Zobacz pełną wersję : D90 mc-dc2 czy ML-L3
Czy może mi ktoś wyjaśnić czym sie rożni MC-DC2 od ML-L3 ? Oczywiście pomijając fakt, że jeden jest bezprzewodowy. Klikam od godziny po różnych stronach i dalej nie wiem czy ML-L3 to taki bezprzewodowy MC-DC2, czy może czymś się różnią i któryś z nich ma dwustopniowy spust ? Czy przy korzystaniu z w/w wymagane jest używanie zaślepki w wizjerze?
Proszę o jakiś pomocny link lub podpowiedź.
Główna i praktycznie jedyna różnica to, że jeden jest na kabelku a drugi bez kabelka;) Ja ML-L3 używam z D70s i się bardzo dobrze sprawuje. Jedyną wadą tego pilota jest fakt, że musisz go skierować z przodu aparatu, bo tam jest czujnik podczerwieni. Co do zasłaniania wizjera, to na pewno to nie zaszkodzi, jeśli masz jakieś mocne światło za sobą.
korzen121
14-01-2009, 18:18
no właśnie i tu ML-L3 traci przynajmniej dla mnie ponieważ np mi chodzi o to by nie poruszyć fotki a nie robić sobie autoportrety, a pilot jest uciązliwy gdy może działać tylko od przodu aparatu:/ dlatego zależy co kto i do czego potrzebuje:) ja zamówiłem sobie na fotoaparaciki.pl MC-DC2 ale narazie czekaja na dostawe z Nikon Polska i czekam i czekam:( doczekań sie nie mogę:/
Blasius.G
14-01-2009, 21:30
no właśnie i tu ML-L3 traci przynajmniej dla mnie ponieważ np mi chodzi o to by nie poruszyć fotki a nie robić sobie autoportrety, a pilot jest uciązliwy gdy może działać tylko od przodu aparatu:/ dlatego zależy co kto i do czego potrzebuje:) ja zamówiłem sobie na fotoaparaciki.pl MC-DC2 ale narazie czekaja na dostawe z Nikon Polska i czekam i czekam:( doczekań sie nie mogę:/
Operowaanie pilotem z przodu nie oznacza, ze musisz stanac frontem do "wylotu obiektywu" i dopiero zadziala. Odbiornik podczerwieni jest w okolicy napisu "D90" na korpusie i mozna rowniez stojac nieco z boku go uaktywniac.
Miałem do czynienia z jednym i z drugim. Na co dzień używam wężyka spustowego. Jego przewaga nad pilotem jest taka, że ma dwustopniowy spust i do tego jeszcze blokadę. Jest to wygodne rozwiązanie w przypadku częstego robienia zdjęć ze statywu. Pilot w takich warunkach sprawdza się gorzej. Nadrabia natomiast w przypadku autoportretu oraz sytuacji gdy chcesz wyzwalać migawkę stojąc daleko od aparatu. 0,5-metrowy kabel od wężyka nie daje ci zbyt dużych możliwości manewrowania.
korzen121
15-01-2009, 00:13
zgadzam się z wami wszystkimi no i tak jak conrado napisał to to ze węzyk spustowy, a dwustopniowy spust migawki to zdecydowanie przemawia za zakupem własnie tego kablowego urządzenia:) dlatego kupujmy to co komu bardziej odpowiada i to co komu bardziej jest przydatne:)
Kupiłem jakiś ekwiwalent oryginalnego pilota za 17 zł i ten, przy nowych bateriach, wyzwala migawkę nawet gdy jestem z pilotem z tyłu aparatu. Nie wiem jak to możliwe ale tak jest, pewnie łapie również odbicia, bo
próbę robiłem w pomieszczeniu.
Piotr
SlaWasII
15-01-2009, 09:31
Też kupiłem podróbę, która działa tylko na nowej baterii. Po 2 dniach nie działa wcale, mimo, że bateria ma ciut ponad 3v. Przed wywaleniem do lamusa zaprogramowałem pilota od TV tym do aparatu i działa - nawet z tyłu i nawet po kilku miesiącach.
Jeśli chodzi o działanie od tyłu to na 100% łapie odbicia. W moim pokoju gdzie bym nie stanął i gdzie nie wycelował - zawsze działa!
Też kupiłem podróbę, która działa tylko na nowej baterii. Po 2 dniach nie działa wcale, mimo, że bateria ma ciut ponad 3v. Przed wywaleniem do lamusa zaprogramowałem pilota od TV tym do aparatu i działa - nawet z tyłu i nawet po kilku miesiącach.
Jeśli chodzi o działanie od tyłu to na 100% łapie odbicia. W moim pokoju gdzie bym nie stanął i gdzie nie wycelował - zawsze działa!
