Zobacz pełną wersję : D300 - nakładanie zdjęć
Czy korzystacie z "wynalazku" - funkcji nakładania zdjęć w modelu D300? Jakie stosujecie korekty i skoki w ekspozycji (1EV 2?) Przyznam szczerze, że jeszcze nie udało mi się wykonać poprawnego, takiego z którego byłbym zadowolony zdjęcia w tym trybie... To znaczy z wyniku połączenia...
Ja próbowałem nakładania tych samych kadrów robionych ze statywu z różną ekspozycją, żeby sprawdzić, czy można tą metodą otrzymać coś o większej rozpiętości tonalnej prosto z puszki. Efekty mnie nie powaliły, ale próbowałem tylko na zdjęciach nocnych, może na ładnie oświetlonych widoczkach efekt byłby ciekawszy.
A jeśli chodzi o bardziej normalne uzycie multiekspozycji, to może zacznij doświadczenia od prostych sytuacji - druga klatka naświetlana w miejcu, gdzie na pierwszej było ciemne tło, lub identyczne kadry (np ze statywu) różniące się jednym elementem, np postacią w różnych miejscach. Na pewno trochę trzeba będzie poćwiczyć, żeby efekt był zgodny z oczekiwaniami, a kwestie techniczne opanujesz przy okazji.
to może zacznij doświadczenia od prostych sytuacji - druga klatka naświetlana w miejcu, gdzie na pierwszej było ciemne tło, lub identyczne kadry (np ze statywu) różniące się jednym elementem, np postacią w różnych miejscach. Na pewno trochę trzeba będzie poćwiczyć, żeby efekt był zgodny z oczekiwaniami, a kwestie techniczne opanujesz przy okazji.
Kiedy nigdy nie byłem zadowolony z efektu. Np robiłem widoczek latem - doświetlona góra, potem korekta doświetlony dół + zdjęcie uśredniona ekspozycja - łączyłem i efekt był gorszy niż zdjęcia pojedyncze...
Z tą multiekspozycją w cyfrze to chyba jednak trochę taki oddech przeszłości. W analogowej fotografii się stosowało, to i tu dajmy tę funkcję. A na dobrą sprawę i tak więszkość z nas wykorzysta do tego maszynę w postaci komputera i dobrego oprogramowania.
Tak na dobrą sprawę w tych bardziej zaawansowanych body cyfrowych lustrzanek pewnie w ogóle producenci mogli by zrezygnować z przetwarzania obrazu do formatu JPEG a i tak znalazło by się spore grono odbiorców, byle RAW (w naszym przypadku NEF) był najwyższej jakości.
Sam pewnie chętnie bym takie body kupił - body, gdzie mam wyłącznie sensowną matrycę, podgląd zdjęć, albo nawet tylko podgląd histogramu dla zdjęć na LCD (2 cale by wystarczyły pewnie, do histogramu to i mniej), wysokiej jakości pomiar światła i autofokus no i w efekcie szybkość działania puszki i przesycony szczegółami obraz w formacie RAW o wyśmienitym zakresie tonalnym. :)
Ah to się rozmarzyłem...
sprocket
13-01-2009, 22:39
W instrukcji jest obrazek pokazujacy ta funkcje tzn. jedno zdjecie to ksiezyc a drugie to jakis portret i chyba takie cos wychodzi najlepiej w tej funkcjii. :)
siedemczwartych
15-01-2009, 14:33
Tak na dobrą sprawę w tych bardziej zaawansowanych body cyfrowych lustrzanek pewnie w ogóle producenci mogli by zrezygnować z przetwarzania obrazu do formatu JPEG a i tak znalazło by się spore grono odbiorców, byle RAW (w naszym przypadku NEF) był najwyższej jakości.
Sam pewnie chętnie bym takie body kupił - body, gdzie mam wyłącznie sensowną matrycę, podgląd zdjęć, albo nawet tylko podgląd histogramu dla zdjęć na LCD
a wiesz co by sie działo na forum.....? :)
Pytania w stylu: kupiłem aparat za 8 tyś i nie robi wcale zdjeć :)
Juz są problemy z brakie "zielonego" w D300 i D700 i pytania jak ostatnio o cień od obiektywu w stylu "co to kurna jest"
Juz są problemy z brakie "zielonego" w D300 i D700 i pytania jak ostatnio o cień od obiektywu w stylu "co to kurna jest"
Wystarczy, że dzieci mają bogatych rodziców, których stać na zakup np. D700, ponieważ synek ma takie widzimisie;) A potem są problemy, bo nie ma zielonego pola:mrgreen:
Ale wtedy nie miałbym czasu na czytanie forum, bo musiałbym obrabiać NEF'y ;->
Dobra, koniec tego OT bo nas wyrzucą...
Ale wtedy nie miałbym czasu na czytanie forum, bo musiałbym obrabiać NEF'y ;->
Dobra, koniec tego OT bo nas wyrzucą...
Widzę, że lecimy po bandzie...:)
te nakladanie zdjęć to według mnie totalny bezsens, z ciekawosci pare razy spróbowałem i na tym sie skonczylo :) koniec, bez odbioru
Z tym nakladaniem to nie chodzi o HDR tylko np. nalozenie dwoch zdjec sztusznych ogni itp.
A jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... zawsze to kolejna funkcja, którą można wpisać do specyfikacji danego modelu body :)
jasne... nie ma sensu stosowania wielokrotnej ekspozycji....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Photo by Paul Kitagaki Jr. / Sacramento Bee
moim zdaniem bardzo ciekawy efekt... i reporter nie musial pol dnia spedzic na wycinaniu postaci i sklejaniu w jeden...
oczywiscie mowie o dolnej czesci zdjecia...
A jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o... zawsze to kolejna funkcja, którą można wpisać do specyfikacji danego modelu body :)
nie, po prostu funkcja specyficzna, której używanie ma sens jak są spełnione pewne warunki. Na przykład absolutnie idealne czarne tło. Podobnie jak błysk stroboskopowy, tam nie ma nakładania klatek, ale długi czas i wiele błysków. Jak na czarnym tle obiekt się poprzesuwa i będzie w innym miejscu to może być fajny efekt.
W takim razie, widzę, że muszę poćwiczyć...:)
W takim razie, widzę, że muszę poćwiczyć...:)
no to jak Ty to i ja eheheh
nie, po prostu funkcja specyficzna, której używanie ma sens jak są spełnione pewne warunki. Na przykład absolutnie idealne czarne tło. Podobnie jak błysk stroboskopowy, tam nie ma nakładania klatek, ale długi czas i wiele błysków. Jak na czarnym tle obiekt się poprzesuwa i będzie w innym miejscu to może być fajny efekt.
No tak, tak. To jasne...
Chociaż z drugiej strony, jak mamy idealnie czarne tło to już w ogóle strasznie łatwo takie "nakładanie" zrobić na komputerze... znaczy ja bym pewnie osobiście właśnie tak do tego podszedł.
Fajny przykład jest na tym zdjęciu szermierzy - rzeczywiście ładnie prezentuje możliwość wykorzystania wielokrotnej ekspozycji.
Co do błysków stroboskopowych to jest jeszcze inna inszość niż wielokrotna ekspozycja. Błyski strobo mają sens i bardzo żałuję, że SB -600 ich nie produkuje :)