Zobacz pełną wersję : d300 i Ps cs2
malykrata
13-01-2009, 23:05
witam
nowy jestem i bez doswiadczen i rady mi trzeba a mianowicie :
d80 mialem i fotki w rawie pstrykalem i moj cs2 super wszystko czytal
przesiadlem sie na d300 i problem sie zaczął nie moge w swoim ps-ie otworzyc rawu
bardzo mnie to doprowadza do szalu
Zciągąłem Camera Raw 3.7 i dalej DUPA
Mam wersje ps 9.0.2
Cisnienie mi sie podnosi
Prorok78
13-01-2009, 23:06
hmm a nie powinien byc to camera raw w wersji powyzej 4 ??
tak mi sie cos zdaje.. sprobuj zupdatowac ps'a.. moze pomoze :)
malykrata
13-01-2009, 23:08
tak jak wyczytalem to powinien byc CR 4.6 ale moj ps wyswietla komunikar ze ta wtyczka nie dziala do mojej wersji :(
Prorok78
13-01-2009, 23:23
no to zostaje Ci:
-upgrade PS do CS4 (lub 3)
-NX2
-C1 4.6
Polecam C1 :)
tak jak wyczytalem to powinien byc CR 4.6 ale moj ps wyswietla komunikar ze ta wtyczka nie dziala do mojej wersji :(
niestety jak lubisz PS to musisz mieć wersję CS3. Czyli czeka cię upgrade. Najlepiej od razu do CS4.
niekoniecznie
możesz ściągnąć nowego DNG Converter i za jego pomocą przewalić NEF-y do DNG a te bez problemu otworzysz w ACR z CS2 wiem bo sam tak robiłem, głównie z RAW-ami z C40D ale testowałem z D300 i też jest OK
malykrata
14-01-2009, 08:57
thx
:)
niekoniecznie
możesz ściągnąć nowego DNG Converter i za jego pomocą przewalić NEF-y do DNG a te bez problemu otworzysz w ACR z CS2 wiem bo sam tak robiłem, głównie z RAW-ami z C40D ale testowałem z D300 i też jest OK
Dokładnie jak pisze life. Ja zamieniam wszystkie RAWy na DNG i problem wersji PSa mnie nie dotyczy.
Zakup upgrate CS3 (i tak Cię to nie minie), a CS4 dostaniesz za free :)
Szczegóły masz poniżej, bo temat był już przerabiany:
"Zasady bezpłatnego upgrade’u do CS4.
Zakupiony w czasie (data faktury):
CS 3.3 Ang
23.IX.2008 do 22.XII.2008
Zarejestrowany i zgłoszony do dnia: 6.I.2009 w ACC
CS 3.3 PL
23.IX.2008 do 20.II.2009
Zarejestrowany i zgłoszony do dnia: 7.III.2009 w ACC
Użytkownicy końcowi, którzy w powyższych okresach zakupią kwalifikowane produkty z rodziny CS 3.3 jako wersję pełną lub upgrade. Zarejestrują go i w ciągu dwóch tygodni zgłoszą do Adobe [Customer Center (ACC): http://www.adobe.com/support/service/ ] chęć otrzymania bezpłatnego upgrade’u do CS4 załączając przy tym skan faktury i numer seryjny. Zgłoszenia będą realizowane w ciągu 2-3 tyg. od daty zgłoszenia na koszt firmy Adobe."
Prorok78
14-01-2009, 10:20
no ladnie...:) nie wiedzialem....podziekowal:)
malykrata
14-01-2009, 16:52
no to nie ma co kombinowac ,tylko wyłuskac pare groszy i cs3 nabyc dzieki za rady :)
w takim razie ja mam jeszcze pytanie :) gdzie można kupić albo czy można jeszcze kupić upgrade z CS2 do CS3?
i następne pytanie mając pakiet CS2 Standard (Photoshop, InDesign, Illustrator) czy mogę zrobić upgrade tylko jednego z produktów albo dwóch a nie całego pakietu?
EDIT
dobra wszystko jasne, dzwoniłem do Adobe, CS3 już wycofany (przynajmniej oficjalnie), jeśli mam pakiet to muszę zrobić upgrade całego pakietu nie konkretnych produktów, można przejść z CS2 od razu na CS4. wersje pudełkowe będą na przełomie stycznia/lutego.
w takim razie ja mam jeszcze pytanie :) gdzie można kupić albo czy można jeszcze kupić upgrade z CS2 do CS3?
i następne pytanie mając pakiet CS2 Standard (Photoshop, InDesign, Illustrator) czy mogę zrobić upgrade tylko jednego z produktów albo dwóch a nie całego pakietu?
Ja np. kupiłem w Komputroniku, a upgrade możesz zrobić na dowolny program z pakietu, właśnie tak zrobiłem.
Ja np. kupiłem w Komputroniku, a upgrade możesz zrobić na dowolny program z pakietu, właśnie tak zrobiłem.
no nie wiem specjalnie po to dzwoniłem do Adobe żeby się dowiedzieć czy mogę sobie kupić upgrade samego PS ale Pan wyraźnie mi powiedział że nie ma takiej opcji, klucz licencyjny jest na pakiet (jeden wspólny) i licencja jest na pakiet nie na produkt. Tak wiec upgradować można cały pakiet ale nie wybrane jego elementy.
Też bardziej by mi się uśmiechało zrobić upgrade samego PS niż całego pakietu, zważywszy na ceny i potrzeby :)
Wiesz faktycznie, ja miałem pakiet z PS 7,0, potem do tego kupiłem upgrate PS CS2, a teraz CS3. Nie miałem z tym żadnego problemu, no ale może teraz coś się zmieniło.