aluzji jest tylko uzmysłowienie zjawiskadodałem również
wszystkim młodym kolegom którzy czują się urazeni tym że stary wyżeracz Harb - odważył sie tak okropnie napisać o szacunku dla tego forum, a tym samym dla nas wszystkich - polecam taką wstępną drogę edukacji fotograficznej - czytajcie, czytajcie ,czytajcie
nie ma w słowach (i jestem o tym przekonany) Nemetha cienia poniżenia kogokolwiek lub złych intencji , jest uzmysłowienie ostanio zaistniałej sytuacji
moi drodzy są fora gdzie zdjecia są moderowane - tam fotka nie spełniajaca podstawowych kryteriów nie zostanie dopuszczona do "głosu"
czy tak ciężko jest niektórym - ponownie podkreslam niektórym zrozumieć że w dobie wysypu aparatów cyfrowych ludzi którzy kreują się na artystów przy naszym polskim charkterze jest multum, do tego wiedza o fotografii cyfrowej nawet u kolegów z naszego forum (nie mówie o włascicielach małpek)jest taka iż spotkałem się z opiniami że obróbka zdjęć jest zbędnym psuciem tejże fotografii - moze dobrym pomysłem byłoby moderowanie zdjęc równiez na Forum Nikona ale kto to ogarnie przy takiej ilosci uzytkowników

nowi uzytkownicy naprawdę wiecej pokory , wiecej pytań, mniej przesadzonych ambicji - nie liczcie na to że w jednym zdaniu da sie zawrzec przepis na dobra fotografię , e tam dobrą - choćby poprawną technicznie
wszyscy sie uczymy - ale jest pewien podstawowy etap który trzeba pokonac samemu i niestety nikt wam w tym nie pomoze - trzeba patrzec w wizjer i naciskać spust wówczs kiedy tam sie pojawia coś co zasluguje na uwiecznienie a nie tylko dlatego ze ktos stał sie posiadaczem apartu cyfrowego - a jezeli stwierdzicie (z dystansem do siebie samych) ze cos juz wam wychodzi - dopiero wówczas pokazujcie swoje prace na tym forum w celu dalszego doskonalenia swoich umiejetnosci - proscie swoich znajomych kolegów o naprawde szczerą opinie , pytajcie osób ze swoich kregów takich którzy maja pojecie o zdjeciach czy nadaja sie do publicznego ich pokazania
unikniecie wówczas rozczarowania - ze ktos kto umie robić poprawne zdjecia je skrytykował

co do formy krytki - jest to już osobistą sprawą krytykujacego jego kultury osobistej , oraz wiedzy ----- apeluję jednak do wszystkich uzytkowników tego forum o takową

pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :-D

ps .dodam wam tylko iz mimo tego ze uwazam iz jakos sobie radzę z fotkami - czesto przed ich pokazaniem w watku, sam pytam kilka osób do których mam zaufanie czy zasługuja aby je pokazać

kijas
16-01-2009, 14:06
harb - wyjątki drukowac i wieszać sobie nad łóżkiem, coby przed zaśnięciem czytać :idea::mrgreen:

Kijas - fotograficzny 'Leon z poczty' (ale czytam !!!)

<| MICHAŁ |>
16-01-2009, 14:59
Michale naprawdę Ci sie dziwię - Nemeth nie miał na mysli napiętnowania kogokolwiek (dla kogo jak dla kogo ale chyba dla Ciebie odbiór intencji Nemetha powinien być jasny)

Januszu, przeczytales caly watek, nie sadze, abys pominal pewna moja wypowiedz, prawdopodobnie nie wziales jej pod uwage piszac, iz mi sie dziwisz. Pozwolisz zatem, ze ja przytocze:

