PDA

Zobacz pełną wersję : Lampy studyjne - wybór spośród wymienionych - prosze o pomoc.

pauls
13-01-2009, 21:04
Witam.

Na wstępie chciałbym podkreslić, iż nie jestem profesjonalnym fotografem, zajmuje się tym amatorsko, dla własnej przyjemności. Chciałbym jednak zaznaczyć, iż zazwyczaj kiedy coś kupuje to bardzo zależy mi na jakości. Proszę więc nie sugerować lamp z Allegro tylko dlatego, że nie zarabiam na fotografii ;)

Przechodząc do sedna sprawy: chciałbym przejść na lampy amatorsko-studyjne. Nie ukrywam, że bardzo interesowało mnie sprowadzenie ze Stanów Alienbees (800) + Vagabond II (przenośne źródło energii). Niestety podliczając wszystkie koszty doszedłem do wniosku, iż koszty przesyłki + cła + VATu równają się prawie kosztom samego sprzętu, dlatego też zdecydowałem poszukać czegoś w Europie. Podkreślam, w Europie, gdyż taniej jest coś zamówić spoza granicy niż w Polsce ;)

Zastanawiam się nad kilkoma alternatywami, budżet to ok. 2000zł:

- Elinchrom Style BX 400
- Elinchrom D-Lite 200/400 Twin Head Umbrella Kit (ze względu na dwie lampy w cenie jednej BX400)
- Bowens GM500 Gemini

Chciałbym poznać Wasze opinie na temat wyboru którejś spośród tych lamp lub jakiejś osobnej alternatywy.

Problemem jest jeszcze zewnętrzne źródło zasilania. Biorąc pod uwagę, że lampy te będą kosztowały w granicach 1600zł, pozostaje mi ok. 500zł na jakiś power pack. Czy uda mi sie znaleźć coś w tej cenie?

P.S. Zdaję sobię sprawę, że pod spodem jest temat o podobnym tytule, jednak problem tam przedstawiony trochę odbiega od mojego.

Pozdrawiam
Paweł

Prorok78
13-01-2009, 23:02
no to skoro zdajesz sobie sprawe... to nie prosciej bylo tam zapytac ???:)
moim zdaniem 500 na porzadny power pack pod lampy blyskowe to zdecydowanie za malo...

ps- witamy na forum...

pauls
14-01-2009, 00:23
Dziekuje za odpowiedź i za przywitanie ;)

Porządny, nieporządny... bardziej zależy mi teraz na mobilności niż na tym, czy on będzie ładował lampe sekunde czy półtorej lub wytrzymywał na 500 błysków czy 450 ;)

Po prostu chciałbym ogólnie poznać jakieś propozycje, bo raczej Elinchrom Rager RX wychodzi BARDZO poza mój budżet.

Jacek_Z
14-01-2009, 01:32
..Biorąc pod uwagę, że lampy te będą kosztowały w granicach 1600zł, pozostaje mi ok. 500zł na jakiś power pack. Czy uda mi sie znaleźć coś w tej cenie?
Nie jestem pewien czy power pack może być "jakiś", czy jednak nie musi byc koniecznie ten dedykowany. A wtedy zapomnij o takiej kwocie.
A co ze statywami, softboxami itd itd?

sailor
14-01-2009, 03:31
gemini 500 za 1600pln??? jedna czy wiecej ? nawet jak jedna to poprosze od razu kilka sztuk ..
powerpack do bowensa za 500pln?? zamow dla mnie prosze od razu 100szt. place gotowka.

ps. elinki dlite sobie daruj. jedyna ich zaleta jest mocowanie elinchrome'a

crq
14-01-2009, 10:12
http://www.calumetphoto.co.uk/item/BW3610/

Prorok78
14-01-2009, 10:29
hmm niecale 400 funtow za sama glowice...gdzie sttyw? jakis modyfikator? Wziales pod uwage koszt przesylki? Clo i Vat ktore w takim przypadku moze bedzie doliczone ??

marszull
14-01-2009, 13:01
cla nie bedzie, bo to unia, vat jest juz w cenie :-)
po srednim kursie rzeczywiscie wychodzi niecale 1600 zl za sztuke
plus jeszcze 35 funtow za przesylke

