Zobacz pełną wersję : Gdzie kupić ND 4.0 ?
Witam. Szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Chcę kupić dobrej firmy filtr ND 3.0 lub 4.0 (nie mylić z ND x 4). Kopsnijcie jakieś linki do sklepów gdzie dostanę te filtry :)
Heliopan 3.0 w Foto-net.pl
Albo tutaj: http://www.raysfoto.pl/DefaultPage.aspx?pageId=0&idHosta=123&idNadAlbumu=1292
dziękuje za odpowiedzi. Nie znalazłem nigdzie "większego" niż ND 3.0. Nie ma takich w sprzedaży?
W pstryku.pl mają Hoya NDx400
W pstryku.pl mają Hoya NDx400
To nawet 9stopowy nie jest...
Też szukałem czegoś w granicach 13 przysłon, w końcu znalazłem...szkiełko spawalnicze z 1.5 zł. Kupiłem nawet dwa...a co mi tam.
Ostrość może nie powala ale nie jest tak źle.
Jak nie ?
"9stopowy" (cokolwiek to znaczy) nie jest ;), ale za to wydłuża ekspozycję o 9 działek. Heliopan 3.0 wydłuża o jedną działkę więcej, czyli 10.
Jak nie ?
Ano tak, że 8 stopów to 2 do potęgi 8 czyli 256x, a 9 f-stop to 2 do potęgi 9 czyli 512x. Ta hoya to ndx400 czyli ok 8,6 f-stop...
Ano tak, że 8 stopów to 2 do potęgi 8 czyli 256x, a 9 f-stop to 2 do potęgi 9 czyli 512x. Ta hoya to ndx400 czyli ok 8,6 f-stop...
Ale robiłeś jakieś testy?
Producent mówi o -9EV.
Producent mówi o -9EV.
No pewnie jako przybliżenie.
Na jakimś zagranicznym forum ktoś robił testy i były foty z exif'em. Jak znajdę to wkleję linka.