A czy ktoś pamięta na jaki kod urządzenia należy zaprogramować pilota uniwersalnego, aby działał z D90 ?
Pamiętam, że ktoś pisał o tym na forum, ale jakoś nie mogę znaleźć tego postu...
pozdrawiam,
Rafał_Sz
15-01-2009, 10:18
A czy ktoś pamięta na jaki kod urządzenia należy zaprogramować pilota uniwersalnego, aby działał z D90 ?
Pamiętam, że ktoś pisał o tym na forum, ale jakoś nie mogę znaleźć tego postu...
pozdrawiam,
http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php?t-756.html
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=4808
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9350
Dziś próbowałem w korytarzu, mierząc w pustą przestrzeń i też działał. A co do trwałosci baterii, to zrobiłem ponad 59 fotek i działa dalej. Mój podrób to jakiś JJC RM-E2.
Te dwa dni u ciebie, to ile m/w fotek?
Piotr
SlaWasII
16-01-2009, 12:03
Nie wiem ile fotek da radę zrobić. Ja zrobiłem kilka i za dwa dni już nie działał, się wkurzyłem i nie używam. 2 razy kupowałem nową baterię... Tera używam pilota od TV. W planach mam zakup oryginału Nikona.
To jest dziwne, te piloty raz działają, a raz nie. Przy słabym oświetleniu nie chce zadziałać, a w świetle dziennym działa? Doszedłem do wniosku że najlepiej jest mieć pilota i wężyk.
To jest dziwne, te piloty raz działają, a raz nie. Przy słabym oświetleniu nie chce zadziałać, a w świetle dziennym działa? Doszedłem do wniosku że najlepiej jest mieć pilota i wężyk.
Które? Bo moja podróbka działa i w jasnym i w ciemnym. Ale gdybym robil wiele fotek, to też bym kupil wężyk.
Piotr
Firmy Phottix, działa tylko wtedy, kiedy nie potrzeba?
Podłączając się pod temat wężyków mam pytanie czy ktoś z forumowiczów używa/używał takiego zamiennika: http://allegro.pl/item523470353_wezyk_spustowy_nikon_d90_d_90_mc_dc2 _mc_dc_2.html
Cena dużo tańsza niż oryginał, wężyk u mnie w użyciu raz za kiedy więc się mocno zastanawiam.
Myślę, że wykonaniem jakoś szczególnie nie będzie odbiegał od zamiennika który posiadam ja: http://allegro.pl/item498301111_wezyk_spustowy_pilot_do_nikon_d70s_d 80_f_vat.html .
A jakość jego wykonania jest wystarczająco poprawna. Używałem parę razy i jak na razie nie ma z nim żadnych problemów. Jest solidny, nie trzeszczy w rękach. A o sprzęcie JJC nie słyszałem raczej jakiś złych opinii.
wizualis
20-01-2009, 17:02
1 ML-L3 urządzenie bezprzewodowe, brak dwustopniowego spustu (z boku też działa, bywa że nie załapie, za to jest mały i wygodny i tani - posiadam - polecam)
2 MC-DC2 urządzenie przewodowe, dwustopniowy spust
"Czy przy korzystaniu z w/w wymagane jest używanie zaślepki w wizjerze?"
Jeżeli nie patrzysz przez wizjer, powinien być on zakryty zaślepką
SlaWasII
29-01-2009, 01:14
Ciekaw jestem dlaczego?!
Chodzi o zakłócenie pomiaru światłem wpadającym przez wizjer? Tak ma stara Praktica i Zenit.
Dlaczego nie jest to wyjaśnione w manualu?
korzen121
29-01-2009, 03:41
powinien gdy robimy zdjęcia nocne i przez wizjer może dostać się niepowołane śwaitło...tak mi się wydaje:)
a to, że przy zdjęciach nocnych używa się zazwyczaj <wężyka lub pilota> to już takie powiazanie. Bo przecież gdy bedę robił jakieś makro przy długim czasie migawki i użyję węzyka by nie poruszyć to nie będę zakładał zaślepki wizjera. Według mnie jest on tylko niezbedny gdy nawet delikatne światło ma wpływ na końcowy efekt zdjęcia jakim może być np i chyba przedewszystkim zdjęcie nocne:)
Dlaczego nie jest to wyjaśnione w manualu?
Jest. Nawet w kilku miejscach, np na stronie 69.
SlaWasII
29-01-2009, 11:48
Jest. Nawet w kilku miejscach, np na stronie 69.
Czapki z głów!
Aż ściągnąłem manuala od D90 bo nie chciałem uwierzyć. Faktycznie jest wytłumaczone!
wizualis
02-02-2009, 15:35
tak, chodzi tu tylko o dostanie się niepożądanego światła wpadającego przez wizjer, czy w dzień czy w nocy.