Prorok78
14-01-2009, 13:58
czyli jeszcze poltorej stowki... w sumie masz 1750 (okolo)... gdzie statyw do tego? Gdzie zasilanie? Jakis modyfikator -choby parasolka czy softbox? Bo gola glowica chyba nie bedziesz blyskac ?? Ja wiem ze cena glowicy atrakcyjna jest -ale pomysl o calosci a nie tylko o glowicy...
a o cenach powerpackow juz koledzy powiedzieli... i to nie moze byc akumulator od samochodu :) - to musibyc raczej dedykowany powerpack a one potrafia byc upierdliwie drogie...:(

Jacek_Z
14-01-2009, 14:06
Pomija się fakt, że jedna główka to zbyt mało. 2 - 3 to minimum, na początek OK.
czyli jeśli chcesz robic to na tych Bowensach, to na studio potrzebujesz raczej blisko 10 tys.
Za 2 tys nie zmieścisz się nawet w Quantuumach S400 - a to jest dobre i tanie rozwiązanie.

Prorok78
14-01-2009, 14:09
Jacku nie strasz kolegi bo ucieknie...:)

marszull
14-01-2009, 17:05
czyli jeszcze poltorej stowki... w sumie masz 1750(
vat jest juz w tych cenach na stronie ;-)
tak czy inaczej to za 2000 mozna sie zaopatrzyc w jedna lampe ( z tych wymienionych) plus jakies chinskie modyfikatory i statywy
travelpak (do bowensa) to najmarniej nastepne 2000zl

pauls
14-01-2009, 17:36
Hm... Cóż, chłopaki, za dużo wrażeń z waszej strony ;)

Pisałem o wyborze lamp, więc w sumie nie bardzo wiem dlaczego dlaczego piszecie mi o modyfikatorach. Do tej pory bawiłem się SB-26 i Vivitarem 285HV wiec mam wystarczające duperele, proszę zebyscie nie zaprzątali sobie tym głowy.

Co do tego, że tylko jedna lampa: nie mam problemu z posiadaniem NARAZIE jednej lampy, nie zamierzam otwierać studia. Widać niedokładnie przeczytaliście mój post, gdyż pisałem że zajmuje się tym amatorsko dla własnej przyjemności. Z resztą i z jedną lampą można uzyskać niesamowite efekty (OneLight DVD się kłania). Wystarczające jak dla mnie narazie. Jestem amatorem. I nie zamierzam być profesjonalistą ani na tym zarabiać. To, że kupicie sobie Evo nie znaczy wcale, że zamierzacie zostać profesjonalnymi kierowcami rajdowymi, tylko że to jest Wasza pasja i w to chcecie wkładać pieniądze ;)

@Sailor: nie bądź zarozumiały, powiedz tylko ilość sztuk tych gemini, a ja sobie coś od tego odpale i zamawiam ;)

Tak więc wracając do tematu: więc to jednak musi byc specjalnie dedykowany power pack? Bo jeżeli tak, to w efekcie taniej mi wyjdzie jednak ściągnąć te Alienbee + Vagabond ze stanów :|

rabijki
14-01-2009, 17:48
bowens
najlepiej zestaw z travel packiem
w gliwicach w foto7 zapytaj o duzy rabat
daja od reki
olo

Jacek_Z
14-01-2009, 17:51
rabijki - pierwszy post - budżet 2 tys.

Pisałem o wyborze lamp, więc w sumie nie bardzo wiem dlaczego dlaczego piszecie mi o modyfikatorach. Do tej pory bawiłem się SB-26 i Vivitarem 285HV wiec mam wystarczające duperele, proszę zebyscie nie zaprzątali sobie tym głowy.modyfikatory sa równie ważne jak same lampy. To przypomina harmonie jaka trzeba miec między body a obiektywami. Co po świetnym D3x jak się ma do niego kitowe szkła DX? Co stosowałes jako rozpraszanie do tego Vivitara i SB? Ciężko mi uwierzyć, że 1,5m softbox, beautydisha itp. Po co ci lampa Bowensa jak lekceważysz nasadki? Ja bym wolał taniego Quantuuma czy Power Luxa z wielma nasadkami (czyli tak jak gorsze body, ale duży wybór obiektywów) niż drogą lampe i do niej np tylko parasolkę.
Rób jak chcesz, założyłeś wątek by prosić o poradę (jak sądzę), ale jak z góry wiesz lepiej to po co wątek?

pauls
14-01-2009, 18:07
Nie wiem lepiej, dlatego pytam.
Problem polega na tym, że Ty nie odpowiadasz na moje pytanie, ale na własne pytania, które zadałeś mi.