To co napisal Maciek ma sens - ja tego nie neguje, ale absolutnie nie zgadzam sie z forma przekazu
Do ludzi nalezy miec szacunek, nie wazne, czy ktos jest stary czy mlody, doswiadczony, czy tez jest nowicjuszem. Czy mozna bylo to napisac tak jak Ty to zrobiles? Jak widac tak.
Od samego poczatku chodzi mi jedynie o forme, a nie o tresc:

szkoda - mozna bylo ten potencjal wykorzystać w inny sposb.:(

Maciek, juz to napisalem wczesniej - sama idea, ktora Ci przyswiecala jest sluszna, ale nie w takiej formie.

piszesz:

wszystkim młodym kolegom którzy czują się urazeni tym że stary wyżeracz Harb - odważył sie tak okropnie napisać o szacunku dla tego forum, a tym samym dla nas wszystkich - polecam taką wstępną drogę edukacji fotograficznej - czytajcie, czytajcie ,czytajcie

ps .dodam wam tylko iz mimo tego ze uwazam iz jakos sobie radzę z fotkami - czesto przed ich pokazaniem w watku, sam pytam kilka osób do których mam zaufanie czy zasługuja aby je pokazać
to ja Ci na to odpowiem dokladnie tak samo jak odpowiedzialem Mackowi:

a moze to brak umiejetnosci obiektywnej oceny wlasnych prac i przerost subiektywizmu, bo zdjecia podobaja sie zonie, dziewczynie, mamie, kolegom. kto lepiej oceni zdjecia niz uzytkownicy forum, ktorego istota jest fotografia? a moze umiem, bo przeczytalem 100 ksiazek, tylko nie mam jakiejkolwiek praktyki? gdzie ma sie zwrocic taka osoba? chyba tu jest nalepsze miejsce? a moze ono jest zarezerwowane dla wybranych

I na koniec jeszcze raz, aby juz nikt nie mial watpliwosci:
Zgadzam sie z tym co napisal Maciek (z trescia) i co napisales Ty (z trescia i forma przekazu)

harb
16-01-2009, 15:39
napisał Mikie_001
Januszu, przeczytales caly watek, nie sadze, abys pominal pewna moja wypowiedz, prawdopodobnie nie wziales jej pod uwage piszac, iz mi sie dziwisz. Pozwolisz zatem, ze ja przytocze:

przyznaję tę Twoją wypowiedz przeoczyłem - jednak co do formy przekazu Maćka naprawdę ja osobiscie nie dopatruję sie przerysowań ; powiem wiecej poniewaz ostatnio tyle razy juz o tym było, ze być moze takie trochę inne rzekłbym "kabaretowe" w formie przesłanie może bardziej dotrze do adresta

natomiast zgadzam sie równiez z Twoja wypowiedzia Michale tej tresci

pod jednym jednak warunkiem ze to o czym piszesz sie dopełniło, bo jezeli tak to ktoś bogatszy o wiedzę majacy podstawy jest innym partnerem do rozmowy - jednak w praktyce koło literatury sie tylko przychodzi

mam własny przykład , mój młodszy brat widząc ze robie zdjecia postanowił sie równiez sprawdzic na tym polu kupiłem mu Nikona P-90 zaawansowany kompakt - fotki mu nie wychodza a gdy zapytałem czy wie jak uzywac aparatu okazało sie ze nawet nie przeczytał instrukcji obslugii - jednakze twierdzi ze zrobic takie zdjecia jak robie ja to nic trudnego ( czyli przedemną jeszcze długa droga :mrgreen::mrgreen::mrgreen::oops:) reszta to niedopowiedzenie .................

pozdrawiam :-D

Nemeth
16-01-2009, 16:14
(...) nie liczcie na to że w jednym zdaniu da sie zawrzec przepis na dobra fotografię , e tam dobrą - choćby poprawną technicznie
wszyscy sie uczymy - ale jest pewien podstawowy etap który trzeba pokonac samemu (...)

