Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Poprawiony księżyc+obca planeta :)
Yaaculek
14-01-2009, 00:27
Z racji tego,że zachód księżyca "lekko" mi nie wyszedł wstawiam inny.
Jest uchwycony przerobionym obiektywem z lunety,ok.300 mm ogniskowej,do tego rosyjski telekonwerter,no i kadrowane troszkę.
Drugie to zagadka,pewnie łatwa :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img177.imageshack.us/img177/5199/2009sty12ksiycnocnepodwtn6.jpg]źródło (
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img370.imageshack.us/img370/8776/2009sty021010kopia80060rb2.jpg]źródło ([IMG)
GUINNESSts
14-01-2009, 00:42
Jak ruski tekekonwenter i luneta rosyjska, tzn.,ze to drugie to czarna dziura...:)
Yaaculek
14-01-2009, 01:01
Jak ruski tekekonwenter i luneta rosyjska, tzn.,ze to drugie to czarna dziura...:)
Trochę za jasna ta czarna dziura nie uważasz? :)
Z teorii wiem,że czarna dziura nie wypuszcza światła :)
hmm... to drugie jakieś takie "włochate".... :)
to wygląda jakby miało jakieś kryształki :)
moze 2 to paproch w tym sprzęcie - ma włoski bo latka mu lecą i zmężniał :D
GUINNESSts
14-01-2009, 01:54
Trochę za jasna ta czarna dziura nie uważasz? :)
Z teorii wiem,że czarna dziura nie wypuszcza światła :)
No wlasnie! Ale ruski sprzet!!! Wiec czarna dziura nie straszna!
Ale zaczekaj. Moze ktos sie domysli. Ja pojecia nie mam.
Ten księżyc w przeciwieństwie do tamtego wyszedł duużo lepiej a ta planeta to okrągła torebka herbaty podświetlona od tyłu :D
okrągła torebka herbaty podświetlona od tyłu :D
z włosami? no chyba, ze dla koneserów :D
Art Erie
14-01-2009, 12:08
To "coś" na drugim zdjęciu, przypomina mi szklany przycisk do papieru, z motywem choinki podświetlony od dołu i focony od góry . Ewentualnie wirus komputerowy pod mikroskopem :)
ja tu na drugim zdjęciu widzę padający śnieg (zabarwienie lampami żarowymi) a owa "planeta" to kłębek łańcuchów choinkowych - takich srebrnych, tandetnych, najlepszych ;] + lampki choinkowe zaplątane w to owo... ewentualnie ta kula łańcuchów podświetlona czymś od tyłu. To pewno jakaś ozdoba świąteczna podczas padającego śniegu na dworze (vel "polu" jak to sie w Krakowie mówi...;) )?
wygrałeś wycieczkę do Czarnej Dziury :)
Marta Baranowska
14-01-2009, 14:46
a to drugie włochate to co to?:D
snaperius vulgaris
14-01-2009, 15:25
Podświetlony moherowy beret?
Yaaculek
14-01-2009, 23:21
ja tu na drugim zdjęciu widzę padający śnieg (zabarwienie lampami żarowymi) a owa "planeta" to kłębek łańcuchów choinkowych - takich srebrnych, tandetnych, najlepszych ;] + lampki choinkowe zaplątane w to owo... ewentualnie ta kula łańcuchów podświetlona czymś od tyłu. To pewno jakaś ozdoba świąteczna podczas padającego śniegu na dworze (vel "polu" jak to sie w Krakowie mówi...;) )?
Trafiłeś główną wygraną ,czyli przysłowiową wycieczkę do czarnej dziury w roku 2012-tak mówią prognozy :)
Opisałeś wszystko prawie dokładnie jak było w rzeczywistości :)
Następnym razem dam jakąś trudniejszą zagadkę :)
haa;) fajnie.. popstrykam i jak (jesli) wroce to dam na forum exclusive reportaz z pobytu.. . :) A na czym sie to to 3malo (gdzie linka/sznurek/ramie)?
Yaaculek
15-01-2009, 00:31
haa;) fajnie.. popstrykam i jak (jesli) wroce to dam na forum exclusive reportaz z pobytu.. . :) A na czym sie to to 3malo (gdzie linka/sznurek/ramie)?
Linka się jakoś wyretuszowała :)
a na zdjęciu widać ją było pionowo w dół od kuli? na mniej więcej środku? Tak jakby pasek tam siakiś.. :)
Bardzo ciekawe zdjęcie ;)
Pozdrawiam
Yaaculek
15-01-2009, 01:04
a na zdjęciu widać ją było pionowo w dół od kuli? na mniej więcej środku? Tak jakby pasek tam siakiś.. :)
Bardzo ciekawe zdjęcie ;)
Pozdrawiam
Może coś przegapiłem przy chowaniu linki do wieszania kuli :)
Kiedyś Ijon Tichy miał się spotkać z profesorem Tarantogą na pewnej zalesionej planecie, ale ponieważ Tarantoga przybył tam pierwszy i nie miał czasu czekać, to biegał po tej planecie tak, że ogromne zwierzaki które go goniły stratowały las na wzór napisu który był komunikatem dla Tichego.
Wprawdzie na tym drugim zdjęciu nie widzę tego napisu, ale to pewnie dlatego bo to z drugiej strony. Z tej jesiennej...
A ta planeta jest sfotografowana tym ruskim teleskopem. Bo wprawdzie nawet Hubble nie potrafi fotografować innych planet, ale ruskie teleskopy potrafią. Zwłaszcza jak się wypije trochę samogonu to planety same do teleskopu włażą...
Nikonozaur
15-01-2009, 02:54
Świetna nagroda! Tym bardziej, że wycieczka jest w jedną stronę. :mrgreen:
Z Tarantogą nie ma żartów ;) choc Angus Parvis jest jeszcze bardziej nieobliczalny...
Ludzie! Skąd Wy bierzecie tak kreatywne pomysły. :-D
Yaaculek
15-01-2009, 21:40
Kiedyś Ijon Tichy miał się spotkać z profesorem Tarantogą na pewnej zalesionej planecie, ale ponieważ Tarantoga przybył tam pierwszy i nie miał czasu czekać, to biegał po tej planecie tak, że ogromne zwierzaki które go goniły stratowały las na wzór napisu który był komunikatem dla Tichego.
Wprawdzie na tym drugim zdjęciu nie widzę tego napisu, ale to pewnie dlatego bo to z drugiej strony. Z tej jesiennej...
A ta planeta jest sfotografowana tym ruskim teleskopem. Bo wprawdzie nawet Hubble nie potrafi fotografować innych planet, ale ruskie teleskopy potrafią. Zwłaszcza jak się wypije trochę samogonu to planety same do teleskopu włażą...
Dzięki za opowieść,cieszę się,że wpadłeś i wspomniałeś trochę Lema,którego nawiasem mówiąc dużo czytałem :)
Chciałbym robić więcej fotografii astronomicznych ale sprzęt wymaga wielkich nakładów finansowych.
Robiliśmy z kolegą zdjęcia mgławicy Oriona większym teleskopem ale niestety mechanizm zegarowy nie był najlepszej jakości i foty nie nadają się do publikacji.