Skoro pytam o wybór lamp + generatora do nich, to w takim razie interesuje mnie odpowiedź na to pytanie i kompletnie nie rozumiem dlaczego zaczynasz jałową dyskusje o modyfikatorach. Jeżeli chciałbym zapytać, jakie modyfikatory potrzebuje do Bowensa, to bym o to zapytał, nieprawdaż?

Proszę więc, abyś pominął swoje wywody na temat modyfikatorów + podobnych, i jeżeli znasz odpowiedź - odpowiedział i pomógł mi z moim problemem. Jeżeli nie znasz odpowiedzi, to nie widzę powodu dla którego piszesz w tym temacie. Jestes moderatorem, powinieneś wiedziec co to offtopic. Bardzo proszę, abyś uszanował moje pytania i nie próbował teraz, po przeczytaniu tego postu, nadużyć swojej "władzy" moderatora.

WRACAJĄC DO TEMATU: jest więc 100% pewne, że potrzebuje dedykowany generator do lamp? Nie ma przypadkiem czegoś uniwersalnego? (rzecz jasna nie powinien to być akumulator samochodowy)

Przed chwilą sprawdziłem jeszcze, battery pack do Bowensa kosztuje 380 funtów :/ Wiec w sumie ponad drugie tyle musiałbym wydać, w 2 tysiacach to się napewno nie zmieszczę.

Prorok78
14-01-2009, 19:24
z tego co wiem to na 99.99 procent potrzebujesz dedykowane zrodelko pradu... dlatego wszyscy mowilismy ze 2k to troche malo na lampe z przenosna elektrownia..:(

Jacek_Z
14-01-2009, 22:07
.. w 2 tysiacach to się napewno nie zmieszczę.
no to w czymś się zgadzamy.
piszesz, że nie chcesz chińszczyzny, piszesz o lampach w liczbie mnogiej, więc co najmniej dwie i piszesz o samodzielnym ich zasilaniu. U polskiego dystrybutora Bowens Travelpack kosztuje chyba około 7 tysięcy, w anglii będzie taniej, ale nie 2 tysiące. Za te kwote nie dostaniesz nic spełniające twoje warunki, nawet chińszczyzny. Mozesz kupić 2 Quantuumy S 750 i ... wszystko wydałeś. W dodatku nie ma do nich zasilania zewnętrznego.

marszull
14-01-2009, 22:27
w anglii travelpak kosztuje okolo 2100zl
czyli lampa (500) plus travelpak to okolo 4000zl (razem z wysylka)

Edit
W Polsce troche przesadzaja z cenami
za 7300 to mozna juz kupic Explorera bowensa
generalnie im drozszy sprzet (wyzsza polka)
tym wieksza roznica w cenie (pisze tylko o bowensie bo tym sie interesowalem)

rabijki
14-01-2009, 23:12
ja kupilem w polsce na fakture bowensa: 2x500Ws, softbox, klosz, parasol, kable do 220v, kable do travelpacka, synchro, statywy, torbe na kolkach i travelpacka za 6800 brutto.
olo

marszull
14-01-2009, 23:25
w uk masz taki zestaw za okolo 4900 (brutto) bez znizek
jednak roznica jest ;-( nad czym ubolewam, bo zawsze to lepiej by bylo dac zarobic polskiej firmie

sailor
15-01-2009, 18:27
Pisałem o wyborze lamp, więc w sumie nie bardzo wiem dlaczego dlaczego piszecie mi o modyfikatorach. Do tej pory bawiłem się SB-26 i Vivitarem 285HV wiec mam wystarczające duperele, proszę zebyscie nie zaprzątali sobie tym głowy.

chcesz podczepic modyfikatory od sb26 i vivitara do jakiejkolwiek lampy studyjnej??
bo chyba nie rozumiem