Otóż to...

pawel.szczerba
16-01-2009, 18:02
Harb, nie mam uwag do tego co napisałeś. W zasadzie również się z tym zgadzam.
Mam jednak jedną uwagę. Napisałeś:

(...) proscie swoich znajomych kolegów o naprawde szczerą opinie, pytajcie osób ze swoich kregów takich którzy maja pojecie o zdjeciach czy nadaja sie do publicznego ich pokazania unikniecie wówczas rozczarowania - ze ktos kto umie robić poprawne zdjecia je skrytykował
(...)

Zauważ, że mogą być takie sytuacje, w których ktoś nie ma kogo spytać (poza forum). Ja np. mogę pokazać moje zdjęcia żonie - ale Ona mnie zawsze chwali, czego bym nie wyprodukował. Jednemu koledze - ale to onanista sprzętowy ;-). Poza tym nikt z mojego otoczenia nie zajmuje się fotografią. Więc co mi zostaje? Pytać ludzi na forum. A to oznacza zamieszczenie fotografii na forum.

Tak więc zgadzam się, że trzeba pewien etap przejść samemu. I że trzeba czytać. I zastanowić się pewnie z 10 razy przed wrzuceniem fotografii na forum. Ale nie zawsze da się zweryfikować zdjęcie przed prezentacją na forum.

6868
16-01-2009, 18:10
.. to moze ja tez cos walne..

jestem bardzo krotko na tym forum.
napewno duzo czasu uplynie zanim cokolwiek pokaze do oceny
probuje zauwazac rzeczy , ktore widzi np. Nemeth & Co w zdjeciach [ we wlasnych czy koment.]
nauczony jestem szacunku do:

.. starszych
.. chorych
.. przelozonych
.. a tu na forum do ludzi majacych pojecie o fotografi
.. itd
.. itp

Jezeli chodzi o krytyke lub komentarze, ktore do tej pory przeczytalem, stwierdzam ze co niektorzy przesadzaja z tym zbytnim oburzaniem sie,kloceniem ,wrecz z szewska pasja psa obronnego obrona swych prac.
A wszystko moze dlatego,ze lubie sie smiac z samego siebie i akceptuje nabijanie sie ze mnie ( oczywiscie
w granicach smaku ) .

Panowie i Panie
Ladys and ...

jezeli uda mi sie zrobic jakiegos gniota i tu go wsawie, prosze bez obaw komentowac - jak Wam sie podoba.
Nie jestem zafukanym w sobie "producentem gniotow " :)

pozdrawiam i zycze nam wszystkim luzu :)

P.S. przede wszystkim pozdrawiam wszystkich od ktorych moge sie czegos dowiedziec i nauczyc.

harb
16-01-2009, 19:07
napisał Paweł.Szczerba
Zauważ, że mogą być takie sytuacje, w których ktoś nie ma kogo spytać (poza forum)

chłopie przeciez to jest przykład - nie popadajmy w skrajnosci , bo niedługo zacznie sie mówić ze na Forum Nikona zjadają ludzi żywcem
a takich zdjec jak to Twoje
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=83906
na poczatek zyczyłbym kazdemu

pozdrawiam :-D

krokus66
16-01-2009, 23:20

Pzdr
Andrzej

Bystrzacha jesteś! A o Podlasiu (oraz ścianie wschodniej) i ludziach nic nie zmyślałem, byłem tam kilkakrotnie. Pozdrawiam.

borregaard
16-01-2009, 23:24
Bystrzacha jesteś! A o Podlasiu (oraz ścianie wschodniej) i ludziach nic nie zmyślałem, byłem tam kilkakrotnie. Pozdrawiam.
Oj ,Krokus....żebym miał Ciebie blisko.......:mrgreen:

Pzdr
Andrzej

..to nie zarty,nie palę...tyję...i wrzucam na rzeżbę....:grin:

..tak 6-7 piw......wrzucam....:grin:

Skrzat
16-01-2009, 23:46
Oj ,Krokus....żebym miał Ciebie blisko.......:mrgreen:

Pzdr
Andrzej

..to nie zarty,nie palę...tyję...i wrzucam na rzeżbę....:grin:

..tak 6-7 piw......wrzucam....:grin:

Przeglądam wątek, czytam ze zrozumieniem, chcę poważnie ustosunkować się do dyskusji ale...............na tę chwilę nie mogę:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

ps. wrócę tu na pewno

borregaard
17-01-2009, 00:01
A wracaj,wracaj....to nie żarty......

