Zobacz pełną wersję : SB-600 + obiektyw 18-105
Witam!
Od dwóch dni posiadam Nikona D90 z obiektywem 18-105. Chciałbym dokupić lampę SB-600. W specyfikacji czytam: "Zasięg zooma lampy: Auto 24-85 mm, Manualny" czy to oznacza, że nie z moim obiektywem nie będzie właściwie współpracowała? o co chodzi z tym zoomem lampy?
pozdrawiam
Krzysiek.
Prorok78
14-01-2009, 00:13
ehhh a nie bylo poszukac lepiej ??? witamy na forum.... :)
zoom lampy to taki sam zoom jak w obiektywie :) hihihi a tak na serio to lampa wie jaka masz ustawiona ogniskowa i dopasowuje do niej kat pod jakim rozsyla swiatlo...
nie boj nic - bedzie dzialac :) no moze przy najdluzszej ogniskowej troszeczke na zewnatrz kadru ni ebedzie calkiem super doswietlone... ale to drobiazg :)
Articool
14-01-2009, 00:15
Będzie współpracować. Z tym zoomem to jest tak, że lampa wychwytuje ogniskową ustawioną na obiektywie i do tego dostosowuję kąt błysku, i właśnie w tym zakresie dzieję się to samo przez się czyli Auto :D... jeśli się mylę to mnie poprawcie ;]
a czy przy innych ogniskowych ta wartość zoomu musi być ustawiana ręcznie?
Nie, zakres pracy zoomu w SB-600 to 24-85. Nic poza to nie wyskoczysz. Dla szerokiego kąta masz w lampie taki wysuwany dyfuzorek na palnik do zdjęć obiektywem szerokokątnym (14mm).
Poprostu powyżej 85-105mm, lampa będzie oświetlać większy kąt, czyli część fotografowanej sceny której nie rejestruje matryca, a więc nie wykorzystujesz jej mocy. W dobie kryzysu energetycznego istotna różnica :) to już żartem. Nie przejmuj się, fotografuj.
Tomaj_90
16-01-2009, 21:13
Będzie działać i będziesz zadowolony (ps. zobacz mój podpis). Ja zarywam teraz nocki na poznawaniu błyskacza :)