@Sailor: nie bądź zarozumiały, powiedz tylko ilość sztuk tych gemini, a ja sobie coś od tego odpale i zamawiam ;)
ja jestem zawsze zly podly wredny chamski i zarozumialy .. ale prosze bardzo .. jelsi chcez zostac sponsorem:

Biorąc pod uwagę, że lampy te będą kosztowały w granicach 1600zł, pozostaje mi ok. 500zł na jakiś power pack

poprosze 10x zestaw bowens gemini 500 + travel pack w cenie 2000brutto za calosc :)

Prorok78
15-01-2009, 18:32
to ja tez ja tez :) dam 2100.....;) a co tam - przebije oferte Sailora....:)

chlopie zacznij sie zstanawiac i myslec - a nie tylko patrzec na metke z cena... kupisz jedno, ale zaraz sie okaze ze brakuje jeszcze tego i tamtego i kwota sie razy dwa zrobi...:(

sailor
15-01-2009, 18:33
w uk masz taki zestaw za okolo 4900 (brutto) bez znizek
jednak roznica jest ;-( nad czym ubolewam, bo zawsze to lepiej by bylo dac zarobic polskiej firmie

odlicz do tego clo i polski vat i bedizesz mial polska cene
z tego co wiem z odzyskaniem angielskiego vatu (17,5%) moze byc ciezko bo tam jest zezwolenie na zwrot vat od zakupu paliw, wynajmu pojazdów dla celów biznesowych, usług gastronomicznych i noclegowych oraz kursów szkoleniowych (to na pewno). nie wiem jak w przypadku normalnych zakupow. pewnie majac dobra ksiegowa i dzo wolengo czasu na papierkologie sie da..

kichu
15-01-2009, 19:15
sailor, o czym Ty piszesz ?

Jesli w UK wychodzi 4900 brutto (z vatem, zakup konsumencki, nie na firme) to firma biorac na fakture kupi jeszcze taniej, bo zaplaci cene netto. Wystarczy, ze jestes zarejestrowanym podatnikiem VAT na terenie Unii (masz przyznany europejski NIP), to kupujac na firme w UK na fakture, sprzedawca sprzeda Ci za cene netto. VAT w ogole nie jest naliczny, a co za tym idzie nie trzeba ubiegac sie o zwrot ani nic rozliczac. Ksiegujesz sobie fakture netto jako koszt i to wszystko.

Podajesz przy zakupie dane firmy i europjeski nim, sprzedawca sprawdza w systemie, czy taka firma w PL istnieje i jest zarejestrowana jako platnik VAT i jesli jest to wystawia
Ci fakture netto i kasuje od Ciebie kwote netto.

Cla do analizy roznic cenowych UK/PL bym w ogole nie mieszal, bo na obszarze wspolnoty obowiazuja identyczne stawki celne. Jedyną roznicą typowo fiskalną w tym porownaniu,
ktora nalezy brac pod uwage to rozne stawki VAT.

Tu masz linka z dokladniejszymi informacjami - polecam przeczytac dzial 'intra community supplies' czyli dostawy wewnatrzwspolnotowe.

http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/vat/traders/intra_community_supplies/index_en.htm

marszull
15-01-2009, 20:22
odlicz do tego clo i polski vat i bedizesz mial polska cene
z tego co wiem z odzyskaniem angielskiego vatu (17,5%) moze byc ciezko bo tam jest zezwolenie na zwrot vat od zakupu paliw, wynajmu pojazdów dla celów biznesowych, usług gastronomicznych i noclegowych oraz kursów szkoleniowych (to na pewno). nie wiem jak w przypadku normalnych zakupow. pewnie majac dobra ksiegowa i dzo wolengo czasu na papierkologie sie da..