Pzdr
Andrzej

:mrgreen: :mrgreen:

bowers
17-01-2009, 15:06
Musze przyznać że z niekłamaną przyjemnością przeczytałem cały wątek.A jednak coś pod "pod skórką " się dzieje."Starzy,młodzi,mistrzowie,czeladnicy,klapsy w z zbożnym celu,toć to prawie feudalizm.Uznanie Mikie_001 za humanizm i merytoryczność wypowiedzi.

krokus66
17-01-2009, 18:57
Przeglądam wątek, czytam ze zrozumieniem, chcę poważnie ustosunkować się do dyskusji ale...............na tę chwilę nie mogę:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

ps. wrócę tu na pewno

Nie mogę tego powiedzieć o sobie, ja niewiele rozumiem. Piszecie takim slangiem jak Indianie Navaho w czasie wojny amerykańsko-japońskiej. Obracałem monitor, ale nic nie pomogło...

autograf
17-01-2009, 18:58
krokus66 - napisz czego nie rozumiesz. Może wytłumaczę.

krokus66
17-01-2009, 20:49
krokus66 - napisz czego nie rozumiesz. Może wytłumaczę.

Trochę żartowałem poprzednio, ale teraz na poważnie. To nie jest takie proste. Używacie masę skrótów, rozumiem Was. Podstawowy problem tkwi w tym, że wiele lat bylem w analogu (inna, ale również piękna bajka). Była to zupełnie inna EPOKA. Myślało się trochę inaczej, inne podejście do barw oraz próba zrozumienia dlaczego są takie a nie inne (barwa śniegu o czym piszesz przy innym zdjęciu). PODOBA mi się Wasze kreatywne podejście, aczkolwiek czasami uważam, że przesadzacie trochę z krytyką barw. W analogu dużego wpływu nie mieliśmy. Dlatego ja głównie oceniam: Temat - artystyczne podejście, ujęcie, kompozycja, kadr.
Do cyfry przymierzam się na poważnie od chwili ukazania się D 200.
Za chęć pomocy naprawdę jestem Ci bardzo wdzięczny, tym bardziej, że to się rzadko zdarza!!!
Pozdrawiam Krzysztof.

autograf
17-01-2009, 20:52
ja niewiele rozumiem. Piszecie takim slangiem jak Indianie Navaho w czasie wojny amerykańsko-japońskiej

Używacie masę skrótów, rozumiem Was.

Teraz to ja nie rozumiem..

DonMaliniacco
17-01-2009, 22:36
Jako profesjonalista (mam D200, 12-24/4, 28-70/2.8, 70-200VR) chciałbym Ci zwrócić uwagę na jedną rzecz... Mianowicie kompozycja. Pierwsze zdjęcie ma niesamowity potencjał, ja jednak bym tam wrócił i spróbował delikatnie przesunąć tył tej taksówki ku osi jezdni. Wtedy zdjęcie zyskałoby dodatkowy tragizm. Mógłbyś ukazać rozbite wnętrze tego potwora. Jego serce. Takie... krwawiące... Przemyśl, wyciągnij wnioski... dzisiaj daję 4 gwiazdki a mogłoby byc 5.

painter
17-01-2009, 22:43
ech... ten wątek jest zdecydowanie za długi . Ja protestuję :-) a poza tym 2 jest ładniejsza i bardziej krajobrazowa :-)