Zobacz pełną wersję : Nikon 8700 nie mogę ręcznie ustawić ISO
makary54
12-01-2009, 23:39
Witam
Mam następujący problem.
W trybie 2 nie mogę ręcznie ustawić ISO. W instrukcji "naciskać klawisz ISO aż pojawi się aktualna wartość" nie pojawia się . Czy miał ktoś z takimi objawami do czynienia. Jeżeli tak to proszę o pomoc.
Z góry dziękuje.
a masz na trybie manualnym czy na auto programie?
makary54
13-01-2009, 00:51
W manualnym
Wciskasz i przytrzymujesz przycisk ISO na obudowie i kręcisz kółkiem. Wtedy wartość ISO się zmieni.
makary54
13-01-2009, 23:36
Dzięki. Teraz OK.
Może jeszcze mógłby podpowiedzieć jak możliwie najlepiej wykorzystać możliwości tego aparatu w trudnych warunkach oświetleniowych przy dość szybko poruszającym się obiekcie.
W trudnych warunkach to CP 8700 ma problemy z ustawieniem focusa. Wyjście to ostrzenie na inny obiekt w podobnej odległości i przekadrowanie lub ustawienie ostrzenia na nieskończoność (przycisk na obudowie). Ale wtedy fotki mogą być nieostre i nie błyska wbudowana lampa.
Do tego typu zdjęć raczej lustrzanka z uwagi na detekcję fazową. W kompaktach jest detekcja kontrastu (ustawianie ostrości) i działa to wolno. Szczególnie w tym modelu...