Vatu polskiego nie ma (znaczy naliczasz i odliczasz czyli jest 0), cla na terenie UE nie ma, jak jestes platnikiem VAT i masz nipue to nie ma problemu z odliczeniem vatu od ceny (czyli placisz ceny netto)
A papierkologia prawie zadna
Aha i pisze to nie korzystajac z wiedzy w necie tylko opierajac sie na doswiadczeniu w podobnych zakupach
i naprawde jak sie policzy to roznice wychodza spore
Tak jak napisal Kichu1979 roznica w stawce vat (anglia to 17,5% i tyle odlicza od cen netto)

sailor
15-01-2009, 20:23
kichu teoretycznie masz racje ... i wszyskto powinno tak pieknie wygladac .. wpraktyce niekoniecznie tak pieknie wyglada .. :)
co do czytania ... przesle ksiegowej .. ja za glupi jestem na takie cuda

marszull
15-01-2009, 20:29
Sailor jak cos kupisz ze swiatla w anglii to stawiasz browara ;-)

kichu
15-01-2009, 20:37
kichu teoretycznie masz racje ... i wszyskto powinno tak pieknie wygladac .. wpraktyce niekoniecznie tak pieknie wyglada .. :)

W dobrych sklepach nie ma namniejszego problemu, jeszcze na etapie skladania zamowienia masz miejsce
na dane firmy oraz nip i do checkoutu naliczaja Ci cene netto.

Moge osobiscie polecic ten:

http://www.speedgraphic.co.uk/

Lub ten:

http://www.robertwhite.co.uk/

W tym pierwszym podajesz dane firmy w komentarzach do zamowienia i oni recznie zmieniajac przed obciazeniem karty, w tym drugim wypelniasz
dane w trakcie skladania zamowienia i naliczaja Ci cene netto.

Takze pod katem zamowien VAT FREE.

rabijki
15-01-2009, 21:11
to w ogole nie ma znaczenia
nawet jesli masz kupione w usa czy gdziekolwiek poza unia i ci ocla i dowala vat to dostajesz dokument jakikolwiek z urzedu celnego ( jakikolwiek gdyz ustawodawca nie sprecyzowal) i odliczasz w firmie jak normalna fakture. netto plus oplaty transportowe i clo do netto a vat do vat.
w czym wiec problem? w gwarancji i serwisie niestety.

olo

Jacek_Z
15-01-2009, 22:35
to w ogole nie ma znaczenia
nawet jesli masz kupione w usa czy gdziekolwiek poza unia..
to musisz mieć na granicy zrobiony druk SAD, za wypełnienie którego agencje celne licza sobie około 200 zł. W efekcie małe zakupy się nie opłacają. Tak się zrobiłem w konia przy sprowadzaniu 3 szt Pocketów z USA. Przy sprzęcie za kilka tysięcy rzecz staje się opłacalna. Ale zdecydowanie zakupy robić lepiej w UE.

rabijki
15-01-2009, 23:15
guzik prawda
dowolny dokument urzedu celnego zawierajacy rubryki kto, komu itd z data i pieczatka. ustawa nie precyzuje jaki.
(Dz. U. z 2004 r. nr 54, poz. 535 ze zm.)
Dokumentem celnym, zaś jest nie tylko dokument SAD. Obok
standardowego dokumentu SAD, dokumentami celnymi są także: zgłoszenia
tranzytowe, deklaracje skrócone, potwierdzenie dokonania zgłoszenia celnego,
powiadomienia w procedurze uproszczonej.

pozdro
olo

aha i zeby nie bylo watpliwosci:

W zakresie podatku dochodowego
od osób fizycznych podstawą do księgowania będą przepisy rozporządzenia z dnia
26.08.2003 r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów i rozchodów
(Dz. U. z 2003 r. nr 152, poz. 1475 ze zm.). W § 12 ust. 3 czytamy: podstawą
zapisów w księdze są dowody stwierdzające fakt dokonania operacji gospodarczej
zgodnie z jej rzeczywistym przebiegiem i zawierające co najmniej:
wiarygodne określenie wystawcy lub wskazanie stron (nazwę i adresy)
uczestniczących w operacji gospodarczej, której dowód dotyczy,
datę wystawienia dowodu oraz datę lub okres dokonania operacji

kazdy dokument celny spelnia te minimalne wymogi
tak wiec sad nie jest konieczny

olo

Jacek_Z
15-01-2009, 23:26
Jak moja paczka zjawiła się w urzędzie celnym (pocztowym), to do mnie zadzwoniono i gdy powiedziałem, że to zakup na firmę to zażądano SAD, nie poinformowano mnie o innej opcji. A bardzo narzekałem, bo celnik od razu powiedział mi, że to dość ciężki do wypełnienia druk, a agencje celne zażądają za jego wypełnienie właśnie koło 200 zł. Nie chciał przepuścić paczki bez SAD. Na jego podstawie ustalono stawkę celną (celnik nie wiedział co to jest i jaka stawka temu przynależy !!!), naliczono cło i VAT. Tyle wiem. Moja paczka była na cle 2 tygodnie, bo właśnie w tym okresie strajkowali (tzn tak naprawdę oni nie mogli strajkować, ale wszyscy poszli na zwolnienia i w całym urzędzie pracowało ich 2), może dlatego celnik był taki upierdliwy? Ja byłem nieźle wpieniony, poczta z USA szła 3 dni, a celnicy w Polsce zabrali mi 14 dni.
Nie sprowadzałem od dawna nic innego z zagranicy, nie znam przepisów, ale zakładam, że celnik mnie nie wprowadził w błąd i by mi podał inne rozwiązania sytuacji, gdyby takie były.
W każdym razie teraz będę kupował tylko w Polsce albo w UE, bo wtedy SAD nie jest konieczny, wystarczy rachunek i ustalenie kursu złotówki w danym dniu. Po tej sprawie mam kontaktów z celnikami dość.

rabijki
15-01-2009, 23:32
bo celnicy sami nie wiedza o co chodzi, poza tym wszyscy chca sad bo tak wmowiono narodowi. nie moja wina ze ustawodawca przespal sprawe w ustawie.
w ostatnich 2 miesiacach mialem 2 paczki ale wiedzac ze przyjda sprawdzilem przepisy. w czasie kontaktu z urzedem celnym przeczytalem panu celnikowi przepisy i poprosilem o dane. gdy mi je podal poinformowalem go ze sprzet potrzebuje do pracy a nie do zabawy i jesli w ciagu 24 godzin od konatktu go nie otrzymam w oparciu o te przepisy zloze na niego skarge i bede domagal sie rekompensaty strat od uc bo nie moge pracowac. chyba ze podadza inne przepisy. urzad celny jest blisko wiec przesylka to wlasciwie rzut beretem.
paczke mialem nastepnego dnia.

przy drugiej paczce juz nie zadzwonili i dostalem ekspresem

warto czasem pogrzebac w przepisach zeby urzednik nie robil se z nas jaj i zeby wiedziec czego mozna sie domagac.

jesli wolisz wierzyc na slowo urzednikom to prosze bardzo - nie bede cie przeciez przekonywal.

pozdro
olo

marszull
16-01-2009, 00:11
Rabijki dzieki za info, moze sie przydac ;-)

sailor
16-01-2009, 13:27
rabijki .. jak widac na forum wciaz sie mozna czegos nauczyc :D
dzieki za info .. pewnei sie przyda w niedalekiej przyszlosci

marszull
16-01-2009, 15:59
Aha tak przy okazji to ja polecam calumetphoto.co.uk (http://www.calumetphoto.co.uk//) , jest tez w Niemczech Calumet ale ceny maja wyzsze od angielskich.

pauls
16-01-2009, 17:03
Ja miałem przez urząd celny podobną sytuacje jak Jacek, u mnie równieś paczka szła 3 dni przez USPS Express Mail, a w urzędzie celnym trzymali ją dwa tygodnie :|

Co do odliczania VATu w UE - @sailor - moja rodzicielka jest księgową od kilkudziesięciu lat, więc nie wmawiaj mi że zamawiając z UE wyjdzie taka sama cena jak w Polsce ;p No ale moi poprzednicy już Ci to wyjaśnili.

Udało mi się załatwić ściągnięcie sprzętu ze stanów bez cła, bez vatu i bez +10% (jakie nalicza sobie Alienbees) więc chyba pozostane przy Alienbee, bo napewno nie stać mnie ani na Ranger RX ani nawet na ten bowens travel pack (360 funtów)...

marszull
16-01-2009, 17:17
No tak tylko jakie mocowanie ma Alienbee?
Bo w uzytkowaniu to moze byc kluczowa sprawa

pauls
16-01-2009, 21:21
No tak tylko jakie mocowanie ma Alienbee?
Bo w uzytkowaniu to moze byc kluczowa sprawa

Mocowanie czego? Modyfikatorów czy może chodzi Ci o wtyczke (różne ilosci V)?

marszull
17-01-2009, 14:24
mocowanie modyfikatorow